Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   MOTOOILER olejarka łańcuchowa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3190)

diverek 06.05.2010 18:45

Matjas już niemal 2 miesiące po moich urodzinach a ja do dzisiaj nie doczekałem się prezentu od ciebie:mur: . To skandal. :D Należą Ci się porządne bęcki.

A tak na poważnie to napisz czy rzeczywiście olejarki masz dostępne? Jak są, to od razu na priva wyślij mi dane do przelewu i sumę. No i napisz jeszcze jaki jest czas realizacji.

Babel 06.05.2010 23:54

No cóż ja sie nie doczekałem :Thumbs_Down:... Matjas możesz anulować moje zamówienie.
Ile można czekać .... Kupiłem sobie używkę Scota - może nie będzie lepszy ale będzie... pomyśl o tym....

barman 07.05.2010 11:39

Ja również niestety sie nie doczekalem,styczen juz dawno minąl,marzec chyba tez:vis:...wlasnie montuje urzadzonko od Palela...

Neno 07.05.2010 12:15

Ja czekałem cierpliwie, nie całe 4 tyg i dziś mam. Problem może być taki, że Wasze konta e-mailowe nie przyjmują wiadomości od matjas-a, tak też było i u mnie , na szczęście podałem nr tel i resztę załatwiliśmy już w przy pomocy tego wynalazku .
Po nie dzieli montuję ;D
Pozdrawiam.

Daddy 07.05.2010 20:10

Cytat:

Napisał matjas (Post 112875)
milczę bo jak pracuję to nie gadam.
1 - dozowanie co 60sek
2 - dozowanie co 40sek
umożliwia on przełączenie o 30% wydajności przy takim samym czasie otwarcia zaworu regulowanym potencjometrem - nie ma konieczności dotykania pota. chcesz więcej o 30% to masz. chcesz mniej jak skończyło padać na przykład to też masz dokładnie to co miałeś wcześniej.
z wiadomości ważnych to po majowym weekendzie będą olejarki dostępne normalnie z półki - nie trzeba będzie czekać.
pozdrawiam
matjas

U mnie dozowanie jest inaczej!!!
1- 25s
2- 40s

Południowiec 08.05.2010 10:58

A ja się przyznam bez bicia, że dostałem super zestawik od Matjasa. I to po nowym roku nawet było zamawiane i przyszło bez żadnych problemów. Wszystko działa tylko, że jak zostawię motor i przyjdę do niego za jakiś czas to plama jest pod tylną zębatką :confused: nie wiem jak to sie dzieje. Jedynym rozwiązaniem jest się nie zatrzymywać :at: :D

Szerokości :Thumbs_Up:

sober 09.05.2010 13:24

Cytat:

Napisał Południowiec (Post 113895)
Wszystko działa tylko, że jak zostawię motor i przyjdę do niego za jakiś czas to plama jest pod tylną zębatką :confused: nie wiem jak to sie dzieje. Jedynym rozwiązaniem jest się nie zatrzymywać :at: :D

Pewnie masz otwarty elektrozawór -dlatego olej kapie mimo wyłączonego sterownika. Pamiętaj, że wkręcone pokrętło elektrozawóu to otwarty elektrozawór, a odkręcony elektrozawór to zamknięty (wówczas sterownik otwiera). Czyli powinieneś mieć odkręcone pokrętło elektrozaworu!

Południowiec 09.05.2010 21:02

Cytat:

Napisał sober (Post 113972)
Pewnie masz otwarty elektrozawór -dlatego olej kapie mimo wyłączonego sterownika. Pamiętaj, że wkręcone pokrętło elektrozawóu to otwarty elektrozawór, a odkręcony elektrozawór to zamknięty (wówczas sterownik otwiera). Czyli powinieneś mieć odkręcone pokrętło elektrozaworu!

Jakby było tak jak mówisz, to przy napełnianiu magistrali byłoby to widoczne. A wtedy jeśli się nie zapaliła lampka (pomarańczowa) to można było tylko chcieć tłoczyć. A jak tylko się zapaliła, to szło. Więc to chyba jest ok.

Południowiec 09.05.2010 21:06

Cytat:

Napisał sober (Post 113972)

Jakby było tak jak mówisz, to przy napełnianiu magistrali byłoby to widoczne. A wtedy jeśli się nie zapaliła lampka (pomarańczowa) to można było tylko chcieć tłoczyć. A jak tylko się zapaliła, to szło. Więc to chyba jest ok.

nie mogę usunąć dubla. nie mówiąc że nie wiem skąd się wziął :confused:

sober 09.05.2010 21:32

Nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś ;p
Tak czy inaczej olej spływa do olejarki za sprawą prawa ciążenia. Nic nie pompuje/tłoczy oleju do dyszy. Elektrozawór tylko za sprawą sygnału elektrycznego otwiera zawór. Jeśli olej non stop leci nawet przy wyłączonym sterowniku oznacza to że albo masz otwarty zawór albo otwarty/uszkodzony albo coś z podłączeniem pokićkałeś.

Południowiec 09.05.2010 21:58

Chodzi mi o wstępne napełnianie, gdy przewody napełniałem strzykawką. Przewód z elektrozaworu do dyszy na zębatce napełniałem strzykawką, od strony elektrozaworu. Jeśli (wg lampek) zawór był zamknięty (zgaszona lampka pomarańczowa) to nie dało się ścisnąć strzykawki. Jak się lampka włączyła to szedł olej przez elektrozawór (pchany moją siłą ze strzykawki). Nie wiem jak to rozjaśnić :D To jest procedura napełniania magistrali załączona w instrukcji. Po prostu zawór jest dobrze sterowany. Poczytałem w Kette Pałer i Jorgowi też kapie. Spróbuję wcześniej gasić osprzęt i może się wykapie w drodze.

Szerokości :at:

baloo 09.05.2010 22:42

A sprawdzałeś, czy teraz przy próbie tłoczenia strzykawką zawór otwiera się tylko w momencie "pomarańczowego światełka"?? Może się popsuł i nie trzyma...

A jakim olejem masz zalane? Ja używam najzwyklejszy orlenowski Hipol GL-4 80W-90 i mi nic nie kapie.

Może gdzieś jest jakaś nieszczelność i puszcza powietrze w przewód a tym samym grawitacja "ciągnie" olej nawet przy zamkniętym zaworze? Jeśli tak by było, to w wężyku byłoby widać powietrze...
A może gdzieś przy wężykach masz jakieś źródło ciepła przez co olej robi się za rzadki??

Więcej pomysłów nie mam...

Roberth71 14.05.2010 00:58

Dzisiaj założyłem olejarke od Matjasa, super na razie przejechalem 70km i łańcuch byl caly nasmarowane.Dobra robota Matjas, muszę sie nauczyć jak usatwic pokretło i przełącznik 1 i 2.

Południowiec 15.05.2010 10:46

Cytat:

Napisał baloo123 (Post 114010)
A sprawdzałeś, czy teraz przy próbie tłoczenia strzykawką zawór otwiera się tylko w momencie "pomarańczowego światełka"?? Może się popsuł i nie trzyma...

A jakim olejem masz zalane? Ja używam najzwyklejszy orlenowski Hipol GL-4 80W-90 i mi nic nie kapie.

Może gdzieś jest jakaś nieszczelność i puszcza powietrze w przewód a tym samym grawitacja "ciągnie" olej nawet przy zamkniętym zaworze? Jeśli tak by było, to w wężyku byłoby widać powietrze...
A może gdzieś przy wężykach masz jakieś źródło ciepła przez co olej robi się za rzadki??

Więcej pomysłów nie mam...

Też mam hipola od orełka. Moto stało ten tydzień i pół zbiorniczka poszło .... na miskę :umowa: (że się tak wyrażę) Wszystko wydaje się być ok. Jak odpali się lampa pomarańczowa to widać że ciecy, jak zgaśnie to nie leci. Nie wiem co to może być. Musi mi przestać padać to sprawdzę dogłębnie. Jeszcze boli mnie głowa po offie sprzed 2 tygodni :mur:

Pomógłbym z pokrętłami gdyby tylko nie to że u mnie się leje kiedy chce a nie kiedy chcę :D

Szerokości :at:

banditos 15.05.2010 10:59

Matjas kasa poszla, czekam za wypasiona olejarka.
Pozdro

BLOB 24.05.2010 10:24

Łot maszina dotarła leje kapi i pstryka oraz świeci i mruga.
Wydaje się być wszystko gitarra, teraz jak opłacę daninę do ubezpieczyciela to przetestuję na trasie ofowej.
Dziękuję Matjas. "Chłopaku" :D

Wegrzyn 24.05.2010 10:53

Moja olejarka wreszcie też zamontowana. Wszystko działa z dokładnością co do sekundy :). W tym tygodniu będą próby drogowe.

zombi 24.05.2010 11:25

:)
Majtas Dostałem PW, siedzę cicho bo jestem zej..... robotą i nie mam czasu o tym myśleć.

PS. Chciałem usunąć posta, ale przycisk usuń wcieło.

A.Twin 27.05.2010 18:43

Matjas milczy = pracuje.
Czekam :smoking:
Może w weekend będzie miał wolne.

everybike 01.06.2010 00:07

jeden zestaw proszę , info już na priv poszło

Neno 01.06.2010 06:04

Ja też już zamontowałem , info jak działa dam po weekendzie (3kkm). Zbiorniczek napełniony po brzegi ;)
P.S. Matjas - daj znać jak już będzie jakieś profi mocowanie na ster (chętnie dokupię sobie), bo na taśmę to tak naprawdę nie ma gdzie przykleić :(

Wegrzyn 01.06.2010 17:07

Cytat:

Napisał Neno (Post 117769)
P.S. Matjas - daj znać jak już będzie jakieś profi mocowanie na ster (chętnie dokupię sobie), bo na taśmę to tak naprawdę nie ma gdzie przykleić :(

Jak coś będzie takowego to też się piszę na jedną sztukę, bo teraz to kiepsko to wygląda.

banditos 01.06.2010 17:42

A nima ci takowego w zestawie?

Neno 01.06.2010 20:50

A no ni ma ;)
A przynajmniej nie było w moim ;)

banditos 01.06.2010 23:58

Do diaska!
Jeszcze paka za wielka wode nie wyslana, wiec moze doczekam sie za mocowaniem rally;)

Panie konduktor, a tfu... konstruktor, jak to tam jezd z tem dydkiem co ma mnie trzymac pokretlo he?

Zdrowia Panowie

Daddy 03.06.2010 01:09

Przydało by się tez wymyślić taką końcówkę aby łańcuch był smarowany z obu stron zębatki

daniel_87 03.06.2010 01:38

laka koncuweczke bardzo latwo zrobic
materialy poxipol 2 cienkie wklady do dlugopisu 1 gruby od zelowego, szescienny kawalek polietulenu,polistyrenu itp. wiercic wklejac zaslepic i jazdaaaaa :P

Wegrzyn 03.06.2010 11:23

Cytat:

Napisał daniel_87 (Post 118092)
materialy poxipol 2 cienkie wklady do dlugopisu 1 gruby od zelowego, szescienny kawalek polietulenu,polistyrenu itp. wiercic wklejac zaslepic i jazdaaaaa :P

Daniel ale o co Ci chodzi :dizzy:
Jak coś takiego wycudowałeś to dawaj foty. A jak nie to nie mąć nam w głowach :D
Matjas chyba nad czymś takim pracuje, tylko się nic nie odzywa ostatnio.

Roberth71 07.06.2010 12:03

Cytat:

Napisał daniel_87 (Post 118092)

Daniel nie daj się prosić, rzuć jakieś foto tej dwururki :D:bow:

Neno 07.06.2010 13:27

Cytat:

Napisał Daddy (Post 118087)
Przydało by się tez wymyślić taką końcówkę aby łańcuch był smarowany z obu stron zębatki

I najlepiej takie co by się nie gubiły :D
Matjas, masz takie coś luzem ? ;)

RAFWRO 18.06.2010 02:16

kurna, nie wiem co WY z tym rozdwajaniem końcówek...Ja puściłem po boku dużej zębatki i ostatnio przejechałem trasę 3000 km w temp od 13 do 26 st.cel. Łańcuch jest smarowany w całości a ostatnie 1000 km (na raz) regulację zmniejszyłem prawie do minimum.

Roberth71 18.06.2010 11:52

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 120037)
kurna, nie wiem co WY z tym rozdwajaniem końcówek...Ja puściłem po boku dużej zębatki i ostatnio przejechałem trasę 3000 km w temp od 13 do 26 st.cel. Łańcuch jest smarowany w całości a ostatnie 1000 km (na raz) regulację zmniejszyłem prawie do minimum.

Zawsze co dwa to nie jedna :D. A teraz powaznie, czy środek łańcucha powinien się świecić (po użyciu spraju środek był zawsze ciemny), mam wrazenie ze z jednej strony lancuch jest wyczyszczony od oleju a do drugiej czesci tej za zebatką troche mniej oleju dochodzi, moze to tylko takie wrazenie optyczne. Wymylem wczoraj lancuch i teraz zobaczymy czy rownomiernie rozklada sie smarowidło :D

wieczny 23.06.2010 20:23

Zamówione, zapłacone, dostarczone. Another customer satisfied :).

Teraz jeszcze chwila wolnego czasu i montaż.

Neno 24.06.2010 04:45

A ja sobie zrobiłem mały rachunek i mi wyszło , że koszt smarowania łańcucha ( nie licząc samego urządzenia) na dystansie 50.000km wyniesie mnie ...15zł :D

diverek 24.06.2010 23:07

Matjas, opowiedz proszę, jak z dostępnością olejarek na dzień dzisiejszy u Ciebie. Marzy mi się taka na mojej Afri.

jorge 25.06.2010 00:13

Cytat:

Napisał wieczny (Post 120930)
Zamówione, zapłacone, dostarczone. Another customer satisfied :).

Teraz jeszcze chwila wolnego czasu i montaż.

Nie no Wieczny Ty z olejarką - a gdzie butelcia będzie :dizzy:

wieczny 25.06.2010 01:42

Będzie w zapasie. Ja się może mylę, ale mam wrażenie, że będę pierwszy co pourywa dyszę z mocowaniem :).

Wegrzyn 25.06.2010 18:42

Potwierdzam zajebiaszczość olejarki! Prawie 2 tyś km po Mazurach i Warmii po różnych nawierzchniach i wszystko działa jak ta lala. Fakt, że na początku ustawiłem trochę ponad połowę, a na koniec trasy to już na 1/4 było, bo i tak wystarczająco smaruje. Żadnych szprejów i uklejonego łańcucha. Matjas dla Ciebie :bow:

banditos 25.06.2010 19:17

A ja jeszcze nie zamoncilem...
W zwiazku z tym pytanie techniczne;
- montowac poprzez przekaznik czy dac sobie spokoj?

Dodam ze chcialbym zamontowac dodatkowo grzane manety oraz gniazdo zapalniczki.

Dubel 25.06.2010 19:42

Cytat:

Napisał banditos3 (Post 121249)
A ja jeszcze nie zamoncilem...
W zwiazku z tym pytanie techniczne;
- montowac poprzez przekaznik czy dac sobie spokoj?

Dodam ze chcialbym zamontowac dodatkowo grzane manety oraz gniazdo zapalniczki.

Zamontuj tak jak Matijas radzi pod światła i będzie git!:D
Pozdro

czosnek 25.06.2010 19:47

Cytat:

Napisał wieczny (Post 121136)
Będzie w zapasie. Ja się może mylę, ale mam wrażenie, że będę pierwszy co pourywa dyszę z mocowaniem :).

Dysza już została urwana, wraz osłoną łańcucha. Mocowanie przetrwało :)

braFF 29.06.2010 14:09

Witam,

Matjasie, masz na priv kilka pytań do zamówienia.

Pzdr,
Marcin braFF

matjas 29.06.2010 16:00

Hejka!
jak sama olejarka to pod światła jest git. musiałem zrobić taką instrukcję, żeby KAŻDY sobie poradził z montażem i jak na razie ta taktyka się sprawdza :)
co do montowania przekaźnika to owthem - jeśli planujecie późniejszy upgrade moto o dodatkowe szpeje w postaci manetek hajcujących czy gniazd zap. i innych wodotrysków to polecam od razu założyć sobie węzeł zasilający w postaci przekaźniczka i potem jeśli cokolwiek będzie potrzebne to podłączacie pod przekaźnik i nie ma mowy o pająku przy aku i innych takich 'ogniskach domowych'.
WIECZNY - uchwyt na wahacz ma trzy otwory - do enduro gdzie zawiecha ma spory skok i łańcuch również sporo luzu przy skokach i innych takich dwa z nich można spokojnie obciąć i wtedy masz mocowanie dyszy maksymalnie przysunięte do wahacza. powiem Ci, że nie dasz rady tego urwać ;) hehehe ;) zakład???

p.s. z newsów, żeby nie było, że się op..uściłem w postępach to teraz jest zestawie piękny-nowy-dedykowany zawór. lżejszy dwukrotnie, dwukrotnie mniejszy i czterokrotnie bardziej rejli ;) znacznie lepsza dozowalność no i łatwiej to upchnąć nawet w crossie. inne updaty w drodze! :P

p.s.II Czosnek! zarazo!! !! ;)

szczęścia zdrowia i pogody
Wasz
majtas

BLOB 02.07.2010 08:34

Jako, że stałem się posiadaczem plujki olejowej na mojego did-a a pisanie po przejechaniu 100km jest ym jjak by to nazwać niestosowne :)
Zaraz przy maontowaniu popełniłem taktycznego mistejka i moja olejarka nie banglała. Po telefonicznym wyzywaniu Matjasa co mi za "g" sprzedał zabrałem się do diagnozowania błędu. Co się okazało:moja olejarka raz działa raz nie i tak se miga, a w dupe przecie miga jak kierunek łoł nie ten kabel shit.
Po naprawie usterki i wyłączeniu z kabla kierunków do świateł jak ręką odjoł świeci światłem stałym i zaworek nawet psztyka cyk pyk.
Czas na jazde. Zabrałem moto w trasę ancwaltową pierwsze 50 km to obczajanie dozowania po 100(smarowała zajebiaszczo) trzeba było zjechać na właściwe tory dla afryki czyli teren czyli szuter z przecinkami wodnymi. Tutaj okazało się że nr 1 na sterowniku nie wystarcza dajemy na 2 i to na max tym wichajsterkiem co się we własnej osi przemieszcza.
Takie dozowanie dało mi i did-owi radość pięknie działało i tak z 500km po wariactwie okazuje sie że cośnie tak bo sznurek napędowy biały ki huj w moim stawie wodę mąci sobie dumam.
Patrzę zaglądam i co widzę? nic nie widzę oliwa wyszła :)
Szybki ubgrate oliwy już w domku i dalej ogień na gary i jazda.
Co nasuneło sie mi to napewno większy zbiorniczek,- przydał by sie jak dla mnie i tyle.
To że na pokrywie alu pod silnikiem było jak w chlewie to nic dziwnego gdzieś musiał znaleść ujście a koło czyste ja nie schlapany oliwą fszystko:) bajka.
Teraz leję oliwę do smarowania łańcuchów pilarek konsystęcja jest tak akuratna jak wypowiedzi polityków czyli spływa smarując pięknie.
Matjas dzięki. Powodzenia w zarabianiu pierwszego Miliona

banditos 02.07.2010 08:59

Wiekszy zbiornik to na pewno...

thomas 09.07.2010 22:53

a ja poskładałem streeta zx9r i testuję olejarkę, zobaczymy, czy uda się cokolwiek zaoszczędzić na łańcuchach, bo dla nich ta potwora jest bezwzględna... A lańcuchy do tego... ech... drogie są... W afri się sprawdziła, teraz kolej na inne wyzwanie :)

braFF 14.07.2010 18:23

A ja powiem tylko kilka słów odnośnie dostawy i instalacji bo testów jeszcze nie miałem kiedy zrobić...

Po pierwsze primo - deklarowany czas dostawy tydzień. Dostawa - tydzień czyli ekstra.

Po drugie primo - montaż zgodnie z instrukcją spokojnie do zrobienia. Jak dla mnie brakło jakiś dwóch trytek, tych najdłuższych (brakowałaby jedna ale udało mi się jedną urwać). Za to o wiela za dużo trytek najmniejszych.
Do szewskiej pasji doprowadziła mnie jednak strzykawka która żadnym cudem nie dawała się założyć na rurkę do napełnienia układu. Czy może coś źle robiłem???
Składałem przy lampie późnym wieczorem. Może jutro uda mi się poprawić instalację i zacząć testować.

Póki co dziękuje i pozdr,
braFF

Wegrzyn 14.07.2010 19:59

Cytat:

Napisał braFF (Post 123672)
A ja powiem tylko kilka słów odnośnie dostawy i instalacji bo testów jeszcze nie miałem kiedy zrobić...

Po pierwsze primo - deklarowany czas dostawy tydzień. Dostawa - tydzień czyli ekstra.

Po drugie primo - montaż zgodnie z instrukcją spokojnie do zrobienia. Jak dla mnie brakło jakiś dwóch trytek, tych najdłuższych (brakowałaby jedna ale udało mi się jedną urwać). Za to o wiela za dużo trytek najmniejszych.
Do szewskiej pasji doprowadziła mnie jednak strzykawka która żadnym cudem nie dawała się założyć na rurkę do napełnienia układu. Czy może coś źle robiłem???
Składałem przy lampie późnym wieczorem. Może jutro uda mi się poprawić instalację i zacząć testować.

Póki co dziękuje i pozdr,
braFF

Przecież w zestawie (chyba nawet w strzykawce) jest dodatkowa rurka, którą się nakłada na strzykawkę i dopiero na wężyk do napełniania

matjas 14.07.2010 23:49

Cytat:

Napisał Wegrzyn (Post 123681)
Przecież w zestawie (chyba nawet w strzykawce) jest dodatkowa rurka, którą się nakłada na strzykawkę i dopiero na wężyk do napełniania

łołoło ;) właśnie miałem pisać. mam nadzieję, że nie zapomniałem jej dołożyć. nie zapomniałem co?

zapominalski czasami jestem
matjas

Daddy 15.07.2010 01:19

Zrobiłem kilka tyś. km z olejarką Matjasa, kombinowałem różne ustawienia i niestety łańcuch z jednej strony nasmarowany a z drugiej sucho i nie mam pojęcia jak wy macie to poustawiane że łancuch jest równomiernie naoliwiony???????
Jestem zdesperowany do tego stopnia że kupię sobie takie cudo: http://aukcjewp.wp.pl/item1098933146...cottolier.html
http://www.moto-akcesoria.pl/podwojn...toiler,p,19115

Używa ktoś tego?
Da się to zamontować bezproblemowo to do olejarki Matjasa?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:17.