Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Mandat za prędkość we Włoszech (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39687)

radiolog 17.02.2023 19:30

Dostałem mandat za parkowanie w Oslo już 2 tygodnie po powrocie do Polski, zapłciłem od razu z jakąś zniżka

Dubel 17.02.2023 19:44

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał radiolog (Post 808840)
Dostałem mandat za parkowanie w Oslo już 2 tygodnie po powrocie do Polski, zapłciłem od razu z jakąś zniżka

za parkowanie pewnie bylo znosnie, podobnymi rachunkami zalaly sie polskie grupy
Załącznik 122420

radiolog 18.02.2023 16:24

A to pewnie za prędkość

Dubel 18.02.2023 23:30

Cytat:

Napisał radiolog (Post 808905)
A to pewnie za prędkość

To za bramki

mdxmd 19.02.2023 00:57

Cytat:

Napisał Dubel (Post 808838)
Podobne podejscie mialo wielu rodakow podczas jazdy po Norwegii, smiali sie z tych co normalnie oplacali bramki itd komentujac ze im przez rok dwa jeszcze nic nie przyszlo bo polskie blachy, bo N nie jest w uni, bo turystow nie dotyczy ... Jakiez poruszenie na polskich grupach fb na poczatku roku jak podostwawali rachunki, najwiekszy jaki pamietam to 33 000nok :haha2: rozpacz i lzy
Znam podobne sytuacje za mandaty z N, komornik w polsce zapukal do drzwi ...

sądziłem, że tam jest system, który wysyła rachunku okresowo... byłem w 2020 roku i co prawda motocyklem nie ma opłat za autostrady czy drogi płatne tunele itp.. ale nic mi nie przyszło nawet za promy, na wszelki wypadek założyłem nawet konto na epcplc.com i dodałem tam motocykl ale żaden rachunek się nie pojawił a to już 2 lata poleciało. Nie to żebym chciał naciągnąć ale jak zapłacić jak nic nie przychodzi.

wooocash 20.02.2023 14:34

Cytat:

Napisał schneider (Post 808833)
No to minęło już pięć lat, przestali mnie molestować. W ubiegłym roku na jesieni byłem w Tunezji jadąc przez Włochy. Byłem sprawdzany przed wjazdem na prom w Salerno, ale mnie nie zaczepiali. Generalnie to Włosi nie mają żadnej możliwości ściągnąć mandat z Polski czy z Niemiec. Tylko straszą. To samo jest w Niemczech, jeżeli kierowcą polskiego pojazdu jest ukrainiec, to nie molestują, tylko zamykają sprawę.

Włosi już od kilku lat ściągają mandaty Polaków z powodzeniem ale na szczęście nie bawią się z tematami na małe kwoty. Ogólnie jeśli dostaniesz mandat listem poleconym to masz 60 dni na odwołanie i jeśli tego nie zrobisz to rusza machina... Mandat jest przekazywany do windykatora z terytorium Polski(na południu jest to jedna z większych kancelarii prawnych ze Śląska) , który nawet nie próbuje się z Toba kontaktować tylko od razu zakłada Ci sprawę w sądzie, której raczej nie masz opcji wygrać. Kumpel, który dostał 600ojro za fotkę z radaru, musiał ostatecznie po jednej rozprawie wybulić rok temu prawie 4 kafle...(mandat, odsetki, koszty sądowe, koszty windykacyjne). Jeśli dostaniesz mandat zwykłym listem to mogą Cię cmoknąć i możesz spać spokojnie.

Podobnie egzekwowane są mandaty z Węgier

Adagiio 20.02.2023 20:32

Dodam tylko do tego co napisał kolega powyżej, że kontrola przy wjeździe na prom to sprawdzenie ważności paszportu i zielonej karty, tyle. Jakby wrzucili pesel w system to …… Ale robią to w zasadzie podczas kontroli drogowych, żeby wyłapać tych co coś przeskrobali. Info w systemie jest trzy lata.

ŁukaszBIA 21.01.2024 15:22

Lekko odkopię. Brat dostał mandat z Majorki za wjazd w zakazaną strefę? (circulated in a limited traffic area without authorization) wyceniony na 45euro teraz lub 90 po miesiącu. Młody do końca nie wie o co chodzi, wykroczenie zarejestrowane przez kamery, auto z wypożyczalni (EV nomen omen) i pytanie co z tym zrobić? Czy skasują go za to przy następnym wjeździe do Hiszpanii czy egzekucją zajmuje się jakaś firma windykacyjna w PL?

nabrU 21.01.2024 16:21

Cytat:

Napisał ŁukaszBIA (Post 843286)
Lekko odkopię. Brat dostał mandat z Majorki za wjazd w zakazaną strefę? (circulated in a limited traffic area without authorization) wyceniony na 45euro teraz lub 90 po miesiącu. Młody do końca nie wie o co chodzi, wykroczenie zarejestrowane przez kamery, auto z wypożyczalni (EV nomen omen) i pytanie co z tym zrobić? Czy skasują go za to przy następnym wjeździe do Hiszpanii czy egzekucją zajmuje się jakaś firma windykacyjna w PL?

https://urbanaccessregulations.eu/co...spain/palma-ar
https://www.muvon.es/en/fine-acire-zone-palma/

Dziwne, że wypożyczalnia nie wzieła sama kary z karty wypożyczającego...

ŁukaszBIA 21.01.2024 16:50

Dziwne że na Majorce byli w czerwcu a mandat dopiero teraz. Niemcom zajmuje to niewiele czasu.

consigliero 21.01.2024 18:18

1 Załącznik(ów)
U nas może się wzięli za takich co nie zważają na znaki drogowe. W tym wypadku dostarczenie mandatu jest skuteczniejsze. Podobno w końcu zamontowano też kamery i mają zamiar ściągać należności. Jeżeli ktoś jeździ pod Wawelem bez zezwolenia to chyba teraz czas przestać. Po drugiej stronie ulicy Franciszkańskiej stały następne dwa z blokadami.

Władek 22.01.2024 19:36

ŁukaszBIA, czy ktos u nas sciąga te mandaty to nie wiem.
czy w Hiszpanii go bedą scigać tez nie wiem, ale z wypożyczalni na pewno tak

Zalezy jeszcze jakie były warunki w wypożyczalni, czy brał auto na karte kredytową.
Prawdopodobne jak nie zapłaci sam to go skasuje za ten mandat wypożyczalnia, mandat plus koszty administracyjne wypożyczalni nie małe średnio coś około 50E
Wszystko opisane w warunkach/umowie z wypożyczalni.
Jeżeli była do wypozyczenia karta kredytowa to sami sobie sciągną, też zapisane w warunkach.
Dane osobowe udostępniła wypożyczalnia, bo On osobiscie mandatu nie odbierał.
Tez dostałem u nich mandat za parkowanie elektrykiem przy niesprawnej ładowarce i ch... kogo obchodziło czy mam prąd aby wrócić Serpentyny Sa Calobra byłem pewny, że sie tam doładuje i ciąłem ile się dało a z powrotem lizałem pedał gazu :)
Co by tam zapłacić mandacik też nie było łatwe, tylko gotówka w specjalnym bankomacie, który moze przyjąc takie płatnosci.

ŁukaszBIA 22.01.2024 21:09

Cytat:

Napisał Władek (Post 843395)
ŁukaszBIA, czy ktos u nas sciąga te mandaty to nie wiem.
czy w Hiszpanii go bedą scigać tez nie wiem, ale z wypożyczalni na pewno tak

Zalezy jeszcze jakie były warunki w wypożyczalni, czy brał auto na karte kredytową.
Prawdopodobne jak nie zapłaci sam to go skasuje za ten mandat wypożyczalnia, mandat plus koszty administracyjne wypożyczalni nie małe średnio coś około 50E
Wszystko opisane w warunkach/umowie z wypożyczalni.
Jeżeli była do wypozyczenia karta kredytowa to sami sobie sciągną, też zapisane w warunkach.
Dane osobowe udostępniła wypożyczalnia, bo On osobiscie mandatu nie odbierał.
Tez dostałem u nich mandat za parkowanie elektrykiem przy niesprawnej ładowarce i ch... kogo obchodziło czy mam prąd aby wrócić Serpentyny Sa Calobra byłem pewny, że sie tam doładuje i ciąłem ile się dało a z powrotem lizałem pedał gazu :)
Co by tam zapłacić mandacik też nie było łatwe, tylko gotówka w specjalnym bankomacie, który moze przyjąc takie płatnosci.

Dzięki za podpowiedź. Za niewiedzę się płaci także trzeba wziąć to na klatę i zapłacić, tym bardziej że 45€ to nie majątek.

radiolog 25.01.2024 17:30

Ponoć Włochy to najbardziej sfotoradarowany kraj w Europie, ale dużo mają atrap

Melon 25.01.2024 18:23

Fakt dużo radarów ale wolałem nie sprawdzać czy to atrapa.

zaczekaj 25.01.2024 20:54

Jechałam z Bardonecchi do Genui drogami bez opłat, fotoradar na fotoradarze, w jednej miejscowości po dwie/trzy sztuki, już mnie szlag trafiał, zmęczyłam się gorzej niż na autostradzie. Raz coś niby błysło ale od września nic jeszcze nie przyszło. Może już nie przyjdzie 🤔?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rojek 25.01.2024 21:27

Jak Włochy, to ciąć autostradą do miejsca docelowego. Na wiochach tak jak Asia pisze radar na radarze. Szczytem było ograniczenie do 20km/h (bo remont drogi) na odcinku może 300m i radar pomiędzy.

Emek 25.01.2024 21:51

Najwięcej radarów w Europie jest u makaronów. Pilnowałem sie na maxa a i tak mnie dupnęło za 50 juri.

lukasz_vip 26.01.2024 09:09

Cytat:

Napisał zaczekaj (Post 843721)
Jechałam z Bardonecchi do Genui drogami bez opłat, fotoradar na fotoradarze, w jednej miejscowości po dwie/trzy sztuki, już mnie szlag trafiał, zmęczyłam się gorzej niż na autostradzie. Raz coś niby błysło ale od września nic jeszcze nie przyszło. Może już nie przyjdzie ��?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nawet po 2 latach potrafi przyjść z Włoch :)

consigliero 26.01.2024 13:33

Pisałem to już w listopadzie 2022 że jazda lokalnymi drogami, szczególnie na północy od Rzymu do wysokości Wenecji, jest nieinteresujące. Prosta, rondo, prosta, rondo i tak w kółko i do tego radary. Gdyby były jeszcze góry i kręte drogi.

next22 26.01.2024 23:06

Cytat:

Napisał Emek (Post 843737)
Najwięcej radarów w Europie jest u makaronów. Pilnowałem sie na maxa a i tak mnie dupnęło za 50 juri.

To polecam odwiedzić CH :)
30 CHF to płaciłem za jazdę rowerem poza wytyczonymi drogami :)|
Każda kozia wólka ma radar na wlocie i na końcu wioski :)
i kurna nie ma atrap jak w IT .

radiolog 28.01.2024 21:43

Cytat:

Napisał next22 (Post 843863)

Dziwne byłem ostatnio w CH i jeden fotoradar napotkałem za tunelem, żadnych radarów we wioskach, w dodatku Szwajcarzy wcale tak wolno nie jeżdżą

next22 29.01.2024 00:45

Radiolog może znamy CH z innych stron :)
120km/h po autostradzie to nie jest jakoś szybko :)

radiolog 29.01.2024 10:47

Musiałem mieć szczęście po CH 160, po AT 180

lukasz_vip 29.01.2024 11:08

Teraz Czesi szaleją z wyskością mandatów:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci...emalne/7x27szy

Koniec z zpier*** po Czechach.

consigliero 29.01.2024 11:11

Cytat:

Napisał radiolog (Post 844019)
Musiałem mieć szczęście po CH 160, po AT 180

Jak to dobrze że nasz motocykl najlepiej się czuje w granicach do 120 km/h

mdxmd 29.01.2024 20:48

Cytat:

Napisał next22 (Post 843863)

dokładnie to są radary a nie fotoradary, pierwsze mierzą i wyświetlają prędkość a te drugie wiadmo... w CH jest mnóstwo ale tych pierwszych.

next22 30.01.2024 20:34

Tak myślisz ?
Tu masz gdzie stoją tylko te przenośne typu przyczepka w jednym tylko kantonie :
https://www.sg.ch/sicherheit/kantons...ehr/radar.html

luk2asz 30.01.2024 21:05

Tyłu radarów na autostradzie co w Szwajcarii to nie wiedziałem nawet w IT. Żadnych znaków, potrafią być nawet co kilka km. W IT, te radary na autostradach, mówię o niskich słupkach z okienkami, niebieskie, to są w większości puste. Dopiero podjeżdża radiowóz, wpina się i działają. Te w gminach, koloru pomarańczowego z reguły pełne i działają.
Jedno jest pewne, każdy w Yanosiku jest i po sprawie. Albo się płaci za wykroczenie i też po sprawie.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

lukasz_vip 30.01.2024 23:39

Na zachodzie i południu lata się na Waze nie na Janosiku. Janosik to tylko w PL dobrze działa.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

luk2asz 30.01.2024 23:44

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 844320)
Na zachodzie i południu lata się na Waze nie na Janosiku. Janosik to tylko w PL dobrze działa.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Ale ja nie bronię nikomu. Dla mnie Yanosik wystarcza w 100%. Pływająca ikona robi robotę. Mogę spokojnie używać Google maps, a Yanosik sobie pływa i informuje

Adagiio 14.02.2024 20:15

https://www.onet.pl/turystyka/onetpo...rm5gx,07640b54 taka ciekawostka :oldman: .

voxan69 14.02.2024 21:57

W kilku europejskich krajach grzywny nalicza się wg. wysokości dochodu na Pit

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Slava Normik 13.11.2024 20:02

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 795678)
To podam jeszcze Czechy. Słowację, Austrię i Słowenię. Dwa pierwsze to oczywiście moto za friko.
To są strony operatorów bezpośrednie. Nie pośrednicy. Co do Austrii, aby obejść 18 dni zakup wcześniej, wybieramy nie konsument tylko company/firma i podajemy swój nip prywatny. Działa, winietę mamy nawet w dniu wyjazdu.

Słowacja

https://eznamka.sk/selfcare/purchase

Czechy

https://electronic-vignette.cz/pl/jak-kupic-winiete

Austria

https://shop.asfinag.at/pl/

Slowenia

http://evinjeta.dars.si/pl

Węgry

https://ematrica.nemzetiutdij.hu/en/log-in

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za informację! Mam jeszcze jedno pytanie: jak płaci się za autostrady w Szwajcarii? Ile to kosztuje i gdzie mogę kupić winietę?:bow:

aadamuss 13.11.2024 22:01

Czasami na przejściu granicznym stoją z terminalem na płatności kartą i sprzedają.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

teddy-boy 13.11.2024 22:12

@luk2asz wystarczy dzielenie ekranu i masz obie aplikacje na raz na ekranie. Pływająca ikona yanosika to zło, bo plumka ale nie wiesz dlaczego i gdzie.

luk2asz 13.11.2024 22:52

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 864771)
@luk2asz wystarczy dzielenie ekranu i masz obie aplikacje na raz na ekranie. Pływająca ikona yanosika to zło, bo plumka ale nie wiesz dlaczego i gdzie.

Jak to nie wiesz, Jak jest alert to się rozwija i pokazuje co i gdzie. Za chwilę znika i po sprawie. Albo znika jak potwierdzisz lub odwołasz. Tak na androidzie jest , nie wiem jak na jabłku.

ArEZ 14.11.2024 19:29

Pływająca ikona Yanosika jest genialna. Np. jak jadę TET na Locus'ie to Yanosik pilnuje żeby na asfalcie się nie zdziwić :D

Adagiio 14.12.2024 19:07

Od dziś nowe przepisy kodeksu drogowego w IT https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...dcf20a6d&ei=23

matjas 14.12.2024 22:58

Czekam na PL

Artek 14.12.2024 23:50

W Belgii za szerokorozumiane używanie telefonu policja zabiera prawko na 15 dni+mandat.
Bez możliwości kontynuowania jazdy. Także dla zawodowców.

Adagiio 15.12.2024 09:12

Te zaostrzenia to wynik kulminacji ostatnich miesięcy w których doszło do poważnych wypadków przez grzebanie w smyrofonie podczas jazdy. Kilka dni temu w Milano kierowca ciężarówki zabił na przejściu kobietę i nawet się nie zatrzymał, monitoring nagrał go jak jechał grzebiąc w telefonie. Pamiętacie wypadek na obwodnicy Bologni kilka lat temu jak kierowca cysterny bawiąc się telefonem przywalił w auta stojące w korku i wyleciało w kosmos część dzielnicy oraz wiele osób poniosło śmierć. Ale większy problem w IT stanowią naćpani i nachlani. Przestałem jeździć po nocach z tego powodu. Ale ten problem dotyczy innych krajów również. Na Słowenii przy łikendach szczególnie nocami robią łapanki i wszyscy dmuchają w żółtą rurę a tam jest zero i widuję wielu trafionych , choć to spokojny ułożony kraj z dużą kulturą wśród kierowców na drogach. Statystycznie najmniej wypadków w IT dzieje się w południowych regionach, gdzie zasady są zdecydowanie olewane, wynika to z innej kultury, mniejszej frustracji i jeszcze znaczącej życzliwości między ludzkiej, której w północnych regionach brakuje, tak twierdzą eksperci drogowi i ja się z tym zgadzam.

Adagiio 15.12.2024 12:41

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 867354)
Te zaostrzenia to wynik kulminacji ostatnich miesięcy w których doszło do poważnych wypadków przez grzebanie w smyrofonie podczas jazdy. Kilka dni temu w Milano kierowca ciężarówki zabił na przejściu kobietę i nawet się nie zatrzymał, monitoring nagrał go jak jechał grzebiąc w telefonie. Pamiętacie wypadek na obwodnicy Bologni kilka lat temu jak kierowca cysterny bawiąc się telefonem przywalił w auta stojące w korku i wyleciało w kosmos część dzielnicy oraz wiele osób poniosło śmierć. Ale większy problem w IT stanowią naćpani i nachlani. Przestałem jeździć po nocach z tego powodu. Ale ten problem dotyczy innych krajów również. Na Słowenii przy łikendach szczególnie nocami robią łapanki i wszyscy dmuchają w żółtą rurę a tam jest zero i widuję wielu trafionych , choć to spokojny ułożony kraj z dużą kulturą wśród kierowców na drogach. Statystycznie najmniej wypadków w IT dzieje się w południowych regionach, gdzie zasady są zdecydowanie olewane, wynika to z innej kultury, mniejszej frustracji i jeszcze znaczącej życzliwości między ludzkiej, której w północnych regionach brakuje, tak twierdzą eksperci drogowi i ja się z tym zgadzam.

Dlaczego nie mogę edytować swojego postu ?

Czytam analizę tych nowych przepisów. I na przykład jeśli podczas rutynowej kontroli zrobią test na narkotyki i wyjdzie wynik pozytywny a ktoś zapalił skręta tydzień przed badaniem. To prawko na 3 lata i trafia do rejestru narkomanów. Na bogato poszli.

mdxmd 15.12.2024 23:00

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 867376)
Dlaczego nie mogę edytować swojego postu ?

Czytam analizę tych nowych przepisów. I na przykład jeśli podczas rutynowej kontroli zrobią test na narkotyki i wyjdzie wynik pozytywny a ktoś zapalił skręta tydzień przed badaniem. To prawko na 3 lata i trafia do rejestru narkomanów. Na bogato poszli.

trochę to podziała ale problem jest w tym, że często taki nietrzeźwy a tym bardziej naćpany jest w innym świece niż ten realny a na to jeszcze nikt nie wymyślił mandatu. Blokadę też można obejść. U nas zdarzają się recydywiści co mają już odebrany prawko, sądowy zakaz prowadzenia pojazdów a są łapani ponownie na cyku autem.

Zastanawiam się jak kiedyś w krajach południa można było po jednym spokojnie jechać bo normy były bezpieczne i jakoś wypadków było mniej.

Ostatnio jak byłem w północnych IT odniosłem wrażenie, że fotoradar był w każdym słupku odległości przy drodze ... rozumiem bezpieczeństwo ale to już jest jakaś paranoja. Kierowcy muszą być nieźle zestresowani i jechać jak ostatnia ciota na tempomacie aby mieć w miarę spokojną głowę.

Lucky Luke 17.12.2024 15:30

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 867307)
Od dziś nowe przepisy kodeksu drogowego w IT https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...dcf20a6d&ei=23

Ciekawe, z tego co zauważyłem w Rzymie to lokalesi jeżdżą z telefonem przy uchu, gazetą na kolanach, jedząc w trakcie, gestykulując, trąbią i komentują sposób jazdy innych. Wciskają się tam gdzie bym nawet nie pomyślał, że można . A wszystko idzie nadzwyczaj płynnie :D

Adagiio 17.12.2024 18:49

Z punktu widzenia turysty to może tak wyglądać. Żyjąc i jeżdżąc na co dzień w tym chaotycznym mieście trzeba sobie radzić bo korki są potężne. Kiedy mieszkałem na stałe i przyjeżdżałem do kraju okazjonalnie to szlak mnie trafiał jak widziałem sposób jazdy motorkami i skuterami po miastach. Teraz przełączam guzik w głowie bo tak jak tam nie da się u nas. Są bardziej chaotyczne miasta od Romy zdecydowanie trudniej jeździ się w Napoli czy Messina, ale już po za dużymi aglomeracjami jest totalny spokój a im dalej na południe tym większy.

Babel 18.12.2024 08:14

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 867601)
zdecydowanie trudniej jeździ się w Napoli .

Wiem coś o tym byłem w maju przejechałem przez centrum Neapolu , cieszyłem się że mam małe autko.
O dziwo, jak Łukasz wspomniał wszystko jakoś mimo totalnego bałaganu i ogólnego trąbienia jakoś szło i obyło się bez żadnych przygód.
Mi się podobało ( choć na dłuższą metę to bym tego raczej nie zniósł) , moja lepsza polówka wyszła z auta zielona :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:11.