![]() |
Przecież to jakaś stylistyczna/koncepcyjna szkarada jakich mało...przednia lampa i 'owiewka'...montaż tylnej lampy...seryjne handbary...K60 + wysoki błotnik...karbonowe boczki, osłona...gmole SW...do tego zawias ohlinsa, koła excela, roadbook i tytanowy wydech...no i naklejka rallye... :haha2:
Brak ładu i składu...wygląda jak bulwarówka... :fool2: |
Mi tam się podoba okrągła lampa, a gość się zapatrzył na HP2 bo normalnie lata na gs1200.
|
Paskuda. A z masy trochę zszedł bo to automat.
|
Na tego ulepka zdecydowanie warto patrzec wylacznie od burty lub rufy :)
|
Kondon jakich mało. Dlaczego nie polubicie Triumpha scramblera xe?
|
Siedziałem na targach na nim, zajebisty jest ale do jazdy w terenie się nie nadaje, bo chcąc zaprzeć się kolanami zapierasz się o głowice i kolektor a to w cieplejsze dni może być niefajne...
|
Mada proszę..... Czym on ustępuje KTMomi Afryce? Przewyższa je pod kazdym wzgledem
|
Już powiedziałem.
Przedni zawias dokładnie ten sam co w afrze. Wizualnie mi się podoba ale to jest bulwarówka a nie ADV. |
No nie wiem... Nie wiem. Wykonanie bije Afre na glowe. Podzespoły lepsze. Ja nie widzę tam bulwarowki. No chyba że kogoś boli ze się pobrudzi lub poobija
|
1 Załącznik(ów)
|
Pomalowali ramę i szprychy , czyli będzie bez wad ;)
|
|
|
Cytat:
|
Nie ma zimy ale ciągle u nas leje wiec człowiekowi się nudzi.
Chciałem odchudzić NAT. Kiedyś ją zważyłem w pełnym rynsztunku z paliwem wyszło 248kg:dizzy: Zacząłem odkręcać to i tamto. Na tą chwile moto waży 224 bez paliwa. Mam gmole OM, osłony chłodnic, wzmocnienie podnóżka, olejarka, grzana łapa, amortyzator skrętu, tłumik+decat. Do jazdy w off dojdzie płyta SW +3kg, koła z kostkami i dętkami+1,5kg. Mam już mniejszą pompę hamulcową od CB500x,kupiłem za 50zł na allegro, więc wystarczy odkręcić przewód zacisk i tarcze 30min roboty, żeby zrobić z przodu mod na jedną tarczę myślę że ok -4kg. No i w sumie skończyły mi się sensowne pomysły, teraz zostały już niesensowe, przynajmniej finansowo; -Litowe aku -3kg -carbonowa płyta pod silnikiem -3kg w stosunku do SW -ABS ale trochę mi się nie chce bo to dużo roboty -3kg -Patrzę na te rally owiewki i na przykład rally kit do 701 od RR waży 9kg. Nat ma lekkie te plastiki, a nie wierzę że lampa i stelaż jest jest bardzo ciężki, więc tu nie wiele można zdziałać. Pytałem o róznice w wadze zestawów rally i AQ i MST i jakoś dziwnie się składa że ani jedni ani drudzy nie wiedzą... czyli pewno waży tyle samo albo i więcej... Jak żyć? Nie chce zmieniać na żadne 790 tym bardziej na t7. |
A z jedną tarczą to będzie dobrze hamować z dużych prędkości ? Tarcza zostaje seryjna czy jakaś super o rozmiarze dużej pizzy ?
|
Cytat:
|
Może zmiana baniaka by coś dała? Tylko to tez w ch... kasy.
|
Z powodzeniem wiele ludzi stosuje ten mod w 9x0. Do jazdy na kostkach na prawdę nie wykorzysta się siły hamowania dwiema tarczami. Afra ma 310mm z 4tłoczkowym zaciskiem.
Np camel adv lata z jedną tarczą właśnie z pompą od cb500 i bardzo sobie chwali. https://www.advpulse.com/adv-bikes/c...in-bike-build/ https://advrider.com/f/threads/afric...#post-35235689 If you simply remove one caliper/rotor but keep the stock master, you'll get a very stiff brake lever and crappy braking power. However, if you replace the master cylinder with something more appropriately sized, it's a non-issue. There are 900lb Harleys that have a single caliper and rotor up front and stop just fine even with 2 people and luggage on them. A master with a smaller bore is a must. I swapped the stock AT unit out for one from a CB500X (about $100). Now my braking is back inline with a stock AT. FYI, I'm 290lbs in gear and just got back from a 10 day California bike trip where I was fully loaded with camping gear, tools etc and had no issues with braking power or fade. YMMV Z pojedynczą tarczą nat będzie hamować zdecydowanie lepiej niż XRV z dwiema, a na kostkach i tak nie przekraczam 120-130. |
E to ja myślałem, że taką crf1000 to się szybciej jeździ , 120-130 to i ja babcią latam :)
|
Nie no mod z wycinką jednej tarczy mnie ubawił.
Zima się skończyła Mada :) |
Matias ile masz tarcz w NC?
|
Jedna 320mm do tego przy kole 17 gdzie jest zupełnie inna dźwignia a sam motocykl ma 50KM i jest w zasadzie jednoosobowy. Uważam ze hamuje bardzo dobrze...
Nie idź droga takich porównań. Chcesz zostawić jedna tarcze 310 na kole 21â przy stukonnym klocku 240kg latającym po dwie stówy. Sorry ale za ch..@ nie kumam. M |
W terenie 2 paki latał nie będzie. Tam starczy.
|
Nie słuchaj nikogo, tylko rób swoje. Oni tak z zazdrości krytykują. Jedna tarcza w krzaczoarch starcza bez problemu. We wszystkich moich zgrzebanych AT miałem jedną tarczę z przodu, przejechałem grubo ponad sto tysiaków i nigdy w nic nie przywaliłem.
|
Pewnie trochę z zazdrości :D troszkę.
Niemniej jednak nie rozumiem co to ma poprawić skoro na czarnym gdzie bez wątpienia spędzisz większość czasu będziesz miał bezdyskusyjnie gorszy hebel. Chodzi o ubytek 2kg masy??? Do tego jak pisałeś latasz z Panną i tobołami. Zanim dojedziesz do Albanii dobre hamulce mogą się przydać a, wybacz, ale nie wierzę, że jedna tarcza na załadowanym motocyklu od tych marszowych 120 zrobi to samo co dwie w razie 'W'. Choć może honda zrobiła dwie tarcze tylko po to aby było symetrycznie i ładnie :Thumbs_Up: i tak naprawdę jedna styknie. |
Ale mogę ze swoim Moto zrobić co chce?
|
Cytat:
|
Cytat:
W razie W na drodze, jak się ktoś dopatrzy takiej zmiany i będzie w miarę ogarnięty to będzie miał świetny punkt zaczepienia. No chyba, że latasz po krzaczorach tylko. To wtedy...chyba też nie możesz robić czego chcesz, ale to już inna bajka. |
Możesz
ale musisz pogodzić się krytycznymi uwagami - po to mamy to forum. Moja, jak ją jeszcze wypożyczałem, przelatała obładowana Alpy i wróciła do PL na jednej tarczy - był lekki kontakt z autem i skrzywiła się jedna tarcza - kierownik nie miał żadnych zastrzeżeń do skuteczności/wydajności hamulca. |
Nie bierz tego tak do siebie Mada :D wiesz jakie jest forum :D
|
W de nie można zdemontować chociażby setów pasażera.
To znaczy można, ale moto należy wtedy przekwalifikować na pojazd jednoosobowy. |
Cytat:
a ja znam kolesia co w PL zarejestrował wyczynowy KTM SX jako Aprilia Pegaso ;) |
Oczywiście się nie obrażam, nie jestem też typem który będzie się słuchał poleceń z forum, mam już trochę doświadczenia w tym temacie, miałem pojedynczą tarczę w 950 i bez problemu ze 160 hamowałem dwie tarcze są po to żeby hamulec mniej się przegrzewał, czy jak ktoś długo łoi po afsalcie ostro hamuje, przyspiesza hamuje, to pojedyncza tarcza po prostu się przegrzeje.
Siała hamowania nawet na jednej tarczy jest wystarczająca, żeby zablokować przednie koło, czy zrobić stopala, wiekszym ograniczeniem jest opona, a raczej jej przyczepność przy tak mocnym hamowaniu. Pojedynczą tarczę będę tylko używał do kostek, na które i tak afra nie ma homologacji... Na wyjazd z babą do Albanii po autostradach na pewno założe szosowy zestaw kół i dokręcę drugi zacisk+ odpowietrzenie całość zamyka się w godzince roboty z 2 piwkami w międzyczasie. Co do prędkości podróżnych to naprawdę rzadko przekraczam 140-150 a w trasie trzymam 110-120 z tym, że staram się takie prędkości utrzymywać też w zakrętach;) Gdybym potrzebował jeżdzić szybko po prostym kupiłbym hajabuse. |
Nie ma to jak Polska poprawność, większość zapierdala stówkę w zabudowanym mając dwie tarcze. Ale do pouczania innych są pierwsi, niemiecka poprawność wynika ze zniewolenia przez euro kołchoz.
|
4 Załącznik(ów)
Załącznik 88420
Załącznik 88421 Załącznik 88422 Załącznik 88423 Robi się fajny sprzęcik u makaronów. |
Myślałem ze to u Ciebie w garażu ale nie mogłem znaleźć specyficznego dywaniku. :D
|
1 Załącznik(ów)
|
A ja myślałem, że Ty zamieniłeś popękane plastiki w jeden dzień ( nie licząc przesyłki) w takie cuda. Co najmniej, jak jeden gościu w długich włosach, wodę w wino.
|
Niestety nie mam długich włosów, bynajmniej na głowie. Nie potrafie też zamieniać wody w winno, za to potrafię zamieniać piwo w mocz i roślinność w dym i dobry humor, niestety nie sprzyja to szybkim realizacją moich projektów.
|
Czyli zdjęcie z avatara to nie jest Twój prawdziwy wygląd?:)
|
Kiedyś jak go poznałem to tak właśnie wyglądał ale żonka go już ucywilizowała 😉
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka |
To jest zdjęcie z wieczoru kawalerskiego.
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 88447
Myślałem że uda mi się przetestować mocowanie wysokiego błotnika w warunkach bojowych, jednak jest jeden błąd który muszę poprawić i nici z tego, zamontowałem ori. Co do pojedynczego hamulca to będzie testowany, z mniejszą pompą bez problemu blokuje koło, tzn. hamowanie awaryjne ze 120 uruchamia abs. Co do wad to przy ostrym hamowaniu delikatnie czuć że skręca kierowiną w prawo, w ktm tego nie było, tam są grubsze lagi i ośka. W NAT to jednak wszystko bardziej elastyczne ma być. Zobaczymy w normalnym użytkowaniu i w offie. |
Jaka ona pikna...:)
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 88507
Zrobiłem 400 km asfaltem i ponad 150 szutrami i offem w weekend z pojedynczą tarczą z czego 150km w dwie osoby i wciąż żyję. Na początku przeszkadało mi lekkie skręcanie kierownicy przy b.ostrym hamowanu jednak szybko przywykłem i nie zwracm na to uwagi. Siła hamowania jest b.dobra i spokojnie zatrzymuje moto nawet w dwie osoby, niestety pompa od cb500x jest za mała bo jest pod zacisk dwutłoczkowy a afra ma 4 na zacisku więc trzeba użyć większej siły a ja przyzwyczajony hamować 1-2 palcami. W offie taki układ za to sprawdza się super jest ekstra dozowalny. Cały weekend przejeżdziłem z wyciągniętym bezpiecznikiem od ABS i TC piękna sprawa, polecam jak ktoś chce pojeżdzić poza mokrym asfaltem, bo jedynie wtedy odnajduje sens ABSu. Na razie wracam do szosówek i dwóch tarcz bo szykuje się wyjazd na boże ciało gdzieś dalej. Po wakacjach z babą wracam do pojedynczej tarczy tylko muszę wyszukać inną pompę, może od 690 duke albo smc? |
i tak biała babka najładniejsza ;)
|
Biała babka dawała czadu.. na rajd przyjechała roz*&%bana a ukończyła roz%$&urwiona:bow:
|
Czy te lekkie skręcenie kiery przy ostrym hamowaniu nie spowoduje uślizgu namolnym asfalcie? Inny jest uślizg przy dwóch tarczach a inny gdy wektory się rozjeżdżają.
|
To nie jest skręcenie koła tylko lagi lekką się gną przez to czuć to na kierownicy, ja to czuję kuzyn się przejechał i mówi że pier*ole że on nic nie czuje.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:43. |