![]() |
Cytat:
|
Tak, błąd składni. Chodzi mi docelowo o lc4 adv przed 690
|
haa, poszukałem sobie trochu... ale brakuje mi jeszcze jednej informacji - który model LC8 i z jakiego rocznika miał największy skok z przodu?
Cytat:
Znalazłem również i taką informację ,że do mojego zawiasu tj WP 4860 (ten typ jest również w LC 8-kach), moge sobie wsadzić sprężyny od 250mm do 551mm w klasach twardości od 3,6 do 9,8 :dizzy: i bądź tu mądry. Teraz mam założoną 505/4,6 i z nap. wstępnym 25mm (o 5mm za dużo w stosunku do manuala) i jest trochu za miękko . Kombinując jak Rambo, tj. LC8 ma podobną wagę, ten sam typ zawieszenia, i co wszem wiadomo, sprawuje sie wyśmienicie :), chyba sie pokusze o założenie sprężyny takiej jaka jest zakładana do kata (tego z najwiekszym skokiem i starszym rocznikiem) czyli prawdopodobnie 485/4,8. I jeszcze jedno. Weźcie pod uwagę że, primo - UP-sy 48 są różne (z otwartym i zamkniętym kartridżem-czy jakoś tak) i mają inny rodzaj sprężyn, secundo - UP-sy z LC4 standardowo są śr. 43, wiec też są zupełnie inne sprężyny, i ładując takie zawieszenie do AT za bardzo nie ma tego z czym porównać (ni ma tak ciężkiej LC4-ki ;) ) to ja mam tyle, na ten temat. |
Największy skoki zawiasu miały LC8 950S z 2003 i 2004r. 265mm. Sprężyny napiete seryjnie o 20mm.
Ja się mogę założyć że sprężyny 4.8 szybciej sprzedasz niż kupisz :) Te długości to mają znaczenie czy to jest SM czy ADV. SMeki mają krótsze sprężyny zawsze, nawet jak mają te same skoki. Ty nie wiesz jakie lc8 ma maxymalne skoki, ale ja nie wiem w jaki sposób oni dali do 200kg motocykla sprężyny 4.8 jak 690 lc4 enduro ma 5.0 i długość 485mm. Oryginalne, te dłuższe sprężyny w rd07 są 6,9 :) |
LC8 990 ADV R 2009/2010 skok zawiechy też 265 mm...;)
|
hmm...- chyba największy skok, bo 300 mm, ma 950 Super Enduro R z 2006. Sprężyna - i tu niespodzianka - 450mm !! ale za to twardość 5,9 i set D=5,5. ciekawe...
sam nie wiem... nie da się tego jakoś policzyć |
:Thumbs_Up: :)
U mnie przy skoku 260 tez jest 450mm sprężyna. A zawias z lc8 super enduro mnie utwierdza w przekonaniu że 5.8 które chce zamówić, to wybór blisko celu :) A może by tak 6.0... :D |
Cytat:
|
Ja mam japońskie zawieszenie, a nie austryjackie jakieś :p :D
Showa na kartridżu |
ja wsadzilem od LC4 up side down dolalem 50ml oleju do każdej z lag i jest rewelacja w porównaniu z afrykańskim na asfalcie nie mówiąc już o terenie- przód mam wyżej o 80mm tył zrobiłem podwyższenie 70mm. I mocno sie zastanawiam nad zmiana tylniego amora od ktm
|
ale te 50ml skraca Ci skok. To jak wsadzanie kiedyś gum w spręzyny w aucie.
Szykuje się większe zamówienie sprężyn do naszych zawiasów, bede informował |
OK daj znać a co robisz z tylnym amorem ?
rozumiem że daje radę?, a co zrbileś z licznikiem, bo moj no cóż nie działa:) |
jakim licznikiem?
|
masz zawieszenie od ktm wiec jak rozwiązałeś sprawe licznika ? ślimak od ktm czy elektroniczny?
|
Mam koło od afryki na ośke 17mm, wiec wszystko jest tak jak seryjnie w AT
|
Cytat:
|
Cytat:
Poczytaj tutaj: http://africatwin.com.pl/showthread....=tylnego+amora P.S. No i podziel się proszę wrażeniami z jazdy na zębatce 52z, oczywiście jeśli możesz to tutaj: http://africatwin.com.pl/showthread....nia#post186475 PZDR |
Cytat:
|
Panowie, robie zamówienie w WP.
Ja biore 450mm i 6.2N/mm. Ktoś coś bierze..? |
a wymiana samej sprężyny z tyłu na WP ma sens?
|
W jakim motocyklu i jakim amorze..?
|
RDO7a seria amor
|
Seryjna sprężyna jest fabrycznie za miękka. WP nie robi do AT sprężyn.
Robi Ohlins. Można kupić taką by pasowała potem od razu tez do amora WP do AT :D |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
|
a czy WP od KTM Adventure 950 LC8 pasi do AT 07 i czy ma SENS taki przeszczep?
|
Cytat:
Nie zauważyłem zmiany wysokości moto... Długości lag są podobne...Pełna regulacja :-))) Zero problemów...Oryginalne heble lc 8 są nieco skuteczniejsze...Tylko felga KTM jest do dupy...za szeroka i za miekka...:at: |
Bez przeróbek się nie obejdzie, ale przynajmniej jest od razu na 2 tarcze. Trzeba by nową sztycę wytoczyć, dorobić adaptery do zacisków, ośka powinna pasować tylko trzeba dorobić mocowanie z jedną lagę. LC8 mają skok i długość lag podobne jak Afra, więc nie podniosą motóra.
Zależy też za ile byś takowe wyrwał? Ogólnie to ciężko dostać lagi od lc8. :Sarcastic: |
Tył nie pasi od LC 8 ...ale od 640 owszem...
|
Cytat:
|
http://allegro.pl/ktm-lc4-kopletny-p...839805824.html
Chłopaki - Brać i się nie zastanawiać, Doproście się jeszcze o pompe hamulca z przewodem. pzdr |
Cytat:
|
Twardość sprężyn
http://www.ruggedroads.com/shop/arti...%3DB-BSFK09%26
Z tego co piszą to jest tam sprężynka 5,8 N/mm. Traktować to jako wskazówkę przy doborze sprężyn? Rambo Skąd wytrzasnęłeś sprężynę 6,2 od WP? Największą jaką widzę przy dł. 450 jest 5,9 http://www.wp-germany.com/shop/de/KT...ltyp-4860/L450 |
5.8 będzie OK.
Z moich wyliczeń wynika że to taka optymalna twardość. Nie za miękka nie za twarda. Zależy jeszcze ile kto waży i czy jeździ z pasażerem Na tej stronie WP nie ma wszystkiego :) |
Znaczy się trzeba jakieś frage schreibnąć do nich, a one zrobią antwort :). Chyba, że można gdzieś znaleźć pełny asortyment, albo zamówić przez kogoś?
Mierzyłeś ile sprężyny mają średnicy wew i zew? |
U mnie seryjny drut był 5 teraz jest 5.5 i nic się nie dzie
33/43mm a teraz mam 32/43 Pisałem o jednej firmie w której zamawiałem. http://www.haslacher.at/ Narazie zajmij się resztą. Na tych 5.0 też się da jeździć, tylko cza dać wiecej powietrza w zawias |
Z babą jezdżę więc i tak mnie nie ominie wymiana. Ważę tyle co Ty.
Właśnie dostałem z WP antwort, że nie mają nic zbliżonego do 5,8 i problemem jest średnica zew. U mnie jest 30,5/40,5 i pewnie 32/43 nie będzie stanowiło problemu. Jeszcze myślałem, żeby spiąć wstępnie moją 5,0 przy pomocy podkładek (np. 1 cm). Długość ma 470 więc jeszcze sporo zostanie. |
Dla odmiany u mnie na 6.2 wyjąłem 0,3mm z napięcia i jakby tak bardziej komfortowo. Założ koło i wsadź zawias do afryki i zobacz ile z pełnego skoku masz :)
|
Cytat:
|
Na razie zawias u tokarza, bo robi adaptery do szczęk. Jak wróci to będziem dalej kombinić. ;) Mimo wszystko międzyczasie posprawdzam jaka jest dostępność twardszej sprężyny.
|
Napisz do tej firmy co Ci podałem i daj na luz ;)
|
Już poszło i zobaczym co zaproponują. Mają szeroki asortyment.
|
A co panowie myślicie o zamontowaniu przedniego zawieszenia od CRF250/450 do Afryki.Widziałem takie rozwiązanie na ADV forum.Podobno daje radę.
Jeszcze jedna kwestia: jak prawidłowo wymontować sztycę z dolnej półki(tak pytam bo może w przyszłości pobawie się w wymiane zawiechy) |
Zawias z CRF już został zamontowany w zasadzie. Siostrzany jest w CR RMZ DRZ RM...
|
Cytat:
|
Myślę,że jedna duża tarcza 320mm plus dobry zacisk i pompa powinna wystarczyć.Na off road na pewno. We dwoje i z bagażem ciężko powiedzieć.Orginalne hamulce AT też nie należą do najskuteczniejszych.Ja mam przewody w oplocie i wydają mi się dosyć słabe.
|
A Ramboszczak ma dwie tarcze :) - niech się pochwali jak zrobił :)
|
Proste, dwie lewe lagi. ;)
Jedna tarcza przy wadze Afry może być mało. Ja poszedłem w dwie i jest luzik. |
Teoretycznie 03 ma jedną tarczę ale szału nie ma - jakby iść w kierunku zostawienia kola od DRZ i dać tarcze 320 + do tego porządny zacisk i radialną (chyba tak to sie nazywa) pompa hamulcową - to mogłoby to dać radę
|
Tylko 03 jest najlżejszą z Afryk. ;)
W offie nie ma to takiego znaczenia, ale na czarnym wolę mieć dwie tarcze, szczególnie jak się pogina po serpentynach w górach. :rolleyes: Każdy robi jak woli, nie ma przecież przymusu. ;) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20. |