![]() |
Dokładnie
|
Cytat:
Natomiast co do prędkości to zaczyna latać powyżej 170 w Kacie więc i tak jest naprawdę dobrze. |
Nie zauważyłem żeby cokolwiek latało. Chyba że to ta twoja sieczkarnia zaczyna się telepać bo śruby zaczynają się rozkręcać przy 170 :D.
|
Aby gumowe były i kierownika nie zabiły ;)
Sent from my SM-G903F using Tapatalk |
2 Załącznik(ów)
motozy po przebiegu ok 5500:
Załącznik 72004 Załącznik 72005 To moje pierwsze w życiu dualowe oponki, więc trudno mi cokolwiek o nich powiedzieć i porównać. Porównanie do dunlopów przecież nie ma najmniejszego sensu.... - pierwsze wrażenie: na sfrezowanym asfalcie motor tańczy (już się nauczyłem, że trzeba wolniej niż zwykle) - poza czarnym: rewelacja... (tylko umiejętności jeszcze brak) Zaskoczyło mnie, że przód szybciej poleciał niż tył. Dodatkowo nie wiem dlaczego złapałem 2 kapcie (na asfalcie) w przeciągu ostatniego tygodnia (1000km) mimo braku zauważalnej przyczyny (typu gwóźdź w oponie). W praktyce okazało się też, że nie umiem załatać dętki, szybko puszczały moje łatki. Dzisiaj z uśmiechem na gębie zmieniłem przód... :) |
Próbowałeś obrócić przód "pod prąd" ? Mięcha jeszcze sporo.
|
Ale klocki pękają z tyłu, niepokojący objaw, ile z tego jechałeś autostradą i jakie max prędkości?
|
Autostrad nie lubię. Motozami na nich nie jechałem. Moje prędkości przelotowe też są niskie w porównywaniu do tego co się czyta na forum... za to afryczka doładowana na maxa (pewnie nawet przeładowana).
Gdyby nie problemy z dętką, to jeszcze bym zrobił trochę km na przedniej, a tak, to zostawiłem sobie ją na później (jak będę się kręcił wokół komina, to jeszcze postaram się ją trochę pozdzierać) |
Na dziurawy szutrze idą idealnie, wgryzają się, no raczej swojej nie przeładuję, to może nie popęka, ale zaczyna mnie wkurza ćwiczenia ta ciężka do wyrównania shima przy dynamicznym wyprzedzaniu przy 120 i najechaniu na pas środkowy
|
Zrobiłem 5tyś na Pirelli mt90 z czego 4 tyś.km, bałkany, gównie asfalt załadowane moto w dwie osoby w tym ok 800km autostradą cały czas 160-170km/h.
Tyłu zostało ok 40% przodu drugie tyle. Opony miały ciężko jechałem z KTM 990 cały czas mocno odwijane było, upał i moto doładowane. Tył jest super trzyma i jest stabilny. przód przez małe kostki trochę niestabilny w szczególności przy przerzucanie z winkla w winkiel i przy przedkościach 60-70 po puszczeniu kierownicy moto łapie lekką shimę, przy prędkościach autostradowych nie czuć niestabilności. Po za tym miód-malina, na asfalcie suchym i mokrym trzymają jak głupie, pozamykałem je już pierwszego dnia zero stresowych sytuacji. Przejechałem na nich z babiną pętle Theth miejscami padało, mokre kaminie i delikadne błotko-zero niepokojących sytuacji. Jestem bardzo zadowolony. Teraz czas na kostki wjeżdża komplet Pirelli Scorpion Rally:rules: |
Ja właśnie zakończyłem objazd Morza Czarnego na K60 Scout. Zawinięte 10700 km, 70-80% asfaltu, reszta różnego rodzaju off (szutry, błoto, piach, strumienie). Opony się sprawdziły rewelacyjnie, jeszcze spokojnie 5000-7000 km wytrzymają.
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 72071
będę musiał zrobić lift 20mm przedniego błotnika bo będzie słabo... http://ruggedroads.co.uk/Front-Fende...t-CRF1000-2016 |
Mada, będziesz zamawiał z zagranicy ? Jeśli tak to chętnie się podłączę dla zmniejszenia może kosztów transportu
|
Co? Lift? kolega ślusarz mi robi. Jeśli byłoby więcej chętnych to mogę zamówić więcej kompletów
|
Mada wypróbowałeś ten zestaw w dziku ? Co to za guma na przód i jak to robi po czarnym ?
|
Pirelli scorpion rally.
Bardzo chwalone opony. Ja miałem tył b. go lubiłem, kumpel ma przód też zachwycony. Tył wytrzymał mi 3tyś i było jeszcze z 40% na asfalcie super, nawet na mokrym, da jechać. |
Jakbyś dał wycenę tego loftu to moze sie kilku chętnych znajdzie. Ja pierwszy
|
Zobie najpierw dla siebie zobaczymy ile mi powie i jak to wyjdzie. Ale pewno 60-70zł
|
Cytat:
|
140. Zakładam na ori,
Tak samo miałem w 950 i robio dobrze. |
Cytat:
Założyłem tez zębatkę 15 na przod, do 16 już nie wrócę. Poprawiła się istotnie dynamika, a dwójką spokojnie można w terenie jeździć praktycznie bez konieczności redukcji na 1. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
To fajnie, że przypadły do gustu, mnie nie lubiły 😀
|
Myslicie ze zalozenie mniejszej zebatki przedniej do DCT byloby problemem?NA niemieckim forum CRF ludzie to robia i kazdy ma inne zdanie.Chodzi wlasnie o dynamike i szybsze wkrecanie sie na wyzsze biegi
|
Cytat:
|
:D... Wiem. Chodzilo mi o dynamiczniejsze wkrecanie sie silnika a co za tym idzie szybsza zmiana biegów na konkretnych obrotach uzyskawszy konkretne predkosci. Trybu D nie uzywam w ogole. Motocykl po prostu sie toczy. Bardzuem mualem namysli tryb S2 lub S3 lub RM i mniejsza zębatke
|
Panowie , co doradzacie :
mam NAT z DCT i jeżdżę po asfalcie 80% , 20% teren. Chcę czuć się bezpiecznym na mokrym asfalcie i z błota tudzież innego terenu też chciałbym wyjechać cało. Czyli żebym nie musiał pchać motorka pod górkę :) cena nie odgrywa żadnej roli. Po prostu opony mają być dobre . Na bezpieczeństwie nie oszczędzam. Oryginały za chwilę pójdą do kosza |
W zeszłym miesiącu wymieniłem opony na nowe
Continentale TKC 70 jestem bardzo z nich zadowolony. Póki co przejechałem na nich 8 tys, i dają radę na czarnym mokrym i suchym i w lekkim terenie. Następne będą takie same. |
Przód i tył?
Bo ktoś w którymś wątku (tylko nie wiem gdzie?) doradzał, żeby dać różne opony. Stoję przed takim samym wyborem jak kolega wyżej. A przy okazji - ma ktoś albo ujeżdżał ktoś Pirelli Scorpion Rally STR? |
Cytat:
|
Cytat:
Moje typy to Conti TrailAttack2 (bardziej na asfalt i podobno b. dobre na mokrym) albo też TKC70. Choć gdzieś czytałem, że TKC70 lubią myszkować na przodzie przy dużych prędkościach. Więc sam nie wiem... |
Cytat:
całą jedynkę od Czech do trojmiasta nie schodząc poniżej 150 km/h i żadnego myszkowania nie było. Jadąc 160-170 tez nie myszkuje, szybciej nie jeżdżę więc nie wiem jak się zachowuje. |
Cytat:
|
Pirelli Scorpion Trial II
http://www.motocykl-online.pl/testy/...enduro,10222,1 Pozdrowienia D Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
zasadzie nie da bo cię rozjadą psychole w samochodach, jedziesz wiec lewym pasem (na prawym głębokie koleiny) zatrzymując się na światłach, lub za tirami które się wyprzedzają prędkością 98km/h. Na autostradzie nic Cię nie blokuje więc jedziesz równa prędkością, tym bardziej jak jest noc i ruch prawie zerowy. |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Cytat:
- przód jest diagonalny, tył radialny - przód produkowany w Korei, tył w Germanii - kompletnie inny proces i efekty zużycia (link powyżej) - mocno różny bieżnik (ale to szczegół) Dla mnie te TKC70 do 7-8 kkm były super na asfalt ale potem, choć głębokość bieżnika pozwalała na dalszą jazdę, należało je wymienić na nowe. Widzę jak bardzo, dopiero po zmianie na nowe K60 Scout - zero myszkowania i moto znów skręca. Natomiast na świeżo, to co uderza po przesiadce z TKC70 na K60 to: - Większy uślizg K60 na suchym asfalcie (przy hamowaniu) i jeździe bokiem na twardym i suchym szutrze (ale jak rozumiem - na tym polega bardziej off-roadowy charakter K60 :D) - Wibracje (mrowienie na kierownicy) i hałas do ok 30-40 km/h na asfalcie. Pirelli Scorpion Rally STR wciąż są niedostępne w rozmiarze NAT (przednia na pewno). Nie doczekawszy poszedłem w Heidenau właśnie. PS Ktoś napisał, że opony trzeba próbować różne by wyrobić sobie własne zdanie i dziś się pod tym podpisuję: gumy warto zmieniać możliwie jak najczęściej. |
Cytat:
|
Z opinii widzę , że chyba TKC70 to będzie dobry wybór. Notabene w sieci jest test tych opon i na asfalcie suchym , mokry wypadają bardzo dobrze. Teren - nieco gorzej. Ale poleają .
Zdaję sobie sprawę , że nie ma super uniwersalnych opon. Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do d... :) i tym się kierujmy. Zależy dużo od stylu jazdy i gdzie będziemy najczęściej jeździć. Może na kurs Akademii Enduro mnie z nimi wpuszczą :) |
Zakładał ktoś Pirelli MT60 ?
https://www.pirelli.com/asset/index.php?idelement=8661 Nastawiam się na coś tego typu. Jak jeździłem po suchym na oryginalnych dunlopach to myślałem że nie są takie złe ale jak w deszcz chciałem przyhamować lekko przodem i mi zaczął uciekać to zmieniłem zdanie: gówniane są mocno. |
Nie kombinuj kup mt 90.
|
Kolega co prawda w tiger 800 chwali sobie strasznie taką kombinacje :przód karoo3 a tył micheliny wild, jedyny minus schodzą dosyć szybko, ale przy miękkiej kostce to raczej normalne, jeżdżę z nim całkiem dużo i powiem tak zapierd... tym tigerem i w terenie i na czarnym.
|
Karoo 3 komplet mam w starej afryce. Schodzą w oczach. Po 3 tys. km tylnej opony połowy nie ma. W terenie nie robi tak jak się spodziewałem po wyglądzie.
|
co do zgonu opony na karoo 3 to się zgadza tył 5-7tys. wild robi lepiej robotę w terenie i trzyma na czarnym podobnie jak karoo, ale jej wytrzymałość jest na podobnym poziomie, nawet na początku jakby schodzi szybciej, a później wolniej (czary jakieś chyba ;)).
|
Motoz wypuścił Tractinatory Desert w rozmiarze NAT.
http://static.chaparral-racing.com/p...0-100-18-C.jpg http://static.chaparral-racing.com/p...110-100-18.jpg |
Co z tego jak w u nasz nie ma przedstawicielstwa :/
Po drugie to są najgłośniejsze opony jakie miałem w motocyklu. Nic tak nie wyje jak motoz. W błocie nie robią wcale. Za to na suchym luźnym są mega i długo wytrzymują, na asfalcie też niezłe. No i wygląd +10. |
Cytat:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Motoz Tractinator Adventure po 6K w kacie 1190. Widać że przód lekko się ząbkuje ale tył całkiem, całkiem.
https://i.imgur.com/nq1izx2.jpg https://i.imgur.com/p9pAmWZ.jpg |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:08. |