Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   (p) KTM 1290 Super Adventure R (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32765)

bigboykr 07.07.2020 09:55

Cytat:

Napisał Pirania (Post 688509)

Aaaa...i pobaw się trochę z kolegami na GSach.. uwielbiają się prężyć na widok pawiana ale finał zawsze taki sam..!;)

Rozumiem, że nawiązujesz tu do pewnej sytuacji, kiedy próbowałeś pokonać 10cio centymetrowy krawężnik tą słynną eRką i prawie poległeś? 😂 Sława Twa wieczna będzie na Klinach w Krakowie 😘
Radio - gratki fajnego sprzęta. Brzydkie to jest tylko na zdjęciach.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

herni 07.07.2020 13:28

Cytat:

Napisał bigboykr (Post 688535)
Rozumiem, że nawiązujesz tu do pewnej sytuacji, kiedy próbowałeś pokonać 10cio centymetrowy krawężnik tą słynną eRką i prawie poległeś? 😂 Sława Twa wieczna będzie na Klinach w Krakowie 😘
Radio - gratki fajnego sprzęta. Brzydkie to jest tylko na zdjęciach.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

:mur::mur::haha2:

dzinks 07.07.2020 14:07

Radio, wielkie gratulacje. Czekam na relacje

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka

radiolog 07.07.2020 20:51

KTM 1290 Super Adventure R

Oby nie była najkrótsza , czyli w najbliższe krzaki hehe. Narazie kolejki do rejestracji i kolejki do pana Marka
Prawdopodobnie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia nastąpi pierwsza jazda

żuk 07.07.2020 21:27

Gratuluję dobrego wyboru 😁
Będzie dobrze. Fajna to fura jest.
Pozdro

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dubel 07.07.2020 22:25

Polatac w kolo komina nabierze nowego znaczenia :D

radiolog 08.07.2020 18:10

Na razie przymiarka na sucho, wysokość idealna

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0f639adc0f.jpg

luk2asz 08.07.2020 18:33

A zamówiłeś sobie ladne nr rej? :-))
Czy Ci zamówić?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

madafakinges 08.07.2020 20:21

Kanapę dodajesz wyższa?
Ugięcie nóg dużo większe na ori kanapie niż w nat

radiolog 08.07.2020 20:51

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 688681)
Kanapę dodajesz wyższa?
Ugięcie nóg dużo większe na ori kanapie niż w nat

To oryginalna , w NAT na fabrycznej kanapie miałem bardziej ugięte nogi.

Jak dodam do tego wyższa kanapę to nie sięgnę ziemi

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7a38d0e9f8.jpg

trzykawki 09.07.2020 01:27

Analizując powyższe zdjęcie, z perspektywy body language, sukcesu w relacji nie wróżę. Ramiona splecione, świadczą o podswiadomej niechęci, tudzież strachu ( no dobra : obawy:)). Pewną nadzieję na udany związek sugerują, szeroko rozstawione nogi.

Ależ Ci, Radio, zazdraszczam. Gratki!!!!

Tank 09.07.2020 05:46

Jacys tacy z twarzy podobni... 😁

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

Vlad Palinka 09.07.2020 21:31

gratulacje zakupu!, ja niedawno miałem okazję takim pojeździć.... i mnie do dziś trzyma.. jest moooc przez duże M.
pozdrawiam.

Baza 10.07.2020 00:41

Ze dwa lata temu miałem w rękach demówkę z euroridera. JesCze na dotarciu i nie miała pełnej mocy bo wcześniej odcinało. Za prawdę powiadam że nawet zblokowana była istnym wariatem i bałbym się że na takim motorze mógłbym przedwcześnie zakończyć przygodę z motocyklami. Kawał skur... ale nie powiem zawieszenie i heble nie pozwalają się na nim czuć niepewnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dubel 10.07.2020 07:53

Tak sobie czytam opinie, usmiecham sie, zastanawia mnie jak to wszystko sie zmienia. Gdy kupowalem swojego na forum w wiekszosci pisano ze afra najlepsza, ze ktm powyzej 990 to tylko awarie, ze jaja ugotuje itd. Mminely zaledwie troche ponad dwa lata i opinie diametralnie sie zmieniaja, wiecej, niektorzy je wypowiadajacy przesiadaja sie lub chcieli by sie przesiasc na pomaranczowe szalenstwo.
Pozdro

radiolog 10.07.2020 08:16

Cytat:

Napisał dubel (Post 688803)
Tak sobie czytam opinie, usmiecham sie, zastanawia mnie jak to wszystko sie zmienia. Gdy kupowalem swojego na forum w wiekszosci pisano ze afra najlepsza, ze ktm powyzej 990 to tylko awarie, ze jaja ugotuje itd. Mminely zaledwie troche ponad dwa lata i opinie diametralnie sie zmieniaja, wiecej, niektorzy je wypowiadajacy przesiadaja sie lub chcieli by sie przesiasc na pomaranczowe szalenstwo.
Pozdro

A idea kiełkuje powoli , zasiała ją tylko jazda próbna hehe, po roku wykiełkowała. Ja jeździłem już dotartym, ale na S-ce z butami enduro czułem się trochę niepewnie, na R jest jak na Afryce po wszelkich przeróbkach.
Dobrze, ze na dotarciu ma ograniczenia, bo będę miał szanse się dostosować do bestii, a nie żeby ona rządziła hehe

Dubel 10.07.2020 08:53

Cytat:

Napisał radiolog (Post 688807)
A idea kiełkuje powoli , zasiała ją tylko jazda próbna hehe, po roku wykiełkowała. Ja jeździłem już dotartym, ale na S-ce z butami enduro czułem się trochę niepewnie, na R jest jak na Afryce po wszelkich przeróbkach.
Dobrze, ze na dotarciu ma ograniczenia, bo będę miał szanse się dostosować do bestii, a nie żeby ona rządziła hehe

Przed kupnem swojego mialem okazje jednego dnia przetestowac 1090s,1090r,1290s,1290r,1290t,duke 790 i 1190r. To byl dzien gdzie wszystko sie przesadzilo i GS musial isc do ludzi :D
Bedzie pan zadowolony :)

PS. wiem ze gwarancja itd ale powiem tylko ze po wywaleniu ekologi sie robi dopiero szalony :D :D

Emek 10.07.2020 10:25

Cytat:

Napisał radiolog (Post 688807)

Możesz przybliżyć co to za ograniczenia i o jakie dotarcie chodzi. Tak łopatologicznie.

madafakinges 10.07.2020 10:43

Cytat:

Pozdro

Afra najlepsza.

Dlatego jeżdżę na KTM.

materna 10.07.2020 12:51

Cytat:

Pozdro

Dla jednych Afra będzie najlepszym wyborem, a dla innych KTM. Nie można też powiedzieć, że KTM jest najlepszy:)
Poza tym, nie każdy jest Ready To Race.

Dubel 10.07.2020 13:50

Cytat:

Napisał materna (Post 688843)
Dla jednych Afra będzie najlepszym wyborem, a dla innych KTM. Nie można też powiedzieć, że KTM jest najlepszy:)
Poza tym, nie każdy jest Ready To Race.

Nie oceniam który jest najlepszy, uśmiecham się pod nosem patrząc jak paru dających się pociąć za słowa "afra jest najlepsza" zmienia zdanie. Nie jest to wycieczka personalna w jakąkolwiek stronę, takie spostrzeżenie.
Pozdro

Pirania 10.07.2020 15:32

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 688822)
Afra najlepsza.
Dlatego jeżdżę na KTM.

A przez chwile Afrą zmotaną na KTM'a..:bow::haha2::haha2:

radiolog 16.07.2020 13:19

Można byłoby już wyjechać , tylko ogólnopolski padak CEPiK-u.
Ale jutro to już na mur.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...875d81c001.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...73d7829e4a.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e24a0d81eb.jpg

tadzik 16.07.2020 13:22

On akrapa miał w serii czy doposażyłeś?

44FG 16.07.2020 14:10

dubel ma rację. Ja bym poszedł nawet dalej w ten opinii: patrząc ile jobów zgarnęła na tym forum CRF1100 zanim jeszcze się pojawiła a jakie jest podejście do SAR można by wręcz rzec, że to forum zatwardziałych pomarańczarzy...

tommi 16.07.2020 14:23

Cytat:

Napisał 44FG (Post 689501)
dubel ma rację. Ja bym poszedł nawet dalej w ten opinii: patrząc ile jobów zgarnęła na tym forum CRF1100 zanim jeszcze się pojawiła a jakie jest podejście do SAR można by wręcz rzec, że to forum zatwardziałych pomarańczarzy...

Ale to źle, że jobów? Zawsze od najlepszych wymaga się najwięcej.

wojtekk 16.07.2020 14:26

Jak czegoś nie można mieć trzeba sobie obrzydzić :)

Emek 16.07.2020 14:39

No tak. Brzydkie to jak nie powiem co. Silnik chodzi jak zepsuty. Bolty trza smarować klejem żeby zostały tam gdzie powinny. Ogólnie kupa. Ale jak się odkręci :lc8::lc8::lc8: to wszystko przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie.

radiolog 16.07.2020 14:41

Cytat:

Napisał tadzik (Post 689498)
On akrapa miał w serii czy doposażyłeś?

Nie słyszałem, żeby seryjnie dawali akrapa, No może w BMW , ale tez już chyba nie

Natomiast grzane manetki mogą tylko grzać, albo nie grzać hehe
W czasie jazdy można zmienić tylko mapy zapłonu
Włączanie wszystkiego przez menu bez fizycznego guzika trochę żmudne , a tylko mogą być 2 funkcje pod szybki dostęp, no halogeny można guzikiem , ale są w dziwnym miejscu bo prawie na dolnej półce.
Natomiast jeżeli chodzi o zwartość konstrukcji to Afryka trochę zostaje w tyle .
Oczywiście wyprofilowanie siedziska lepsze niż w NAT

rene82 16.07.2020 16:53

Mi się osobiście podoba 1290 s i r (która jest ciut za wysoka dla mnie, a przy tej wadze wysokośc siodła ma już dla mnie decyzdujące znaczennie).
Jeżdziłem S...na asfaltach szutrach, drobnych dołkach dalesze etapy chyba nie pod to moto...oczywiscie z tyłu głowy wielkość moto...chrisem nie jestem nawet w 1/1000. Nie zaskoczyła mnie moc...ok 160 kunia ale jak dla mnie to nie te same kunie co np w s1000xr......ok 1,8 zł,2 zł nie ma problemu...ale póxniej robi się już bardziej nie przyjemnie niż na moto stworzone do takich prędkości. Jeżdziłem s z elektronicznie sterowanym zawiasem...spodziewałem się że różnica między sport,droga a enduro będzie większa. Moto było bajecznie stabilne w zakrętach

radiolog 17.07.2020 19:29

No i bestia odebrana

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...51288c726e.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5911925178.jpg

Pierwsze wrażenia
1. Wreszcie nie zjeżdżam na bak, wyprofilowanie idealne.
2. Przetaczanie lżejsze niż w Afryce , chyba bestia jest lepiej wyważona, w każdym razie łatwiej ja też dźwignąć z kosy
3. Można tym jeździć lajtowo, ale bestyja tylko czeka żeby pokazać pazury i ślepia, ale żeby nie było do 6 tys robi to linijnie, narazie nie próbowałem dalej hehe
4. Kiera jest za niska nawet z podwyższeniem 3 cm, oczywiście dla wzrostu 188 cm
5. W porównaniu do Afry tam dzie Afryka ma jeszcze zapas, KTM trafia na ograniczniki kierownicy
6. Myślałem ,ze mam włączone grzane siedzenie, ale nie mam takiej opcji, czyli jednak grzeje jajka.
7. Jak narazie ta mikro szybka nie powoduje jakiegoś tragicznego naporu wiatru. Zobaczymy przy większych prędkościach
8. Nowy KTM śmierdzi niemilorzebnie jak się przepala, nie było czegoś podobnego w nowej Afryce
9. Miałem centralkę w BMW i Afryce ale tak łatwo dźwignąć jak ktma na centralkę nigdy nie było .
10. Jeździ jak rower, dźwięk silnika z akrapem całkiem znośny
11. Wydaje się dużo mniejszy niż Afryka
12. Miejsce na kolana do dupy, znaczy plastik który jest śliski i rysuje się od patrzenia.

Tyle na początek hehe

Kazmir 17.07.2020 22:28

Na VI biegu jak nisko można zejść (obr/min) bez szarpania napędem?

To tak przy 35 st w korkach po mieście dupę usmaży? Może trza jakąś przegrodę z wiatrakiem elektrycznym zamontować:haha2:

Mnie się tylko nie podoba ta morda motocykla przypominająca szerszenia. Nie cierpię szerszeni. Zaraz po gwarancji wstawiłbym prostokątny reflektor - taki telewizor na współczesne czasy:) Dla mnie ta lampa jest za wielka i po prostu brzydka:(

Jak znajdę czas to w Photoshop-ie coś podmaluję, a może są tu lepsi i w parę minut wstawia zwykły reflektor okrągły / prostokątny?

Reszta moto inspirująca:Thumbs_Up:

radiolog 17.07.2020 22:43

Dupa zimna, jajka gotuje, cylinder jest tuż pod nimi. A pod kanapą tylko kawałek folii aluminiowej.
Emek wspominał i padniętym klaksonie, nie dziwię się, że padł jak jest zamontowany na ruchomo i przemieszcza się pod dolną półką ,a kabelki są wetknięte od góry.
Mała gałązka i urywa ta kabelki...
Trochę upierdliwe włączanie grzanych manetek- 5 pozycja na liscie podlisty.
Mam wrażenie ,że szarpie mniej napędem w ogóle, zwłaszcza 2-ka i niskie prędkości.

Kazmir 17.07.2020 23:11

Cytat:

Napisał radiolog (Post 689640)
Dupa zimna, jajka gotuje, cylinder jest tuż pod nimi. A pod kanapą tylko kawałek folii aluminiowej.
Emek wspominał i padniętym klaksonie, nie dziwię się, że padł jak jest zamontowany na ruchomo i przemieszcza się pod dolną półką ,a kabelki są wetknięte od góry.
Mała gałązka i urywa ta kabelki...
Trochę upierdliwe włączanie grzanych manetek- 5 pozycja na liscie podlisty.

To mnie smuci. Motocykl z 2020 roku i trzeba poprawiać fabrykę?
Gdybyś go kupił za połowę ceny do własnoręcznego składania to OK, ale to kosztuje majątek i dalej duperele, które zasmucają.

radiolog 18.07.2020 00:05

Każde moto ma mankamenty, jak takie nieistotne jak ty , to można przeboleć

Dubel 18.07.2020 12:56

Radio ĂĽ masz kolektor izolowany? U siebie założyłem kolektor izolowany i boczne owiewki od pugi i jest naprawdę ok a gotował jaja i prawa mogę strasznie

radiolog 18.07.2020 16:36

Cytat:

Napisał dubel (Post 689693)
Radio ĂĽ masz kolektor izolowany? U siebie założyłem kolektor izolowany i boczne owiewki od pugi i jest naprawdę ok a gotował jaja i prawa mogę strasznie

Ni właśnie nie mam i ciągle chce wyłączać grzana kanapę, a nawet nie mam takiej opcji hehe .
Odnośnie tych osłon , słyszałem ze osłania jajka, ale katuje tylny amor.
Kolektor izolowany,czyli ten z aluminium?
Oryginalny czy są jakies zamienniki lub nakładki ?

A odnośnie jazdy, bosze jak to jeździ, cud malina i to kopyto -wrażenie na Afryce niedostępne hehe.
Natomiast denerwuje mnie ograniczenie skrętu kierownicy do ogranicznika w porównaniu do Afryki gdzie można było bardziej.

Szukam tez jakichś patentów na obniżenie setów koerowcy, trochę za duży kat ugięcia nóg jak dla mnie.

Szybka tez ciut za niska, nie żeby urywało głowę , bo turbulencji nie ma , tylko głośno , bardziej niż w Afryce, ale znalazłem Powerbronze i zobaczymy.

Między 160 a 180 jest wyczuwalne lekkie wezykowanie, więcej nie jechałem, bo magiczne 6 tys obr na dotarciu.

No i mały zgrzyt serwisowy, pare śrubek nie było całkiem dokręconych

madafakinges 18.07.2020 20:29

Sprawdź na centralce czy masz koła proste/wycentrowane to nie jest oczywiste w nowych KTM.
Mówiłem, że ugięcie kolan duże i że pieruńsko grzeje
Zobaczysz co będzie w upaly.
Moim zdaniem te mody co Dubel pisze konieczne.

No i jak wrażenie z rolgazu wyczuwasz opóźnienie czy to moja fanaberia?

PiraniaD 18.07.2020 21:20

Rade Garage z Czech ma podnóżki niższe o 1 cm

radiolog 18.07.2020 21:58

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 689719)
Sprawdź na centralce czy masz koła proste/wycentrowane to nie jest oczywiste w nowych KTM.
Mówiłem, że ugięcie kolan duże i że pieruńsko grzeje
Zobaczysz co będzie w upaly.
Moim zdaniem te mody co Dubel pisze konieczne.

No i jak wrażenie z rolgazu wyczuwasz opóźnienie czy to moja fanaberia?

Czuje, ze idzie jak zły jak tylko mu odkręcę,żadnego opóźnienia .
Poza miastem to grzanie nie problem.

Cytat:

Napisał PiraniaD (Post 689727)
Rade Garage z Czech ma podnóżki niższe o 1 cm

O dzięki

Jeszcze są SW-Motech ION z 15 mm niżej

Dubel 19.07.2020 00:02

Tak amor dostaje jak masz same owiewki, jak założysz kolanko z izolacja to już inna bajka. Jestvtostepne w KTM tylko coś ostatnio z cena ocipieli
Podnóżki mam ala pivoty i lekko wyższa kanapę

radiolog 19.07.2020 08:18

Cytat:

Napisał dubel (Post 689745)
Tak amor dostaje jak masz same owiewki, jak założysz kolanko z izolacja to już inna bajka. Jestvtostepne w KTM tylko coś ostatnio z cena ocipieli
Podnóżki mam ala pivoty i lekko wyższa kanapę

No dokładnie, prawie tysiaka chcą , ale trudno jajka ważniejsze :), a przesuwałeś może kierę, bo mam wrażenie ze jest mocno z przodu, na stojąco wymaga prawie wchodzenia na bak , a jakoś strasznie krótkich rąk nie mam, chociaż powoli się przyzwyczajam.

Aaaa prędkościomierz przekłamuje tylko max 6 km/h, tam gdzie Afryka 12 przeklamywała, tryb sport tez nie jest jakiś diaboliczny, do opanowania

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 689638)
Na VI biegu jak nisko można zejść (obr/min) bez szarpania napędem?

[B]:

Poniżej 2 tys. szarpie niemiłosiernie, dla 6-taki to będzie gdzieś 70 km/h

Dubel 19.07.2020 08:40

Kiere mam podniesioną i przesunięta do siebie o 3cm.
Wiadomo że wszystko jest do opanowania ale na temat mocy i diabolicznosci poczekaj z wypowiadaniem się aż zdejmą kaganiec po dotarciu :D. Duża zmianę na plus robi też wywalenie sond lambda, wtedy zawsze daje z siebie 100%

radiolog 19.07.2020 10:07

Cytat:

Napisał dubel (Post 689759)
Kiere mam podniesioną i przesunięta do siebie o 3cm.
Wiadomo że wszystko jest do opanowania ale na temat mocy i diabolicznosci poczekaj z wypowiadaniem się aż zdejmą kaganiec po dotarciu :D. Duża zmianę na plus robi też wywalenie sond lambda, wtedy zawsze daje z siebie 100%

to masz Roxy?, czy jakis inny patent.
To będzie jeszcze ostrzej? kurcze nie wiem czy jestem przygotowany na tak szybką utratę prawka na 3 miesiące hehe.
Znaczy twierdzą ,że to kaganiec tylko na wyświetlaczu, bo i tak można kręcić wyżej ponoć ,ale nie próbuję.
Chyba ,że na dotarciu nie ma 160 km, tylko 100

Dubel 19.07.2020 10:21

Panie zabawa zaczyna się od 6500-7000
Poniżej to łagodne zrpwnawozone cielątko a jak odkręcisz przy 7tys to zobaczysz dlaczego tak wielu mówi o respekcie do tego motocykla. Miałem Roxy z Ali ale wyjebałem i założyłem podwyższenie frezowane.
Lampkę sam sobie ustawiasz w ustawieniach przy ilu ma migać. Raz na jakiś czas przy rozgrzanym silniku warto wejść pod czerwone pole na dotarciu ale tylko chwilowo. Nawet na dotarciu ważne jest by używać pełnego zakresu obrotowego tyle że delikatniej i nie używać wysokich obrotów przy jeździe ciągłej

JarekO 19.07.2020 10:24

@Dubel. Twina 790 tez tak się dociera?
Niezła bestia ten 1290.....

Dubel 19.07.2020 10:35

Ja uważam że wszystko należy tak docierać. Oczywiście wszystkie wyższe wartości obrotowe powinny być osiągane tylko i wyłącznie gdy olej jest już rozgrzany i nie powinno odbywać się w sposób ciągły a skokowy, chwilowy. No i nie w pierwszej setce na liczniku

radiolog 19.07.2020 10:56

Cytat:

Napisał dubel (Post 689768)
Panie zabawa zaczyna się od 6500-7000
Poniżej to łagodne zrpwnawozone cielątko a jak odkręcisz przy 7tys to zobaczysz dlaczego tak wielu mówi o respekcie do tego motocykla. Miałem Roxy z Ali ale wyjebałem i założyłem podwyższenie frezowane.
Lampkę sam sobie ustawiasz w ustawieniach przy ilu ma migać. Raz na jakiś czas przy rozgrzanym silniku warto wejść pod czerwone pole na dotarciu ale tylko chwilowo. Nawet na dotarciu ważne jest by używać pełnego zakresu obrotowego tyle że delikatniej i nie używać wysokich obrotów przy jeździe ciągłej

W każdym trybie, czy tylko sport jest to jebnięcie?
Bo dla mnie wystarczjący fun jest do tych 6-7 tys. , przynajmniej narazie, za duzo oglądam na dyżurach skutków i to mnie hamuje trochę

Zawsze docieram motocykl na krętych i górzystych dróżkach i nie przekaraczam zalecanych obrotów

Dubel 19.07.2020 14:10

Na sport i stret. Rein i offroad są wykastrowane do 100hp. Jak zakręcisz go ostrzej tak do 10 tys obrotów to napisz wrażenie :D

radiolog 19.07.2020 14:41

Cytat:

Napisał dubel (Post 689786)
Na sport i stret. Rein i offroad są wykastrowane do 100hp. Jak zakręcisz go ostrzej tak do 10 tys obrotów to napisz wrażenie :D

Ale może nie muszę co? Za cienki jestem na takie figo fago

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.