![]() |
Cytat:
Po takim naładowaniu przy włączeniu zapłonu ze światłami mijania aku ma około 12,4. Bez obciążenia nie sprawdzałem. |
Cytat:
Generalnie to się przyjmuje, że 10% pojemności aku to prąd, którym 10 godzin będziesz ładował baterię. Każdy naładuje tylko dłużej. Cytat:
|
Tak, najstarsze były szare, albo szaro niebieskie. To ja w tej najnowszej (poprzednia dałem koledze) sprawdzę zatem jak to jest z zakończeniem ładowania i napięciem.
|
Określenie samego napięcia przy zakończonym ładowaniu jest co najmniej słabym środkiem diagnostycznym
|
Cytat:
|
Cytat:
kolego prąd jest wynikiem!!! I = U/R to akumulator decyyduje poprzez jego stan naładowania o płynącym prądzie jeśli chcesz podnieść prąd ładowania musisz zwiększyć napięcie:) np do 14,8V wtedy wepchasz w niego więcej energii :D |
Cytat:
|
Ja to przyznam że nigdy przenigdy nie rozkminiałem tak tego. Prostownik z Lidla za 60zl działa, nawet jak nie idealnie to....wystarczajaco. Jak miałem słabsze aku bo postał np 3 miesiące to doładowywał i już.
A jak aku się wygotował od reglera w trampku to wymiana była i tyle. Na pewno są dużo lepsze prostowniki niż ten lidlowy. Ale na pewno ciężko o lepszy w takiej cenie. Dubel, wiem że to nie jest najwłaściwszy parametr ale chodziło bardziej o porównanie działania ładowarek lidlowych. Pozdrawiam Zimny |
Spoko , ja nic nie neguje jeśli chodzi o cenę i jakość produktu. Ja tylko zauważam że sposób testu którym się podpieracie jest bardzo mało miarodajny .
|
Cytat:
Po zakończeniu ładowania a w oczekiwaniu na 12.5 by rozpocząć ponownie nadal podaje znikomy prąd , dokładnie tyle ile stały postojowy pobór elektroniki w samochodzie. Dzięki temu ponowny cykl włączy się zdecydowanie później. Teraz tego typu ładowarki kosztują pod/ok 100zł ale w swojej taniej klasie są naprawdę dobre. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:07. |