Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   O ładowaniu aku słów kilka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450)

zimny 02.03.2022 22:14

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 771511)
Być może. U mnie pokazuje napięcie ładowania i na 14,4V kończy. Mam taką czerwoną z wyświetlaczem z niebieskim podświetleniem.

To jest starsza z Lidla, nowe mają pomarańczowe podświetlenie. Starsza także kończyła mi chyba na ponad 14v. Ta nowsza która mam obecnie jakoś 13,5 chyba kończyła ale tylko ze dwa razy jej użyłem. Tak czy inaczej - aku dobrze trzyma więc jakiejś lipy nie odnotowuje. 12.8 to coś nie teges, to taki środek ładowania jeszcze.

Po takim naładowaniu przy włączeniu zapłonu ze światłami mijania aku ma około 12,4. Bez obciążenia nie sprawdzałem.

JaTomek 02.03.2022 22:14

Cytat:

Napisał maciekrom (Post 771529)
Powiedzcie mi czy jak kupię CTEK CT5 POWERSPORT to będę nim mógł ładować również aku do aut 50-70 Ah? Zdaję sobie sprawę, że to dłużej potrwa zanim naładuje do pełna ale czy ten malutki prostownik da sobie radę bo jest przeznaczony do max 25Ah. Obecnie auta i motocykle ładuję Lidlowym ale z racji CRF1100 potrzebuję coś do LipoFe4

Najpierw to przeczytaj instrukcję tego aku bo ja mam również LipoFe i zgodnie z wymaganiami prosty prostownik wystarczy.
Generalnie to się przyjmuje, że 10% pojemności aku to prąd, którym 10 godzin będziesz ładował baterię. Każdy naładuje tylko dłużej.

Cytat:

Napisał zimny (Post 771531)
To jest starsza z Lidla, nowe mają pomarańczowe podświetlenie. Starsza także kończyła mi chyba na ponad 14v. Ta nowsza która mam obecnie jakoś 13,5 chyba kończyła ale tylko ze dwa razy jej użyłem. Tak czy inaczej - aku dobrze trzyma więc jakiejś lipy nie odnotowuje. 12.8 to coś nie teges, to taki środek ładowania jeszcze.

Po takim naładowaniu przy włączeniu zapłonu ze światłami mijania aku ma około 12,4. Bez obciążenia nie sprawdzałem.

Najstarsza jest chyba szara ;) Muszę ojca zapytać bo taką ma. Ładowanie powinno się kończyć na 14.4V. Przeczytałbym instrukcję obsługi w tym temacie i reklamował. Jak będę ładował to zrobię zdjęcia ale napewno moja kończy na 14,4V.

zimny 02.03.2022 22:42

Tak, najstarsze były szare, albo szaro niebieskie. To ja w tej najnowszej (poprzednia dałem koledze) sprawdzę zatem jak to jest z zakończeniem ładowania i napięciem.

Dubel 02.03.2022 22:49

Określenie samego napięcia przy zakończonym ładowaniu jest co najmniej słabym środkiem diagnostycznym

JaTomek 02.03.2022 22:55

Cytat:

Napisał dubel (Post 771543)
Określenie samego napięcia przy zakończonym ładowaniu jest co najmniej słabym środkiem diagnostycznym

No tak tylko to taka chińszczyzna. Z moich obserwacji wydaje się że jako tako działa. Najpierw ładuje w miarę szybko. Jak wyświetli napięcie 14,4V to zwalnia i prawdopodobnie obniża prąd ładowania. Na YT są filmy co to specjaliści robię porównania i analizy. Jeżeli mam być szczery to za 60zł to daje radę.

pałeł 02.03.2022 23:05

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 771544)
No tak tylko to taka chińszczyzna. Z moich obserwacji wydaje się że jako tako działa. Najpierw ładuje w miarę szybko. Jak wyświetli napięcie 14,4V to zwalnia i prawdopodobnie obniża prąd ładowania. Na YT są filmy co to specjaliści robię porównania i analizy. Jeżeli mam być szczery to za 60zł to daje radę.

kolego prąd jest wynikiem!!! I = U/R to akumulator decyyduje poprzez jego stan naładowania o płynącym prądzie jeśli chcesz podnieść prąd ładowania musisz zwiększyć napięcie:) np do 14,8V wtedy wepchasz w niego więcej energii :D

JaTomek 02.03.2022 23:10

Cytat:

Napisał pałeł (Post 771548)
kolego prąd jest wynikiem!!! I = U/R to akumulator decyyduje poprzez jego stan naładowania o płynącym prądzie jeśli chcesz podnieść prąd ładowania musisz zwiększyć napięcie:) np do 14,8V wtedy wepchasz w niego więcej energii :D

Jak zazwyczaj jak filip z konopi. Przeczytaj proszę 3 razy i zrozum o czym piszę. Nie ma to się ni jak do twojego wywodu.

zimny 02.03.2022 23:25

Ja to przyznam że nigdy przenigdy nie rozkminiałem tak tego. Prostownik z Lidla za 60zl działa, nawet jak nie idealnie to....wystarczajaco. Jak miałem słabsze aku bo postał np 3 miesiące to doładowywał i już.

A jak aku się wygotował od reglera w trampku to wymiana była i tyle.

Na pewno są dużo lepsze prostowniki niż ten lidlowy. Ale na pewno ciężko o lepszy w takiej cenie.

Dubel, wiem że to nie jest najwłaściwszy parametr ale chodziło bardziej o porównanie działania ładowarek lidlowych.

Pozdrawiam
Zimny

Dubel 03.03.2022 08:55

Spoko , ja nic nie neguje jeśli chodzi o cenę i jakość produktu. Ja tylko zauważam że sposób testu którym się podpieracie jest bardzo mało miarodajny .

Dzieju 04.03.2022 05:25

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 771544)
Najpierw ładuje w miarę szybko. Jak wyświetli napięcie 14,4V to zwalnia i prawdopodobnie obniża prąd ładowania,

Jeśli możesz to przełączaj na tryb zimowy , wtedy powinno dojść do 14.7 V i zakończyć.
Po zakończeniu ładowania a w oczekiwaniu na 12.5 by rozpocząć ponownie nadal podaje znikomy prąd , dokładnie tyle ile stały postojowy pobór elektroniki w samochodzie.
Dzięki temu ponowny cykl włączy się zdecydowanie później.
Teraz tego typu ładowarki kosztują pod/ok 100zł ale w swojej taniej klasie są naprawdę dobre.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:07.