![]() |
Nadal się zachwycajcie złodziejskimi produktami i wspierajcie złodziei, kupując u nich. To niebawem pojedziecie szukać roboty do Chin :haha2: .
Oglądałem reportaż o potędze tekstylnej jaką kiedyś było Prato, dziś w rękach chińskiej mafii , chińczycy robią za 1 euro/godz po kilkanaście godzin dziennie , śpią w piwnicach albo na halach produkcyjnych zaadaptowanych na boxy bez wody i prądu. Czysta zdrowa konkurencja dla innych. Ścieki i odpady produkcyjne wywożą do lasu i spuszczają do rzek . |
Kove 800 X Super Adventure
Adagiio rozumiem co piszesz i również bez cienia ironii nad tymi problemami ubolewam, ale jeżeli Kowalskiemu pokażesz motocykl za, dajmy na to, 20k i drugi z tego samego segmentu, za 40k, to spuszczone odpady do rzek czy chińczyk robiący ciurkiem na 5 zmianę za miskę prosa jest dla niego abstrakcją. Stara maksyma cena czyni cuda zamienia wodę w whisky, ołów w złoto itd.
Tym bardziej, że z biegiem czasu ten za 20k w trakcie produkcyjnej ewolucji z jakością może pójść w górę, natomiast ten za 40k leci na oczach Kowalskiego z jakością w dół. Miękkie ramy, chujowe spawy, wyginające się widelce, plastiki cienkie jak kartka.. Tylko loga się jeszcze nie odklejają. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Kto z Was nie kupował nic na alixepress czy teraz na temu? Fajnie się idealizuje, gorzej z wykonaniem.
|
Ja nie kupowalem.
|
A ja wam powiem, że to jest wszystko o kant dupy, za przeproszeniem.
Płacimy w UE nie za produkt, tylko za podatki i daniny. Pisałem już o tym wiele razy. Dlaczego Ford Ranger, którego kupiłem w salonie w TH kosztuje w przeliczeniu 120kPLN a ten sam model w salonie, w Polsce pod 250kPLN? Bo VAT, bo akcyza, bo EKO, bo tamto, sramto. Na rynku motoryzacyjnym w Azji, jest miejsce dla marek Japońskich, Chińskich i Europejskich, wszyscy mają salony i wszyscy sprzedają. Tylko w Europie każdy produkt jest w scenie złota, z czego 50% ceny lekko, to są podatki, daniny i uj wie co jeszcze. Chińskie ceny to nie tylko fejkowe produkty i słaba jakość. Polski ZUS, SRUS, 800 i co tam jeszcze, wszystko jest w cenie. Dostajecie w ratach, oddajecie przy zakupach. |
Cytat:
|
Na Temu nic nie kupuję, a po temu za ich agresywne reklamy wciskające się zewsząd. Działa to na mnie jak płachta na byka. Temu sremu :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ważniejsze byłoby pytanie co w montowni w Emden zostało wyprodukowane w Europie, a co przypłynęło do tego portowego miasta z Anting. https://spidersweb.pl/autoblog/cena-...europa-polska/ Jeśli rząd chiński dopłaca do aut EV w Chinach, to klient europejski robi to samo - dopłaca do aut EV w europie, żeby mogło być taniej w Chinach. |
"Przenieśli do Rumunii bo tam taniej robią"
Przenieśli do Rumunii również ze względu na niestabilną sytuację jeśli chodzi o bezpieczeństwo. I nie wiem czy to nie był poważniejszy argument. |
Ostatnio kupiłem coś na Temu i od tamtego czasu dostaję kilka podejrzanych telefonów dziennie. Nigdy więcej.
|
Cytat:
|
Dziwiłem się ostatnio cenom fasolki heinz. U mnie dostałem za 6 zł a w De widziałem za 2.5 euro...Jak żyć, jak żyć???
Jeździł kto tym KOVE? |
Z.tym bezpieczeństwem to o sytuację geopolityczną mi się rozchodzi. Tak dla wyjaśnienia.
|
To ile tej droższej fasolki ten kowe pali na sete?
Cytując klasyke, czy aby nie abstrahujecie od układu odniesienia? |
Odnośnie chińskich produktów dotowanych czy nie, czytacie gdzie zdjełano części do hądy ? :lol8:
|
Rugged Roads stali się oficjalnym dealerem Kove 450 Rally i sprzedają graty do Kove:
https://ruggedroads.co.uk/epages/00c...ategories/KOVE |
Cytat:
isuzu amigo = opel frontera - produkcja wielka brytania isuzu trooper = opel monterey - produkcja japonia, wystepuje pod roznymi markami i nazwami w zaleznosci od rynku nissan terrano = ford maveric - produkcja hiszpania sharan = alhambra = galaxy - produkcja portugalia aygo = c1 = 107 - produkcja czechy przeciez to trwa od lat p.s. pierwsza wieksza wpadka kove jaka wyczytalem to przedni przewod hamulcowy tracy o tarcze i rozlatujace sie korki wlewu oleju. polecam film - zmienia nieco punkt widzenia - a ma juz 9 lat: https://www.youtube.com/watch?v=x19UqlOqobw ja mieszkam w czarnej dupie w stanie Oregon a w promieniu 80km mam kilkanascie fabryk automotiv i samolotowych. pelen przekroj od land rovera poprzez grupe VAG do F-16 |
Jurek Rzeszów i okolice to potęga co robią na świat z tym zadupiem u mnie.
|
Cytat:
p.s. paradoks polega na tym, ze my sobie bez chin poradzimy a oni bez nas nie. nie byloby wielkiej fabryki Foxconn ( 250 tys pracownikow!) bez Aplle z USA i TSCM z Tajwanu - sam Foxconn jest z reszta tajwanski nie chinski. nawet w chinskich 'cudach techniki' jak Xiaomi i Huawei siedza amerykanskie procesory Qualcomm produkowane na Tajwanie ( USA uwalilo Huawei technologie 5G wiec zasadniczo juz sa w dupie bez niej, bo nikt tego nie kupi - najnowszy 'cud' za 7 tys pln ma 4G co juz jest historia). teraz wujek Xi odwiedzil europe bo dochodzi do niego powoli prosty fakt: mamy za slaby rynek wewnetrzny - musimy eksportowac. pogadal z węgrami i serbami obiecujac gruszki na wierzbie - wielki plan 'pasa i szlaku' z ktorego g... wyszlo. szał. w pekinie mieszka wiecej ludzi niz w obu tych krajach razem. inwestycje zagraniczne sie kurcza bo chiny sa nieprzewidywalne. po tym co zrobila rosja z nacjonalizacja zachodnich fabryk nikt z wariatami nie bedzie rozmawial. cieszy sie meksyk, indie, brazylia, wietnam. kapital ma w dupie gdzie postawi montownie i jakiej narodowosci beda niewolnicy skoszarowani na terenie fabryki. moga byc i z marsa. korporacje maja gdzies czy na ich produktach bedzie pisalo made in china czy made in indonesia. byleby klasa polityczna nie odstawiala numerow plotac o III wojnie swiatowej. p.p.s. sadzicie ze silniki VTGI w MG wymyslili chinczycy? no to sie mylicie :D odszczekam jak zaczniemy kraść chinska technologie. |
Cytat:
Odwiedził Francję Serbię i Węgry W 2023 Chiny były najwiękrzym inwestorem w Serbii, wystarczy zobaczyć kto buduje autostrady i drogi szybkiego ruchu w Serbii i Czarnogórze, będe niebawem to mogę wrzucić fotki Tablic Inwestorów. Krzaczków nie czytam więc nie pamiętam âPrzy okazjjiâ wizyta XI zbiegła się z 25 rocznicą zbombardowania przez NATO ambasady Chin w Belgradzie 7-5-1999r Na Węgrzech był aż 3 dni(!) Wynik? Great Walt Motors będzie budowało fabrykę elektryków w Pecz W Seged ma stanąć następna fabryka elektryków tym razem grupy BYD - najwiękrzego rywala Tesli W Debreczynie Fabryka Akumulatorów Samochodowych dla VAG i AG. Autka klasy Premium już tam klepią jako jedyni poza germanią. Co do âPasa i Szlakuâ wg. Ciebie G.. wyszło a tak naprawdę nie miało jezcze z czego wyjść. Główne porozumienia dopiero co były zawierane w zeszłym roku w Pekinie. Tzw. Nowy Jedwabny Szlak na który ânasiâ się wypięli... Na koniec pociągną sobie dalej rurkę âPrzyjaźńâ z czarnym złotem, łącząc do tej przyjażni Serbię. Reasumując, To coś tam będzie, jak sytuacja geopolityczna pozwoli.. a u nas? Inwestycje mają raczej tendencjie do omijania naszej Najjaśniejszej Ale to już inna para filcy ;) |
2 Załącznik(ów)
z przed kilku dni:
https://businessinsider.com.pl/wiado...ryczne/rs7315l https://www.money.pl/gospodarka/chin...67931072a.html chlopakom sie wydawalo, ze beda odpierd... w najlepsze jak ZSRR w zlotych czasach GRU - latajac po swiecie i kradnac wszystko co im wpadnie w lapki. swiat postanowil dziadka Xi zgrilowac. on sam ma dosc klopotow we wlasnym kraju. lista jest dluga kto ciekawy niech szuka i czyta. partnerow do rozmowy ma super - niech sobie jeszcze albanie dopisze i mołdawie. cala reszta pokazała mu fucka. a to dopiero poczatek. tu pare jajowych artykulow z ostatnich dni: https://www.money.pl/gospodarka/naka...06763456a.html https://www.lovemoney.com/gallerylis...g-out-of-china https://businessinsider.com.pl/wiado...zedazy/vthn176 jest tego wiecej. partyjnym kacykom sie wydawalo, ze trzymanie za morde, obozy pracy, cenzura internetu, nieprzestrzeganie zasad i zwykle zlodziejstwo to super pomysl - rosjanom tez sie tak kiedys wydawalo a dzis maja PKB rowne holandii + belgii. p.s. jedyny bombowiec strategiczny chin: xian h-6. kopia tu-16 z 1952 roku. chinczycy nadal go produkuja. kumacie? ja nie wiem skad sie bierze czolobitnosc przed nimi ale oni to nadal produkuja. https://en.wikipedia.org/wiki/Xi%27an_H-6 k... ruski bombowiec z 1952 w 2024 roku. w tym samym czasie USA robi to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Northr...an_B-21_Raider samolotow wczesnego ostrzegania tzw. AWACS maja... 7. latajacych cystern... 10. dla porownania samo tylko USAF posiada ~200 AWACS i 560 latajace cysterny. badzmy chociaz odrobine powazni. od 2009 roku babraja sie z Comac C919, do dzis podobno zbudowano 3 sztuki. 90% tego samolotu to zachod, ktory odcial technologie i dupa. nie ma produkcji, nie ma homologacji a nawet jakby bylo jedno i drugie samolot z 2009 juz jest starociem, ktorym nikt sie nie zainteresuje. tu wypowiedz szefa Lufthansy, ze go chinskie samoloty nie interesuja: https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadom...919-20928.html wegrom i serbom gratulujemy kolegow a chinom 'partnerow strategicznych' p.p.s. co do inwestycji zagranicznych w Polsce w latach 2023-2024 to poczytaj bo piszesz - nie obraz sie - androny. jest tego sporo w sieci. tu solidne zagraniczne zrodlo, zebys mi nie zarzucil ze wciskam 'rzadowa' propagande: https://www.ceicdata.com/en/indicato...ect-investment |
jak juz o fabrykach https://mycompanypolska.pl/artykul/k...-energii/14566
|
Cytat:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Co-...u-8703595.html |
czyli 10 milionów lepiej było dać na ł.....
|
3 Załącznik(ów)
Cytat:
o taka biznesowa Cessna Citation CJ4 kosztuje dokladnie 10-12 mln dolarow w zaleznosci od wyposazenia. albo taki tomograf PET. latajaca karetka AB H135 P3 z wyposazeniem rowniez kosztuje ~10mln $. |
Znajomy na fabryke w Polsce, nie będę podawał miasta ani branży, wiadomo o co chodzi.
Pracuje u niego blisko 3.000 osób. Właśnie się dogadał na przeprowadzkę całego biznesu out of EU. Przy czym za przeprowadzkę zapłaci rząd kraju w nowej lokalizacji, ziemię dostanie za darmo, koszty budowy może odliczyć od podatków przez pierwsze 10 lat. Co go pchnęło do takich poszukiwań, nie zarabia na wypłaty a do ceny produktu nikt mu nie dołoży. |
To w sumie typowy mechanizm na calym swiecie. W UE rowniez. Lata temu Suzuki wybralo Wegry a nie Polske bo zaproponowali lepszy pakiet ulg - szlo o produkcje nowej wersji Swifta. Trudno w to uwierzyc ale sa kraje gdzie ludzie pracuja i zyja za 3$ dziennie. Jakbys w 1989 roku w Polsce powiedzial, ze kiepski obiad z piwem to minimum 10$ to by Cie wysmiali. Kolega idzie gdzie sa benefity i nizsze koszty.
p.s. kilka lat temu kupilem w Żabce średnia kawe z mlekiem. cena: 8pln. stoje na przystanku i myślę - ja pier... 2$! taki akurat byl kurs. matka mojego kolegi pokazywala mi zeszyt z zapiskami z 1983-4 roku. wybudowali dom za ~2500$, mieli z mezem po 33 lata. dzis to cena lepszej bramy wjazdowej :) |
Pragnę tylko nieśmiało zasugerować przedmówcom, że biznes to nie wszystko. Dziś większość dużych ucieka z innego powodu, o czym głośno się nie mówi.
Miałem ostatnio dostęp do analiz bezpieczeństwa w kilku korpo zajmujących się produkcją i negatywna ocena obecnego stanu oraz przyszłości jednoznacznie wskazuje kierunek oraz powód wyprowadzki. |
Od razu o tym pomyślałem biorąc pod uwagę Olsztyn i Michelina. O ile od południa mamy jako taki bufor z UA to od północy jest cienko.
|
1 Załącznik(ów)
a kto nam zagraza? naprawde ktos wierzy w wojne z rosja? ta sama rosja, ktora nie potrafi sobie poradzic z kawalkiem ukrainy? sadzicie, ze kraj, ktory ma pkb takie jak wlochy ruszy na europe? nie zrobili tego przez 50 lat po 1945 i zrobia teraz? czym? kim? za co? u szczytu potegi byli na przelomie lat 60-70. potem przegrali z... mikroprocesorem. i zaczal sie zjazd po rowni pochylej.
mieszkam obok lotnika Jasionka - dziennie kilkanascie transportowych samolotow NATO + caly czas tankowce i EWACS-y. od kilku tygodni regularnie F-35 ( fotka z wczoraj - wyprodukowano ich juz ponad 1000 sztuk). na ukrainie naprawde walcza rosyjscy wiezniowie i imigranci z azji, naprawde daje sie im AK-47 z lat 60-tych i naprawde uzywaja T-62 i TU-59. serio rusza na panstwa NATO? imperium bez ani jednego lotniskowca? bez wlasnego mikroprocesora? bez wlasnej produkcji lotnictwa cywilnego? dla duzego biznesu wiekszym problemem moze byc brak rosyjskiej ropy i gazu - z tym sie zgodze + wysokie koszty pracy i odstrzelone europejskie 'zielone łady'. w azji mozna wyczyniac co sie chce - byle wiedziec komu za to zaplacic w aparacie wladzy. to panstwa wydmuszki ze skorumpowanymi wladzami jak nie dyktaturami - robol dla nich jest nikim. prawo pracy? ubezpieczenia spoleczne? zwiazki zawodowe? strajki? ochrona srodowiska? aha. cos przeoczylem. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
masz - donos ruskim bo nie maja internetu: https://www.flightradar24.com/ tu masz statki - wojskowe tez: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home p.s. z sieci: Decyzją prezydenta Władimira Putina od 1 stycznia 2023 r. minimalna płaca w Rosji wynosi 16 242 rubli (ok. 648 zł). To wzrost z 15 279 rubli (610 zł), czyli poziomu, który został ustalony 1 czerwca 2022 r. Wzrost pensji minimalnej wyniósł tym samym 6,3 proc. - donosi "Kommiersant". Bank centralny oszacował natomiast, że rosyjska inflacja w 2023 r. wyniesie 5-7 proc. 162$ - jest siła |
Szynszylu, perspektywa bycia strefą buforową na lata + słusznie wspomniane przez Ciebie podwyżki wszystkiego nie zachęcają do pozostania.
Poza tym nie trzeba najeżdżać na nas czołgami, kilka prowokacji, sabotaży, pożarów, korkogedonów itp spowoduje, ze będziemy przewracać się o własne nogi. |
Cytat:
|
Cytat:
popatrzcie co stalo sie z imperium brytyjskim, z portugalia, holandia. kto by uwierzyl 100 lat temu, ze imperium brytyjskiego... nie bedzie. kto by pomyslal, ze korea południowa i tajwan beda tym czym sa obecnie? |
Bo jak kto śmądry napisał Rosja to nie państwo ogarnięte przez mafię ale mafia posiadająca państwo
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
p.s. włoski CAEW wlasnie nadlatuje nad Gdańsk :D przed chwila nad podlasiem poskanował ludziom czipy ze szczepionek i zgral na pendriva wszystkie dobre przepisy na bimberek :D |
Cytat:
"Przypomnijmy, że w Polsce od 1 stycznia 2023 r. pensja minimalna wzrosła z 3010 zł do 3490 zł brutto (z 2363 zł do 2709 zł netto), czyli o 15,94 proc. Według danych GUS-u poziom inflacji w Polsce wynosił 16,6 proc. w grudniu 2022 r." Płaca minimalna w 2024 r. 20 proc. w górę, średnia krajowa – ok. 10 proc. Propozycja rządowa zakłada, że całkowity wzrost płacy minimalnej od lipca 2023 r. do lipca 2024 r. wyniesie 19,4 proc. Jak to się skończy? Sam Wiesz że Rosja nie walczy z samą UA. Bojce upraińscy wolą te stare (nie zawsze) kałasze od nowoczesnej zachodniej broni z racji tego że amunicję można "zdobyć na ruskich" i nie trzeba się cofać do bazy by ją uzzupełnić.(to akurat dane od prywatnego korespondenta z frontu. pojechał drugi raz. w 22r bronił Kijowa) Ten FlyRadar także nie pokzuje wszystkiego ;) są loty z i bz włączonych transponderów. także na i z UA Linkę do Audiobooka dej Ps.Przy okazji Mod może rzuci okiem, bo spory Off się zrobił- taka sugestia |
1 Załącznik(ów)
No to chyba wiadomo, ze radar24 jest dla hobbystow :D krazownik moskwa zapewne zatopiono kalaszem bez wsparcia NATO. linke zrobie i podrzuce. Kumpel moturzysta pracuje w SG w Medyce to widzi z bliska kilometry pociagow z cysternami, kontenerami, cusiami pod plandeką... wojna=wielka kasa. Od wybuchu wojny na Jasionce procedura start/ladowanie wzrosla ponad 7x - teraz to wlasciwie baza NATO obstawiona systemami przeciwrakietowymi
p.s. za 10 minut zobacze go nad moim domem bo nad nim przebiega sciezka podejscia od wschodu - no chyba ze bedzie siadal od strony krakowa. i tak 24/7. |
Ostatnio coś ruszyło, ale był czas z miesiąc/dwa temu, że była kroplówka i oprócz lor z Teslami, Lamborghini i kombajnami CLAAS to nic nie szło.
|
Listy z Rosji Rosja 1839 Astolphe markiz de Custine
swietna ksiazka, napisana doskonałem językiem i przeczytana przez profesjonalnego lektora. Herling Grudziński powiedział o niej: nigdy nie spotkałem się z tak dokładnym i wnikliwym opisem czasów stalinowskich jak w tej książce napisanej w 1839. https://megawrzuta.pl/download/45484...607ab7fbb.html |
Hello wszystkim, taki trochę off-top, ale chyba jedyny słuszny watek, aby o tym napisać.
Przez ostatnie 8 dni byłem w Chinach, wizytacja potencjalnych dostawców do dużego projektu w Azji. Przez te osiem dni odwiedziłem wszystkie większe miasta, wliczając w to Szanghaj, Pekin, Hangzhou, Zibo, w sumie codziennie inna lokalizacja. Miałem okazje wykorzystać ich autostrady, koleje, linie lotnicze. To jest kuźwa dramat, to trzeba zobaczyć, UE to jest skansen. Jakie tam są fabryki, maszyny, centra techniczne, jakie firmy. Pierdzielenie o Chińczykach, którzy podrabiają trampki i wysyłają w świat, to można w bajki wsadzić. To jest inna planeta, po prostu. Za lat 15-20 max, to nas czapkami zasypią i będą tu na wycieczki jeździć, jak do Biskupina. |
To jest oczywistość ale jak ktoś jest "fanatykiem" to mu nie przegadasz.
|
Nieśmiało zapytam - czy ktoś moderuje te wątki? Bo zaczęło się od Kove 800 X Super Adventure a jak tak przeglądam wątek to się zrobił z niego temat geopolityczny. Później człowiek szuka czegoś widzi temat, którego potenajlnie szuka a w nim 50 stron i wuja się z niego można dowiedzieć, bo wszystko nie na temat.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:58. |