Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   XL 750 transalp (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43043)

Conorian 31.01.2023 10:07

Cytat:

Napisał Emek (Post 806771)
Konkurencję dla T7 w czym? T7 uważasz za jakąś offroadową maszynę?

Skoro tak piszę to wydaje się, że tak myślę.

Cytat:

T7 uważasz za jakąś offroadową maszynę?

W porównaniu do Trampka jak najbardziej tak.
Jeśli porównujesz ją do ogółu wszystkich motocykli wyprodukowanych kiedykolwiek to zdecydowanie nie, to chyba logiczne.

Większość ludzi, z którymi rozmawiałem liczyło na motocykl bardziej w stylu:
https://www.motomag.gr/sites/default...&itok=riLfWQqJ

a tu zdziwienie.
Jestem przekonany, że gdyby coś takiego pojawiło się w produkcji spod ręki Hondy ludzie masowo by się na to rzucili wypinając się na T7, Touarega czy inne.

Cytat:

I kupa ludzi to kupi a Hąda zaleje rynek pojazdem zbliżonym do AT z tym że lżejszym i zdecydowanie tańszym.

Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Wg. dealerów ludzie wcale się na niego nie rzucili.
Moim zdaniem Trampek będzie strzałem w kolano przy próbie kontynuacji starego modelu, który był kupowany przez ludzi tylko dlatego, że był budżetową AT.
Wg. mnie, gdyby nie Africa Twin, o Transalpie dzisiaj nikt by nie słyszał i nie pamiętał.

Conorian 31.01.2023 10:08

Cytat:

Napisał delirium (Post 806775)
To moto troche jak uadvenczerowana CB500X

IMO to kolejny błąd hondy. Ten motór taki jakiś nijaki, bez wyrazu.

Dokładnie...

Emek 31.01.2023 10:19

Cytat:

Napisał Conorian (Post 806776)
Moim zdaniem Trampek będzie strzałem w kolano przy próbie kontynuacji starego modelu, który był kupowany przez ludzi tylko dlatego, że był budżetową AT.
Wg. mnie, gdyby nie Africa Twin, o Transalpie dzisiaj nikt by nie słyszał i nie pamiętał.

Śmiem wątpić że trampek będzie strzałem w kolano. I zapewne wkrótce się o tym wszyscy przekonamy. Skoro T7 jest taka super to czemu ich tak mało widać? No i ile osób kupuje motocykle o masie 200+ z zamiarem latania tym głównie offem? Trampek to uniwersalny turystyk i inna kategoria niż T7 która chyba miała być dużym endurakiem no ale się nie udało :D.

A pobożne życzenia czego kto nie oczekiwał to już lata temu księgowi wykastrowali skutecznie.
Afryka też miała wyglądać jakoś tak.
https://i.imgur.com/qflAEMU.jpg
A wyszedł taki kasztan.
https://i.imgur.com/4OzAZo7.png

delirium 31.01.2023 10:29

niektórzy widze są tu oderwani od rzeczywistości, T7 mało widac? LOL :dizzy:
na każdym rally czy innym evencie off-roadowym co druga to T7
to samo na wyprawach motocyklowcyh.

zainteresowanie nowym trampkiem nie jest szczególne jak wierzyć mojemu dealerowi z krakowa, tylko 7 przedpłat! na nowa maszynę, a zamówionych 40 podczas gdy na Afrykę jak wchodziła szybko limit się wyczerpał i nie było wolnych zanim się sprzedaż zaczeła.

Conorian 31.01.2023 10:33

Cytat:

Napisał Emek (Post 806778)
Skoro T7 jest taka super to czemu ich tak mało widać?

Nikt nie twierdzi, że jest super ale jest na nią popyt.
Widziałeś statystyki sprzedaży T7 lub proporcję ilość motocykli sprzedanych od początku produkcji do ilości motocykli sprzedawanych jako używane?

Z tych danych wynika, że T7 jest dosyć popularnym motocyklem a ludzie niechętnie się z nim rozstają.

To, że T7 nie widać, nie znaczy, że się nie sprzedaje. Może po prostu patrzysz w złym kierunku? :)

Cytat:

Napisał delirium (Post 806780)
niektórzy widze są tu oderwani od rzeczywistości, T7 mało widac? LOL :dizzy:
na każdym rally czy innym evencie off-roadowym co druga to T7
to samo na wyprawach motocyklowcyh.

zainteresowanie nowym trampkiem nie jest szczególne jak wierzyć mojemu dealerowi z krakowa, tylko 7 przedpłat! na nowa maszynę, a zamówionych 40 podczas gdy na Afrykę jak wchodziła szybko limit się wyczerpał i nie było wolnych zanim się sprzedaż zaczeła.

https://media.tenor.com/7z6x2PTWOVEA...ike-i-said.gif

Emek 31.01.2023 10:36

Może. Dyskusja nie jest o T7 tylko o Trampku. W mojej ocenie ilość Trampiszonów na drogach zdecydowanie przebije T7 i to z wielu powodów.

bigboykr 31.01.2023 10:39

Cytat:

Napisał delirium (Post 806780)

Ale wziąłeś poprawkę na to, że obecnie cały rynek automoto dostał po dupie i już nie jest tak, że ludzie kupują i zamawiają jak głupi?
Zapytaj swoje źródło jak wyglądają zamówienia na NAT czy na samochody i jak się to ma z pierwszą połową zeszłego roku.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

luk2asz 31.01.2023 10:41

A ja zapytam tak: myślicie, ze ksiegowi w hondzie nie pytali marketingu co się będzie sprzedawac? I Honda zrobiła sobie motocykl bo tak sobie ktoś wymyślił? Nie poparli tego analizą rynku? To poczekamy i zobaczymy.
To, że w Krakowie jest tylko 7 przedpłat, to nie oznacza, że to niewypał.
W całej motoryzacji jest zapaść (może marki Premium jak to w kryzysie mają się dobrze), więc nie ma co patrzeć na liczby dzisiaj i oceniać czy to wypal czy nie wypal. Zwłaszcza w Polsce, gdzie ludzie przedkładają zakup pojazdu nad inne wydatki.
90% tych co kupi Transalpa, nawet nie pomyśli żeby zjechać z asfaltu. 90 % użytkowników Transalpa czy Afryki nie siedzi na forum. Wyjeżdżają dwa razy w roku motocyklem i się cieszą jazdą.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

zimny 31.01.2023 10:46

T7 na ulicach widać niewiele bo ludzie w krzaki nimi jeżdżą :)

Jako trampkarz były powiem tak - trampek powstał przed Afryką, a miliony tych maszyn świadczą o tym że ktoś dobrze jednak pomyślał.

Miałem kilka Transalpów i dwie Afryki. Owszem, AT to jest to, to było kiedyś moje marzenie. Ale jednak, dla mnie, użytkowo trampek był bardziej poręcznym motocyklem.

Kiedy w końcu Koledzy zrozumiecie, że grupą odbiorców docelowych takich motocykli nie są sympatyczni zapaleni kaskarzerzy polni i leśni (do których i ja się zaliczam/zaliczałem) a ludzie którzy potrzebują motocykla praktycznego, do jazdy na codzień i podróży.

NAT jest praktyczna i ładna :drif: Trampek nigdy nie był tak ładny jak AT ale był co najmniej tak samo lub bardziej praktyczny i użytkowy.

Podobnie będzie z tym modelem, tak sądzę.

A T7 to jest do trampka nowego dokładnie taka analogia jak dekadę temu Trampek 700 i XT660Z Tenere. Nieco inne charaktery.

Aha, trampek na początku produkcji nie był hitem. Ze 3-4 lata rynek się do niego przekonywał bo w owym czasie był dziwną koncepcją. A później jak było to wiemy :)

Pozdrawiam
zimny

ps. a rynek zakupu aut czy motocykli dziś to się ma podobnie jak np. kredyty hipoteczne dziś i w 2019.

delirium 31.01.2023 11:02

Cytat:

Napisał bigboykr (Post 806785)
Ale wziąłeś poprawkę na to, że obecnie cały rynek automoto dostał po dupie i już nie jest tak, że ludzie kupują i zamawiają jak głupi?
Zapytaj swoje źródło jak wyglądają zamówienia na NAT czy na samochody i jak się to ma z pierwszą połową zeszłego roku.

no nie wiem, bylem ogladąć w salonie BMW też w krakowie i wszystko wysprzedane...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:08.