![]() |
Tylko że wyczuwam tu nutę marketingu.
W kartach katalogowych dostępnych na stronie Osram żarówki Night Breaker 200, Night Breaker Laser, Night Breaker Silver i Cool Blue Intense miały taką samą wartość dla strumienia świetlnego. H7 1500lm a H4 1650/1000lm. Natomiast trwałość żarówek H7 Night Breaker 200, Night Breaker Laser, Night Breaker Silver i Cool Blue Intense to odpowiednio 150h - 250h, 150h - 250h, 330h - 500h i 100h - 200h. Pierwsza wartość to trwałość B3 a druga to trwałość Tc. Za https://www.auto-swiat.pl/porady/eks...hodowe/37q8hfg: Producenci określają ją z reguły za pomocą dwóch parametrów: "B3" i "Tc". Pierwszy mówi o tym, po jakim czasie przepali się 3 proc. żarówek z badanej puli, a drugi — po jakim czasie przestanie świecić 63,2 proc. z nich. Dla standardowych żarówek H7 trwałość "B3" to ok. 330 godzin, a "Tc" wynosi ok. 550 godzin. |
To już wiadomo jakie żarówki h4 kupić? ;)
Potrzebuje dwie. Najlepiej żeby miały kolor jak normalny halogen. |
To zależy, jeśli będziesz latał w nocy bierz te co dają wincy światła a jak w dzień to zależy czy lubisz żarówki zmieniać. :D
Ledowe nie do każdej lampy się zmieszczą, znaczy czy zaślepkę założysz. |
Cytat:
Jeśli "zwykły" halogen Osrama to https://intercars.pl/produkty/165905...tnia-gwarancja |
Zwykłe to już mam Wujek ;)
Trza mi LED. Cofnąłem sie do poprzedniej strony i widzę ze te podane maja dobre recenzje. Cena w uj ale w sumie to tylko 80 zet na moto. Trochę mnie zniechęca ten wiatrak w nich - jak dostanie wodą to wyciągnie kopyta. |
Cytat:
|
Jak założę to do cegły to będę miał najlepsze światła po tej stronie drogi mlecznej.
|
Cytat:
Mam w drugim aucie osramy coś 200%+ ale w dzień używam dziennych. Co prawda h7 wytrzymuje z pół roku (jak palisz cały czas) a h4 trochę dłużej ale to zwykła fizyka. |
No ale to z tego co czytałem tez przechodzi przegląd, jest mniej chińskie ;) i kosztuje polowe wzmiankowanej przez Ciebie kwoty:
https://allegro.pl/oferta/narva-h4-l...SABEgJkLfD_BwE |
Kup i będziesz zadowolony , mam również takie (h1) w jednym z pojazdów i są bezproblemowe
|
Też potwierdzam dobrą opinię o tych narvach. Rok w busidle przeżyły.
|
A ma ktos wymiar jaki to mają te Narvy?
Podratowałbym światła w babci VFR bo dni coraz krótsze :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Noto - przyszły.
Wykonanie na oko spoko. Jak to Chińczyk :) Narva z prasowanego ryżu. Założyłem do r80 i do k1100 - na początek powiem ze w xxuj nie pasuje mi ten kolor światła do klasyka. Miałem nadzieje ze będzie bardziej biały, ciepły a idzie w stronę trupiego błękitu. Noszkurw. Jeśli idzie o wydajność to swieci to tak ze widać długie w dzien na krzakach. Sprawdziłem tylko świecąc na podjazd w nocy i na drzewa za nim - efekt robi, odcięcie jakieś tam jest, muszę wyjechać na asfalt. Moc jest - na końcu podjazdu z moto w garażu /jakieś 40m/ w dzien swieci na mijania bardzo mocno - wręcz oślepia jak się schylic ale ciężko mówić o poziomach i ustawieniu światła w ten sposób. Radiatory po 3 minutach pracy nie do dotknięcia - wiatrak cos tam na pewno pomaga ale grzeje się to w ciul. Wada na dzien dobry ze trzeba przerobić minimalnie gumowa osłonę wtyku i wejścia do lampy i traci ona nieco na szczelności. Nie podoba mi się to. Pytaliście o długość - mysle ze jest dłuższa od normalnego h4 z założonym wtykiem o jakieś 2cm. Na teraz: Mysle ze to fajna alternatywa dla ksenona - 10 lat temu nie było takich możliwości. Szkoda ze kolor nie jest cieplejszy nieco. Wstepnie: Mysle ze świecić to będzie dobrze ale chyba zrezygnuje z tego lampiona w r80gs bo gryzie mnie sumienie. Muszę się przejechać jeszcze to może względy praktyczne przeważą. Mam nadzieje ze dzisiaj uda mi się wykonać testy nocne drogowe. Na koniec coś apropos temperatury barwowej. Te narvy maja 6500k. |
Podaj który model kupiłeś.
W kwestii jasności ideałem jest temperatura ok 5000. Mówisz że za jasno, chyba lepiej widzieć niż się w nocy wpatrywać. |
Cytat:
|
Nikt nie mówi o oślepianiu.
Dlatego pytam o model żarówki. |
Cytat:
|
Za oddawanie barw odpowiada parametr CRI a nie temperatura barwowa światła.
|
DUBEL - kupiłem te polecane z wątku. Nie chce mi się pierdolić w Matejkę - ja dobrze rozpoznaję kolor wina i piwa. W nocy ma być widać dokąd jadę.
Ustawię światła i dla mnie EOT. W cegle nie widzę powrotu do H4 mimo tego, że jest to motocykl, który ma NIEBYWALE dobre światło nawet na halogenie a w GS się zobaczy. Co do koloru jeszcze - jest to faktycznie kolor środka dnia. Że wygląda z d..py w środku nocy to ja nic nie poradzę :D Dzieju - Narva z wątku - już kolejny raz linku nie będę przeklejał :P cofnij się o stronę. |
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Narazie GS. Jestem bardziej niż zadowolony.
Ustawiłem poziom i minąłem kilkanaście samochodów - nikt nie mrugnął. Oprawa umożliwia również obrót źródła wokół osi wiec można trochę bardziej doświetlić pobocze i troszkę ująć z drogi. Długie świeca nieco bardziej w lewo niby ale ogólnie to nie ma się do czego przyczepić. Oby działało. Sorry ale nie ogarniam tych zdjęć w pionie :( |
Lista motków z zaakceptowanymi w DE z retrofitami Philipsa:
https://www.philips.de/c-e/au/motorr...lity-list.html RTka niestety nie ma jeszcze |
Dziekuje Wierny ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |