![]() |
Cytat:
|
Myślałem o rd03 którą zanabyłem ostatnio -rama jak w rd04. W trampku sytuacja jest analogiczna, z tym ze jest jeszcze zbiornik wyrównawczy- można zamontować gdzie indziej mniejszy. Oczywiście trampek z wahaczem od afryki:)
|
Cytat:
Mam pd10 do przeróbki, przód jest tył czeka :Thumbs_Up: |
Hej,
widziałem, że na początku tematu powołując się na rozwiązanie Dandy'ego polecaliście tylne pompy ham. od CBR. Z tego co wiem Dandy faktycznie taką ma i jak z nim rozmawiałem narzekał, że ma za dużą wydajność i hebel zrobił się przez to zbyt ostry (ciężko precyzyjnie go dozować). Jeszcze a propo amorków z LC4: Amorki z enduraków 620 są wyższe (ok. 1-1.5cm) od tych z 640 enduro (i tu też chyba zależy od roku). SM i ADV w 640 też ma wyższe amorki niż enduro (ok. 1cm). Miałem 4 różne takie amorki i najniższy był z 640 Enduro z 2005r. |
No i Duke.
Pany nie wiem czy zakładać taki amor, czy może od razu go zregenerować żeby tego w połowie sezonu nie robić.. :bow: |
Ja bym zaczął od złożenia tego do kupy i przetestowania czy wszystko gra. Dopiero wtedy bym się bawił w regeneracje.
|
Cytat:
Kolejna cenna wiadomość dla majsterkowiczów. :) Rambo Ja bym najpierw przetestował, bo demontaż jest szbyki i jak nie ma kolejki to też szybko regenerują (do 7 dni). |
Kolejną ciekawostkę niedawno wynalazłem:
W LC4 620-660 były montowane 2 generacje amorków tylnych: - BAVP 3612 z 36 mm tłokiem; do ok. 2000 roku, fioletowo-pomarańczowa naklejka WP - BAVP 4681 z 46 mm tłokiem; od ok. 2000, biała naklejka WP Przy okazji: generalnie im nowszy amorek tym ma mniejszy skok (oczywiście wiąże się to też z mniejszą wysokością amorka, choć ADVki miały je "sztucznie" podwyższane) 36tki w miały zazwyczaj 320mm skoku (170 w Duke) 46tki w Enduro zaczęły się od 300mm a potem zeszły do 275 mm skoku (i "aż do" 250mm w LC4 690 ;) ) Jedyną 46tkę z 320 mm skoku znalazłem w SXC 625. Jeden z modeli SM z 46tką miał jeszcze 310 mm skoku (ale były też takie z 260). Duke z 46tką nadal miał 170 mm skoku. Seryjnie w zależności od modelu był używane sprężyny: 63,66,70 (do AT i tak raczej za słabe). W razie czego mogę podpowiedzieć jaka konkretnie wersja (i o jakim rozstawie śrub mocujących) siedziała w danym modelu/roku - najlepiej znać kod nastawów (wybity na jednej z "nóg dolnych widełek", n.p. : 118X729), bo często sprzedający sami nie wiedzą dokładnie co mają, a to często co rok się zmieniało. pozdrawiam, Adam |
Lubie to!
Adam- dzięki! :bow: |
Od dwóch tygodni śmigam na nowym zawieszeniu WP po różnej nawierzchni, z pasażerem i bez i jest http://africatwin.com.pl/images/icons/icon7.gifhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon7.gifhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon7.gif. Sprężyna 95 ka.
Przydałoby się dźwignąć trochę przód, ale przy wpełni napompowanych lagach da się jeździć. |
mam pytanko skierowane do posiadaczy ktmowych amorkow, czy amorek z tej aukcji podpasuje do aferki? http://allegro.pl/ktm-sx-exc-smr-450...2.html#gallery
|
To jest chyba amor pod pds
|
to źle?
|
Nie pasuje.
Dziś rozebrałem afrykański amor i amor od lc4 enduro. Długość korby (tej chromowanej rurki co wychodzi z amora) od wyjścia z obudowy do odbojnika jest taka sama dla AT i LC4. Dziwne bo skok 22cm a 32cm nie wskazuje na to. Po odsunieciu odbojów rurka w WP jest jednak dłuższa a sam odbój jest o wiele miekciejszy niż w AT. EOT |
Uuu, tzn, że większy skok jest realizowany tylko przez dźwignię? :Sarcastic: Rozbierałeś amor od Enduro? Pomierzyłbyś jeszcze dokładniej rozstaw śrub montażowych w Duku i enduro? Ciekawe jaki skok tłoka ma Duke?
|
Duke ma dużo krótszy skok, freekrider o tym dokładnie pisał
http://img217.imageshack.us/img217/6523/schowek02hu.jpg tutaj to widać dobrze 32cm a 17cm skoku |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.ktmcycles.com/manuals/2003/index.htm pzdr, Adam |
Przegrzebałem te OEMy ktm i wyszło że najlepiej wziać amor od enduro pomiędzy 2002 a 2005. Niestety ale nie udał mi się ustalić skoku tych amorów. Mój amor jest z 97r i chyba deko za długi
Mój WP enduro ma 412mm i jest to model 118S701. Te nowsze WP po 2000r z lc4 enduro o oznaczeniu 1187A03 118Y734 118Y736 118X728 118X729 118X724, jak wszystkie od DUKE i DUKE 2 mają 398mm. Ale to tylko kwestia dziurki w innym miejscu na kościach nowych i tyle :Thumbs_Up: Bardziej należy skupić uwagę na to że przy 320mm skoku to tylna opona wydrze nam dziurę w dupie :D Afryka ma 220 skoku. Tak na szybko to policzyłem. 250 wejdzie, 260 wejdzie, 275 też. A te ze skokiem powyżej to już cza tył podnosić o te kilka cm względem serii. Czy np Majki jeśli chcesz podwyższać tył dalej to masz większy wybór. W każdym razie te starsze mają większy skok jak pisze Freakrider :Thumbs_Up: :) |
Cytat:
Akurat oddaje amor z AT do naprawy i z ciekawości sobie zmierzyłem ile się wysuwa ta "chromowana rurka" ;) wyszło że jakieś 11 - 12 cm - no to jak się to ma do podawanego skoku 220mm? Czyli jednak układ PRO LINK (długość kości) decyduje o skoku zawieszenia a nie tylko parametry amortyzatora. Cosik mi się wydaje, te wszystkie amory od LC4 niezależnie od tego czy enduro czy DUKE są o bardzo zbliżonych parametrach, jak nie tych samych. Ktoś mnie wyprowadzi z błędu i rozwieje wątpliwości? Krytykę przyjmę na klatę ;) Dlaczego to pisze, ano chciałbym zanabyć pewien tylny amor WP. A z numerków wynika ze jest od DUKA i tu mam dylemat czy kupować czy szukać dalej od enduro (zmniejszać skoku w AT nie chcę, a wręcz przeciwnie :D) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Na górze strony Rambąk wrzucił fotkę Duke i Enduro. Tam widać różnicę. ;)
|
Eee, takie porównywanie na zdjęciu na którym nic nie widać ;). Jakby jeszcze te amory były bez sprężyn.
Ale gdyby nawet - skok tłoka krótszy a rozstaw śrub/rozmiar ten sam - to co? - dłuższy cylinder? Bez sensu. |
Nie bez sensu. Widać na fotce, że tłoki są różnej długości. Może tam być np inne tłumienie, dla innych wymagań, jakie ma Duke. ;) Długość ogólna amora też się trochę różni.
Porównywałem lagi WP, które mają 27cm skoku z takimi z 30cm skokiem. Długość ogólna była taka sama, różniły się długością górnych i dolnych goleni. ;) |
No dobra - ok - skok tłoka od DUKE'a jest mniejszy. A ile wynosi? Mierzył ktoś, lub np. porównywał ze skokiem tłoka amora od AT?
|
Już o to pytałem Rambo, ale jakoś w końcu nie pomierzył. Pisał, że amor od enduro ma tyle co Afra, tyle, że ma dłuższy i bardziej miękki odbojnik.
|
Zajrzyj na ostatnie zdjęcie do 106 posta. Tam leży jeden i drugi amorek. Widać, że WP jest dłuższy.
|
Tak, ma koło 8cm. Cały układ dźwigni we wszystkich LC4 jest wygląda identycznie jak prolink w AT. Wiec jeśli duke ma 17cm skoku to taki amor w AT bedzie miał tyż 17cm skoku
|
po temacie - 8cm mnie nie satysfakcjonuje ;). Szukam dalej
|
1 Załącznik(ów)
a próbował ktos wsadzic spręzyne z trampka do amora z lc4 ?
spręzyna z trampka ma 270mm długości i z pomiarów wynika ze powinna sie zmiescic. przed kombinowaniem z tylnym zawieszeniem z lc4 mialem zamiar wkręcic ten słynny dystans na gwint M14 3cm - ale ze zdiecia widac ze amor z lc4 jest mniej wiecej o tyle dłuższy przy wiekszym skoku. |
Amory lc4 mają bardzo różne długości. Sprężyny WP mają 260mm długości
|
...tak wiec probowalem pomiarami dopasowac trampkową spręzyne ale niestety ma za małą średnice wewnętrzną i nie wejdzie na ktm-owki amor w miejscu gwintu.
|
A wie ktos moze, czy amor od rd07, pasuje do rd04? Szukam, szukam i nic nie moge znalezc na ten temat..
|
jeśli ktos ma na handel spręzyne do kata długość 260 - od biedy 250 to przyjme, kupie itp.
twardość jakies 90 nm. ktoś wie moze czy spręzyna z afry pasuję do amora z lc4 2005 ? kupie lub pozycze amor z afry ;-) |
1 Załącznik(ów)
Pany, zima idzie, i może któryś będzie chciał poeksperymentować na tylnym amorze od AT, mi się już nie chce :p
W zamian np. za korzyść alkoholową przy najbliższym spotkaniu, oddam to co na obrazku, tj. dwa amory od RD04, jeden z wentylkiem na zbiorniczku, drugi bez, obydwa powtórnie zsikane, raczej do rozbebeszenia niż do użytku. Jakby co to dawać na priv |
mam pytanie, bo nie mam jak sprawdzić w tej chwili: jaka jest odległość między uszami dolnymi i górnym w tylnym, oryginalnym amorze RD07? Czyli po prostu jaka jest jego długość?
|
380mm
|
1 Załącznik(ów)
Znalazłem WP od LC4 około 400mm, ale trafił mi się tańszy i w lepszym stanie Ohlins też od LC4 ale ma 425mm i teraz nie wiem, czy to nie będzie za dużo na moje 180cm...?
Teraz śmigam na oryginale Afrykowym podniesionym na 3/4-4/5 gwintu, dostaje syrkami spokojnie, bo kanapa niższa od oryginału, tylko nie chciałbym przegiąć w górną stronę ;)... Tak czy inaczej amorek w drodze, więc będę wiedział już niedługo :) |
obawiam się że nie pomieścisz - nawet jak przedłużysz kośći.. Ale jak Ci sie uda - to daj znać.
|
Tak długi nie wejdzie moim zdaniem
|
Daj znać jak to wygląda.
|
Cytat:
|
Amory od LC4 640 mają od 398 do 412mm.
Jak ma wiecej długość od osi otworów mocujących, to jest to albo w ogóle nie od LC4 albo jakiś baaaardzo stary amor. Mam jak chcesz coś pasującego do afryki, nawet bez wymieniania kości. Jest to WP od lc4 640, skrócony do 390mm. Po pełnym serwisie z założonym zaworkiem do uzupełniania powietrza. Z dwuletnią gwarancją. Info na PRIV |
Cytat:
|
W takim razie, gość nie ma pojęcia co sprzedaje, bo napisał mi, że amor jest z LC4. Wieczorem oblukam.
|
Nie dałoby się go skrócić wstawiając krótszą sprężynę?
I tak trzeba będzie coś twardszego tam wstawić. |
Można wsadzić sprężynę nawet i 200mm ale amor jak się wysunie przeca bedzie miał dalej 425mm. Przełożenie w Afryce jest ok 1:3 wiec taki 425mm amor podwyższy nam afrykę o 14cm, co w jeden dzień jazdy wytnie nam ślizg na wachaczu, a jak damy kosci by to wyrównać bedzie kolidować z wahaczem. Ja bym sobie odpuścił.
|
Cytat:
|
U mnie 402mm z SM 640 wchodzi i nie sięga wachacza kość ale jest baaardzo blisko. Centralkę musiałem zdjąć
|
Cytat:
To moze być z LC4, dokładnie z wersji LC4 620 SX, która wychodziła w SETUPIE na MARZOCCHI i OHLINS. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:36. |