Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka pompy paliwa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=95)

Xargo1 27.07.2008 19:56

Cytat:

Napisał dj.1 (Post 17019)
ta plytka robi ze Na stykach jest mniejsza iskra ale ze w ten sposob bedzie pompa dluzej zyla tego jeszcze nikt nie wie a wiec trza minimum 80.000 Km przejechac wtedy bedzie wiadomo. :oldman:

Ja od razu mogę powiedzieć że żywotność się ogromnie zwiększy. Podobny układ zakładałem do mojego drugiego sprzęta (jawa 350 z koszem :)), aby zmniejszyć zużycie platynek. Od czasu zamontowania układu (czyli jakieś 2 lata temu) ani razu nie czyściłem styków (wcześniej średnio raz na 2 tygodnie). Teraz platynki domagają sie wymiany ale tylko z powodu wytarcia plastikowych ślizgaczy - styki są nietknięte.

newrom 27.07.2008 21:26

Cytat:

Napisał abrasadera (Post 16980)
ze względu na zbliżającą się wielkimi kołami z wysp AT zapytam czy montować to rękodzieło R2D2 w mutorze co ma dopiero 16k przebiegu:confused: - czy też przebieg nie ma znaczenia i profilaktycznie to wlutować

Po drugie primo :) może ktoś się pochwali ile już z tym wynalazkiem przebył kilo - jakie spostrzeżenia tz jak się styki mają odciążone przez medżik płytkę- szczególnie beta testerzy powinni zabrać głos.....:lukacz:

Zrobiłem dopiero ze 2-3tys z płytką, nuda Panie. Nic się nie dzieje.
Jako że lepiej zapobiegać niż leczyć, warto założyć płytkę żeby chronić styki. Do póki je masz ;)

pozdr
newrom

cwajdek 05.09.2008 13:00

Można sztukę klepnąć? Dziś wieczorem bym zamówił w afrisklepie.
Teraz nie podołam. I tak mnie z gipsem do roboty zagonili. Usiadłem przed biurkiem, a raczej przed tym co na nim leży i zapłakałem. :mur:

abrasadera 05.09.2008 14:19

Ja tam jakąś zamówiłem o 10;17 dziś :)więc będzie ciężko coś ramiresowi poklepać jak już nie będzie - mam nadzieję że jak mi przyjęło zamówienie to oznacza że coś tam jeszcze się mu po shopie przewracało :cold:- ale niech sam rami zabierze głos bo miał 2:oldman:więc i dla Ciebie i dla mnie - a dla reszty nowe pompy:P

cwajdek 05.09.2008 14:50

Wziąłem się i też zamówiłem. Teraz to na bank płytek w sklepie nie ma.:)

ramires 06.09.2008 01:09

a znalazlem 3 sztuki jeszcze, takze sa
wkur...lem sie, bo kurier nie przyjechal dzisiaj i jutro musze zapier..lac sam do nich :/

giziu 06.09.2008 15:54

Ramires, Ty to masz jakiegoś pecha z tymi kurierami.

ATomek 11.09.2008 10:49

Witam. Po prawie 50kkm pompa zaczęła na krótko przerywać,choć styki były czyste, równozużyte, pasujące do siebie.Zapodałem jej więc płytkę by R2D2. Jednak po podłączeniu okazuje się, że raz działa, raz nie. Sprawdzałem popawność połączeń i jest OK a problem tkwi w przewodzie wchodzącym do wewnątrz części nierozbieralnej (cieńszy, pojedyncze 2 druty miedziane, te, które wg instrukcji odlutowujemy pierwsze). Poruszenie nim daje efekt działa - nie działa. Chyba coś musi zwierać, bo pompa grzeje się bardzo
Prośba do tych, którzy zaglądali do środka, lub wiedzą coś w temacie, coby nie wyważać być może otwartych drzwi : da się coś z tym lichem zrobić ??

I jeszcze jedno: czy były przypadki sfajczenia uzwojenia pompy po montażu płytki?

majo 14.09.2008 11:34

hmm mi pompa padla podczas wyjazdu wakacyjnego, nie chciala gadac i tyle, w domu styki przeczyscilem, zalozylem plytke i lata jak nalezy ..w koncu:)

klanol 14.09.2008 12:03

część z uzwojeniem jest nierozbieralna, mogła się cewka przetrzeć lub przypalić. styki są bardzo wrażliwe za zabrudzenia, wystarczy lekko je zapaprać i nie przewodzą.

daniel_87 14.09.2008 16:52

jesli chodzi o uszkodzenie pompy po montarzu plytki od R2D2, smignolem z nia juz prawie 4 tys i zadnych problemow chodzi jak powinna

ATomek 15.09.2008 21:58

Znaczy szukam nowej pompy, płytkę już mam i zaczynamy od nowa, bo póki zdechła - na stykach nie iskrzyła. Dzięki

Franz 16.09.2008 09:10

Cytat:

Napisał daniel_87 (Post 23600)
jesli chodzi o uszkodzenie pompy po montarzu plytki od R2D2, smignolem z nia juz prawie 4 tys i zadnych problemow chodzi jak powinna

Moja ( była )Afryka ma na płytce przejechana już dziesięć tysięcy.
Obecny właciciel zameldował mi ,ze właśnie wrócił z rozjazdki i zrobił
6 tys km- bezproblemowo ( u mnie na płytce było 4 tys przejechane)
Pompa miała styki cienkie na żyletkę ( kupiona na ebay)
Czyli patent zdał egzamin :)

Cytat:

Napisał ATomek (Post 23771)
Znaczy szukam nowej pompy, płytkę już mam i zaczynamy od nowa, bo póki zdechła - na stykach nie iskrzyła. Dzięki

Mam prawie nówkę - 15tkm
z mojej byłej Afri. 150 ojro.Drogo ,ale dobre :)

ATomek 26.09.2008 03:20

No i kolejny zadowolony z płytki! Styki nie iskrzą, sam montaż dzięki instrukcji bardzo prosty. Dzięki R2D2 za płytkę, dzięki Franz za pompę. Pozdrawiam

kudlacz 13.10.2008 09:54

I tak oto, wczoraj na "Pyrce" w końcu padła chyba jako pierwsza pompa z płytką R2D2 . Niekoniecznie przyczyną jest sama płytka (także żeby nie było). Jak znajdę chwilę zrobię zdjęcia.
Pozdr. Kudłacz

klanol 13.10.2008 10:13

sama płytka nie jest lekarstwem na zajechaną pompę. jest to tylko element pozwalający na dłuższą jej pracę. jeżeli do pompy dostanie się woda lub inny syf to nawet i płytka od dalej lamy nie pomoże.

puntek 13.10.2008 12:22

Cytat:

Napisał kudlacz (Post 27204)
I tak oto, wczoraj na "Pyrce" w końcu padła chyba jako pierwsza pompa z płytką R2D2 . Niekoniecznie przyczyną jest sama płytka (także żeby nie było). Jak znajdę chwilę zrobię zdjęcia.
Pozdr. Kudłacz

ale do dom dojechałeś ?

kudlacz 13.10.2008 12:43

Wiadomo większość rajdu przejechałem na rurce i pełnym baku.

ATomek 15.10.2008 10:04

Jakbyś miał chwilę, to zapodaj wyniki sekcji tej padniętej pompki.

Jarek 16.10.2008 10:18

hmm, ja mam zrobione ok 5000 km na płytce od R2D2- a zakładałem przy juz z lekka zużytych stykach- jak na razie no problem /i oby juz tak zostało ;:):)/, pzdr

puntek 23.10.2008 01:28

Cytat:

Napisał jarek (Post 27700)
hmm, ja mam zrobione ok 5000 km na płytce od R2D2- a zakładałem przy juz z lekka zużytych stykach- jak na razie no problem /i oby juz tak zostało ;:):)/, pzdr

jak poczytałem o płytce i pompie to zakupiłem toto przez Ramiego, jak bym wiedział ile to pracy kosztuje (KOCHANA RD04) to bym nie kupił :haha2:
ale wyszło zakleiłem zalutowałem z pomocą telefoniczną R2D2 i chodzi - jak padnie sprawdzę drugi raz nie będę pruł motonga !!!!

Myślę że nic nie jest wieczne (może poza kolegą Wiecznym :) )

kudlacz 02.12.2008 17:44

1 Załącznik(ów)
Dobra mam takie oto zdjątko z sekcji płytki r2d2, nie wiem co i jak, ale może gdzieś jakieś zwarcie lub moje lutowanie do dupy :(

Zazigi 02.12.2008 17:52

koszmarnie to wygląda ;)

Misza 02.12.2008 18:24

A zalałeś ją lakierem z zewnątrz po wkomponowaniu płytki w dekielek pompy?

myku 07.12.2008 13:09

u mnie sprawy maja sie tak.po wlutowaniu nowej plytki pompa nie chodzi.a raczej elektromagnez robi jedno klikniecie przy wtykaniu przewodow od akumulatora.pozniej cisza.i tak co dotkne przewodami od akumulatora do wtyczki pompy to elektromagnes zadziala tyklo raz.mysle ze albo tak jak podejrzewalem jedna sciezka na plytce byla przerwana albo cos sknocilem lutujacczekam na odzew od r2d2,ale mysle ze najpierw wylutuje plytke i przy orginalnych polaczeniach sprawdze czy pompa jest w ogole ok

klanol 07.12.2008 14:09

Cytat:

Napisał kudlacz (Post 34130)
Dobra mam takie oto zdjątko z sekcji płytki r2d2, nie wiem co i jak, ale może gdzieś jakieś zwarcie lub moje lutowanie do dupy :(

litości! dziwisz się, że ci padło jak pompa jest w stanie co najmniej mocnego rozkładu. przy tak zapuszczonej elektryce będzie ci się wszystko psuć. porozbierać, poczyścić i poizolować w te pędy, całą instalację posprawdzać bo następny może być słynny regulator! :oldman:
u mnie pompa wygląda tak:

http://lh4.ggpht.com/_qmRoP60FsQ4/Rr...76/rys%202.jpg

myku 10.12.2008 22:54

wreszcie troche czasu i sprawdzilem dzialanie pompy bez plytki.balem sie ze moze pumpe kaput.ale okazalo sie ze dziala jak tralala.tylko wielkosc iskry mnie przeraza.jednak plytka ja skutecznie zmniejsza.w takim razie potrzebna nowa plytka.moze ma ktos na zbyciu jedna niepotrzebna,albo pomoze mi skontaktowac sie z R2D2.jakos sluch o nim zaginal.prosze o pomoc!!!

R2D2 11.12.2008 23:12

Witam wszystkich po przerwie w obecności na forum

palenie się płytki spowodowane jest zablokowaniem elementów ruchomych pompy
Dzieje się tak dlatego ze układ mechaniczny styku jest zużyty na tyle ze nie działa poprawnie albo przewody dociskają go od góry
Widzę że zdarzyły się 2 takie przypadki , jedna pompę ze spaloną płytką mam u siebie i innej przyczyny nie widzę.

QrczaQ 12.12.2008 10:00

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 35319)
Witam wszystkich po przerwie w obecności na forum

palenie się płytki spowodowane jest zablokowaniem elementów ruchomych pompy
Dzieje się tak dlatego ze układ mechaniczny styku jest zużyty na tyle ze nie działa poprawnie albo przewody dociskają go od góry
Widzę że zdarzyły się 2 takie przypadki , jedna pompę ze spaloną płytką mam u siebie i innej przyczyny nie widzę.

A nie spali to w piz@#$%^&u motoru? Etylina i iskry to slabe polaczenie!
:oldman:

firefighter80 12.12.2008 12:08

pożar:)

Cytat:

Napisał QrczaQ (Post 35355)
A nie spali to w piz@#$%^&u motoru? Etylina i iskry to slabe polaczenie!
:oldman:

Qurczaq ma racje pany!
Może lepiej se mikuni wstawić i nie rzeźbić w g....?
Ja pie....taki pożar motocykla;(
kto wozi gaśnicę ręka do góry?

podos 12.12.2008 12:42

mikuni po moim trupie...

R2D2 12.12.2008 13:46

Motocykla nie spali , nie ma tam ognia ( jeżeli już dojdzie do awarii ) tylko wysoka temperatura , poza tym płytka jest zamknięta pod obudowa pompy , gdzie w oryginalnym rozwiązaniu skacze sobie iskierka.
Pompa ma zasilanie po stacyjce wiec w czasie postoju nie ma szans na zagrożenie.
Nie panikujcie i nie straszcie ludzi że się im coś zapali bo to tylko domysły. Od palenia fajek w garażu szybciej zaprószycie ogień niż płytka w obudowie pompy.

firefighter80 12.12.2008 19:37

mikuni

Cytat:

Napisał podos (Post 35383)
mikuni po moim trupie...

A co jest nie tak z mikuni?

kudlacz 12.12.2008 23:20

Cytat:

Napisał klanol (Post 34710)
litości! dziwisz się, że ci padło jak pompa jest w stanie co najmniej mocnego rozkładu. przy tak zapuszczonej elektryce będzie ci się wszystko psuć. porozbierać, poczyścić i poizolować w te pędy, całą instalację posprawdzać bo następny może być słynny regulator! :oldman:
u mnie pompa wygląda tak:

http://lh4.ggpht.com/_qmRoP60FsQ4/Rr...76/rys%202.jpg

Pany proszę nie linczować pompa padła kilka miechów temu i leżała rozbebeszona w wilgotnym pomieszczeniu- stąd tak wygląda. Była hermetycznie zamknięta i przchodziła przed zamontowaniem płytki mały remont i czyszczenie. Pozdrawiam teraz zobaczymy co FACET potrafi.
Słynny regler już padł dawno temu. Czasami to w...ku.....wia mnie ten motor!!!

myku 13.12.2008 00:46

[quote=firefighter80;35437]A co jest nie tak z mikuni?[/quote
nic nie jest nie tak.po prostu niektorzy mieli z nia zla przygode.wiekszosc ludzi wypowiada sie o niej pozytywnie.po akcji na zlocie zdecydowalem sie na przykrecenie do moto podcisnieniowej,ktora mam od pol roku i nie bylo jej pod reka jak byla potrzebna.bedzie w razie czego.a podlacze elektryczna tak jak bylo:oldman:

wieczny 13.12.2008 02:18

Myku - robię to samo - podciśnieniowa zawsze pod ręką, przełączenie trwa 10 minut.

Kudlacz - też kupowałem AT w nastawieniu, że to idealnie niepsujący się idealny motocykl (mity krążące po necie). Teraz go mam, nie psuje się (ani regler, ani pompa, ani nic "na razie"), ale nie trwam w błędnym przekonaniu i nie polecam znajomym zbytnio tego motocykla. Są lepsze :).

myku 13.12.2008 22:50

a ja jeszcze bardziej stjuninguje moja pompe.w przewod elektryczny pompy wepne zlaczki,zebym w czasie odlaczania pompy gdy sie znowu zepsuje:):),nie musial podnosic zbiornika paliwa,zeby wypiac wtyczke z gniazda i klac na przejezdzajacych obok.szast prast,pompa padla,plytka sie sfajczyla,podcisnieniowka juz pyka i myku jedzie dalej,a wszystko to w niecale 5 min:Sarcastic:

wieczny 14.12.2008 00:06

Myślę, że gdyby mi pompa padła to bym suce przeciął fpizdu przewód zamiast zdejmowania baku ;). A wężyk z podciśnieniem mam cały czas wyprowadzony. Ino wyjąć zaślepkę i podłączyć do podciśnieniówy :).

myku 14.12.2008 00:38

bez nerwow:mur:.jak ty do pompy,tak pompa do ciebie.wypiecie jej z gniazda okazalo sie na zakonczeniu sezonu trudnoscia wielka i skonczylo sie na cieciu kabli w samej pompie.madry murzyn po szkodzie:oldman:.ale po co powtarzac te same bledy:pain10:

przerabiajac nasza pompe za pomoca przekaznika mam pytanie ,jak dlugie moga byc przewody miedzy pompa a przekaznikiem??

klanol 14.12.2008 14:33

Cytat:

Napisał myku (Post 35585)
przerabiajac nasza pompe za pomoca przekaznika mam pytanie ,jak dlugie moga byc przewody miedzy pompa a przekaznikiem??

??? ja mam wyprowadzony przekaźnik pod regulator napięcia. długość kabli nie ma absolutnie znaczenia

Kazmir 14.12.2008 16:05

Zgadza się możesz go nawet przyczepić pod czachą, ale wtedy trza ciągnąć wiązkę i schludne schowanie jej może być problemem - dlatego lepiej gdzieś w pobliżu pompy

myku 14.12.2008 23:32

klanol,kazmir,jednej rzeczy nie rozumie.w przekazniku,ktory mam sa dwie "stopki" z numerem 87.jedna jest na zewnetrznej stronie a druga w srodku,miedzy innymi "stopkami".ktora wykorzystac do podlaczen?i na zdjeciu rozebranej pompy sa dwa miejsca z numerem 87.jak to podlaczyc?wiem ze orginalnie 87 ki sa ze soba polaczone.ale na zdjeciach sa rozlaczone.czyli od przewodu 87 i od srubki 87 musza isc dwa przewody do przekaznika.i gdzie ktory wchodzi?i co to za przewod oznaczony jako 85?

Kazmir 15.12.2008 00:29

1 Załącznik(ów)
W wersji przekaźnika wył - włącz. 87 i 87a to jeden styk, natomiast w wersji przełącznikowej (nie pamiętam mogę zamienić oznaczenia ale to nie ma znaczenia w sposobie działania) 87 i 87a to oddzielne styki.

Jak to działa:
1.wersja - łączy między 30 a 87 ( 87 i 87a dwie końcówki traktuj jak jedną)
2.wersja - jeśli nie ma napięcia na cewce przekaźnika (85-86) to połączenie jest między 30 a 87 jeśli jest napięcie to rozłączy 30 - 87 a połączy 30 - 87a

Jak widać w drugiej wersji przekaźnik może pracować jako przełącznik obwodów ( np: był stosowany w układzie ładowania Fiat 125 a dokładniej lampka ładowania)

myku 15.12.2008 01:43

dokladnie taki przekaznik mam.kazmir,a jak bym cie poprosil:bow: to moglbys wstawic zdjecia pokazujace juz konkretne polaczenia miedzy pompa a przekaznikiem.jestem po elektrycznym ale nie bylo to moim powolaniem:vis:.z gory dziekuje

klanol 15.12.2008 11:31

jest kilka rodzajów przekaźników, na każdym szanującym się jest schemat co i jak przełącza/załącza. zwróć uwagę czy w środku nie ma diody tłumiącej bo wtedy istotne jest połączenie + - zacisków nr 85 i 86. załączane są styki 30 z 87 (zewnętrzny) styk 87a jest załączony wtedy, gdy do przekażnika nie dopływa prąd (stąd podział na 87 i 87a). takim przekaźnikiem można sterować przełączanie świateł mijania/drogowe. w przekaźniku z oznaczonymi stykami 87 i 87 podłączenie nie ma znaczenia bo oba pracują równocześnie on/off. odpowiadając na pytanie - najbezpieczniej podłączyć do 87 tego na zewnątrz. nawet jak wstawisz przekażnik 87/87a to nic się nie stanie. w przeciwnym przypadku podczas włączania przekaźnika rozłączas układ a wyłączając przekażnik puszczasz prąd na styk 87a. to tyle, chyba napisałem zrozumiale :)

a, i zawsze możesz delikatnie zdjąć obudowę i zerknąć do środka, jeżeli nie jest to przerkaźnik hermetyczny tzn zaklejony na amen

podos 15.12.2008 11:54

Cytat:

Napisał klanol (Post 35742)
to tyle, chyba napisałem zrozumiale :)

oj chyba nie , he he.

Kazmir 15.12.2008 13:12

Nie mam zdjęcia muszę narysować daj mi trochę czasu chyba, że Klanol cosik ma?

myku 15.12.2008 21:01

sprawa stala sie dla mnie jeszcze bardziej zawila...kazmir w tobie cala nadzieje...

klanol 16.12.2008 08:29

jak namotałem to sprostuję:
podłącz + do 30 a pompę do 87, 87a olej!

myku 16.12.2008 10:18

czyli czarny do 30 a zielony do 87.a dalej od przekaznika??od 30 do +we wtyczce pod zbiornikiem paliwa,a od 87 do - w tejrze wtyczce?dobrze zrozumialem?

gapie sie dalej na ten przekaznik i widze tu jakis schemat na jego boczku.pokazuje on ze miedzy 30 a 87 obwod jest przerywany.86 jest plusem,a 85 minusem.z tego wnioskuje teraz ze przewody od pompy:plus do 30,minus do 87.a dalej od przekaznika przewod idzie od 86 do plusa we wtyku pod zbiornikiem paliwa a od 85 do wtyku minusowego???dobrze ruzumuje,bo juz powoli sie zatracam...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:28.