Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Dlaczego lubię KTM-a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11357)

ex1 23.06.2015 01:42

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437374)
Curva, napisałem ZERO dzidowania/trzodowania/topienia itd - jeździł tym poważny i stateczny duet bogatych ludzi przed emeryturą i nie był to Blaza :)
Śruba była mocno dokręcona, podkładka też była - brak luzu ! Zresztą owa śruba zabezpiecza tylko zębatkę przed jej wypadnięciem na wałku, raczej wielkich sił nie przenosi ??
Stawiamy na nieodpowiednią zębatkę być może ze źle dopasowanym frezem zamontowaną w ASO przez jakiegoś ASO ucznia :(

dlatego trzeba brać oryginalne zębaty...bo te mają specjalną gumę i są zdecyowanie lepiej wpasowane...

Lepi 23.06.2015 03:52

Zmierz grubosc zebatki i podaj producenta.

Ropuch 23.06.2015 08:07

QurczaQ - a może Pan Kazio naprawi; tak samo jak swoje BMW :)
http://www.zlomnik.pl/index.php/2014...ku-i-jego-e61/

Adagiio 23.06.2015 08:21

Jest coś takiego jak serwisówka z momentami dokręceń śrub i jeśli decydujesz się na ktm-a to dobry klucz dynamometryczny jest tu podstawą przy grzebaniu , kluczem pneumatycznym to się koła dokręca w aucie !
Jeśli serwis wykonuje te czynności to wiadomo jak może być , ale regułą jest nie używać zamienników , żadnych . Części oryginalne do kata kosztują mało w stosunku do japońskich czy innych moto wiec po co kombinować . Zadzwonię z ciekawości do przyjaciół z serwisu kata w Romie i zapytam czy mieli taki przypadek i co było ewent.. przyczyną ,
Powodem wyrabiania się wałków w Africe jest stosowanie zamienników zębatki zdawczej , które mają luźniejszy frez i nie mają gumy oraz zapominanie o wymianie zabezpieczenia . Największym błędem jest obracanie zabezpieczenia na drugą stronę przy wymienię zębatki bo tam nie jest wyrobiona .

fassi 23.06.2015 11:28

Adagio, nie zgodze sie z tym do konca

Powodem wyrabiania się wałków w Africe jest stosowanie zamienników zębatki zdawczej , które mają luźniejszy frez i nie mają gumy oraz zapominanie o wymianie zabezpieczenia . Największym błędem jest obracanie zabezpieczenia na drugą stronę przy wymienię zębatki bo tam nie jest wyrobiona .

Niemcy zauwazyli wyrabianie sie walka w pewnych rocznikach i podejrzewaja zmiane dostawcy walkow. Sa afryki na niemieckim Forum jezdzace na zamiennikach 250 000km !! i nic sie nie dzieje. A sa takie wychuchane 80 000km na oryginalnych zebatkach i walek w plecy.

A moze ten kat za blisko afryki stal i sie zarazil? :D

Michal 23.06.2015 11:41

Kilka km przejechałem na LC8, nigdy w żadnym egzemplarzu nie widziałem zużytego wałka. Obstawiam gównianą zębatkę + może za mocno naciągnięty łańcuch.
Adagiio ma racje, w ktm serwisówka i klucz dynamometryczny + loc243 to bardzo dobrzy przyjaciele.

CeloFan 23.06.2015 13:17

:Thumbs_Up:

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437368)
Muszę Was pogodzić - oto wałek z 990ADVR po przebiegu 52700 km. salon polska jeden właściciel - motocykl jeżdżony tylko po asfalcie na dalekich dystansach we dwoje - słowo daję żadnego terenu, żadnego katowania, regularnie serwisowany w ASO, wszystko wymieniane na czas - ocokaman ??
Ma ktoś sensowne wytłumaczenie co mogło być przyczyną takiego zużycia - rynce opadają :(

Załącznik 55875

Cytuję za service manual:
Hexagon nut on chain sprocket M20x1.5 sheet retainer + 60 Nm.

Ostatnio zmieniałem zębatkę zdawczą JT na oryginalną.
Ta którą wyjmowałem była dokręcona tak, że ... nakrętkę odkręciłem palcami. Trzymała się tylko na zabezpieczeniu z blaszanej podkładki.
Piszę to, bo przyszło mi na myśl że to nie mogła być wina siły dokręcenia zębatki, bo mimo przebiegu (u mnie) 62 tyś, wałek jest nienaruszony.
Może ktoś w twoim motocyklu założył niewłaściwą z jakiegoś powodu. (nie wiem czy to możliwe)
A z ciekawości, co na to serwis?

Fihu 23.06.2015 13:25

Fassi- nad zmianą dostawcy wałków też myślałem.
Rd03 nie widziałem wielu ze zużytym wałkiem, a trampków 650 widziałem sporo (i robiłem :D). Wałek, zębatki niby te same ... . Na ogół afry były oczywiście po o wiele większym przebiegu.

Tu do KTMa dodałbym jeszcze to co kolega wyżej napisał - zbyt niskie obroty (mogę się jedynie domyślać ze takie były).

Adagiio 23.06.2015 15:31

Cytat:

Napisał fassi (Post 437453)

Niemcy zauwazyli wyrabianie sie walka w pewnych rocznikach i podejrzewaja zmiane dostawcy walkow. Sa afryki na niemieckim Forum jezdzace na zamiennikach 250 000km !! i nic sie nie dzieje. A sa takie wychuchane 80 000km na oryginalnych zebatkach i walek w plecy.

A moze ten kat za blisko afryki stal i sie zarazil? :D

Fasi , to co napisałem to wyłącznie moje prywatne zdanie ponieważ jeździłem 5-cioma Africami z różnych roczników 93 , 95 , 98 , 00 , 02 i w żadnej z nich ten problem nie wystąpił , niektóre moje ex jeżdżą po dziś dzień wśród kolegów z forum . W czasach kiedy procowałem w zespole nauczyłem się zasady ze oszczędność nie popłaca bo wcześniej czy później coś dupnie , dlatego zawsze używam oryginalnych części wymieniając coś w moich motocyklach i samochodach i z perspektywy lat wiem że będę nadal tak robił .

Ropuch 23.06.2015 16:32

1 Załącznik(ów)
Zębatka oryginał KTM założona poprawnie :(
Napęd od ostatniej zmiany zanotował tylko 5tyś km przebiegu co widać po zębach - są jak nowe !
Nikt nie meldował żadnych oznak zużycia wałka po wymianie - co może być powodem jego zużycia w tak krótkim czasie czytaj 5 tysi km po czarnym ???
Jeżdżone tylko po asfalcie - niema mowy o żadnym offie !

Załącznik 55877

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:46.