![]() |
Do niedawna sądziłem że rd03 musi palić od 5 do 7, zazwyczaj 6-6,5. Ale w Albanii jechałem 250 kilometrów z uszkodzoną oponą z prędkościami skuterowymi- okazało się że spaliła 4/100 a więc da się :)
|
Cytat:
Darek świadkiem, jak jechaliśmy w pamiętne Bieszczady. Po 1200km może spaliła niepełną setkę oleju. |
Zrobiłem króciutką przejażdżkę i stwierdzam co następuje :
- odcinek pomiarowy : 570km - drogi : żółte, białe, szutry , leśne - prędkość : ogólna przelotowa ok 100km/h - dynamika : normalna z uwagi na dwie towarzyszki na trampkach - spalanie : po dotankowaniach wyszło 4.54/100 i 4.82/100 - trampki ze spalaniem wyszły podobnie |
Cytat:
|
Dzisiaj po zimowym serwisie mojej trójki chciałem sprawdzić spalanie . Paliła koło 6 .
wymieniłem króćce ssące , filtry , olej , świece . Regulacja zaworów , czyszczenie gaźników , porządek z linkami ssania ( spręzynki nowe ) wynik spalania 5.8L . Zrobiłem dopiero 200 km i pomiar może byc obarczony błędem . Kolor starych świec byl kawa ale mało mleka :) Nie mam pomysłów co może byc nie tak . Składem mieszanki nie kręciłem . W RD07 najczęstsze spalanie to 5.0 L |
Jak wyregulujesz gaźnik teraz przy temperaturach w okolicy 0st.C to w lecie może ją zalewać.
|
Spróbuje jeszcze odkręcić linki ssania ( pomimo odchamienia ich i sprężynek podejrzewam ze i tak się nie zamyka do końca ) i pojęździć z całkowicie zamkniętymi zaworkami ssania czy będzie różnica . Obroty mi na jałowych falują trochę ( tak + minus o 200 obr . )
|
Widmo80, u mnie to samo, koniec końców zrobiłem synchro, ustawiłem świece na jasną kawę, i 5.5 to absolutne miniumum, ale uczciwie trzeba uznac niecałe 6 przy jeździe do 120 km/h. Ssania poprawiałem X razy, przeczyszczone, przesmarowane, niewiele to dało.
Może jak jest silnik zmęczony życiem to już potrzebuje więcej mieszanki na uszczelnienie tych wszystkich przelotów na gładziach ;) W praktyce okazało się, ze jazda spokojna w ogóle nie popłaca w moim egzemplarzu (co jest niestety dla mnie 'policzkiem', bo lubie jezdzic na niskim spalaniu czy tam ecodriving uprawiać). Jakbym się nie męczył to poniżej 5.5 przy mieszanym się zejść nie udało. Dlatego później przelotową podniosłem do 140, a marzenia o spalaniu poniżej 5 l przy spokojnej jezdzie włożylem na półkę i podpisałem 'niemożliwe' ;) |
Może byc że silnik już swoje przejechał i są mniejsze albo większe przedmuchy . Spalania oleju nie mam - staram się 6 tys nie przekraczać . Spróbuje jeszcze gęstszy olej jej wlać ( gęśtszy niż 10W40 ) Może go troszkę uszczelni . Jaki można nalać ( nie chcę tutaj wywołać zaraz gównoburzy że się nie leje , że jak zużyty to remont , że 6 musi spalić .. Chodzi mi o to czy np 20w50 będzie ok dla mojej trójeczki .
Edit ; W starej DR 650 jak mi żłopała olej , zalałem jej gęstszy i o dziwo spalanie oleju spadło znacznie , dostała mocy i spalanie z 5,2 l spadło mi na 4, 5 a nawet mniej .. Czary :D |
Tam to miałeś uzasadnione pewnie słabą kompresją, którą olej gęstszy trochę zwiększył.
Tutaj jak Ci nie bierze to nie wiem czy nie będzie to tzw. "dobra zmiana". |
W mojej afryce spalanie oscyluje pomiedzy 6 do 8l/100km. Ze strony technicznej wszystko sprawdzone i jest tak jak byc powinno. Poczawszy od dysz w gazniku a skonczywszy na cisnieniu w oponach. Pogodzilem sie z takim spalaniem a wydaje mi sie, ze wszysto to przez zbyt energiczne odkrecanie manety.
|
Cytat:
Dlatego ogólne porównania nie są miarodajne. |
Nie wiem co jeszcze można zrobić ,by zejść zespalaniem w 3 .
Zrobiłem wszystkie potrzebne regulacje ,wszystkie filtry nowe , nowe króćce ssące , Naprawione linki ssania ( króćce i sprężynki też) Nie mam już z pomysłu . Wydech oryginał . Może tutaj jest przyczyna . RD07 mimo większego silnika i ciut lepszych osiągów pali mniej . Zamontowany w 7 mam motad venom . |
Widmo kup skuter bedzie palil mniej :vis:
|
Cały czas mam wrażenie że ten temat ktoś dla jaj założył a tu widzę że chce Wam się liczyć na poważnie te dziesiąte części litra ? Trochę jestem zdziwiony bo mi się nie chce liczyć czy zapisywać czy motocykl pali 4,72 czy 5,28 ( a pali mi raczej sporo więcej). A statystyki przy 90km/h to tyle i tyle, przy 110km/h znowu tyle to już całkiem szaleństwo. To jest do zbadania w laboratoryjnych warunkach. A 3-4 ostre wyprzedzania czy starty spod świateł i całe to liczenie kropelek przy 110km/h psu w dupe.Jeżeli moto dobrze jedzie, nie grzeje się, ma odejście nie che mi się wnikać w dziesiąte części litra spalania. Gdzie przyjemność z jazdy ???
|
Oj tam, daj się ludziom ponudzić ;)
Mi 4ka paliła 6l/100, 7a 5l/100, crfa podobnie jak 7ka , a jak się przyłożę, to mieszczę się w 4,5l/100. Idąc tą drogą wychodzi, że 3ka musi palić 7. P.S. Tak, wiem, że można te wyniki podwoić. Różne są sposoby osiągania przyjemności :) |
A ja to chyba wpakuje podtlenek Lpg do mojej Czworeczki :haha2: i zasieg mi sie zwiekszy hee...
W Lublinie jezdzi jeden Trampek z podtlenkiem. Butle ma w centralnym kufrze. Pycha :p |
Ja tam licze 6l na 100km jak spali mniej to bonus , a jak wiecej ...... loj to gorzej.....:at::at::at:
|
Cytat:
Pytam , bo dziwi mnie trochę że mając mniejsszy silnik niż w 7 i troche słabsze osiągi spala mi więcej . Chodzi mi o to co może byc tego powodem . Gazu nie oszczędzam , bo nie mam zamiaru ,zajebac się mułem dla mniejszego spalania. Przykładowo , jężdżąc na dr 650 z podobnymi przyspieszeniami i prędkościami , potrafiłem miec spalanie 2 litry mniejsze ( na 100) . I też nie było ono pierwszej młodości . |
U mnie trójka nigdy nie spaliła mniej niż 6. Siódemka najwięcej na autobanie pali 9. Dr650 ma jeden gar, 40pare kucy, 150 kg... gdzie to do afryki porównywać tego piździka?
Gdzieś czytałem, że są tacy co trójką poniżej 4 litrów schodzą ale to chyba już napletem manetkę kręcą. :D |
Cytat:
|
Swego czasu jadąc na Ua w moim 22 litrowym zbiorniku ubyło 9 litrów paliwa motocykl 30 konna XR 250,hmm winny gaznik z pompką przyśpieszajacą.. i dysze jak do XR 600.. było bogato w komorze spalania..
Jak ci dużo pali to założ mniejsze dysze i wydech oryginał.. powodów może być bardzo wiele typu za duże dysze,dysze rozwiercane bo dziada nie było stac na kupno nowych i ty patrzysz na oznaczenie a tan np 130 a w rzeczywistości 180 jest ,może już silnik kulawy i bedzie chlał wiecej,nieszczelne głowice,wyciągniete łańcuchy rozrządu.. itp i itd pisać by można dużo... jak sie mieści w średniej forumowej to nie ma co grzebac i psuć płatów móżgowych..jak zacznie chlać 10 to wtedy szukaj |
Cytat:
Co do spalania faktycznie nie będę sobie tym głowy zawracał . Chcę mieć w mojej Hondzi wszystko na tip -top zrobione , ale skoro się mieści w normie to :D |
W końcu zacząłem robić jakieś konkretne kilometry i po zimowych wymianach , regulacjach itd , dzisiaj byłem w szoku ( najpierw myślałem że kontrolka od rezerwy się zepsuła i nie świeci ) Bo spalanie jakie odnotowałem to 4.9 L !! Nie oszczędzałem gazu i momentami na czarnym miałem 160 - trasa on/off 50/50 . Nie żeby minie cieszyło małe spalanie , ale to dobrze świadczy o kondycji królowej :) Może miłości potrzebowała .
Fajne moto z tej trójki :D Mam jeszcze RD07 i dr 650 , ale ostatnio kilometry robię trójką bo jakoś tak najfajniej .. |
Wczoraj tak ładnie było, że po pracy zamiast do domu od razu poleciałem gdzieś tam.... i nastąpiło testowanie... Najpierw (niemiecka::) autostrada - ok. 40 km - próby max speed po zimowym serwisie - 180 poszła - pierwszy raz tyle afrykę leciałem... gdybym był twardszy to pewnie powoli..powoli, poszła by ponad 180 ale miałem dla niej litość... od 180 baaardzo wolno przyspieszała...później szutry między polami... ostro..ostro na dwójce i trójce i równoczesne testowanie przeserwisowanego zawiasu... szła jak dzika... zawias wybierał:::))) plus miasto - razem dokładnie 100 Km i tankowanie - ten sam dystrybutor i ta sama stacja i pod korek identycznie - wyszło 7 litów prawie równiutkie ... nie jest źle jak na takie pałowanie sódemki bez A::)))
Zalałem do pełna i teraz zrobię pórbę minimalnego spalania na mieście... więc jakby ktoś spotkał emeryckiego kierownika na afrze w poznaniu w najbliższych dniach to pozdrawiam:::))) - ciekawe czy wytrzymam... EDIT: zaczynam wierzyć że AT może pod 200 jechać... gdyby tak mieć w baku z 4 litry zamiast 24 jak ja miałem... gdyby waga jeźdźca byłą w okolicy 65 kg a nie jak u mnie 90 + ubiór... do tego wzrost tak z 175 cm i bardziej aerodynamiczny kształt a nie jak u mnie 192... wszytsko pododawać.. poodejmować + konkretny lepszy egzemplarz AT i może być pod 200... |
Cytat:
|
Cytat:
powodów testowania może być kilka... a) zwykła ciekawość b) weryfikacja sprawności silnika c) weryfikacja ustawień gaźnika lub przełożeń... Neo - miej litość nade mną:::))) i nie każ mi pisać za co cenię AT:::::))) i do czego jej używam zgodnie z przeznaczeniem:::))) |
Tjaaa... Jak ja tak testowalem swoją 3AJ, to po 30stu kilometrach na /nie/niemieckiej autostradzie, złapałała na tłoku. (ale pusciła;) ) :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Jeździłem 5 egzemplarzami CRF1000.
Vmax licznikowy na lekko 220, z kuframi i pasażerem 195. |
RD07 na maxie jedzie jakieś 185km/h. Miarodajny test spalania nie może się w takim przypadku odbyć na odległości 30km - zrobiłem taki na odległości ok 1000km i wychodziło jakieś 9 litrów... :D
|
tiaaa , wskazania prędkościomierza a rzeczywistość , odnosi się to również do przebytej drogi i zużycia paliwa
|
From tel: Ja sobie testowałem bo mistrz Szynszyll afre przegladał zimą. .. I robotę zrobił świetną. .. dzięki Jurek:::))) przed szynszylowym grzebaniem szła ok. 10-15 km mniej... i mniej dynamicznie .... acha i tak jak pisalem 40 km miasto kilkanaście do 20 drogi gruntowa i ok 40 km autostrada i max speed jako test tylko dwa razy przez chwilę dojścia do piku:::)) a nie przez cały czas szpula:::))) kocham ten sprzęt przecież .... reszta normalnie 120-130 na lekko nic nie powinno się stać. ... pobór w tych warunkach jest ok także wg. mnie....
|
Cytat:
|
Mam podstawowe pytanie o kraniki - kiedy przelaczacie kranik na rezerwe w RD07? Gdy się zaczyna dusić, czy po jakiejś określonej liczbie km?
|
Zamiast patrzeć na tripa patrz na drogę. Afryka sama da znać jak trzeba na rezerwę, nic jej nie będzie jak na chwilę paliwa braknie.
|
Cytat:
|
Cytat:
Sent from my G8441 using Tapatalk |
Dzień po moim poście odcięło mnie przy 140 podczas wyprzedzania dwóch ciężarówek, na szczęście na ekspresówce.
Już wiem jak to działa, mam natomiast kolejne pytanie. Gdy tankuję motocykl, to nie ważne na jakim kraniku jest ustawiony tak? Zawsze napełni się cały bak, niezależnie czy kranik na rezerwie czy full? |
Vanik, Ty sobie chłopie jaja robisz.
Jak masz kranik ustawiony w pozycje Rezerwa, to zatankujesz tylko 4,5 litra. Jeśli masz kranik w pozycji On, to tankujesz do pełna. Bacznie przy tankowaniu trzeba uważać na pozycje Kranika. W pozycji Off nie zatankujesz nic... |
Cytat:
Nie zapomnij tylko przy tankowaniu przekręcić z rezerwy na normalny - Bo jak zapomnisz to po następnym odcięciu będziesz pchał do stacji :haha2: |
Cytat:
Mnie ten problem nie dotyczy- mam RD03 i tankuję zawsze za 50 zł :Thumbs_Up: |
Gdyby ktoś pytał... Tankowanie od dołu też działa tylko strasznie długo trwa. Przetestowane dwa razy. Szczegóły dla zainteresowanych...
|
Zatem wychodzi mi bardzo ladne spalanie w cyklu mieszanym :) Zatankowalem do pelna na kraniku full, zrobilem 370 km, odcielo mnie i przejechalem 2 km na stacje na rezerwie. Weszlo 18 litrow do pelna. Wychodzi 4,84l na 100 km :)
|
Cytat:
Powinna palić 6 :P Sent from my G8441 using Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:47. |