![]() |
Ładna jest:) Bedzie sie działo:) Teraz poczujesz róznice:)
|
zobaczymy pewnie na asfalcie mi spadnie przelotówka :) a w terenie może mi już brakować odwagi zeby szybciej jechać :) bom cienki :) jak dupa węża :)
|
dementi
Cytat:
dementi a wiec gówno prawda opona C-02 jest dopuszczona do ruchu drogowego ponieważ na opnie widnieją: symbol DOT oraz symbol E8 w kółeczku a one mówią o spełnieniu norm Oznaczenie "ECE" pojawia się jako E lub e i potwierdza zgodność z europejską normą (ECE- R 30). DOT - opona spełnia zalecenia Departament of Transportation (USA) oznaczenie pasków to zastosowanie opony i po czesku za producentem Označení pneumatik pro motokros Červený pruh – pneumatika pro motokros Žlutý pruh – pneumatika pro FIM Enduro a Country Cross Zelený pruh – pneumatika s odlehčenou kostrou pro použití s elastickou výplní Moose Bílý pruh – pneumatika pro hřebování a zimní použití |
a ja odszukam katalog MITASa papierowy, gdzie praktycznie wszystkie kapcie o oznaczeniu "C" miały dopisek "not for road".
Tak czy inaczej, zaufałem katalogowi Mitasa i ... przyznaje, ze bezpodstawne plotki szerzyłem :D za kare robie promocje na kapcie i za 147zł/sztuka 130/17 rozmarówkę sprzedawac dla forum bede :) |
Cytat:
A to jeszcze taka krótka opowieść: Będąc na jakis tam spotkanku z czarnuchami z Opola i okolic rozmawialiśmy :friday:o opnkach itp. Chłopaki jak usłyszeli, ze zakupiłem Kendy to prawie popłakali sie ze śmiechu (co to za kapcie, to chyba do kosiarki itp) Ich usmiech gościł na ich twarzach do momentu gdy spotkaliśmy sie na pustyni siedleckiej. Tam brudasy mieli juz całkiem inne miny. :mur::mur::mur: Walczyli o kazdy podjazd a ja tym czasem z uśmiechem na twarzy śmigałem sobie aż miło :oldman: Pozdrowionka dla wszystkich BRUDASÓW !!! |
1 Załącznik(ów)
Ja ma też opony Kendy. Bieżnik uniwersalny. Na asfalcie radzą sobie bardzo dobrze, w terenie na szutrach i kopnym piasku dość dobrze, ale w błocie żadnego trzymania.
|
No tak, tylko że my z Kajtkiem raczej o nieco innej oponie piszemy /słabo widać, ale zawsze coś/:
http://img395.imageshack.us/img395/6325/dsc07878gu2.jpg Motor jeszcze w kawałkach więc prosze Szanownego Towarzystwa się nie smiać i jaj sobie z pogrzebu nie czynić:haha2: http://img81.imageshack.us/img81/365/dsc07879ez9.jpg No i jeszcze w kwestii formalnej - chodzi o koło, a w zasadzie opone 18" /były takie fabryczne, aczkolwiek krótkie wersje Afri, wypuszczane niestety niemal wyłącznie z taśmy montażowej we Wrocławiu i Gorlicach ewentualnie w Jaśle;)/ Ps. Aż boję sie pomyśleć jak tego sk... po ściagnięciu z "taśmy montażowej" dosiąść - jak stane obok to kanape mam pod cyckami:dizzy: Jutro ma ponoć dotrzeć stelarz, kokpit i instalacja pod "zegary" zaś załączona fotka jest z grudnia więc królowa "na dziś" już nieco inaczej się prezentuje /co wcale nie znaczy, że lepiej:vis:/ - Zdrowia życzę |
E09
witam, od niedawna posiadam AT. w tej chwili stoi na E09 przód i tył, przebieg około 1500 km od nowych. na wiosnę wybieram na południe, Chorwacja- może kawałek dalej. w związku z tym, iż nie jestem starym wymiataczem chciałbym się poradzić czy te oponki dadzą rade czy może wymienić je na jakieś inne. jeśli tak to na jakie i obie czy wystarczy tylko przód ?
Pozdrawiam |
E-09 na mokrym pokazuje, czym jest brak kontroli nad moto, tragedii nie ma, ale miej się na baczności. Zrobiłem ponad 8kkm na takim zestawie i da rade jeszcze na powiedzmy 1,5-2kkm. Powinny dać radę, ale powrót będzie już na końcówce, szczególnie przednia.
|
Rami, to w końcu na czym jeździłeś: E 08 czy E 09 ?
|
i to i to, a teraz C-02 :)
i nigdy więcej E-08! |
Cytat:
|
podos - krucjata przecinkowa :lol8:
:hehehe: |
Mitas C-02 założyłem taką oponkę na tył i stwierdzam ,że na asfalcie da się jechać a w terenie to już poprostu zajebioza trzyma jak wściekła i co najważniejsze nie zapycha się . Afri zachowuje się badzo stabilnie na karzdym rodzaju podłoża często ciężko nawet o boczny uślisk koła jak to się dzieje np. w e-09 . Mowa tu oczywiście o jeździe w terenie .
Zobaczymy co będzie jak się troche zużyje . |
Jak się trochę zużyje to na asfalcie bedzie się jeszcze lepiej prowadziła:)
|
No to mi się dzisiaj udało wyrwać fajny zestaw Mitasa: 90/90 21 E07 + 130/80 17 E09 za przyzwoitą cenę 282zł. Przód był chyba za 130zł a tył 150pln. Nie wiem czy można taniej czy nie ale na necie nic nie widziałem. Tyle że odbiór własny, ale za to w siedzibie firmy w Białymstoku.
|
Cytat:
|
A ja 140/80-17 za 184zł :D
|
Cytat:
|
Raczej nie bardzo tym bardziej, że zabrałem ostatnią sztuke w tym rozmiarze. Nowa dostawa nie wiem kiedy bedzie i po ile będą opony.
|
11 zł drożej , ale wysyłka za free. http://www.opona.pl/opona_sz.php?ost...0&opona=Szukaj
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Z tego co widzę to i tak całkiem niezłą cenę wywalczyłem za e09, a tak na przyszłość, dla członków grupy podlaskiej mogę załatwić oponki(przy odbiorze osobistym) z całkiem niezłym rabatem. (oczywiście poza grupą też, z tym, że koszta wysyłki pewnie podniosą znacząco cenę opony i nie jestem pewnien czy będzie to opłacalne). Pozdr, blink |
Ja mam zapytanie:
Czy 130/80-17 E-07 za 187 zł. i 90/90-21 E-07 za 158 zł. to dobra cena? Czy jest możliwe znaleźć taniej? Dodam że będzie odbiór osobisty więc kosztów przesyłki będzie brak. |
Cytat:
|
To dość duża różnica. A byłbyś w stanie podzielić się wiedzą tajemną gdzież to takie suweniry rozdają, bo bym coś zanabył.
|
Swoje kupiłem w firmie Handlopex w Białymstoku. Firma, w której pracuję ma tam 35% rabatu na gumy stąd ta cena.
|
A widzisz... moje ceny są też z tej firmy tylko bez rabatu.
Fajny rabat :drif: |
Wiesz, kupiliśmy tam ze 3 komplety opon do aut przedstawicielskich i sami wyskoczyli z tym rabatem.
|
panowie o c02 slow parę :)
ciągnie jak głupia :) nie buksuje za dużo nie zapycha się daje sobie rade świetnie w błocie dziś ani razu się nie zakopałem na asfalcie tez da rade choć mnie bardziej przód stresuje ale 90 do 100 da się jechać ogulnie zadowolony jestem |
Pałeł, ale Kenda jest cienka ... rzadka ... na bloto jest jak nalezy, asfalt to wiadomo ze nie moze miec rewelacji
|
na asflscie jest cienka a w błocie to porównanie będę miał z kimś jak będę jechał :)
|
Ja też zostałem fanem Mitasa . ale mam problem z kupieniem tylnej opony 130/90/17 E-07 , może ktoś z Was wie gdzie mogę ją kupić ?
Pozdrawiam Janusz |
opona.pl
|
Dziękuję za info , na razie założyłem na tył 140/80/17 , może nie będzie żadnych niespodzianek.
Janusz |
może ktoś mi odpowiedzieć czym się różni mitas e-09 od e-09dakar??
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Niby Dakar twardszy. Przynajmniej ma mocniejszy rant
|
Jako, że właśnie jestem na etapie zamawiana nowych opon mam dylemat.
Jak wielu szukam rzeczy nieistniejącej czyli zestawu uniwersalnego. Po przeczytaniu wielu wywodów a forach różnych wyszedł mi zestaw (dodam że cena gra tutaj niebagatelną rolę). Przód Metzeler karoo. Tył natomiast to Mitas E-09 Dakar. A pytanie moje takie: Czy mam szansę, nie zabić się na pierwszym zakręcie przy mokrym asfalcie?? To mój pierwszy sezon na Africe i wolałbym nie zakończyć go przed czasem. Czy taki zestaw jest dużo bardziej "śliski" na asfalcie od takiego np. E-07 (nad, kórym też się zastanawiam) |
Każdy mitas jest sliski.
Miałem E-08 i nigdy więcej. 3-4 bieg na asfalcie lekko wilgotnym bez problemu uślizg przy dodawaniu gazu. http://beta.cgs.cz.epsilon.nen.cz/de.../e-08reard.jpg Potem miałem założonego mitaska E-09 http://beta.cgs.cz.epsilon.nen.cz/de.../e-09reard.jpg Ślisko na mokrym, tak samo jak na E-08, ale to w końcu kostka jest. Tak czy inaczej Mitas należy do bardzo śliskich gum. Co do Karoo mogę powiedzieć jedynie zasłyszane o bardzo wielu użytkowników nie tylko AT oponie, że też potrafi ... pociągnąć, jednak nie jest tak źle jakby porównać to z mitasami. Teraz zakładam zupełnie inne oponki - pod teren - i wiem, że one będą bardzo śliskie. Pisałem trochę o tym Unicrossie, kapeć naprawdę zajefany, ale co z tego, jak Metzeler na ten rok nie puszcza jego produkcji i nawet mi trudno ją upolować. |
Unicrossa można kupić na opony.pl. Niestety bardzo mało opinii na ich temat znalazłem i boję się ryzykować. Też mi się bardzo podoba
|
Po raz kolejny: na E09 da się normalnie jeździć, bez przesady tam że niby śliska jest :)
|
A jeśli chodzi o asfalt to E09 czy E09 Dakar?
Czy może jednak E07? Wygląda bardziej uniwersalnie. Łeb mi już spuchł od kombinowania :dizzy: (kłamstwo, bo nadal ubieram Uvexa enduro rozmiar s) |
E09 są w porząsiu, E09 Dakar nie próbowałem ale zamierzam jak mi się skończy mój stosik E09
|
Cytat:
|
Na deszczu to każda kostka śliska..Trzeba mieć 6 zmysł zeby wyłapać kiedy odpuszcza..U Wasilczuka na Agrodisko lecieliśmy solo 140 w deszczu i wydawałoby sie ze jest oki... Jedynie jak próbowałem wjechać na stacje benzynowa to jakby nie reagowały na ostrogi...Ale Michałki T63 podobnie... Po prostu trzeba miec non stop czuja....
|
Cytat:
|
mitas fajny jest, ale w teren lub na trasę . jeśli tak jeździć to super, nawet ulewy nie straszne dla opon:) mnie dobija śliskość e07 jak się jeździ po mieście,kiedy jest zimno i pada...zanim opony się rozgrzeją często mi się zdarza jechać bokiem w pierwszym kilometrze, a nie jest to fajne bardzo, bo dwa razy przez to całowałem się z asfaltem i boczku jeszcze nie skleiłem do tej pory...ale ogólnie stosunek cena/jakość/trwałość/śliskość/itp przemawia całkiem nieźle za mitasami, także chętnie kupię następne na wakacje, ale teraz chyba założe wątek - Fan Klub Shinko - chętni? :D ;)
|
Cytat:
komplet 516zł |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:13. |