Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

sambor1965 29.07.2020 23:15

Dużo to mają Rumunia i Ukraina, już ponad 1000 codziennie. Nie zdziwie się jeśli okoliczne kraje odetną się niebawem od Rumunii.

luk2asz 30.07.2020 01:26

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 691114)
Dużo to mają Rumunia i Ukraina, już ponad 1000 codziennie. Nie zdziwie się jeśli okoliczne kraje odetną się niebawem od Rumunii.

Zgoda jak najbardziej, tylko Czarnogórców jest może 600000 mieszkańców. Jak liczyć przez ten cudowny wskaznik, to w Polsce dziennie byłoby 6000 przypadków. Dobrze nie jest. Niestety.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Poncki 30.07.2020 13:37

Słuchajcie, czy Rzym w połowie sierpnia to dobry pomysł?
Zastanawiam się, nad kilkudniowym wyjazdem.
Bilety lotnicze są w bardzo dobrych cenach.
Pytanie jak wygląda sytuacja koronawirusowa na miejscu.
Są jakieś poważne utrudnienia, restrykcje itp. ?

Rozi73 30.07.2020 14:15

[QUOTE=Poncki;691171]Słuchajcie, czy Rzym w połowie sierpnia to dobry pomysł?/QUOTE]

"Rekord dobowych zakażeń w Polsce. Premier Morawiecki: niewykluczone, że wprowadzimy kwarantannę dla osób wracających do Polski"
https://www.onet.pl/informacje/onetw...zkj6c,79cfc278

Szumowski przerwał urlop, wszyscy trąbią o powrocie restrykcji, o 15:00 zbiera się sztab kryzysowy,
odwołane loty m.in. z Czarnogóry, "darmowe" czartery powrotne tylko LOT'em ale domyślam się że to nie ten przewoźnik oferuje "bardzo dobre ceny" w połowie sierpnia do Rzymu :)
Na Bałkanach, Hiszpanii, Rumunii gwałtowny wzrost zachorowań na Ukrainie rekord zakażeń
Nikt nie wie co będzie za 2 tygodnie ale sądzę że "wyjdą" wakacje tch co byli w lipcu :rolleyes:
Ja bym siedział na d...ie zresztą wygląda na to że za 2tyg. nie będziesz miał innego wyjścia. :mur:

rrolek 30.07.2020 17:24

Trzeba się śpieszyć...

Nynek 30.07.2020 19:05

Cytat:

Napisał Poncki (Post 691171)

Byłem 2 tyg temu. Na miejscu był luz. Normalnie jak u nas. Super czas aby zwiedzić zabytki bez kolejek.

Adagiio 30.07.2020 19:05

Cytat:

Napisał Poncki (Post 691171)

Jeśli temp. 40 w cieniu nie jest problemem, to jak najbardziej. Miasto jest puste, nie ma turystów, nigdzie nie czekasz w kolejkach na wejście. To niepowtarzalna okazja żeby zwiedzać, bez tłumów ludzi. Sytuacja z zarazą jest i była od początku ok w Romie, omijaj szerokim łukiem Bangladesz , Pakistan, i innych handlujących na ulicach jedzeniem, napojami, itp. Bo to dziś jak szacują fachowcy od zarazy pierwsze źródło zakażeń.
Przygotuj się na ceny z dupy ze względu na brak ludzi, nie zamawiaj w knajpach bez menu z ceną i pamiętaj co zamówiłeś i sprawdzaj rachunek przed zapłatą. Omijaj pizzerie, tawerny i osterie dla turystów. Lepiej kawałek pizzy w markecie, czy bułkę niż dać się pyknąć na 50 euri za talerz makaronu. Nie wchodź bez maski do pomieszczeń zamkniętych bo to kosztuje od 400 do 1000 euri.
Powodzenia.
Ps. Wróciłem z Romy tydzień temu, wszystko odbywało się spokojnie bez żadnych akcji, czy paniki. Intensywnie kontrolują lokale i place gdzie się stacza wieczorami i ćpa.

Artek 30.07.2020 20:44

Na wlocie do Danii (Padborg) na pierwszej stacji benzynowej można zbadać się gratis na covid-a w godz. 9-17. Nie stawałem, nie pytałem o szczegóły, bo policjanty pukawki miały.
Byłem wczoraj w Belgii. Ponoć tam znowu robią w majty, ale żadnego zaostrzenia nie odnotowałem.

luk2asz 31.07.2020 00:36

Droga z Chorwacji do Polski przez Wegry i Slowacje bez najmniejszych problemów. Wyjazd z Chorwacji zdecydowanie łatwiejszy niż wjazd.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Poncki 31.07.2020 12:34

Dzięki za info na temat Rzymu!
Adagiio, to zabrzmi głupio, ale trochę nie pomyślałem o temperaturach... :)
Mam jeszcze kilka dni, będę obserwował co i jak.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48.