Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

madafakinges 27.02.2018 09:41

To sie nazywa głos rozsądku:Thumbs_Up:

calgon 27.02.2018 22:15

Myku na huja ci Falcon Millenium jak zawsze😎?

Piździ a Ty w garażu śrubki wrzucasz za obudowy i jak znam życie nie możesz zasnąć myśląc o tym ,gdzie ta szmata wpadła...

gdziala 27.02.2018 23:00

I przysiegaj,ze byles trzezwy :lol8:

Piterm123 21.03.2018 16:58

I czas przyszedł na mnie.
Wqurw przyszedł wczoraj.Zakupiłem ładne carbonowe przedłużenie przedniego błotnika.
Odkręcenie śrub mocująch błotnik przeszedł najszczersze oczekiwania.Pierwsza ciężko ale się odkręciła ,druga już nie tak prosto bo się imbus objechał niczym w plastiku i trzeba było użyć "żabki"co by te śrubę odkręcić.I sobie myślę czy aby Japońska myśl technologiczna nie została skrzyżowana z chińskim badziewiem.Ale czas na trzecią i co?, również blisko było objechania ale nabiłem w odpowiednim czasie ciut większy imbusik i jakoś dałem radę, natomiast 4 śrubka położyła uj na mnie i zagadnijcie co…? Po drogim obrocie kluczem się ukręcił łeb.Rozwiercanie ,cudowanie i tak oto z szybkiej robotki zeszło sie kilka godzin.Na domiar złego przełącznik świateł krótkie/długie przestał zapalać długie.Przy czym mrugnięcie działało bez zarzutu.Szybkie rozebranie przełącznika i tam jak by ktoś baterie rozlał i wszędzie zielono mi.Więc czyszczenie i powinno być gra,ale ale nie ma tak dobrze urywa sie jeden z przewodów i trzeba lutować-zrobione.Trzeba sprawdzić czy wszystko działa i klik ,klik i sprężynka leci w powietrze niczym tu-154 i znika z radarów oka.Długie poszukiwanie i trzeba było tak ową dorobić.

Ehhh HONDA to chyba już tylko nazwa zostaje.

motomax 21.03.2018 17:12

A wszyscy psioczą na mechaników że drogo.. tak to właśnie wygląda,na ile byś wycenił robote jakbyś miał komus to zrobić i zarobic?

myku 21.03.2018 17:31

Wlasnie te czarne sruby to najgorsze qwno.Ja wymieniam wszystko na imbusowe z nierdzewki.Mam gdzies ze beda blyszczec.

hellwoot 21.03.2018 17:33

Grzebalem przy 3 nat. Praktycznie byly rozbierane cale - oklejanie. Nie wiem z czego Ty masz klucze albo jak ich uzywasz, ze takie akcje są. Tam sie bardzo dobrze wszystko odkreca. Zeby poomykac to trzeba uzyc jakiegos niedowymiarowanego imbusa.
Nie wiem... Moze pech czy cos :D

Emek 21.03.2018 17:34

Pierdylion razy odkręcałem te śruby na błotniku i owiewkach i nic się.nie wyrobiło.

radiolog 21.03.2018 17:36

Pewnie imbus był chiński hehe

madafakinges 21.03.2018 17:42

Ja wczoraj odkrecalem błotnik nic się nie obrobiło

voxan69 21.03.2018 17:45

Mieliście szczęście? :Sarcastic:

madafakinges 21.03.2018 17:56

ludzie nie przestaną mnie zaskakiwać...

Emek 21.03.2018 17:57

Bo to może tylko w automatach :D. Manual jest ok.

voxan69 21.03.2018 18:18

Tak na poważnie to mam znajomego, który we wszystkim co weźmie w ręce coś ukręci czy urwie.
A patrząc na całokształt przemysłu to jakość wyrobów zauważalnie spada i nadal będzie spadać. Coś co 20 lat temu było normalne dzisiaj sprzedaje się pod przydomkiem Profi.
Rządzą księgowi. Kolega jest konstruktorem - pracuje dla BMW, Forda i wielu innych znanych marek - priorytetem jest koszt produkcji i bezawaryjność w trakcie trwania gwarancji. Nie raz mi mówił, że zwracał uwagę na niewłaściwie dobrany materiał danej części jednak pozostawało to bez echa - zdanie inżynierów nie liczy się tak bardzo jak kiedyś.

myku 21.03.2018 19:32

Cytat:

Napisał Emek (Post 576119)
Bo to może tylko w automatach :D. Manual jest ok.

:D:D pewnie to jest jakis przyczyna

Artek 21.03.2018 19:48

Polecam wera hex plus do imbusów.

motomax 21.03.2018 19:55

może calowe były? a może mechanik w aso dał upust emocjom związanym z składaniem NAT i zapomniał że tu nie obowiązuje zasada dobrze znana w tym kraju.. doje..ać żeby się nie odkręciło...

Na Ali masz ładne tytanowe śrubeczki,waga alu i mega mocne...
Masa nieresorowana spada tyle że troszkę drogawe nawet jak na chiny

bicio 21.03.2018 20:05

Albo wkręcili na loctite przy składaniu ;)

Piterm123 21.03.2018 21:39

Cytat:

Napisał szkotu1 (Post 576112)
Grzebalem przy 3 nat. Praktycznie byly rozbierane cale - oklejanie. Nie wiem z czego Ty masz klucze albo jak ich uzywasz, ze takie akcje są. Tam sie bardzo dobrze wszystko odkreca. Zeby poomykac to trzeba uzyc jakiegos niedowymiarowanego imbusa.
Nie wiem... Moze pech czy cos :D

klucze jak pan bóg przykazał nic za mało,Imbusik pasował jak by japonczyk go tam pasował.
Ja tam mam zdanie że te śruby z gównolitu i tyle
Cytat:

Napisał motomax (Post 576108)
A wszyscy psioczą na mechaników że drogo.. tak to właśnie wygląda,na ile byś wycenił robote jakbyś miał komus to zrobić i zarobic?

Instalacja tego carboniku jakies 30 brytyjskich talarów a przełącznik ?? - sam sobie odpowiedz czemu tam Pan zielonka chate sobie zbudował.

erem 22.03.2018 01:28

Już myślałem, że ze mną coś nie tak.... ten motor jest z plasteliny :) śrubki się odkształcają... a plastiki jak poleżały tydzień na podłodze to jak by nie do tego sprzętu hehe trza było butem naciągać hehe

ufff myślałem, że mam pecha :) a ten typ tak ma :)

motif 22.03.2018 02:08

Cytat:

Napisał erem (Post 576198)
Już myślałem, że ze mną coś nie tak.... ten motor jest z plasteliny :) śrubki się odkształcają... a plastiki jak poleżały tydzień na podłodze to jak by nie do tego sprzętu hehe trza było butem naciągać hehe

ufff myślałem, że mam pecha :) a ten typ tak ma :)

to normalne jak sie motor drukuje drukarką 3D anie robi w fabryce.

tommi 22.03.2018 09:01

Bosze, co za pitolenie. Złe, zmień na lepsze. Po co to truć?
Czytam wczoraj posta na fb, typ się pyta czy jak zdejmie fabryczne opony, założy kostki, bo chciał spróbować jazdy po szutrze, to czy potem będzie mógł ponownie założyć te dunlopy.
Tak widzę właśnie takie tematy, same kłopoty, taaakie problemy.
Takie czasy...

Emek 22.03.2018 09:04

https://img7.dmty.pl//uploads/201702...adglfh_600.jpg
:D

Nynek 22.03.2018 09:13

Cytat:

Napisał tommi (Post 576208)
Bosze, co za pitolenie. Złe, zmień na lepsze. Po co to truć?
Czytam wczoraj posta na fb, typ się pyta czy jak zdejmie fabryczne opony, założy kostki, bo chciał spróbować jazdy po szutrze, to czy potem będzie mógł ponownie założyć te dunlopy.
Tak widzę właśnie takie tematy, same kłopoty, taaakie problemy.
Takie czasy...

To trucie pozwoli wyrobić opinie dla potencjalnych nowych kupców. Dobrze, że chłopaki piszą jak jest, a nie zachwalają jak właściciele BMW.
Trzeba się liczyć, że każdy sprzęt ma jakieś słabe punkty.
Dla mnie akurat obrabiające śrubki to nie jest problem dyskwalifikujący zakup maszyny, ale ktoś inny może mieć inne zdanie.
Także proszę nie hejtować tego typu wpisów.

tommi 22.03.2018 09:30

Cytat:

Napisał Nynek (Post 576210)
To trucie pozwoli wyrobić opinie dla potencjalnych nowych kupców. Dobrze, że chłopaki piszą jak jest, a nie zachwalają jak właściciele BMW.
Trzeba się liczyć, że każdy sprzęt ma jakieś słabe punkty.
Dla mnie akurat obrabiające śrubki to nie jest problem dyskwalifikujący zakup maszyny, ale ktoś inny może mieć inne zdanie.
Także proszę nie hejtować tego typu wpisów.

Tak, stop hejtowi. Co tu zachwalać. To jest afryka. Africa twin.
I jeżeli urwany przez kogoś łeb śruby czy urwanie kabelka powstrzyma kogoś od jej zakupu to super. Może nie będzie kolejnych postów jak ten przytoczony przez mnie o zmianie opon...

chemik 22.03.2018 09:35

Cytat:

Napisał tommi (Post 576208)

Nie podsuwaj takich pomysłów producentom opon, bo zaraz podchwycą i rozpoczną kampanię społeczną, że opona to twoje bezpieczeństwo, więc traktuj ją jak prezerwatywę - po zdjęciu wyrzuć do kosza.

tommi 22.03.2018 10:10

Cytat:

Napisał chemik (Post 576212)
Nie podsuwaj takich pomysłów producentom opon, bo zaraz podchwycą i rozpoczną kampanię społeczną, że opona to twoje bezpieczeństwo, więc traktuj ją jak prezerwatywę - po zdjęciu wyrzuć do kosza.

Nie zdziwię się, jeżeli za parę lat wymiana opony poza autoryzowanym warsztatem będzie jednoznaczna z obowiązkiem jej utylizacji u najbliższego dystrybutora i wymianą na nową.
Skończy się wymienianie w polu, na kamieniu ;)

W temacie. Crf'ę sprzedałem z nalotem 45kkm. Nigdy nic. Zero ukręceń. Paliwo, napęd, opony, klocki to jedyne rzeczy, które się psuły czy tam kończyły.

Gończy 22.03.2018 10:23

Cytat:

Napisał chemik (Post 576212)

:)

Moim zdaniem to też nie ma co przesadzać. Motocykl to produkt masowy, podobnie jak mydło. Dopiero trzeba w niego trochę serca włożyć, trochę się powkur...., i wtedy zaczyna być ulubionym i ukochanym. Czasem śróbkę wymienić zerwaną. Jakbyśmy się tak bardzo wszystkim mieli przejmować to w ogóle byśmy na nie nie mogli wsiadać. Przecież największą radością jest droga i podróż a to, że nie mam w tym momencie ori śróbki na owiewce to mi lata i powiewa. To tak jak z nowym domem. Budujesz, wprowadzasz się wszystko cacy, idealny parkiet, ściany, porządek. Po miesiącu synek ci otwieraczem do konserw kasuje podłogę i stół w kuchni, córka pisze list do Św. Mikołaja na ścianie a obróbka przy kominie przecieka. Na początku chodzisz wnerwiony. Potem nie ma już problemu i spiny, mieszkasz i cieszysz się życiem i jesteś w stanie pokochać nawet te rysy po otwieraczu na podłodze w salonie, bo ci przypominają, że z byle powodu się denerwowałeś i stresowałeś i jeszcze innym krwi napsułeś taką pierdołą. Przylutować kabelek czy pogrzebać wieczorkiem przy motocyklu to dla mnie sama przyjemność. Jest okazja posiedzieć przy maszynie, wypić piwko, posłuchać dobrej muzy.
Więc nie ma się co tak za bardzo przejmować. Spalić marzannę, żeby zima poszła w pizdu i dzida afrą na wycieczkę.

Emek 22.03.2018 10:26

Cytat:

Napisał Wojtuś (Post 576222)
Spalić marzannę, żeby zima poszła w pizdu i dzida afrą na wycieczkę.

:Thumbs_Up::at:

Pirania 22.03.2018 10:44

Cytat:

Napisał dubel (Post 572399)
Spoko. Poczekam na wersje ostateczna bez bubli. Tymczasem chce się pobawić ż 148hp :)

:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::D Trochę zazdroszczę..;)

KTM'y są najlepsze, :D ..a niech się psują a i tak frajda z jazdy bezcenna!:lc8::lc8::lc8:

PS
Widać już po postach, że Wszyscy mamy dość tej zimy i zaczynamy się o byle co wku..ać! :mur:
Oby juz było cieplej i bez śniegu!

Dubel 22.03.2018 11:06

Cytat:

Napisał Pirania (Post 576227)
:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::D Trochę zazdroszczę..;)

KTM'y są najlepsze, :D ..a niech się psują a i tak frajda z jazdy bezcenna!:lc8::lc8::lc8:

PS
Widać już po postach, że Wszyscy mamy dość tej zimy i zaczynamy się o byle co wku..ać! :mur:
Oby juz było cieplej i bez śniegu!

Pirania, nie wiem czy wiesz ale to zapierdalaaaaaaaa:bow:

motif 22.03.2018 11:19

Cytat:

Moim zdaniem to też nie ma co przesadzać. Motocykl to produkt masowy, podobnie jak mydło. Dopiero trzeba w niego trochę serca włożyć, trochę się powkur...., i wtedy zaczyna być ulubionym i ukochanym.

chesz powiedziec że mam wkładać serce w mydło? :drif:

Gończy 22.03.2018 11:34

Chodzi o wartość dodaną :)

Pirania 22.03.2018 12:40

Cytat:

Napisał dubel (Post 576234)
Pirania, nie wiem czy wiesz ale to zapierdalaaaaaaaa:bow:

Dubel.
tak wiem byłem na jeździe próbnej, godzina jazdy samemu i powiem Ci szczerze, że nigdy nie czułem sie tak bezpiecznie na asfalcie! No po prostu zanim pomysłałem że chce coś wyprzedzić On juz to robił! Jak w Avatarze! ;)
Potem wpadłem na szutry i jedyne co mnie wkurzało to że systemy mnie trzymały i nie słuchał się jak 990Rka, nie chciał bokiem latać. Nie miałem czasu na klikanie i wyłączanie.. Ne pewno się da! Bajka moto!

Na tym samym szutrze jak wpadłem 2h później na BMW 1200 to po 100m błagałem że chce do mamy.. do salonu i szybko zjechałem spokojnie na asfalt i oddałem BMW przed czasem! Durex dla mnie! :p

Mam fajną 990tkę i szkoda mi się z nią rozstawać ale jak nastąpi ten dzień to kupię tylko 1290R !!!! :drif::drif::drif:

chemik 22.03.2018 12:55

Cytat:

...Dopiero trzeba w niego trochę serca włożyć, trochę się powkur...., i wtedy zaczyna być ulubionym i ukochanym. Czasem śróbkę wymienić zerwaną.
...Przylutować kabelek czy pogrzebać wieczorkiem przy motocyklu to dla mnie sama przyjemność. Jest okazja posiedzieć przy maszynie, wypić piwko, posłuchać dobrej muzy.

Nie każdy ma takie podejście. Motocykl to maszyna, która daje mi dużą dawkę doznań i przyjemności bynajmniej nie z faktu posiadania go, ale jazdy. On ma być gotowy do tej jazdy zawsze i wszędzie, bez sentymentów. Czas spędzony na grzebaniu, na lutowaniu kabelków, odkręcaniu zerwanych śrubek to dla mnie czas stracony. Mam w życiu dostatecznie dużo zajęć alternatywnych, które dają mi więcej funu niż grzebanie w motocyklu.
Oczywiście rzeczy konieczne, czyli przeglądy okresowe, wymiany zużytych części są nieodłącznym aspektem posiadania i jazdy motocyklem. Natomiast wszystko ponad to, właśnie takie zerwane śrubki, kabelki wymagające lutowania to już eskstrawagancka strata czasu.

motif 22.03.2018 13:06

Cytat:

Napisał chemik (Post 576246)
Nie każdy ma takie podejście. Motocykl to maszyna, która daje mi dużą dawkę doznań i przyjemności bynajmniej nie z faktu posiadania go, ale jazdy. On ma być gotowy do tej jazdy zawsze i wszędzie, bez sentymentów. Czas spędzony na grzebaniu, na lutowaniu kabelków, odkręcaniu zerwanych śrubek to dla mnie czas stracony. Mam w życiu dostatecznie dużo zajęć alternatywnych, które dają mi więcej funu niż grzebanie w motocyklu.
Oczywiście rzeczy konieczne, czyli przeglądy okresowe, wymiany zużytych części są nieodłącznym aspektem posiadania i jazdy motocyklem. Natomiast wszystko ponad to, właśnie takie zerwane śrubki, kabelki wymagające lutowania to już eskstrawagancka strata czasu.

:Thumbs_Up: dokladnie, wsiadam i jadę, tylko to mnie interesuje.
Jak na konia, który potrzebuje tylko siana, wody i podków, żadnych śrubek czy smarowania.

voxan69 22.03.2018 13:15

motif konia trzeba szczepić, dbać o dietę, suplementację, higienę, leczyć kontuzję :D - nie jest też tak różowo

myku 22.03.2018 15:17

Dubel,jest zajarka?Ja kiedys wroce do duzego Kata,nie ma mocnych :Thumbs_Up:

voxan69 22.03.2018 15:25

Myku jak zrobią z DCT?

Pirania 22.03.2018 15:36

Cytat:

Napisał voxan69 (Post 576280)
Myku jak zrobią z DCT?

Konrad błagam...;) Ty, a Subaru WRC STI z DCT.. nie chcesz??? :haha2:

myku 22.03.2018 15:48

Panowie...kryzys wieku sredniego w koncu kiedys kur...a minie :D,mam nadzieje.Ale na serio to 1290R bardzo mi sie podoba jako Turystyczne enduro moto pierwsza klasa,nawet bez DCT:D.

Dubel 22.03.2018 15:54

Cytat:

Napisał myku (Post 576278)
Dubel,jest zajarka?Ja kiedys wroce do duzego Kata,nie ma mocnych :Thumbs_Up:

I to jaka :D Czekam az lody puszcza :vis:

voxan69 22.03.2018 15:57

Pirania mam tylko manuale :D - ale starość nie radość

myku 22.03.2018 16:01

Cytat:

Napisał dubel (Post 576287)
I to jaka :D Czekam az lody puszcza :vis:

Zeby zwieracze tylko nie puscily :lol8:.Jezdzilem nim i tez banan non stop.Zaluje ze kupilem Adv a nie R.Ale co sie odwlecze to...:D

Dubel 22.03.2018 16:02

Cytat:

Napisał myku (Post 576289)
Zeby zwieracze tylko nie puscily :lol8:.Jezdzilem nim i tez banan non stop.Zaluje ze kupilem Adv a nie R.Ale co sie odwlecze to...:D

Bazujac na bledach innych podjalem jedyny wlasciwy wybor :D

myku 22.03.2018 16:04

I bardzo dobrze.Zaoszczedzisz sobie zjebanych srub,plastikow,goleni,szprych i co tam jeszcze...Orange Power rzadzi :umowa:

Piterm123 22.03.2018 18:46

Panowie tak jak piszecie, tyle że jakby ten moto był z chin to i jakości bym się nie spodziewał, bądź jak bym je kupił 10 letnie to i bym pyska nie otworzył że to czy tamto.Ale takie buble śrubki potrafią wkurżyć czy też rudziejąca rama.
I tak mnie to nie powstrzyma od niedzielnej jazdy. Moto dalej mordę mi rozwesela do granic.Do moto zawsze coś dokładam czy też zmieniam bo tak lubię i tak mi wygodnie dopasować moto do siebie.

Pirania 22.03.2018 19:49

Cytat:

Napisał dubel (Post 576290)
Bazujac na bledach innych podjalem jedyny wlasciwy wybor :D

:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Panowie może już dośc o 1290R bo wspomnienia wracają.. i już dziś konfigurator otworzyłem na www, ot tak z czystej ciekawości...;)

Emek 22.03.2018 20:22

1290 to jakiś steryd. Ja bym brał 1190 ��.

myku 22.03.2018 20:47

A ja mysle ze albo 1090 do tutystyki-teren albo 1290 do turystyki bardzo szeroko pojetej. 1190 jest taki jakis ....moze dlatego go wycofali.Czysta spekulacja,fajnie mi sie nim jezdzilo :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.