Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

Arkan 30.11.2015 10:44

Cytat:

Napisał zipo (Post 458942)
Kolego czy mozesz doprecyzowac o co ci chodzi w drugiej czesci wypowiedzi odnosnie "martwienia sie"o biegi..
Nie wiem co masz na mysli i czy chodzi o tresc czy tlumaczenie komentarza .
pozdrawiam

The DCT gearbox also frees up time to pick your line without having to worry about choosing the right gear.

...i generalnie w wielu artykułach jest podnoszony ten argument. Z kontekstu wypowiedzi jest jasne, że wybór biegu jest czymś co nas zajmuje podczas jazdy i odrywa nas od samej jazdy.....Nie mam nic do DTC, ale marketingowo tworzone na siłę argumenty powtarzane w identycznej formie w wielu "niezależnych" opiniach po prostu mnie irytują...

madafakinges 30.11.2015 11:08

Arkan nie wiesz że największą trudnościa w czasie jazdy w terenie jest dobór odpowiedniego biegu, ja przed każdą przeszkodą zatrzymuje się na chwile i analizuje który bieg będzie tu najlepszy... i jeszcze to sprzęgło nie wiadomo czy wciskać toto, czy nie i kiedy moto Ci zgaśnie. Że ja się głupi tyle lat już męczę z tym manualem.

Daroo 30.11.2015 11:31

Cytat:

Napisał zipo (Post 458875)
Zabieram glos, bo mnie cisnie jak slysze o wzrostach cisnienia oleju w skrzyni biegow nowej Afry,szarpaniu,zaworach sterujacych ...ludzie, co niektorzy tu pindolicie?
Zasada zmiany biegow w tym motorze nie podlega hydrokinetyce.Tam sa dwa sprzegla pracujace klasycznie a sterowane automatem elektrycznym,zintegrowanym z procesem wybranego trybu jazdy i czestotliwoscia odkrecania manetki.
Jezdzilem dct w nc 700 i nie ma bata, by cos lepiej mieszalo biegami jak ten automat.
Poza tym macie tryb,ograniczajacy automat do zmiany na komende kierownika i biegi wrzucasz cynglem i trzymasz ile chcesz ...kurde..gdzie problem?
Nie potrzeba

Bo na każdym forum są tak zwani forumowi Szpece którzy znają się na wszystkim i na niczym :dizzy:

consigliero 30.11.2015 11:46

Przez analogię do samochodów , nie chciałbym już w chwili obecnej mieć auta z manualną skrzynią , a zwłaszcza w tzw terenie . Podjeżdżając pod przeszkodę jedynym moim wysiłkiem jest dobranie odpowiedniego toru jazdy i mogę to zrobić na rympał lub bardziej technicznie ale zawsze przekładnia znajdzie sobie odpowiednie do danej chwili przełożenie. Mówiąc o rewolucji związanej z DCT jest to moim zdaniem nadużycie, gdyby AT była pędzona prądem a zwłaszcza z generatora wodorowego , wtedy byłbym zachwycony. Tak mamy tylko zautomatyzowaną skrzynię biegów , miejmy nadzieję o odpowiedniej wytrzymałości , a nie obliczoną zgodnie z zasadami współczesnych produktów.

wysłane kurierem

radiolog 30.11.2015 11:46

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 458945)
największą trudnościa w czasie jazdy w terenie jest dobór odpowiedniego biegu, ja przed każdą przeszkodą zatrzymuje się na chwile i analizuje który bieg będzie tu najlepszy...

To dobra praktyka przed trudniejszymi przeszkodami je przemyśleć, niezależnie od rodzaju skrzyni :-)

madafakinges 30.11.2015 11:51

Tak ale jeżdżą na BMW;)

Na KTM po prostu wykonuje ruch prawym nadgarstkiem, a reszte pozostawiam zawieszeniu:)

Zet Johny 30.11.2015 11:55

Mada a z tego co wiem to twój ulubiony bieg to dwója i pełna k... :D
Nic się nie zmieniło?

Kazmir 30.11.2015 11:56

Cytat:

Przejedziesz się kiedyś nową AT z DCT to Ci przejdzie.
To jest zjawisko rewolucyjne w motkach Hondy
Jak jej nie dostanę na 24h do przetestowania to nie daję wiary:Thumbs_Down::p
Co tak cichutko w sprawie kosztów DCT???

madafakinges 30.11.2015 11:57

Zawsze:)

Artek 30.11.2015 11:58

Przednia lampa LED ma szkło ale myślę, że poliwęglan byłby pierwszym akcesorium w tym moto lub AC.
Co do automatów to niestety ale nie każdy producent robi to dobrze. Trzeba testów w realu i po to jest jazda próbna, czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:36.