Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Dlaczego lubię KTM-a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11357)

Ropuch 22.06.2015 22:43

Fihu, o tym nie pomyślałem - być może to jest właściwy trop.
Fassi - podkładka była, w dodatku zaklepana na śrubie jak trzeba - pneumat ją odkręcał do demontażu !
Panowie, może jeszcze jakieś podpowiedzi ?
I najważniejsze - co z tym fantem zrobić i jak to zrobić żeby było dobrze, skutecznie i nie za drogo.....

gruby 22.06.2015 22:51

Jeśli był łańcuch za mocno napięty to ten gumowy ślizgacz powinien się wytrzeć do zera

fassi 22.06.2015 23:01

Ropuch, no to moze podkladka byla za cienka i nie trzymala. Pokaz powierzchnie boczne zebatki. Wzglednie nie bylo dociagniete momentem odpowiednim. Na beemce od JAgny chyba jest 150 Nm

Nie moglo wyrobic zebow bez ruchu zebatki.

No chyba ze walek z najlepszej jakosci gownolitu ;)

Naprawa bedzie nielatwa. Spawarka albo wymiana walka. Bo klej sie wysika jak taka moc obejrzy.

Albo duza podkladka i doyebac ta srube momentem 50% wyzszym.

I nie uzywaj pneumata do skrzyn biegow. zjebalem tak kiedys skrzynie w mercu...

Ropuch 22.06.2015 23:18

Jutro postaram się wkleić zdjęcia pacjenta czyli rzeczonej zębatki, może ona coś podpowie :(
Klej raczej odpada, bo nie bardzo wierzę, że da radę - nie ma się już czego złapać :)
Spawarka na sezon może ogarnie ten bałagan ale naprawa lekko przeraża właściciela tego wynalazku :( koszty kosztami tylko jak zrobić to poprawnie czytaj fabrycznie ?
Rozumiem, że śruba dociska zębatkę tak by ta nie pływała po jej długości ale na zdrowy chłopski rozum w tym przypadku nie są tam przenoszone jakieś WIELKIE siły ?? No chyba że ranty zębatki powolutku wyrabiały powierzchnię wałka i w końcu go ścięły ?
FAK 52700km na szafie i taaaka niespodzianka ??

Grucha 22.06.2015 23:30

Ciekawa sprawa. Ja jak zmieniałem w moim, to nakrętka była lekko dokręcona. Zębatka miała luzy, a nakrętka zabezpieczona zaklepaną podkładką. Wyglądało na fabrycznie nowe. Ciekaw jestem jak wygląda zębatka.
Napęd miałem fabryczny po 2 sezonach i przebiegu jakieś 25 000. Zużycie tylko na zębach łańcucha, wielowypust na wałku i zębatce był bez zarzutu.

madafakinges 22.06.2015 23:37

Mój przy przebiegu 30tyś zero śladów zużycia, nakrętka też lekko dokręcona trzymało ją zabezpieczenie. Za bardzo naciągnięty łańcuch zniszczyłby wcześniej łożysko na wałku.
Widać że awantura to godny następca afryki, pompa mitsubiszi w 950 zużyty wieloklin:)

Zmyler 23.06.2015 00:06

Panowie a nie PSJ ??? jazda na za niskich obrotach i odkręcanie z nich .powodujące zbyt udarową pracę ,dość mocnego silnika ?Pytam bardziej doświadczonych .

madafakinges 23.06.2015 00:08

Poniżej 4 tyś nie ma się co zapuszczać a najfajniej silnik pracuje pow 5tyś.

QrczaQ 23.06.2015 00:22

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437403)
Jutro postaram się wkleić zdjęcia pacjenta czyli rzeczonej zębatki, może ona coś podpowie :(
Klej raczej odpada, bo nie bardzo wierzę, że da radę - nie ma się już czego złapać :)
Spawarka na sezon może ogarnie ten bałagan ale naprawa lekko przeraża właściciela tego wynalazku :( koszty kosztami tylko jak zrobić to poprawnie czytaj fabrycznie ?
Rozumiem, że śruba dociska zębatkę tak by ta nie pływała po jej długości ale na zdrowy chłopski rozum w tym przypadku nie są tam przenoszone jakieś WIELKIE siły ?? No chyba że ranty zębatki powolutku wyrabiały powierzchnię wałka i w końcu go ścięły ?
FAK 52700km na szafie i taaaka niespodzianka ??

Uuuuuuuuu...

Powodem demolki jest para emerytów.

Naprawi Pan Kazio, spawacz.

Koniec kryminału.

QrczaQ 23.06.2015 00:29

PS. W robicie mam taką historię codziennie. Generalnie to silnik lubi dostać w piz#^*@! #/ a nie jakieś glaskanie Jasia.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:55.