Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   O ładowaniu aku słów kilka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450)

Melon 02.02.2022 15:27

Cytat:

Napisał robertG7 (Post 767731)
Ale po co mi Lion jak YUASA YTX14-BS to ołowiany
Lidlowy dawał radę, a taki CTEK będzie nieodpowiedni?

Za duży prąd ładowania, Tobie czeba od 1,4 A.

pałeł 03.02.2022 11:20

Cytat:

Napisał robertG7 (Post 767731)
Ale po co mi Lion jak YUASA YTX14-BS to ołowiany
Lidlowy dawał radę, a taki CTEK będzie nieodpowiedni?

lidlowy w trybie motocyklowym ładuje prądem w okolicy 0,8A przykjmuje sie ze powinno sie ładować 1/10 pojemności czyli przy 14Ah to 1,4A ten cetek 10A ma większy prąd ponad 7krotnie od zalecanego dla ciebie, jeśli masz i używasz lilowego pozostań przy nim , ewentualnie po naładowaniu lilowym możesz sobie podpiąć potem ceteka choć do motocykli uwazam ze lepszym rozwiązaniem bedzie CTEK CT5 POWERSPORT bo kosztuje mniej :) https://elma-rk.pl/prostowniki/40043...-9-3-5a-p.html a to jeszcze lepszym rozwianiem bedzie bo taniej i 3,5A :)

aadamuss 18.02.2022 15:42

Przeczytałem cały wątek jeszcze raz :-) Wczoraj podłączyłem do ładowania Optimę która miała 2,8 V. Wcześniej ładowałem to automatyczną ładowarką i nie chciała podbić więcej niż 8 V. Zobaczymy czy zasilaczem wyjdzie coś więcej.
Jaki przyrząd kupić do sprawdzenia akumulatora żeby nie bawić się żarówką?

Dzieju 02.03.2022 14:40

Nadal nie miałem okazji testować osobiście cteka, właściwie to i szukać się jakoś przestałem starać.
Ale będąc wczoraj u znajomego w dużym warsztacie zauważyłem że ma podłączonego cteka 5A.
Pytam więc co myśli o nim.
Używa ich w sumie 5 sztuk , nie tylko w warsztacie.
Stwierdził że w porównaniu do innych automatów ctek robi dobrą robotę.
Nawet w porównaniu do takiego warsztatowego profesjonalnego urządzenia do ładowania za 3500 zł.
Osobiście poleca jako najlepszą z jakiej miał okazję korzystać z automatów oczywiście.
Także można stwierdzić że ctek jako automat działa ale czy wart ceny to już każdy sam ocenia.
Jako że opinia pochodzi z wiarygodnego źródła to ją przedstawiam.
Absolutnie nie chodzi mi o rozpoczęcie dyskusji lub kolejne przekonywanie co lepsze jabłko czy gruszka.
Jest to tylko informacja , czy przydatna oceni każdy sam.

zimny 02.03.2022 14:47

Na CTEKu się nie znam ale mogę z doświadczeń się wypowiedzieć o dwóch tanich rozwiązaniach, jedno lepsze, drugie gorsze.

Gorsze - ładowarka Oxford Oximiser 900. Kosztuje dziś pod 200zł, ja kiedyś za ok 140 kupowałem i nigdy nie doładowała mi dobrze do końca akumulatora.

Lepsze - ładowarka z Lidla. 60zł i doładowuje powoli ale skutecznie aku. Dla amatora aby od czasu do czadu podładować w zupełności wystarczająca i tania. Kable znacznie lepszej jakości niż te z Oxforda.

Także tylko jako mój wkład i opinia po ok 3 latach posiadania obu ładowarek.

JaTomek 02.03.2022 19:05

Tak mi się też wydaje, że dla amatora to ładowarka za 60zł z Lidla wystarczy. W zimę rzadko jeżdżę busem i co jakiś czas doładowuję akumulator w ogólnie dostępnym garażu. Mała strata jak ktoś sobie ją przywłaszczy.

zimny 02.03.2022 19:34

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 771496)
Tak mi się też wydaje, że dla amatora to ładowarka za 60zł z Lidla wystarczy. W zimę rzadko jeżdżę busem i co jakiś czas doładowuję akumulator w ogólnie dostępnym garażu. Mała strata jak ktoś sobie ją przywłaszczy.

Jak najbardziej, ładowalem nią i moto i samochód i.... Robi swoje. Cena do jakości i działania - rewelacja.

Melon 02.03.2022 19:42

To ja musiałem na ujowy egzemplarz trafić ładowarki z lidla..Jeszcze nigdy mi nie naładowała baterii powyżej 12,6V. A ostatnio ładowałem zasilaczem na 13,8V, po dobie jak prąd spadł do zera zwiększyłem na 15,1V. Zapomniałem i tak dobę stał, teraz po tygodniu luźnego stania czyma 12,85V.

JaTomek 02.03.2022 21:09

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 771501)
To ja musiałem na ujowy egzemplarz trafić ładowarki z lidla..Jeszcze nigdy mi nie naładowała baterii powyżej 12,6V. A ostatnio ładowałem zasilaczem na 13,8V, po dobie jak prąd spadł do zera zwiększyłem na 15,1V. Zapomniałem i tak dobę stał, teraz po tygodniu luźnego stania czyma 12,85V.

Być może. U mnie pokazuje napięcie ładowania i na 14,4V kończy. Mam taką czerwoną z wyświetlaczem z niebieskim podświetleniem.

maciekrom 02.03.2022 22:08

Powiedzcie mi czy jak kupię CTEK CT5 POWERSPORT to będę nim mógł ładować również aku do aut 50-70 Ah? Zdaję sobie sprawę, że to dłużej potrwa zanim naładuje do pełna ale czy ten malutki prostownik da sobie radę bo jest przeznaczony do max 25Ah. Obecnie auta i motocykle ładuję Lidlowym ale z racji CRF1100 potrzebuję coś do LipoFe4

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:00.