![]() |
Cytat:
Pod drugie łatwiej się obcuje z 230kg moto warzac 100kg niż 70kg. |
Cześć!
Po dłuższej przerwie zajrzałem na FAT, bo - przyznam szczerze - liczyłem na skarbnicę doświadczeń dot. 450MT. A tu zonk - dalej najwięcej do powiedzenia ma wątek o tym dokąd to nie wjadą stare afryki… ale ja nie o tym. Obejrzałem motorek i wygląda (i wszystkie bez wyjątku jutuby mówią) na święty Graal Szwenduro. Cena jak za crf300L i wszystko lepsze z wyjątkiem pochodzenia (choć to też wschód). Jedyne co mnie powstrzymuje to solenna obietnica jaką złożyłem sam sobie, że już nigdy nie kupię pojazdu bez jazdy próbnej. Z drugiej strony nie zdziwiłbym się gdyby wkrótce cena wzrosła (popyt albo cła jak na EV z Chin). Do wiosny czekać? To co mnie jednak najbardziej zastanawia to jak to się dzieje, że popyt w PL niby duży, dealer twierdzi, że trzeba się zapisywać, jazd próbnych brak, są jutuby chłopaków w PL o tym sprzęcie, a: Na FAT jedynie kilka stron dywagacji o masie w papierach? Nikt nie jeździł? Nikt nie dosiadł? WTF? Toż to źle wróży motorkowi. Albo FAT. Pierwsze byłoby bolesne, gdybym kupił. Drugie tak czy siak. No nic - dam znać jak sam sprawdzę. Tymczasem imho najbardziej wartościowe komentarze o tej kategorii (i 450mt) jakie napotkałem: https://youtu.be/hyRt8FUY4Do?si=FjJ3H2JskzvEInGk https://youtu.be/uwX8qYoQorI?si=2c7-XbHeg3t0iWqt |
Cytat:
Wtedy płaciło się za "testy" i "opinie" gazetom, teraz youtuberom... Dodatkowo, "testujący" na Youtubie i Instagramie są bardziej wiarygodni od gazet, bo to jeszcze wczoraj ludzie jeżdżący razem z nami... Nihil novi sub sole. |
Wiarygodność była teraz można polegać na swojej opinii lub z foruma naszego i to też nie do końca bo wiecie :)
|
4 Załącznik(ów)
|
zajebiście wygląda w takiej kolorystyce, przełom lat 80/90 na pełnej
|
Sam nie miałem jeszcze okazji jeździć ale zakupił to kolega który sporo jeździł w unduro a nawet hard enduro i zadowolony jest z niego. Na zdjęciach i w parametrach tez obiecująco.
|
Mam blisko dilera CF Moto, i to takiego starego co od lat sprzedaje i serwisuje quady. Teraz ma i motocykle. Byłem, oglądałem, dotykałem. I mówił że popyt ma taki że nie ma jazd próbnych, bo wszystko co przywiozą to jest sprzedane. Ma jedną sztukę niezarejestrowaną i wiosną ma ją udostępnić do jazdy. Ja miałem tylko zastrzeżenie do niskiej kanapy, ale jest w opcji wysoka też.
A to i tak lepiej niż KOVE, do którego mam jeszcze bliżej (spacerem przez osiedle), ale nie mieli i nie mają żadnej sztuki, nawet do pooglądania. Kupujesz na podstawie zdjęć z google i filmów z YT. A i tak wszystko sprzedane :) |
Cytat:
|
Ten zbiornik do amora to genialnie zamocowany ;)
|
3 Załącznik(ów)
No właśnie taką samą historię o zaliczkowaniu i braku jazd probnych usłyszałem u dealera po Wrocławiem. Nie mam powodu by nie wierzyć. Na zapleczu czekała jedna sztuka na odbiór. Jakość macana jest faktycznie spoko. Szprychy nie zardzewiałe ;-), plastiki nie gorsze niż w CRF-ach. Trwałość to i tak się nie dowiem.
Chińczyk naprodukował już milion akcesoriów, bo tam na wsi w bloku, na klatce schodowej mieszka więcej luda niż w PL kiedykolwiek kupi ten motorek, ale dla mnie jego urok to właśnie kompletacja wszystkomającego szwenduro w cenie crf-y 300l. Jedyne co ma gorsze to masa gotowa do jazdy - 195kg to jednak jest +50kg. Można łatwo zbić te 5kg zmieniając aku/wydech. Tyle to ja chudnę w tydzień (jak chcę ;-)). Ale to wszystko są dywagacje na papierze. Pytanie jak się tym jeździ. Fotki z zaplecza :-) |
|
masa transalpa 600 z roku 1987. trochie słabo jak na 450ccm. w kove wyprzedaz 450 rally, ktory majac z przodu zawieszenie a nie patyk wazy słuszne 145kg na sucho. czemu jednak potanial o 4 tys pln jezeli sie o niego caly swiat bije? za mala mam glowe, zeby to zrozumiec.
|
To proste działanie według mnie, chcą dobić Ktm-a i przejąć za jak najmniejszą monetę. Takim samym działaniem wykazał się Ktm w stosunku do firm, które zabił a następnie przejął, podobno karma wraca .
|
Cytat:
kove 450rally, nie nadaje się do normalnej jazdy. Zawieszenie nie wybiera małych nierówności , skrzynia jest dziwnie zestopniowana. Silnik nie ma dołu ale za to nie ma też góry, wydech jest pieruńsko głośny. Bardzo kibicowałem temu modelowi i rozważałem zakup, jednak się rozczarowałem. Może to jest dobry motocykl na długie piaskowe proste, jednak polskie łąki i lasy to nie jest jego naturalne środowisko. Jeździłem odblokowanym. Moja stara husqvarna jest od niego lepsza prawie pod każdym względem. |
to 450 przypomina mi /nawet miejsce zrobienia zdjęcia się zgadza/ jak mój sąsiad, majętny człowiek, chciał /być może nieco zachęcony moim jeżdżeniem na moto/ spróbować dwóch kółek ale nie miał 'A' no i moto miało być na próbę więc tanie ALE nowe.
wbrew mojej opinii, że powinien kupić coś markowego ale używanego, postanowił właśnie w tej chińskiej kuźni kupić Malaguti DUNE125. No i kupił - nie krytykuję bo daleki jestem od zaglądania komukolwiek do kieszeni a każdy ma swoją głowę. No ale jak to zobaczyłem to trochę mnie zgięło. 125cc, zrobiona naprawdę z tego co było /tak to wyglada/ i ważąca 136kg na sucho /choć są źródła że piszą, że to jest gotowy do jazdy cokolwiek to k..wa znaczy/. Moto bez zawiasu, lagi jak patyki, niemrawe. Najlepsze jednak było jak się okazało, że w motocyklu NOTORCZNIE zapowietrza się tylny hebel /taki niby CBS tam jest o zgrozo/ co raz skończyło się prawie jakimś paciakiem - salon dealer Matkowski w Pietrzykowicach koło Wrocławia nie poradził sobie z tym problemem przez DWA lata trwania gwarancji. W końcu po gwarancji sąsiad się wkurwił i po moich namowach kupił nową pompę hamulcową, założył, odpowietrzył i chyba trzyma. Jedno słowo - dziadostwo. W życiu nie zostawiłbym w takim miejscu złotówki. No i na koniec to 450 przy tej masie niestety mocno kojarzy mi się z tym Malaguti. Wygląda jak motocykl - to chyba byłoby na tyle. Mnie to nie przekonuje. p.s. w międzyczasie jak pisałem Lucky dopisał resztę opowieści. poeta Podkarpacia zawsze coś mówił, że ch..em musiałoby go opasać, żeby kupić coś podobnego :D :D :D :D hehehehehehe ciężko się nie zgodzić. |
Cytat:
|
A tymczasem hindusi z Royala Enfielda poprawili Himalayana, 450, singiel, chłodzone cieczą. Z testów wynika, że ludzie maja banana po jazdach próbnych.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
weeeeeź :D bo przypomnę czasy jak G/S80 ważył niecałe 190 :D na gotowo z PEŁNYM baniakiem wachy :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
chyba jednak wezme strone LL:
https://www.motorcyclespecs.co.za/mo...oogle_vignette 112 kg, moi drodzy sinolodzy |
Cytat:
|
strona jest. 450 na rok 2024 wazy 110kg. japonskie dziki 450ccm waza podobnie wiec to 181kg enfielda to jest jakis kosmos. ponizej 200kg suche waza TDM900, Tiger1050 i KTM 990 SM. pierwszy Versys 650 bez abs wazyl suchy 181kg.
|
Cytat:
|
Cytat:
Moim zdaniem Yamaha, Kawasaki i Suzuki nie mają nic w tej klasie (tak, wiem że w 2025 wraca DRZ i bardzo się z tego cieszę). Masz może na myśli Hondę CRF 300 Rally, czy może NX500, CB500X? |
serio? modele z homologacja drogowa dla roku 2024:
Honda CRF450L - 131 kg zalane Yamaha WR450F - 117 kg zalane Kawasaki KLX450R - 138 kg zalane o Suzuki wspomniałeś - gaznikowa drz400 nadal jest dostepna w krajach gdzie nie rzadza wariaci do kazdego z tych motocykli sa dostępne kit-y turystyczne. wiekszy zbiornik, owiewki itp. cos co ma 450ccm w singlu i wazy suche 181kg jest dla mnie absolutnym kuriozum w 2024 roku. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
mamy to co sobie sami wykręciliśmy. australijczyk moze sobie kupic Nissana Patrola V8 5.6L a dla nas jest Dacia Duster 1.0 :lol8: madrzy ludzie jak chca toyote to kupuja toyote - my jak chcemy toyote to kupujemy citroena albo fiata...
|
Nie złość się Jureczku. Trochę się chciałem podroczyć, ale jam Ci nie wróg. Też lubię starą japonię, ale czy nam się to podoba czy nie, świat się zmienia.
Modele które wymieniłeś to jednak inna klasa motocykli niż wspomniane 450MT i Himalayan. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż oba te motocykle można kupić nowe w cenie poniżej 28 tys., a wymienione przez Ciebie modele to wydatek powyżej 40 tys. + pakiety homologacyjne, większe baki i co tam kto jeszcze potrzebuje. Wydaje mi się, że fajnie że mamy w czym wybierać i każdy może znaleźć coś, co dla niego będzie najlepsze i będzie mu dawało frajdę z jazdy. Jeden wybierze KTM'a i będzie go upalał na stromych piaskowych podjazdach i topił w błocie, inny na swoim Royalu będzie niespiesznie przemierzał szuterki, kontemplując otaczającą go przyrodę, a jeszcze inny będzie mknął przez świat na pełnej piź...., z manetą odwiniętą do samego końca, na swojej Hondzie Monkey :at: |
E tam, wystarczy się przeflancować na drugą półkulę.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Która maszyna ładniejsza?:) Polecam salon CFMoto w Tarnowskich Górach, bardzo dobra obsługa klienta. ;)
|
Nie no XRV dużo ładniejsza.
Ale te 450MT to coś dla mnie zamiast TT600R na coś do szwędania. |
No właśnie, jednemu pasuje stara 30 letnia Japonia za 20tys zł, a drugi kupi nówkę Czajnę w podobnej cenie. To i to jest fajne, w myśl zasady: Motocykl jest najlepszy- samochody piepszy.:at:
|
No ale że kupiłeś cfmoto Wierny? Czy jeno sztuka testowa?
|
Irek to co najwyżej siódemkę na czwórkę może zamienić.
On już po zaślubinach i wierny:) |
Dobre są chińskie i w sumie chińczycy to fajni ludzie https://hurt.wydawnictwoznak.pl/img/...ocno_issuu.pdf
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:16. |