![]() |
Cytat:
Korek pozdrawia wszystkich. Na jesieni mamy w planie jakiś wypad. Cytat:
|
Barawo! Szacun!!!!!
|
Wielkie dzięki za zabranie nas do Afryki :Thumbs_Up:
|
9 Załącznik(ów)
A statek z motkiem sobie płynie :):):)
Z tego co widzę jest gdzieś w okolicy Senegalu. Na IM chyba nie zdążę go przygotować, więc chyba czym innym przyjadę. Moto spisał się świetnie. Kilka usterek to raczej moja zasługa :) Kilka razy leżałem na glebie. Plus wszystkie transporty łodziami itp. Mechanicznie wszystko było super. Straty to: Oberwane oba halogeny Połamane lusterka Zerwana dźwignia zmiany biegów Zerwane śruby mocujące szybę Zerwane boczne sakiewki Wyciek płynu hamulcowego I najsłabsza część. Zamontowałem sobie aluminiową narzędziówkę z tyłu moto. Niestety waliła o zacisk hamulca i stąd wyciek płynu. Nawet jak skręciłem amora i sprężynę na maka to i tak było słabo. To jest do wyrzucenia. Będę raczej sam sztukował taką narzędziówkę. Po pierwsze węższa. Około 6 cm. Dodatkowo krótsza, żeby nie waliła w zacisk. Natomiast sprawdziły mi się opony. Miałem jeden komplet na cały wyjazd. Zrobiłem na nich około 19 000km. Mitas E07 Dakar. To nie jest reklama sponsorowana :):):) Nie mam żadnych sponsorów :):):) Po prostu mi się sprawdziły. Żadnych przecięć, dziur, ochrona felg, bo nie dobijały. Na deszczu nie czułem, że się ślizgam. Dokładnych kosztów wyjazdu nie znam. Po prostu w pewnym momencie przestałem już liczyć. Wolałem mieś frajdę z "bycia" w podróży. Tak na oko: Wizy - 5000 - 6000zł Paliwo - między 1,5 - 9 zł za litr. Wypaliłem około 1000-1100 litrów. Myślę, że koszty paliwa to 5000 - 6000 zł. Wysyłka motocykla do PL 1180 USD. Z kratą, pakowaniem itp. Dodatkowe koszty to jeszcze odbiór w PL. Jakieś 800 - 1000 zł. Spanie - między 15-25 USD. Aczkolwiek w Namibii 100 USD przy wydmach. Inne koszty po drodze - opłaty za łodzie i przeprawy, wjazdy do parków, jedzenie, serwis motocykla itp. W sumie jakieś 30 000 zł. Mniej więcej tak to wygląda finansowo. Myślę, że można by ten wydatek zmniejszyć do 25 000 zł. Szczególnie na wizach, bo za Nigerię zdecydowanie przepłaciłem. Może coś na cenach biletów na prom. Plus kilka innych ruchów, gdzie teraz widzę, że były to niepotrzebne wydatki. :):):) |
:bow::bow::bow:
|
Uszanowanie:bow:. Dotarłem do końca i powiem żeś świr:D
|
Pięknie:Thumbs_Up::bow:
|
Dzięki że zabrałeś mnie ze sobą na wyprawę.
Zdrowia. |
Cytat:
|
Wielki SZACUNEK za Odwagę i Wspaniałą Relację. Przypominasz Nam Co jest główną Ideą Forum. Oby więcej takich Relacji.
|
Bardzo dziękuje za wspaniała relację.
|
Z ogromną przyjemnością przeczytałem i obejrzałem fotki.. Gratuluję wyprawy...no i mega SZACUN !!
|
Kawał przygody! Dzięki za relację.
Może przegapiłem ale ile czasu trwał przejazd przez samą Afrykę? Ps. Nie kusiło Cię żeby zostawić motocykl w RPA i za jakiś czas wrócić wschodem? :) |
Wschodem już jechał :)
Też gdzieś na forum jest relacja z tego co pamiętam i na jutubach, oglądaliśmy z kumplem w robocie. |
w robocie sie robi a nie filmy ogląda ;)
|
Siemka, dzięki za wasz udział forumowy w tej podróży :):):)
Odnośnie wschodu. Tak, to już było grane. Aczkolwiek brałem pod uwagę zostawienie moto i powrót na kołach. Lubię jeździć w Afryce. Natomiast są tu dwie kwestie do uwzględnienia. Niestety obecnie nie można przejechać wschodem do Europy z uwagi na wojnę w Sudanie i chyba też w Etiopii coś się dzieje. Z tego co się orientuję ovarlanders wysyłają sprzęty z Kenii do Omanu albo Jemenu. I to też jest wątpliwe z uwagi na ataki Huti. Mocno się tam teraz skomplikowało. A drugi temat jest taki, że umówiłem się z wspominanym tutaj Korkiem na jazdę we wrześniu. Jak umowa to umowa :) Trzymajcie się. Do zobaczenia na szlaku. |
Zostałem natchniony tą relacją.
Trzeba będzie ruszyć się w tamtym kierunku jak Bóg i dziewczyna pozwoli. |
Dzięki Piast za relacje. Dzięki takim tematom jest jeszcze sens się tu logować.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka |
Dla mnie to również była ciekawa lektura.
Podziwiam i pozdrawiam |
Wielkie dzięki, że zabrałeś nas ze sobą na taką wyprawę :drif:
Właśnie skończyłem czytać, dozując sobie przyjemność tylko wtedy, gdy na pewno miałem na nią czas :) Zaciekawiło mnie jedno: co odpowiadałeś ludziom, jak żądali od Ciebie pieniędzy (za nic)? |
Cytat:
A ja na to: "Serce pełne miłości do ludzi". Cała.załoga rynęła śmiechem. Kolo machnął ręką i tyle było z tego. Ogólnie przyznaję, że miałem tyle co nic pytań o kasę. Po pierwsze jechałem na wyłączonych światłach. Czyli jak inne motorki. Zanim się połapali, że jedzie portfel byłem już daleko. Kilka razy słyszałem jakieś krzyki. Tylko patrzyłem w lusterko czy nie wyciągają kałacha. Druga rzecz to kamerka. Boją się nagrywania i publikacji na YT. Ichi Boots wpyściła taką scenę z Kamerunu. Później pojawił się filmik jak gości popisowo degradują i wyrzucają z policji. Taką sytuacja. |
Ja tylko lojalnie informuję, że wrzuciłem pierwszy filmik z Afryki na YT :):):)
https://www.youtube.com/watch?v=9CmW6wteJKQ&t=47s |
O... nauczałem się :):):)
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9CmW6wteJKQ?si=Tfj_PPVtbkg7i6c4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe> |
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/FcnidIZPauY?si=p5NmOT2ovlH6fkvx" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
|
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ukbsBhsr4us?si=ADLmVSS01FK0vXKy" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
|
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RZrAsjPJTXg?si=IJUHFyxo1ctViZLD" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
|
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A-6fj3Xa-eg?si=dCIrR3pSKdPG55f5" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
|
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TFVaABRppzg?si=w8rqpLZ1CvhnVDE4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:14. |