![]() |
Cytat:
|
W sumie czytałem kiedyś, że oleju lepiej nie dotykać. Może on przenikać przez skórę, a związki chemiczne w nim zawarte mogą powodować różne nieprzyjemności (uszkodzenie DNA, rak skóry...)
Zazwyczaj staram się ubierać rękawiczki, ale różnie to bywa... dlatego był patyczek :) Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
No nie zrozumiałeś mnie,przecie paluchy usmarowane olejem przepracowanym to czysty nie zaszkodzi.:)
|
Cytat:
Przy zdejmowaniu pokrywy zębatki wałek normalny a przy zakładaniu pokrywy zębatki wałek jak by "zaklepany" młotkiem, czy to smar jakiś? |
Po drodze było jeszcze klejenie zębatki, bo mi klej puscił :)
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Z nudów siedzenia w domu tak mnie naszło na głupie(?) pomysły. Moja NAT właśnie stoi ze spuszczonym olejem i wykręconymi korkami. Mam w garażu 2 bańki olejów po byłych samochodach.. czy na sens przepłukanie silnika przelewając ten "samochodowy" olej? Chodzi o to, żeby "wypchnąć" resztki starego oleju z silnika... Nie wiem czy to ma sens, co sądzicie? Starego/nowego oleju mi nie szkoda bo i tak nie mam co z nim zrobić
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Przerabiałem to ale bez jeżdżenia.Wlewasz,rozgrzewasz i spuszczasz.Mogę powiedzieć że po tej płukance zrobiłem ok 30kkm. i nic się nie zepsuło itp.Także jak chcesz to z nudów możesz się bawić.:D
|
Cytat:
Nie upieram sie, chce tylko zrozumieć |
Cytat:
A olej to był 10W-40 Polski. |
Co tu rozumieć.
Chodzi Ci o te 100 ml które zostało na dnie? Nie zaszkodzi. Mam nadzieję, że nie jeździłeś do tej pory na Superolu bo wtedy miałoby to sens. |
O ile pamiętam to koleś na YT Profesor Chris robił płukanki silnika olejem napędowym aby go wyczyścić :)
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Płukankę robi się naftą.
|
Te gotowe super- hiper płukanki opierają się na nafcie także z nudów naftą przepłucz jak już musisz. Ja osobiście bym nie płukał.
Zdrowia. |
Wymiana oleju zrobiona. Wczoraj przejechałem się kawałek żeby trochę zagrzać i spuściłem olej. A że nie mam centralnej to podniosłem z tyłu stojakiem i wykręciłem 2 śruby spustowe. Zostawiłem tak na całą noc. Rano postawiłem na boczną i jeszcze wyleciało sporo. Na bocznej znowu z 3h postał i znowu do pionu i dalej coś tam skapuje. Ogólnie dość sporo tego kapkania w różnych pozycjach. Jak już prawie nic nie kapkało to zalałem 4L. I nie jest to wystarczająco. Dolałem więc 0,2 tak jak w manualu i jest OK. Także jak ktoś leje 4L do DCT to widocznie coś tam starego zostaje. Czy ktoś może wrzucić fotę miski od wewnątrz jak jest uformowana. Bo dlaczego są 2 korki. Z początku myślałem, że tylna lewa jest jak nie ma się centr, a przednia jak stawia się na centralnej, ale chyba błędne to myślenie. Wg procedury mam poziom oleju 1/4 na podziałce MJP. Po godzinie już 1/2. Co oznacza pierwsza podziałka MJP, a co druga G8.
|
Cytat:
|
Motul 10w50 co sądzicie ?
|
Cytat:
|
Cytat:
w CRF możesz go zalać do wału kardana ;) ewentualnie zastosować w olejarce łańcucha (ale tylko z pompką membranową) |
Mdxmd - do ktm- ani do lc8 ani do exc ani do lc4. Testowalem ma swoich motocyklach.Przereklamowana średnia - półka. Napompowany marketing.Oczywiście każdy ma prawo do swojej oceny i zdania.
Co do Bmw - do R 1150 też nie bo tam zalecany minerał. Przypomniało mi się. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
mdxmd rozwiń swój wywód. Opierasz się na doświadczeniach serwisu, który wiadomo nie będzie czekał. No jakby nie było w ten sposób nie spłynie cały. W poprzednich moto tak robiłem i będę robił, chyba że mnie przekonasz. Bo zalanie od razu nowym jak silnik jeszcze nie ostygł nie przekonują mnie, bo aby dlaczego, jakie to ma znaczenie. Galar lej 10W30 i bedzie pan zadowolony.
|
Cytat:
czyli przez te kilka sekund silnik pracuje bez ciśnienia oleju jeżeli silnik jest jeszcze rozgrzany to trzeba niewiele energii aby go uruchomić oraz utrzymać obroty. jeżeli silnik jest zimny opory są dużo większe i trzeba dużo więcej energii i siły nacisku na panewki aby uruchomić a później utrzymać obroty szczególnie gdy temperatura w której uruchamiamy jest niska. Czekanie całą dobę na ostatnie krople oleju jest pozbawione sensu bo nawet jeżeli zostanie 100ml starego oleju to jakie to ma znaczenie.. przy 4L nowego oleju i to jeszcze w silniku benzynowym. Jeżeli już ktoś chce zadbać o silnik to proponuję dać śruby spustowe oleju z magnesem, który wyłapie wszelkie opiłki zanim trafią do pompy olejowej. |
Cytat:
Rozumiem , dzięki za odpowiedź. |
Na pierwszy przegląd i wymianę oleju po 1000km wybrałem się na wycieczkę do stolicy do serwisu Witolin.
Oczywiście 2 x mechanicy z Ukrainy, ale nie narzekam. Zrobili płukankę :-) ze świeżego oleju Honda 10W30MA i takiego samego nalali w ilości 4,2l z beki. Można przez cały czas obserwować przez szybę, więc odpada niepewność czy wymienili czy nie. Za wymianę oleju, filtrów, podkładek korków, sprawdzenie śrub i nakrętek i dmuchnięcie w oponki zapłaciłem 430zł. Oczywiście najcenniejsza jest pieczątka serwisu więc spokój ducha na gwarancji. |
Cytat:
|
Mój koleżka tak się spieszył przy wymianie że najpierw spuścił olej a następnie pojechał po olej.:D
No i nie dojechał bo silnik stanął po paru km.;) |
Cytat:
|
W jednym punkcie wymiany oleju w Polsce, pan wymieniacz przedmuchiwał silnik sprężonym powietrzem. W samochodzie.
Co myślicie na ten temat? |
Niby można, ale jak sprężarka nie ma separatora do wody to można napluć do pieca.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale to pewnie na tej samej zasadzie jak pompuje się jakiś gaz w koła :D |
To już lepszy efekt i cały olej można wydmuchać z pieca podpinając powietrze do wyjścia z filtra oleju na magistralę i podać z 6bar. Cały ojej zleci z wału i głowicy.
|
naprawdę Wam się nudzi....
|
Dobry sposób żeby jakiś głąb wydmuchał uszczelnienia z silnika.
|
A powiedzcie co ile wymieniacie olej/ Ja wymieniłem niestety po 14 tyś?k i zauważyłem że zaczął przykapcać wydech wcześniej tego nie było.... najechane mam 23 tyś olej Repsol 10w/40 zauważyliście takie oznaki w swoich motorach
|
Nie mam tak. Ale olej to tak co 8 tyś. Szkoda silnika, aby tak przeciągać
|
Jeszcze jedno - olej wymieniać Jesienią i nie zostawiać przepalonego syfu w silniku na zimę.
|
Cytat:
|
jestem po testach innego oleju niż zaleca producent i w dużym skrócie...
pacjent CRF1000 2016 DCT, zastosowany olej Motul 7100 5W40 plusy + wyraźnie cichsza praca silnika niż Motul 7100 10W30 + DCT zauważalnie bardziej miekko zmienia biegi minsy + brak Uwagi olej 5W40 ma bardzo zbliżone parametry w 40.st C ale nieco większą lepkość w 100st.C, poniżej 0st.C o ile to kogoś interesuje także jego płynność jest "lepsza" |
A co myślicie o oryginalnym japońskim oleju Hondy 10w30 sprzedawanym w serwisie?
|
Cytat:
|
160zł za 4 litry, czyli nie aż tak drogo...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja zmieniłem na motula 7100 10W30 i wszystko gra. Nie oszukujmy się jak coś nie gra, to jak nie wyczujesz tego na sprzęgle albo skrzyni to dowiesz się dopiero po długim przebiegu że coś nie grało. Po to są normy żeby klient wiedział czy dany olej nadaje sie czy nie. Reszta to magia...
|
a od kiedy to honda oleje produkuje :D
kiedyś przez wiele wiele lat honda i Motul szli razem... nawet nie słyszałbym o takiej marce gdyby nie honda BMW dawniej zalecało oleje Castrol YAMAHA Aral Suzuki chyba Elf'a ale nie pamiętam dokładnie Kawasaki też coś tam... a teraz wszyscy zaczęli produkować własne oleje... nie bądźmy naiwni. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:15. |