![]() |
zacne Panie
|
:):Thumbs_Up:
|
Cytat:
R |
Rafał - to jest to :Thumbs_Up: Jestem zainteresowany i mogę być pierwszy w kolejce;)
|
noo, panie!
bierz wiecej tego urlopu i podaj adres gdzie tripa przesylac :drif: |
To tak żeby pomarudzić trochę ;)
Dosyć mocno te diody dają po oczach, w słońcu to zaleta, ale w nocy..... |
Cytat:
|
RAFWRO pełna profeska!
Wkomponowane pięknie, też jestem czymś takim zainteresowany |
Cytat:
|
Cytat:
|
az, że szkoda ze nie mam tripa :)
|
Ładne. Bardzo ładne.
|
a może ktoś wie gdzie można kupić analogowy woltomierz z bardzo dokładną skala...żeby był niewielki i hermetyczny...i nie kosztował nie wiadomo ile ??
|
RAFWRO, dobre, podoba mi się! Czekam z niecierpliwością na manual...
|
Cytat:
|
Cytat:
Zasilanie, masa-przykręcona do jednej z śrub mocujących zegary, "+" - podświetlenie tripa,( będę sprawdzał, czy jest różnica podłączenia "+" gdziekolwiek a bezpośrednio do aku, jak sugerowaliście w innych postach. Dziś zrobię dodatkwe foty, W tym tygodniu będę przerabiał kolejnego tripa i tym razem zobię manual ze zdjęciami.:). Macie jeszcze jakieś sugestie? R |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Ja zakupiłem dziś TESTER AKUMULATORA.
Cena 25 zł. Sprzedający obiecał zalać płytkę i wszystko uszczelnić na maxa. Jak paczka dojdzie obiecuję , że wyślę wiecej fotek Załącznik 6832 Oczywiście podłącze bezpośrednio w instalacje....Gniazdo zapalniczki ma ważniejszą misję ;-) PS Skrócony opis z aukcji "Napięcia dla poszczególnych diód: 1 żółta-10,7V;2 żółte-11,5V;1 zielona-12V;2 zielone-12,5V;3 zielone-13,6V;4 zielone-14,3V;1 czerwona-14,8V;2 czerwone-15,3V Wymiary:5x4x2/cm/ Tester jest urządzeniem o wysokiej dokładności z wbudowanym automatycznym przełącznikiem zakresów/żółty,zielony,czerwony/. Np.Jeżeli sygnalizują czerwone diody to pozostałe/żółte i zielone/ są wygaszone. W związku z powyższym posiada wyjątkowo przejrzysty odczyt nie spotykany w tego typu przyrządach. |
Cytat:
R |
A jakie są gabaryty tego pudełka - testera?
|
Cytat:
|
na prośbę jeszcze kilka fotek..
5 Załącznik(ów)
Poniżej fotki przy nocnym oświetleniu i z lepiej ustawionym balansem bieli.Poprzednie wydawały się niebieskie.
Te lepiej odzwierciedlają kolor nowego podświetlenia deski i tripa. Teraz widzę, że następnego tripa podśwetlę zwykłą białą diodą a nie wzmacnianą, lub zamontuję potenc. Fotki nr 1,2 bez lampy błyskowej Fotki nr -3,4,5 z fleszem. Załącznik 6835 Załącznik 6836 Załącznik 6837 Załącznik 6838 Załącznik 6839 |
Adaśko, gdzie ten tester zakupiłeś?
|
1 Załącznik(ów)
w sklepie motocyklowym ;-) na allegro
Podaje linka http://www.allegro.pl/item719119935_...iecia_12v.html a jeśli aukcja się skończy to może nr tel do sprzedającego 667739946 Bardzo miły Pan ...na moją prośbę całą płytkę "zalakierował" deklarując jej "hermetyczność" Jestem laikiem w dziedzinie elektroniki ;-( Kupując warto poprosić o taką opcję /nie kosztuje nic , a przy okazji czegoś nie sp....my / Jedyna "wada" to brak rysuneczku motocykla ;-( Jest samochód ...ale pewnie mając więcej zamówień pojawi się jedynie słuszna szata graficzna ;-) Testowałem dziś u kolegi w Varadero. Jak dla mnie rewelka |
|
Cytat:
|
niech mnie ktos poprawi jak sie myle - wg. serwisówki poprzwny prąd ładowania to 14,0 - 15,0V przy 5000 obr.
tester aku na "zielony" zakres od 12-14,3V a czerwony od ponad 14,3V. czyli - jak bedzie na zieloni to albo bedzie prąd ok albo za mały ,a jak bedzie na czerwono to bedzie ok albo za duży............. |
14-15V bez obciążenia wychodzące z regulatora chyba ale się mogę mylić
akumulator można naładować do 14,4 (z podłączonymi kablami od lądowania) i nie więcej bo można mu zaszkodzić jak do tego podlaczysz inne odbiorniki (obciazenie) to miernik o ile jest precyzyjny pokazuje dosyć sensownie to samo z dolna granica poniżej 12V na akumulatorze zaczyna szkodzić mu. teoretycznie widok żółtych diodek oznacza jakaś awarie (brak ładowania\akumulator zdycha) |
Cytat:
Ja tak tylko się zastanawiam, czy nie warto mimo wszystko jeśli już mówimy o dokładnych pomiarach nie wsadzić w układ miernika/amperomierza/voltomierza jaki by podawał prądy w różnych miejscach instalacji. Może mnie zaraz objedziecie, ale taki dodatkowy czujnik wsadziłbym przed i za regulator napięcia. Pokaże on dodatkowo, czy alternator daje radę i jakie prądy idą na regler. Coś mi się tylko wydaje, że to mądrzejsze pudełko niż zwykły woltomierz powinno być. |
Ramirez, Afryczka to nie statek z NASA ;) myśle, ze takie zaawansowane techniki to sie bardziej przydadzą przy diagnozowaniu już powstałej usterki a nie 24/7 zwłaszcza, że nie widzialema na forum tematu padający alternator :D
|
a ja już 6 statorów sprzedałem w tym roku :) właśnie do AT
od dziwo wszystkie pod RD07A! ubiegły rok - 2 sztuki |
Cześć,
A ja właśnie dostałem dwa tripy do przeróbki. Tymczasem po kosztach - około 25-30zł Cieszę się, że pomysł się spodobał. Dziękuję za uwagi które otrzymałem, Poprawiłem wygląd naklejki, zrobiłem przyrząd dzięki któremu otwory na LED,y w tripie będą idelanie w linii. Z różnic to: diody LED będą wlutowane w malutką płytkę ustalającą i włożone w mini oprawy. podłoczenie instalacji bezp. do aku. Urlopu nie brałem ale kilka nocy wystarczy i mam nadzieję, że Wam się spodoba. :) Dziś doszły jeszcze 3 zestawy mierników, które zakupiłem, jeśli ktoś reflektuje na przeróbkę to zapraszam. piszcie na prv. |
Marcinie, wielu rzeczy na forum w zyciu nie znajdziesz ;).
|
fajna przeróbka ale mam inny pomysł:
http://www.allegro.pl/item717643218_...z_obudowa.html daje dokładny odczyt. jeżeli podłączymy za pomocą "krokodylków" i nie na stałe to otrzymamy również miernik umożliwiający odłączenie i pomierzenie napiępia u innych uczestników wyjazdu :) może mniej bajerancko ale praktycznie |
Mam to u siebie. Fajne, ale mam zielone cyfry i ich w slońcu nie widać. Ale ogólnie porządna rzecz. Uszczelniłem sylikonem i działa nawet w deszczu.
|
Voltomierz w tripie
1 Załącznik(ów)
Cytat:
to by było coś...:Thumbs_Up: Załącznik 6886 |
Rafwro, powiem ci, ze pomimo, ze nie mam tripa to gdybym mial to jestem pierwszym klientem na ten patent. Genialne i optymalne wykorzystanie aparatury kontrolno pomiarowej w naszych AT
|
Mnie ten tester przekonuje z prostego powodu. Gabaryty obudowy są najmniejsze jakie znalazem w ciagu ostatniego roku przeglądania tego typu urządzeń. W dodatku duza dokładność, no i cena do przyjecia. Zrobie sobie taki prezent i dodam kolejny gazdżet na pulpit!
|
taki wyjmowany miernik może być wykorzystany do napraw i diagnozowania instalacji gdzieś w czarnej dziórze. diody fajna rzecz ale chyba cyferki są dokładniejsze. może podjadę do producenta na dniach i oglądne na własne gały
|
A może by tak udało się cyferki w tripa wpasować ??
|
Cytat:
Pytanie czy wejdą pomiędzy już mocno upchane bebechy tripa. |
jeżeli już zakupie, to jak pisałem, zamontuję w sposób umożliwiający łatwy demontaż. w sumie nie musi działać nos stop. dobry pomysł to włączenie w gniazdo zapalniczki.
|
Cytat:
ale Twoje posty podsuwają mi jeszcze jeden pomysł - prosty w realizacji przełącznik źródła, który pozwala na zmianę źródła prądu do mierzenia: poz.1 - instalacja moto - stały pomiar w moim moto. poz 2 - wtyk zapalniczki z 3-4 metrowym przewodem - możliwość sprawdzenia ładowania w innym pojeździe i jednoczesna funkcja "wyłącz".:D. Raf |
miałem na myśli możliwość szybkiego demontażu. najlepsze jak dla mnie rozwiązania to krokodylki lub gniazdo. ewentualnie na zwykłe złączki samochodowe tak aby było to rozpinane.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
To ja trochę nie rozumiem tego urządzenia. Włączyłeś światła to powinna palić się powiedzmy jedna kontrolka, a nie wszystkie zielone. No może powiedzmy dwie (napiecie pomiedzy 12 a 12,5).
To teraz w jaki sposób ocenić napięcie w instalacji? jest 12V czy może 13,6, a może 14,5? |
Jak już wcześnej pisałem tak też zrobiłem i kupiłem to:
http://cgi.ebay.co.uk/Digital-Voltme...d=p3286.c0.m14 Cena trochę wysoka ale spisuje się rewelacyjnie. Teraz chodzi u mnie w samochodzi bo mi regulator szwankuje i na bierząco kontroluję napięcie ładowania. Dla mnie rewelka, wielkośc w sam raz i bez kombinacji a w razie awarii moze posłużyć jako "kontrolka" (wskaże czy jest napiecia na kablu albo w kablu jak kto woli) |
skoro bez swiateł paliła sie czerwona...a po ich włączeniu zielone ...to chyba wszystko OK ??
Ja docelowo zastanawiam się na wymiana wszystkich zaróweczek na diody. Kolega tak powymienial w Varadero i stwierdził pomiarami ze pobór prądu zmalał. Nie znam sie na pradach ale może ktoś napisałby JAKI JEST PRAWIDŁOWY przedział V w Africe? Ze światłami krótkimi , długimi , bez świateł. |
Wszystko masz w Haynesie, nie bądź leń.
|
Diody to troche wiejski tjuning.
To wszystko ktoś obliczył, i ja jest sprawne zrobili milion km. Im mniejszy prunt tym bardziej grzeje się regler, a nie wiem czy on to tak lubi :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:55. |