Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hardware (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Lark FreeBird 35AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9724)

sowizdrzal 16.11.2012 12:47

Cytat:

Napisał sowizdrzal (Post 265020)
No i sypią się Larki....
W końcu zdecydowałem o odbiorze gotówki za urządzenie, ale i to idzie jakąs chorą
ścieżką: najpierw serwis wystawia pismo do producenta, producent do sprzedawcy,
sprzedawca (bogu ducha winny) musi oddać pieniądze klientowi, a Producent oddaje jemu.
Oczywiście załatwiać i koordynować musi to wszystko klient....

Procedura zwrotu kasy za Larka 35AT zaczyna być lekko denerwująca. Tak długo,
jak sprzedawca nie wystąpi do Lark Polska o fakturę korygującą, tak długo Lark Polska nic
nie może (podobno) zrobić. A sprzedawca ma to gdzieś, nie odpowiada na maile, nie odbiera telefonów....
Czy ktoś z Was zna konkretną podstawę, na mocy której sprzedawca detaliczny jest zobowiązany
do podjęcia takich działań? Albo podstawę, która reguluje umowy między nim a producentem
(o łańcuchu dystrybucji, czy tak jakoś...). Z góry wdzięczny za pomoc.

miroslaw123 16.11.2012 16:39

Co prawda nie z Larkiem, ale przy walce z intermotors pomógł mi rzecznik konsumentów przy urzędzie miasta.

rumpel 16.11.2012 18:15

a ja wlasnie w tym tygodniu dostalem zwrot kasy za Larka, operacja trwala ok 20 dni, kupilem i reklamowalem w Carefure i chyba kupie nastepnego Larka bo zostaly mi wszystkie gadzety do niego ;) (nie chcieli ich zwrotu)

sowizdrzal 20.12.2012 09:33

Cytat:

Napisał sowizdrzal (Post 270002)
Procedura zwrotu kasy za Larka 35AT zaczyna być lekko denerwująca. Tak długo,
jak sprzedawca nie wystąpi do Lark Polska o fakturę korygującą, tak długo Lark Polska nic
nie może (podobno) zrobić. A sprzedawca ma to gdzieś, nie odpowiada na maile, nie odbiera telefonów....
Czy ktoś z Was zna konkretną podstawę, na mocy której sprzedawca detaliczny jest zobowiązany
do podjęcia takich działań? Albo podstawę, która reguluje umowy między nim a producentem
(o łańcuchu dystrybucji, czy tak jakoś...). Z góry wdzięczny za pomoc.

Walki o zwrot kasy za Larka 35 AT ciąg dalszy, niestety...
Producent LARK POLSKA twierdzi, że należność zwraca sprzedawca, pomimo
że naprawy była z gwarancji, a nie z umowy sprzedaży konsumenckiej.
Sprzedawca oczywiście olewa. Już 3 miesiące czekam na pieniądze.

Konsultowałem się z rzecznikiem praw konsumenta, podobno gwarant nie ma prawa odesłać
mnie po pieniądze ,,na księżyc'', bo wynikać to może wyłącznie z jego umów z innymi firmami,
a nie z Kodeksu Cywilnego.
Cholera, już nie bardzo wiem co robić, zostaje chyba tylko Inspekcja Handlowa albo sądy (cywilny, konsumencki).
Podpowiedzcie coś, plisss...

Rychu72 20.12.2012 09:35

Jakby komuś został uchwyt motocyklowy z ładowarką po padniętym Larku to chętnie nabedę.

Dzieju 20.12.2012 09:53

Kolega mi podpowiedział że obowiazek zwrotu kasy za sprzęt ma sprzedawca.
Na podstawie " niezgodność towaru z umową".
Chodzi o to że towar miał być sprawny a nie jest , uruchomienie procedury gwarancyjnej pociąga za sobą szereg komplikacji.

sowizdrzal 20.12.2012 11:14

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 278414)
Kolega mi podpowiedział że obowiazek zwrotu kasy za sprzęt ma sprzedawca.
Na podstawie " niezgodność towaru z umową".
Chodzi o to że towar miał być sprawny a nie jest , uruchomienie procedury gwarancyjnej pociąga za sobą szereg komplikacji.

Dzięki Dzieju, ale cała procedura już poszła przez gwaranta, nie przez Sprzedawcę, więc ,,niezgodność... '' już nie działa...
-------------------------------------------------
edit: 2012-12-30

Wyjaśniła się sprawa z Larkiem, ale dopiero poprzez instytucje typu Rzecznik Praw Konsumenta
i Inspekcja Handlowa. Otoż gwarant prawem kaduka odsylal mnie do sprzedawcy po kasę,
bo to wynika jedynie z ich dwustronnych umów; ja nie mam w te umowy wglądu, dlatego roszczenia
kieruję wyłącznie do gwaranta. To że sprzedawca olewał te umowy to inna sprawa. Krótko:
3 godziny po telefonie do Larka i zagrożeniu Inspekcją Handlową i Plubownym Sądem Konsumenckim
sprzedawca zwrócił pieniądze - przestrzegam przy okazji przed tym chachmętem: FHU JBJ z J.Góry,
na allegro jako ,,Twoja_Firma'' albo ,,forgps.pl''. Oby szanowni forumowicze byli ostrożni.

rafał k 29.01.2013 14:58

hej Panowie
czy ktos może mi wytłumaczyć " tak na chłopski rozum " jak wgrać oziexplorer na larka i z niego korzystac ?????

Rychu72 29.01.2013 14:59

Ściągasz ze strony producenta i wgrywasz na kartę. Jak Ci się spodoba kupujesz licencje i to tyle.

mariusz650 30.01.2013 01:36

Witam, mam pytanko jaki interkom polecacie do połączenia przez BT z Larkiem. Wiem,że ten temat już się pojawiał , ale tak na prawdę nie został do końca omówiony.
Dzięki i pozdrawiam.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:47.