![]() |
Cytat:
Radio - gratki fajnego sprzęta. Brzydkie to jest tylko na zdjęciach. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
:mur::mur::haha2: |
Radio, wielkie gratulacje. Czekam na relacje
Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka |
KTM 1290 Super Adventure R
Oby nie była najkrótsza , czyli w najbliższe krzaki hehe. Narazie kolejki do rejestracji i kolejki do pana Marka
Prawdopodobnie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia nastąpi pierwsza jazda |
Gratuluję dobrego wyboru 😁
Będzie dobrze. Fajna to fura jest. Pozdro Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Polatac w kolo komina nabierze nowego znaczenia :D
|
Na razie przymiarka na sucho, wysokość idealna
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0f639adc0f.jpg |
A zamówiłeś sobie ladne nr rej? :-))
Czy Ci zamówić? Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Kanapę dodajesz wyższa?
Ugięcie nóg dużo większe na ori kanapie niż w nat |
Cytat:
To oryginalna , w NAT na fabrycznej kanapie miałem bardziej ugięte nogi. Jak dodam do tego wyższa kanapę to nie sięgnę ziemi https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7a38d0e9f8.jpg |
Analizując powyższe zdjęcie, z perspektywy body language, sukcesu w relacji nie wróżę. Ramiona splecione, świadczą o podswiadomej niechęci, tudzież strachu ( no dobra : obawy:)). Pewną nadzieję na udany związek sugerują, szeroko rozstawione nogi.
Ależ Ci, Radio, zazdraszczam. Gratki!!!! |
Jacys tacy z twarzy podobni... 😁
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
gratulacje zakupu!, ja niedawno miałem okazję takim pojeździć.... i mnie do dziś trzyma.. jest moooc przez duże M.
pozdrawiam. |
Ze dwa lata temu miałem w rękach demówkę z euroridera. JesCze na dotarciu i nie miała pełnej mocy bo wcześniej odcinało. Za prawdę powiadam że nawet zblokowana była istnym wariatem i bałbym się że na takim motorze mógłbym przedwcześnie zakończyć przygodę z motocyklami. Kawał skur... ale nie powiem zawieszenie i heble nie pozwalają się na nim czuć niepewnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Tak sobie czytam opinie, usmiecham sie, zastanawia mnie jak to wszystko sie zmienia. Gdy kupowalem swojego na forum w wiekszosci pisano ze afra najlepsza, ze ktm powyzej 990 to tylko awarie, ze jaja ugotuje itd. Mminely zaledwie troche ponad dwa lata i opinie diametralnie sie zmieniaja, wiecej, niektorzy je wypowiadajacy przesiadaja sie lub chcieli by sie przesiasc na pomaranczowe szalenstwo.
Pozdro |
Cytat:
A idea kiełkuje powoli , zasiała ją tylko jazda próbna hehe, po roku wykiełkowała. Ja jeździłem już dotartym, ale na S-ce z butami enduro czułem się trochę niepewnie, na R jest jak na Afryce po wszelkich przeróbkach. Dobrze, ze na dotarciu ma ograniczenia, bo będę miał szanse się dostosować do bestii, a nie żeby ona rządziła hehe |
Cytat:
Bedzie pan zadowolony :) PS. wiem ze gwarancja itd ale powiem tylko ze po wywaleniu ekologi sie robi dopiero szalony :D :D |
Cytat:
|
Cytat:
Dlatego jeżdżę na KTM. |
Cytat:
Dla jednych Afra będzie najlepszym wyborem, a dla innych KTM. Nie można też powiedzieć, że KTM jest najlepszy:) Poza tym, nie każdy jest Ready To Race. |
Cytat:
Pozdro |
Cytat:
|
Można byłoby już wyjechać , tylko ogólnopolski padak CEPiK-u.
Ale jutro to już na mur. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...875d81c001.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...73d7829e4a.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e24a0d81eb.jpg |
On akrapa miał w serii czy doposażyłeś?
|
dubel ma rację. Ja bym poszedł nawet dalej w ten opinii: patrząc ile jobów zgarnęła na tym forum CRF1100 zanim jeszcze się pojawiła a jakie jest podejście do SAR można by wręcz rzec, że to forum zatwardziałych pomarańczarzy...
|
Cytat:
|
Jak czegoś nie można mieć trzeba sobie obrzydzić :)
|
No tak. Brzydkie to jak nie powiem co. Silnik chodzi jak zepsuty. Bolty trza smarować klejem żeby zostały tam gdzie powinny. Ogólnie kupa. Ale jak się odkręci :lc8::lc8::lc8: to wszystko przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie.
|
Cytat:
Nie słyszałem, żeby seryjnie dawali akrapa, No może w BMW , ale tez już chyba nie Natomiast grzane manetki mogą tylko grzać, albo nie grzać hehe W czasie jazdy można zmienić tylko mapy zapłonu Włączanie wszystkiego przez menu bez fizycznego guzika trochę żmudne , a tylko mogą być 2 funkcje pod szybki dostęp, no halogeny można guzikiem , ale są w dziwnym miejscu bo prawie na dolnej półce. Natomiast jeżeli chodzi o zwartość konstrukcji to Afryka trochę zostaje w tyle . Oczywiście wyprofilowanie siedziska lepsze niż w NAT |
Mi się osobiście podoba 1290 s i r (która jest ciut za wysoka dla mnie, a przy tej wadze wysokośc siodła ma już dla mnie decyzdujące znaczennie).
Jeżdziłem S...na asfaltach szutrach, drobnych dołkach dalesze etapy chyba nie pod to moto...oczywiscie z tyłu głowy wielkość moto...chrisem nie jestem nawet w 1/1000. Nie zaskoczyła mnie moc...ok 160 kunia ale jak dla mnie to nie te same kunie co np w s1000xr......ok 1,8 zł,2 zł nie ma problemu...ale póxniej robi się już bardziej nie przyjemnie niż na moto stworzone do takich prędkości. Jeżdziłem s z elektronicznie sterowanym zawiasem...spodziewałem się że różnica między sport,droga a enduro będzie większa. Moto było bajecznie stabilne w zakrętach |
No i bestia odebrana
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...51288c726e.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5911925178.jpg Pierwsze wrażenia 1. Wreszcie nie zjeżdżam na bak, wyprofilowanie idealne. 2. Przetaczanie lżejsze niż w Afryce , chyba bestia jest lepiej wyważona, w każdym razie łatwiej ja też dźwignąć z kosy 3. Można tym jeździć lajtowo, ale bestyja tylko czeka żeby pokazać pazury i ślepia, ale żeby nie było do 6 tys robi to linijnie, narazie nie próbowałem dalej hehe 4. Kiera jest za niska nawet z podwyższeniem 3 cm, oczywiście dla wzrostu 188 cm 5. W porównaniu do Afry tam dzie Afryka ma jeszcze zapas, KTM trafia na ograniczniki kierownicy 6. Myślałem ,ze mam włączone grzane siedzenie, ale nie mam takiej opcji, czyli jednak grzeje jajka. 7. Jak narazie ta mikro szybka nie powoduje jakiegoś tragicznego naporu wiatru. Zobaczymy przy większych prędkościach 8. Nowy KTM śmierdzi niemilorzebnie jak się przepala, nie było czegoś podobnego w nowej Afryce 9. Miałem centralkę w BMW i Afryce ale tak łatwo dźwignąć jak ktma na centralkę nigdy nie było . 10. Jeździ jak rower, dźwięk silnika z akrapem całkiem znośny 11. Wydaje się dużo mniejszy niż Afryka 12. Miejsce na kolana do dupy, znaczy plastik który jest śliski i rysuje się od patrzenia. Tyle na początek hehe |
Na VI biegu jak nisko można zejść (obr/min) bez szarpania napędem?
To tak przy 35 st w korkach po mieście dupę usmaży? Może trza jakąś przegrodę z wiatrakiem elektrycznym zamontować:haha2: Mnie się tylko nie podoba ta morda motocykla przypominająca szerszenia. Nie cierpię szerszeni. Zaraz po gwarancji wstawiłbym prostokątny reflektor - taki telewizor na współczesne czasy:) Dla mnie ta lampa jest za wielka i po prostu brzydka:( Jak znajdę czas to w Photoshop-ie coś podmaluję, a może są tu lepsi i w parę minut wstawia zwykły reflektor okrągły / prostokątny? Reszta moto inspirująca:Thumbs_Up: |
Dupa zimna, jajka gotuje, cylinder jest tuż pod nimi. A pod kanapą tylko kawałek folii aluminiowej.
Emek wspominał i padniętym klaksonie, nie dziwię się, że padł jak jest zamontowany na ruchomo i przemieszcza się pod dolną półką ,a kabelki są wetknięte od góry. Mała gałązka i urywa ta kabelki... Trochę upierdliwe włączanie grzanych manetek- 5 pozycja na liscie podlisty. Mam wrażenie ,że szarpie mniej napędem w ogóle, zwłaszcza 2-ka i niskie prędkości. |
Cytat:
Gdybyś go kupił za połowę ceny do własnoręcznego składania to OK, ale to kosztuje majątek i dalej duperele, które zasmucają. |
Każde moto ma mankamenty, jak takie nieistotne jak ty , to można przeboleć
|
Radio ĂĽ masz kolektor izolowany? U siebie założyłem kolektor izolowany i boczne owiewki od pugi i jest naprawdę ok a gotował jaja i prawa mogę strasznie
|
Cytat:
Ni właśnie nie mam i ciągle chce wyłączać grzana kanapę, a nawet nie mam takiej opcji hehe . Odnośnie tych osłon , słyszałem ze osłania jajka, ale katuje tylny amor. Kolektor izolowany,czyli ten z aluminium? Oryginalny czy są jakies zamienniki lub nakładki ? A odnośnie jazdy, bosze jak to jeździ, cud malina i to kopyto -wrażenie na Afryce niedostępne hehe. Natomiast denerwuje mnie ograniczenie skrętu kierownicy do ogranicznika w porównaniu do Afryki gdzie można było bardziej. Szukam tez jakichś patentów na obniżenie setów koerowcy, trochę za duży kat ugięcia nóg jak dla mnie. Szybka tez ciut za niska, nie żeby urywało głowę , bo turbulencji nie ma , tylko głośno , bardziej niż w Afryce, ale znalazłem Powerbronze i zobaczymy. Między 160 a 180 jest wyczuwalne lekkie wezykowanie, więcej nie jechałem, bo magiczne 6 tys obr na dotarciu. No i mały zgrzyt serwisowy, pare śrubek nie było całkiem dokręconych |
Sprawdź na centralce czy masz koła proste/wycentrowane to nie jest oczywiste w nowych KTM.
Mówiłem, że ugięcie kolan duże i że pieruńsko grzeje Zobaczysz co będzie w upaly. Moim zdaniem te mody co Dubel pisze konieczne. No i jak wrażenie z rolgazu wyczuwasz opóźnienie czy to moja fanaberia? |
Rade Garage z Czech ma podnóżki niższe o 1 cm
|
Cytat:
Czuje, ze idzie jak zły jak tylko mu odkręcę,żadnego opóźnienia . Poza miastem to grzanie nie problem. Cytat:
Jeszcze są SW-Motech ION z 15 mm niżej |
Tak amor dostaje jak masz same owiewki, jak założysz kolanko z izolacja to już inna bajka. Jestvtostepne w KTM tylko coś ostatnio z cena ocipieli
Podnóżki mam ala pivoty i lekko wyższa kanapę |
Cytat:
No dokładnie, prawie tysiaka chcą , ale trudno jajka ważniejsze :), a przesuwałeś może kierę, bo mam wrażenie ze jest mocno z przodu, na stojąco wymaga prawie wchodzenia na bak , a jakoś strasznie krótkich rąk nie mam, chociaż powoli się przyzwyczajam. Aaaa prędkościomierz przekłamuje tylko max 6 km/h, tam gdzie Afryka 12 przeklamywała, tryb sport tez nie jest jakiś diaboliczny, do opanowania Cytat:
|
Kiere mam podniesioną i przesunięta do siebie o 3cm.
Wiadomo że wszystko jest do opanowania ale na temat mocy i diabolicznosci poczekaj z wypowiadaniem się aż zdejmą kaganiec po dotarciu :D. Duża zmianę na plus robi też wywalenie sond lambda, wtedy zawsze daje z siebie 100% |
Cytat:
To będzie jeszcze ostrzej? kurcze nie wiem czy jestem przygotowany na tak szybką utratę prawka na 3 miesiące hehe. Znaczy twierdzą ,że to kaganiec tylko na wyświetlaczu, bo i tak można kręcić wyżej ponoć ,ale nie próbuję. Chyba ,że na dotarciu nie ma 160 km, tylko 100 |
Panie zabawa zaczyna się od 6500-7000
Poniżej to łagodne zrpwnawozone cielątko a jak odkręcisz przy 7tys to zobaczysz dlaczego tak wielu mówi o respekcie do tego motocykla. Miałem Roxy z Ali ale wyjebałem i założyłem podwyższenie frezowane. Lampkę sam sobie ustawiasz w ustawieniach przy ilu ma migać. Raz na jakiś czas przy rozgrzanym silniku warto wejść pod czerwone pole na dotarciu ale tylko chwilowo. Nawet na dotarciu ważne jest by używać pełnego zakresu obrotowego tyle że delikatniej i nie używać wysokich obrotów przy jeździe ciągłej |
@Dubel. Twina 790 tez tak się dociera?
Niezła bestia ten 1290..... |
Ja uważam że wszystko należy tak docierać. Oczywiście wszystkie wyższe wartości obrotowe powinny być osiągane tylko i wyłącznie gdy olej jest już rozgrzany i nie powinno odbywać się w sposób ciągły a skokowy, chwilowy. No i nie w pierwszej setce na liczniku
|
Cytat:
Bo dla mnie wystarczjący fun jest do tych 6-7 tys. , przynajmniej narazie, za duzo oglądam na dyżurach skutków i to mnie hamuje trochę Zawsze docieram motocykl na krętych i górzystych dróżkach i nie przekaraczam zalecanych obrotów |
Na sport i stret. Rein i offroad są wykastrowane do 100hp. Jak zakręcisz go ostrzej tak do 10 tys obrotów to napisz wrażenie :D
|
Cytat:
Ale może nie muszę co? Za cienki jestem na takie figo fago |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33. |