Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Woltomierz do naszej AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=221)

zibiano 22.08.2009 12:26

zacne Panie

jaro 22.08.2009 15:12

:):Thumbs_Up:

RAFWRO 22.08.2009 15:43

Cytat:

Napisał Zazigi (Post 71050)
Bomba! Jak nie będzie nadużyciem prośba o manual krok po kroku to myślę, że wielu skorzysta.

Pomyślę o manualu :umowa:
R

Sławekk 22.08.2009 23:36

Rafał - to jest to :Thumbs_Up: Jestem zainteresowany i mogę być pierwszy w kolejce;)

dery 23.08.2009 01:20

noo, panie!
bierz wiecej tego urlopu i podaj adres gdzie tripa przesylac :drif:

szwedzkikucharz 23.08.2009 10:08

To tak żeby pomarudzić trochę ;)
Dosyć mocno te diody dają po oczach, w słońcu to zaleta, ale w nocy.....

Henryk-Knox 23.08.2009 11:35

Cytat:

Napisał szwedzkikucharz (Post 71078)

Pierwszy raz jak wsiadłem na swoją Afri jedną z wielu pozytywnych ocen było : jak z wielkim smakiem zrobione jest podświetlenie tripa i zegarów , ztonowane swiatło podswietla tak zegary ze jazda nocą jest prawdziwą przyjemnością . Pomysł z voltomierzem jest super i z przytłumieniem swiecenia diód nie będzie problemu . Mam pytanie czy diody wlutowane są w oryginalny zestaw układu czy tez ze wzgledu na znikomosc miejsca w tripie połaczyłes do układu przedłużkami ?

qkasurf 23.08.2009 12:35

RAFWRO pełna profeska!
Wkomponowane pięknie, też jestem czymś takim zainteresowany

RAFWRO 23.08.2009 14:39

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 71081)
Pierwszy raz jak wsiadłem na swoją Afri jedną z wielu pozytywnych ocen było : jak z wielkim smakiem zrobione jest podświetlenie tripa i zegarów , ztonowane swiatło podswietla tak zegary ze jazda nocą jest prawdziwą przyjemnością . Pomysł z voltomierzem jest super i z przytłumieniem swiecenia diód nie będzie problemu . Mam pytanie czy diody wlutowane są w oryginalny zestaw układu czy tez ze wzgledu na znikomosc miejsca w tripie połaczyłes do układu przedłużkami ?

Wylutowałem diody z płytki i wszystkie połączyłem cieńkimi przewodami. Sama płytka przymocowana na dnie tripa.

RAFWRO 23.08.2009 14:41

Cytat:

Napisał szwedzkikucharz (Post 71078)

Zdjęcie było robione w nocy, na długim czasie naświetlenia, stąd efekt jakby diody świeciły mocniej. W rzeczywistości nie jest źle.

puntek 24.08.2009 09:52

az, że szkoda ze nie mam tripa :)

podos 24.08.2009 11:18

Ładne. Bardzo ładne.

NUROFEN 24.08.2009 11:27

a może ktoś wie gdzie można kupić analogowy woltomierz z bardzo dokładną skala...żeby był niewielki i hermetyczny...i nie kosztował nie wiadomo ile ??

Gajron 24.08.2009 12:44

RAFWRO, dobre, podoba mi się! Czekam z niecierpliwością na manual...

Henryk-Knox 24.08.2009 14:31

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 71091)
Wylutowałem diody z płytki i wszystkie połączyłem cieńkimi przewodami. Sama płytka przymocowana na dnie tripa.

ja stosuje do takich spraw przedłużkę - taśmę z kompa od twardziela lub stacji dyskietek , ile włókien mi potrzeba tyle odrywam i sa scalone ze sobą , tylko końcówki zabielam cyną .Jak robiłeś kreski między diodami ? Zasilanie z tripa wziąłeś ?

RAFWRO 24.08.2009 14:56

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 71213)
ja stosuje do takich spraw przedłużkę - taśmę z kompa od twardziela lub stacji dyskietek , ile włókien mi potrzeba tyle odrywam i sa scalone ze sobą , tylko końcówki zabielam cyną .Jak robiłeś kreski między diodami ? Zasilanie z tripa wziąłeś ?

Kreski między diodami - to przerobona naklejka z voltomierza, na zdjęciu tego nie widać ale pod kreskami są jeszcze wartości 12,13,14, tylko nast. razem to dam troszeczkę wyżej.
Zasilanie, masa-przykręcona do jednej z śrub mocujących zegary, "+" - podświetlenie tripa,( będę sprawdzał, czy jest różnica podłączenia "+" gdziekolwiek a bezpośrednio do aku, jak sugerowaliście w innych postach.
Dziś zrobię dodatkwe foty,
W tym tygodniu będę przerabiał kolejnego tripa i tym razem zobię manual ze zdjęciami.:).
Macie jeszcze jakieś sugestie?

R

puntek 24.08.2009 15:07

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 71215)
Kreski między diodami - to przerobona naklejka z voltomierza, na zdjęciu tego nie widać ale pod kreskami są jeszcze wartości 12,13,14, tylko nast. razem to dam troszeczkę wyżej.
Zasilanie, masa-przykręcona do jednej z śrub mocujących zegary, "+" - podświetlenie tripa,( będę sprawdzał, czy jest różnica podłączenia "+" gdziekolwiek a bezpośrednio do aku, jak sugerowaliście w innych postach.
Dziś zrobię dodatkwe foty,
W tym tygodniu będę przerabiał kolejnego tripa i tym razem zobię manual ze zdjęciami.:).
Macie jeszcze jakieś sugestie?

R

Dla mnie poproszę w pudłeczku :) nie w tripie :)

NUROFEN 24.08.2009 17:20

1 Załącznik(ów)
Ja zakupiłem dziś TESTER AKUMULATORA.
Cena 25 zł. Sprzedający obiecał zalać płytkę i wszystko uszczelnić na maxa.
Jak paczka dojdzie obiecuję , że wyślę wiecej fotek
Załącznik 6832

Oczywiście podłącze bezpośrednio w instalacje....Gniazdo zapalniczki ma ważniejszą misję ;-)

PS Skrócony opis z aukcji
"Napięcia dla poszczególnych diód:
1 żółta-10,7V;2 żółte-11,5V;1 zielona-12V;2 zielone-12,5V;3 zielone-13,6V;4 zielone-14,3V;1 czerwona-14,8V;2 czerwone-15,3V

Wymiary:5x4x2/cm/

Tester jest urządzeniem o wysokiej dokładności z wbudowanym automatycznym przełącznikiem zakresów/żółty,zielony,czerwony/.
Np.Jeżeli sygnalizują czerwone diody to pozostałe/żółte i zielone/ są wygaszone.
W związku z powyższym posiada wyjątkowo przejrzysty odczyt nie spotykany w tego typu przyrządach.

RAFWRO 24.08.2009 17:32

Cytat:

Napisał puntek (Post 71216)
Dla mnie poproszę w pudłeczku :) nie w tripie :)

Adaśko poszukał i i przy okazji PUNTEK ma do RD 04 w "pudełeczku...";)

R

Andrzej_Gdynia 24.08.2009 20:20

A jakie są gabaryty tego pudełka - testera?

Gajron 24.08.2009 20:33

Cytat:

Napisał Adaśko (Post 71234)
PS Skrócony opis z aukcji
"Napięcia dla poszczególnych diód:
1 żółta-10,7V;2 żółte-11,5V;1 zielona-12V;2 zielone-12,5V;3 zielone-13,6V;4 zielone-14,3V;1 czerwona-14,8V;2 czerwone-15,3V
Wymiary:5x4x2/cm/

Tester jest urządzeniem o wysokiej dokładności z wbudowanym automatycznym przełącznikiem zakresów/żółty,zielony,czerwony/.
Np.Jeżeli sygnalizują czerwone diody to pozostałe/żółte i zielone/ są wygaszone.
W związku z powyższym posiada wyjątkowo przejrzysty odczyt nie spotykany w tego typu przyrządach.

Andrzej o to chodziło?

RAFWRO 25.08.2009 00:30

na prośbę jeszcze kilka fotek..

5 Załącznik(ów)
Poniżej fotki przy nocnym oświetleniu i z lepiej ustawionym balansem bieli.Poprzednie wydawały się niebieskie.
Te lepiej odzwierciedlają kolor nowego podświetlenia deski i tripa.
Teraz widzę, że następnego tripa podśwetlę zwykłą białą diodą a nie wzmacnianą, lub zamontuję potenc.
Fotki nr 1,2 bez lampy błyskowej
Fotki nr -3,4,5 z fleszem.

Załącznik 6835

Załącznik 6836

Załącznik 6837

Załącznik 6838

Załącznik 6839

LukaSS 25.08.2009 23:00

Adaśko, gdzie ten tester zakupiłeś?

NUROFEN 25.08.2009 23:57

1 Załącznik(ów)
w sklepie motocyklowym ;-) na allegro

Podaje linka http://www.allegro.pl/item719119935_...iecia_12v.html
a jeśli aukcja się skończy to może nr tel do sprzedającego 667739946
Bardzo miły Pan ...na moją prośbę całą płytkę "zalakierował" deklarując jej "hermetyczność"
Jestem laikiem w dziedzinie elektroniki ;-(

Kupując warto poprosić o taką opcję /nie kosztuje nic , a przy okazji czegoś nie sp....my /
Jedyna "wada" to brak rysuneczku motocykla ;-(
Jest samochód ...ale pewnie mając więcej zamówień pojawi się jedynie słuszna szata graficzna ;-)
Testowałem dziś u kolegi w Varadero. Jak dla mnie rewelka

Zoltan 26.08.2009 00:00

http://allegro.pl/item719121552_test...iecia_12v.html

RAFWRO 26.08.2009 10:36

Cytat:

Napisał Zoltan (Post 71510)

Widzę, że można kupić bez obudowy i bez wtyczki.

hans 26.08.2009 10:51

niech mnie ktos poprawi jak sie myle - wg. serwisówki poprzwny prąd ładowania to 14,0 - 15,0V przy 5000 obr.

tester aku na "zielony" zakres od 12-14,3V a czerwony od ponad 14,3V.

czyli - jak bedzie na zieloni to albo bedzie prąd ok albo za mały ,a jak bedzie na czerwono to bedzie ok albo za duży.............

Kici 26.08.2009 11:22

14-15V bez obciążenia wychodzące z regulatora chyba ale się mogę mylić

akumulator można naładować do 14,4 (z podłączonymi kablami od lądowania) i nie więcej bo można mu zaszkodzić jak do tego podlaczysz inne odbiorniki (obciazenie) to miernik o ile jest precyzyjny pokazuje dosyć sensownie

to samo z dolna granica poniżej 12V na akumulatorze zaczyna szkodzić mu.
teoretycznie widok żółtych diodek oznacza jakaś awarie (brak ładowania\akumulator zdycha)

ramires 26.08.2009 12:41

Cytat:

Napisał hans (Post 71554)
niech mnie ktos poprawi jak sie myle - wg. serwisówki poprzwny prąd ładowania to 14,0 - 15,0V przy 5000 obr.

czyli - jak bedzie na zieloni to albo bedzie prąd ok albo za mały ,a jak bedzie na czerwono to bedzie ok albo za duży.............

Hans, teraz to masz najlepszy wskaźnik - jeździj po prostu na światłach i tyle. Instalacja ma mieć obciążenie i tyle. Acewell ma wskazania bardzo dokładne więc możesz sobie obserwować.

Ja tak tylko się zastanawiam, czy nie warto mimo wszystko jeśli już mówimy o dokładnych pomiarach nie wsadzić w układ miernika/amperomierza/voltomierza jaki by podawał prądy w różnych miejscach instalacji. Może mnie zaraz objedziecie, ale taki dodatkowy czujnik wsadziłbym przed i za regulator napięcia. Pokaże on dodatkowo, czy alternator daje radę i jakie prądy idą na regler. Coś mi się tylko wydaje, że to mądrzejsze pudełko niż zwykły woltomierz powinno być.

Marcin SF 26.08.2009 13:11

Ramirez, Afryczka to nie statek z NASA ;) myśle, ze takie zaawansowane techniki to sie bardziej przydadzą przy diagnozowaniu już powstałej usterki a nie 24/7 zwłaszcza, że nie widzialema na forum tematu padający alternator :D

ramires 26.08.2009 13:24

a ja już 6 statorów sprzedałem w tym roku :) właśnie do AT
od dziwo wszystkie pod RD07A!

ubiegły rok - 2 sztuki

RAFWRO 26.08.2009 13:36

Cześć,
A ja właśnie dostałem dwa tripy do przeróbki. Tymczasem po kosztach - około 25-30zł
Cieszę się, że pomysł się spodobał.
Dziękuję za uwagi które otrzymałem,
Poprawiłem wygląd naklejki, zrobiłem przyrząd dzięki któremu otwory na LED,y w tripie będą idelanie w linii.
Z różnic to: diody LED będą wlutowane w malutką płytkę ustalającą i włożone w mini oprawy. podłoczenie instalacji bezp. do aku.
Urlopu nie brałem ale kilka nocy wystarczy i mam nadzieję, że Wam się spodoba. :)
Dziś doszły jeszcze 3 zestawy mierników, które zakupiłem, jeśli ktoś reflektuje na przeróbkę to zapraszam. piszcie na prv.

wieczny 26.08.2009 13:50

Marcinie, wielu rzeczy na forum w zyciu nie znajdziesz ;).

klanol 26.08.2009 17:28

fajna przeróbka ale mam inny pomysł:
http://www.allegro.pl/item717643218_...z_obudowa.html
daje dokładny odczyt. jeżeli podłączymy za pomocą "krokodylków" i nie na stałe to otrzymamy również miernik umożliwiający odłączenie i pomierzenie napiępia u innych uczestników wyjazdu :) może mniej bajerancko ale praktycznie

wieczny 26.08.2009 17:39

Mam to u siebie. Fajne, ale mam zielone cyfry i ich w slońcu nie widać. Ale ogólnie porządna rzecz. Uszczelniłem sylikonem i działa nawet w deszczu.

RAFWRO 26.08.2009 18:00

Voltomierz w tripie

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał wieczny (Post 71663)
Mam to u siebie. Fajne, ale mam zielone cyfry i ich w slońcu nie widać. Ale ogólnie porządna rzecz. Uszczelniłem sylikonem i działa nawet w deszczu.

Gadałem z producentem, możliwe jest zastosowanie cyfr 8 mm a nie 10- może wejdzie do tripa zamiast wskaźnika diodowego. Ponadto dodanie czerwonej diody sygnalizującej napięcie pow 15V
to by było coś...:Thumbs_Up:
Załącznik 6886

ramires 26.08.2009 19:07

Rafwro, powiem ci, ze pomimo, ze nie mam tripa to gdybym mial to jestem pierwszym klientem na ten patent. Genialne i optymalne wykorzystanie aparatury kontrolno pomiarowej w naszych AT

Andrzej_Gdynia 26.08.2009 21:17

Mnie ten tester przekonuje z prostego powodu. Gabaryty obudowy są najmniejsze jakie znalazem w ciagu ostatniego roku przeglądania tego typu urządzeń. W dodatku duza dokładność, no i cena do przyjecia. Zrobie sobie taki prezent i dodam kolejny gazdżet na pulpit!

klanol 26.08.2009 21:54

taki wyjmowany miernik może być wykorzystany do napraw i diagnozowania instalacji gdzieś w czarnej dziórze. diody fajna rzecz ale chyba cyferki są dokładniejsze. może podjadę do producenta na dniach i oglądne na własne gały

Wegrzyn 26.08.2009 22:06

A może by tak udało się cyferki w tripa wpasować ??

RAFWRO 27.08.2009 00:13

Cytat:

Napisał postmaster (Post 71714)
A może by tak udało się cyferki w tripa wpasować ??

Właśnie o tym pisałem wyżej, wysłałem już maila do producenta. Obawiam się tylko, że cyferki w słońcunie nie będą widoczne.Może za dodatkową ciemną szybką..
Pytanie czy wejdą pomiędzy już mocno upchane bebechy tripa.

klanol 27.08.2009 08:33

jeżeli już zakupie, to jak pisałem, zamontuję w sposób umożliwiający łatwy demontaż. w sumie nie musi działać nos stop. dobry pomysł to włączenie w gniazdo zapalniczki.

RAFWRO 27.08.2009 11:06

Cytat:

Napisał klanol (Post 71758)
jeżeli już zakupie, to jak pisałem, zamontuję w sposób umożliwiający łatwy demontaż. w sumie nie musi działać nos stop. dobry pomysł to włączenie w gniazdo zapalniczki.

Idea jest taka, aby voltomierz działał non stop, bo chodzi o szybką diagnozę w chwili uszkoszenia styków lub regulatora nap, po to aby naprawić usterkę tuż po diagnozie a nie dopiero gdy poczujesz smród gotującego się aku..:dizzy:
ale Twoje posty podsuwają mi jeszcze jeden pomysł - prosty w realizacji przełącznik źródła, który pozwala na zmianę źródła prądu do mierzenia:
poz.1 - instalacja moto - stały pomiar w moim moto.
poz 2 - wtyk zapalniczki z 3-4 metrowym przewodem - możliwość sprawdzenia ładowania w innym pojeździe i jednoczesna funkcja "wyłącz".:D.
Raf

klanol 27.08.2009 15:43

miałem na myśli możliwość szybkiego demontażu. najlepsze jak dla mnie rozwiązania to krokodylki lub gniazdo. ewentualnie na zwykłe złączki samochodowe tak aby było to rozpinane.

Henryk-Knox 28.08.2009 09:58

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał hans (Post 71554)

Testowałem na szybkiego tego typu tester , podłaczyłem do zapalniczki w swojej Afri i tak przy uruchomionym silniku bez swiateł jedna czerwona , natomiast mijania i długie to cztery zielone , wynika ze w mojej elektrowni sa wieksze prady jak w instalacjach samochodowych , co wczesniej miałem okazje podłaczyc do astry 2ki i wskazania były idealne , takie jak zaplanował projektant testera . Jedna sprawa u mnie sie nie podoba ze diody migaja a powinny palic sie stabilnym swiatłem , moze zastosowanie kondensatora dałoby stabilizacje ? Stwierdzenie moje jest takie ze trza jezdzic na właczonych swiatłach .

LukaSS 28.08.2009 10:26

To ja trochę nie rozumiem tego urządzenia. Włączyłeś światła to powinna palić się powiedzmy jedna kontrolka, a nie wszystkie zielone. No może powiedzmy dwie (napiecie pomiedzy 12 a 12,5).
To teraz w jaki sposób ocenić napięcie w instalacji? jest 12V czy może 13,6, a może 14,5?

Pawel 29.08.2009 00:31

Jak już wcześnej pisałem tak też zrobiłem i kupiłem to:

http://cgi.ebay.co.uk/Digital-Voltme...d=p3286.c0.m14

Cena trochę wysoka ale spisuje się rewelacyjnie. Teraz chodzi u mnie w samochodzi bo mi regulator szwankuje i na bierząco kontroluję napięcie ładowania.

Dla mnie rewelka, wielkośc w sam raz i bez kombinacji a w razie awarii moze posłużyć jako "kontrolka" (wskaże czy jest napiecia na kablu albo w kablu jak kto woli)

NUROFEN 29.08.2009 10:42

skoro bez swiateł paliła sie czerwona...a po ich włączeniu zielone ...to chyba wszystko OK ??
Ja docelowo zastanawiam się na wymiana wszystkich zaróweczek na diody.
Kolega tak powymienial w Varadero i stwierdził pomiarami ze pobór prądu zmalał.
Nie znam sie na pradach ale może ktoś napisałby

JAKI JEST PRAWIDŁOWY przedział V w Africe?
Ze światłami krótkimi , długimi , bez świateł.

wieczny 29.08.2009 10:50

Wszystko masz w Haynesie, nie bądź leń.

rambo 29.08.2009 12:34

Diody to troche wiejski tjuning.

To wszystko ktoś obliczył, i ja jest sprawne zrobili milion km. Im mniejszy prunt tym bardziej grzeje się regler, a nie wiem czy on to tak lubi :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:55.