![]() |
Dostałem mandat za parkowanie w Oslo już 2 tygodnie po powrocie do Polski, zapłciłem od razu z jakąś zniżka
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 122420 |
A to pewnie za prędkość
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Podobnie egzekwowane są mandaty z Węgier |
Dodam tylko do tego co napisał kolega powyżej, że kontrola przy wjeździe na prom to sprawdzenie ważności paszportu i zielonej karty, tyle. Jakby wrzucili pesel w system to …… Ale robią to w zasadzie podczas kontroli drogowych, żeby wyłapać tych co coś przeskrobali. Info w systemie jest trzy lata.
|
Lekko odkopię. Brat dostał mandat z Majorki za wjazd w zakazaną strefę? (circulated in a limited traffic area without authorization) wyceniony na 45euro teraz lub 90 po miesiącu. Młody do końca nie wie o co chodzi, wykroczenie zarejestrowane przez kamery, auto z wypożyczalni (EV nomen omen) i pytanie co z tym zrobić? Czy skasują go za to przy następnym wjeździe do Hiszpanii czy egzekucją zajmuje się jakaś firma windykacyjna w PL?
|
Cytat:
https://www.muvon.es/en/fine-acire-zone-palma/ Dziwne, że wypożyczalnia nie wzieła sama kary z karty wypożyczającego... |
Dziwne że na Majorce byli w czerwcu a mandat dopiero teraz. Niemcom zajmuje to niewiele czasu.
|
1 Załącznik(ów)
U nas może się wzięli za takich co nie zważają na znaki drogowe. W tym wypadku dostarczenie mandatu jest skuteczniejsze. Podobno w końcu zamontowano też kamery i mają zamiar ściągać należności. Jeżeli ktoś jeździ pod Wawelem bez zezwolenia to chyba teraz czas przestać. Po drugiej stronie ulicy Franciszkańskiej stały następne dwa z blokadami.
|
ŁukaszBIA, czy ktos u nas sciąga te mandaty to nie wiem.
czy w Hiszpanii go bedą scigać tez nie wiem, ale z wypożyczalni na pewno tak Zalezy jeszcze jakie były warunki w wypożyczalni, czy brał auto na karte kredytową. Prawdopodobne jak nie zapłaci sam to go skasuje za ten mandat wypożyczalnia, mandat plus koszty administracyjne wypożyczalni nie małe średnio coś około 50E Wszystko opisane w warunkach/umowie z wypożyczalni. Jeżeli była do wypozyczenia karta kredytowa to sami sobie sciągną, też zapisane w warunkach. Dane osobowe udostępniła wypożyczalnia, bo On osobiscie mandatu nie odbierał. Tez dostałem u nich mandat za parkowanie elektrykiem przy niesprawnej ładowarce i ch... kogo obchodziło czy mam prąd aby wrócić Serpentyny Sa Calobra byłem pewny, że sie tam doładuje i ciąłem ile się dało a z powrotem lizałem pedał gazu :) Co by tam zapłacić mandacik też nie było łatwe, tylko gotówka w specjalnym bankomacie, który moze przyjąc takie płatnosci. |
Cytat:
|
Ponoć Włochy to najbardziej sfotoradarowany kraj w Europie, ale dużo mają atrap
|
Fakt dużo radarów ale wolałem nie sprawdzać czy to atrapa.
|
Jechałam z Bardonecchi do Genui drogami bez opłat, fotoradar na fotoradarze, w jednej miejscowości po dwie/trzy sztuki, już mnie szlag trafiał, zmęczyłam się gorzej niż na autostradzie. Raz coś niby błysło ale od września nic jeszcze nie przyszło. Może już nie przyjdzie 🤔?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Jak Włochy, to ciąć autostradą do miejsca docelowego. Na wiochach tak jak Asia pisze radar na radarze. Szczytem było ograniczenie do 20km/h (bo remont drogi) na odcinku może 300m i radar pomiędzy.
|
Najwięcej radarów w Europie jest u makaronów. Pilnowałem sie na maxa a i tak mnie dupnęło za 50 juri.
|
Cytat:
Nawet po 2 latach potrafi przyjść z Włoch :) |
Pisałem to już w listopadzie 2022 że jazda lokalnymi drogami, szczególnie na północy od Rzymu do wysokości Wenecji, jest nieinteresujące. Prosta, rondo, prosta, rondo i tak w kółko i do tego radary. Gdyby były jeszcze góry i kręte drogi.
|
Cytat:
30 CHF to płaciłem za jazdę rowerem poza wytyczonymi drogami :)| Każda kozia wólka ma radar na wlocie i na końcu wioski :) i kurna nie ma atrap jak w IT . |
Cytat:
|
Radiolog może znamy CH z innych stron :)
120km/h po autostradzie to nie jest jakoś szybko :) |
Musiałem mieć szczęście po CH 160, po AT 180
|
Teraz Czesi szaleją z wyskością mandatów:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci...emalne/7x27szy Koniec z zpier*** po Czechach. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak myślisz ?
Tu masz gdzie stoją tylko te przenośne typu przyczepka w jednym tylko kantonie : https://www.sg.ch/sicherheit/kantons...ehr/radar.html |
Tyłu radarów na autostradzie co w Szwajcarii to nie wiedziałem nawet w IT. Żadnych znaków, potrafią być nawet co kilka km. W IT, te radary na autostradach, mówię o niskich słupkach z okienkami, niebieskie, to są w większości puste. Dopiero podjeżdża radiowóz, wpina się i działają. Te w gminach, koloru pomarańczowego z reguły pełne i działają.
Jedno jest pewne, każdy w Yanosiku jest i po sprawie. Albo się płaci za wykroczenie i też po sprawie. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Na zachodzie i południu lata się na Waze nie na Janosiku. Janosik to tylko w PL dobrze działa.
Sent from my 2107113SG using Tapatalk |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
https://www.onet.pl/turystyka/onetpo...rm5gx,07640b54 taka ciekawostka :oldman: .
|
W kilku europejskich krajach grzywny nalicza się wg. wysokości dochodu na Pit
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Czasami na przejściu granicznym stoją z terminalem na płatności kartą i sprzedają.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
@luk2asz wystarczy dzielenie ekranu i masz obie aplikacje na raz na ekranie. Pływająca ikona yanosika to zło, bo plumka ale nie wiesz dlaczego i gdzie.
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Pływająca ikona Yanosika jest genialna. Np. jak jadę TET na Locus'ie to Yanosik pilnuje żeby na asfalcie się nie zdziwić :D
|
Od dziś nowe przepisy kodeksu drogowego w IT https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...dcf20a6d&ei=23
|
Czekam na PL
|
W Belgii za szerokorozumiane używanie telefonu policja zabiera prawko na 15 dni+mandat.
Bez możliwości kontynuowania jazdy. Także dla zawodowców. |
Te zaostrzenia to wynik kulminacji ostatnich miesięcy w których doszło do poważnych wypadków przez grzebanie w smyrofonie podczas jazdy. Kilka dni temu w Milano kierowca ciężarówki zabił na przejściu kobietę i nawet się nie zatrzymał, monitoring nagrał go jak jechał grzebiąc w telefonie. Pamiętacie wypadek na obwodnicy Bologni kilka lat temu jak kierowca cysterny bawiąc się telefonem przywalił w auta stojące w korku i wyleciało w kosmos część dzielnicy oraz wiele osób poniosło śmierć. Ale większy problem w IT stanowią naćpani i nachlani. Przestałem jeździć po nocach z tego powodu. Ale ten problem dotyczy innych krajów również. Na Słowenii przy łikendach szczególnie nocami robią łapanki i wszyscy dmuchają w żółtą rurę a tam jest zero i widuję wielu trafionych , choć to spokojny ułożony kraj z dużą kulturą wśród kierowców na drogach. Statystycznie najmniej wypadków w IT dzieje się w południowych regionach, gdzie zasady są zdecydowanie olewane, wynika to z innej kultury, mniejszej frustracji i jeszcze znaczącej życzliwości między ludzkiej, której w północnych regionach brakuje, tak twierdzą eksperci drogowi i ja się z tym zgadzam.
|
Cytat:
Czytam analizę tych nowych przepisów. I na przykład jeśli podczas rutynowej kontroli zrobią test na narkotyki i wyjdzie wynik pozytywny a ktoś zapalił skręta tydzień przed badaniem. To prawko na 3 lata i trafia do rejestru narkomanów. Na bogato poszli. |
Cytat:
Zastanawiam się jak kiedyś w krajach południa można było po jednym spokojnie jechać bo normy były bezpieczne i jakoś wypadków było mniej. Ostatnio jak byłem w północnych IT odniosłem wrażenie, że fotoradar był w każdym słupku odległości przy drodze ... rozumiem bezpieczeństwo ale to już jest jakaś paranoja. Kierowcy muszą być nieźle zestresowani i jechać jak ostatnia ciota na tempomacie aby mieć w miarę spokojną głowę. |
Cytat:
|
Z punktu widzenia turysty to może tak wyglądać. Żyjąc i jeżdżąc na co dzień w tym chaotycznym mieście trzeba sobie radzić bo korki są potężne. Kiedy mieszkałem na stałe i przyjeżdżałem do kraju okazjonalnie to szlak mnie trafiał jak widziałem sposób jazdy motorkami i skuterami po miastach. Teraz przełączam guzik w głowie bo tak jak tam nie da się u nas. Są bardziej chaotyczne miasta od Romy zdecydowanie trudniej jeździ się w Napoli czy Messina, ale już po za dużymi aglomeracjami jest totalny spokój a im dalej na południe tym większy.
|
Cytat:
O dziwo, jak Łukasz wspomniał wszystko jakoś mimo totalnego bałaganu i ogólnego trąbienia jakoś szło i obyło się bez żadnych przygód. Mi się podobało ( choć na dłuższą metę to bym tego raczej nie zniósł) , moja lepsza polówka wyszła z auta zielona :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:11. |