Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

Danny 14.03.2022 09:33

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 772983)
Moze te kierunki powodują zbyt duże ryzyko zużycia pradu :)

oraz zużycia kierunków :)

frytek81 14.03.2022 10:24

Cytat:

Napisał frytek81 (Post 772954)
Panowie mam pytanie dziś pierwsze 100km za mną, ale po powrocie kilka kropel wyleciało spod pompy wody.. czy to normalne, czy jechać do serwisu?

Jakby ktoś miał taki problem, byłem w serwisie, do pierwszego przeglądu na 1000km, może trochę wyciec płynu jakimś odpowietrznikiem.. także uff :)

Emek 14.03.2022 10:36

W 250 było dokładnie to samo. Obserwuj bo to kapanie w niektórych przypadkach kończyło się wyrzyganiem całego chłodziwa na 20 km. Tak że albo ufff albo niekoniecznie.

frytek81 14.03.2022 11:04

Cytat:

Napisał Emek (Post 773004)
W 250 było dokładnie to samo. Obserwuj bo to kapanie w niektórych przypadkach kończyło się wyrzyganiem całego chłodziwa na 20 km. Tak że albo ufff albo niekoniecznie.

Tak też uczynię, dziękuje za info :)

muszel72 14.03.2022 12:55

Ja miałem kilka kropel jak jeszcze stał w salonie. Jak ruszył w plener się skończyło.

frytek81 14.03.2022 13:03

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 773017)
Ja miałem kilka kropel jak jeszcze stał w salonie. Jak ruszył w plener się skończyło.

Zaraz robię rundę po Wawie zobaczymy..

PS. Jeżdżę na co dzien duzym GS-em i jestem zakochany w tym rowerku z silnikiem, jest mega!

przemo77390 14.03.2022 13:18

Cytat:

Napisał frytek81 (Post 773018)

PS. Jeżdżę na co dzien duzym GS-em i jestem zakochany w tym rowerku z silnikiem, jest mega!

CRF-ka będzie lepiej sobie dawała radę w ruchu miejskim - choć nie do tego ona przeznaczona.

Grinsen 14.03.2022 13:32

Cześć. Czytam was i czytam ….i chyba pogodziłem się faktem ze żona mi każe do końca roku na balkonie spać - kupuje 300l. Pytanie czy ktoś wie o jakiejś sztuce zalegającej w salonie bo gdzie zadzwonię to testują moją cierpliwość i poczucie humoru mówiąc; może w czerwcu będą..

przemo77390 14.03.2022 13:55

Cytat:

Napisał frytek81 (Post 773018)

Cytat:

Napisał Grinsen (Post 773025)
Cześć. Czytam was i czytam ….i chyba pogodziłem się faktem ze żona mi każe do końca roku na balkonie spać - kupuje 300l. Pytanie czy ktoś wie o jakiejś sztuce zalegającej w salonie bo gdzie zadzwonię to testują moją cierpliwość i poczucie humoru mówiąc; może w czerwcu będą..

Widzę że sytuacja na rynku z nowymi sztukami się nie zmienia.

Jakieś dwie używki są. Jedna z nich - https://www.olx.pl/d/oferta/honda-cr...tml#b3eb542bf3

frytek81 14.03.2022 14:25

Cytat:

Napisał Grinsen (Post 773025)

Ja kupiłem w Siedlcach, zamówiłem w listopadzie, odebrałem dwa tyg temu :(
Przy odbiorze, zamawiał jeden gość i miał obiecane czerwiec/lipiec :(

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 773028)
Widzę że sytuacja na rynku z nowymi sztukami się nie zmienia.

Jakieś dwie używki są. Jedna z nich - https://www.olx.pl/d/oferta/honda-cr...tml#b3eb542bf3

Moim zdaniem bdb oferta!

Emek 14.03.2022 14:29

Czyli wyprzedaż się zaczeła jak poprzednio z 250L.

Grinsen 14.03.2022 14:45

Cytat:

Napisał frytek81 (Post 773033)
Moim zdaniem bdb oferta!

Jest do kupienia od ręki - to już jest sukces :)
Niestety chcąc zmniejszyć ilość dobrodziejstw związanych z Polskim Ładem, FVat potrzebuje, więc oferty prywatne nie bardzo mnie interesują

frytek81 14.03.2022 14:49

Cytat:

Napisał Grinsen (Post 773036)
Jest do kupienia od ręki - to już jest sukces :)
Niestety chcąc zmniejszyć ilość dobrodziejstw związanych z Polskim Ładem, FVat potrzebuje, więc oferty prywatne nie bardzo mnie interesują

To musisz uzbroić sie w Cierpliwość ;)

Horizon 14.03.2022 16:05

Cytat:

Napisał Emek (Post 773034)
Czyli wyprzedaż się zaczeła jak poprzednio z 250L.

Ja wiem czy taka wyprzedaż? To normalne, że jakaś.część wróci na rynek wtórny bo kupowali to ludzie, którzy na tym nawet nie siedzieli. Szczerze mówiąc spodziewałem się, że będzie tego więcej. Raz się pojawiła używka na grupie jednej na FB to poszła w 10 minut :umowa:

Micek80 14.03.2022 20:33

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 772983)
Moze te kierunki powodują zbyt duże ryzyko zużycia pradu :)

A może ktoś napisze jak to ustrojstwo wyłączyć

Cytat:

Napisał frytek81 (Post 773037)
To musisz uzbroić sie w Cierpliwość ;)

Mi się udało kupić w salonie od ręki na początku lutego. W poniedziałek przelew a w środę trzyseta u mnie z dowózką pod dom w cenie.

frytek81 14.03.2022 20:47

Cytat:

Napisał Micek80 (Post 773080)
Mi się udało kupić w salonie od ręki na początku lutego. W poniedziałek przelew a w środę trzyseta u mnie z dowózką pod dom w cenie.

To ile tam km już nawiniete ?

Micek80 14.03.2022 21:50

Cytat:

Napisał frytek81 (Post 773084)
To ile tam km już nawiniete ?

Mało ok. 50 km bo dopiero w zeszły piątek zarejestrowałem. Ale frajda jest i uśmiech na twarzy.

husa521 14.03.2022 21:52

Cytat:

Napisał Micek80 (Post 773078)
A może ktoś napisze jak to ustrojstwo wyłączyć

Najprościej, zdejmujesz przednie klosze z przednich kierunków, wyjmujesz żarówki (siedzą tam zwykle żarówki dwuwloknowe), sprawdzasz miernikiem w gnieździe tam gdzie siedziała żarówka, który obwód jest od amerykańskich postojowek, następnie wkładasz pomiędzy gniazdo a żarówkę kawałek zwykłej taśmy izolacyjnej, wkładasz żarówkę, przykręcasz klosze.

Efekt, brak postojowek.
Operacja w 100% odwracalna

darsoon 15.03.2022 00:37

Panowie, orientuje się ktoś z jakiego rodzaju plastiku są boczne owiewki do 300 Rally. Połamałem ten czarny element. Muszę zamówić odpowiednie spoiwo i będę to spawał.

Micek80 15.03.2022 10:20

Cytat:

Napisał husa521 (Post 773112)

Efekt, brak postojowek.
Operacja w 100% odwracalna

Dzięki bardzo za odpowiedź. Sprawdzę w wolnej chwili ten sposób.

muszel72 20.03.2022 18:25

Dziś pierwszy raz po zimie wsiadłem na dużą królową. Ostatnie dni tylko czysetka była wietrzony. Poczułem się na ATAS jak na jakimś 150 konnym mastodoncie:dizzy:

Horizon 23.03.2022 22:27

Pytanie czy to dobrze czy źle :D

muszel72 23.03.2022 22:38

Bardzo dobrze, podział wrażeń z jazdy:)

frytek81 24.03.2022 10:30

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 773758)
Dziś pierwszy raz po zimie wsiadłem na dużą królową. Ostatnie dni tylko czysetka była wietrzony. Poczułem się na ATAS jak na jakimś 150 konnym mastodoncie:dizzy:

Oj dziś poczułem to samo na GS, ale zawsze cos za coś, jak to w życiu..
Za to Hondzia jest jak Przytulanka, miła i przyjemna... :)

matjas 24.03.2022 10:50

ja dzisiaj ruszam na TET na wschód od wro. odwiedzić znajome morde z FAT i zatankować trochę drogiego paliwa :D

Ciesiel 24.03.2022 13:22

Cytat:

Napisał Asik_Halina (Post 764696)
Dziękuję :) będę zatem wymieniać i dam znać jak poszło.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Asik_Halina jak poszła wymiana korka spustowego, bezproblemowo? Da radę bez wymiany oleju?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

muszel72 24.03.2022 13:24

Da radę.

matjas 25.03.2022 11:49

Tak więc pierwszy wyjazd wyjazdowy się odbeł. Utwierdzony jestem w 100% w słuszności podjętej diecezji. Moto jest absolutnie zajebiste, akuratne.

Przy okazji zrobiłem dobry uczynek demontując gaźniki z XT afromanowi - już długo by ten jego sprzęt nie pojeździł w takim stanie. Pogrążyłem go również w zamyśle nad stanem regulacji Enfielda - zatem istnieje szansa na wielomiesięczną znajomość :D
Polecam bar 'PIEROŻEK' w Opolu ale nie polecam brać półtorej porcji :D

Wyjechałem wczoraj mając 165km i dobiłem do niemal 500 :D więc troszkę wytłukłem dupkę to i tam.

W skrócie po tym zapoznawczym rajdzie:

PLUSY

- ochrona przed wiatrem na nogi i klatę jest super. nie wyobrażam sobie jakby mnie spizgało na zwykłej Lce;
- można na 6 spokojnie trzymać i 70-75 /nawet nie wiadomo kiedy ta szóstka wchodzi/ a przy 90 jest gładko jak szkło - żadnych wibracji. zajebistość.
- byłem na tym wstępnym etapie zaskoczony dynamiką: z 85 wyprzedziłem bez redukowania sznur dwóch osobówek wlokących się za TIRem no i TIRa, poszło gładko bujając się do 125. naprawdę nie trwało to długo. manewr wymagał nieco zaplanowania ale w gruncie rzeczy to chyba lepiej bo bierze się więcej rzeczy pod uwagę zamiast odkręcać manetę w myśl zasady, że jakoś to będzie...
- spalanie - WOW - wyjechałem z domu ze średnią 3.6l/100 bo tak wychodziło z tych przelotów w terenie u mnie. jak dojechałem do Opola miałem 3.1l. Po zatankowaniu weszło 10,5l / 330km czyli wskazania licznika nie szwabią jak w VW :D
na powrocie zszedłem w terenie jadąc spokojniej do 2,7l ale pocisnąłem konkretnie przed domem bo szło i 120kmh więc podbiłem finalnie do 2,9l na dystansie około 150km od tankowania.
przy lizaniu manetki schodzi do 2,5l - tak jadąc do 70kmh z głową na boki.
- zajebisty jest ten wyświetlacz, super czytelny, miejsce na telefon nad nim genialne;
- pozycja jest super ACZ po podniesieniu kiery i przesunięciu jej do przodu siedząc mam poczucie, że mam za wysoko dłonie. będę chciał pdwyższyć kanapę u Zeta o jakieś 5-8cm i to wrażenie powinno zniknąć. pozycja stojąc super. nawet jadąc na ogóra, zupełnie wyprostowanym jest wygodnie. po zajęciu bardziej aktywnej pozycji /o tym za chwilę/ jest optymalnie;
- światła w nocy bardzo ok. muszę nieco podnieść snop bo moto wstało po założeniu sprężyny i świeci za blisko;
- jazda po winklach po asfalcie bardzo zajebiście. dziury, studzienki... jak na kanapie;
- można plwać na miękkość tego zawiasu ale jak przypuszczałem - póki szuter niezbyt dziurawy można normalnie siedzieć i odpoczywać. po całym dniu stania, każde takie 5 minut siedząc jest jak zbawienie, bez obawy, że plomby wypadną a piasek z nerek usypie się w zamek, od spodni.

MINUSY
- po założeniu sprężyny HP jest znacznie znacznie lepiej. teraz muszę napiąć przód.
moto jedzie ładnie i karnie do 75 po średnio dziurawych polniakach, 4-5 bieg pozwala z niewielkim zaplanowaniem podbić koło przed większymi dziurami przy skompresowaniu zawieszenia - tu trzeba wprawy i dużej synchronizacji. motocyklowi trzeba pomagać kiedy teren robi się bardziej dziurawy lub.... znacząco zwolnić.
- przód absolutnie kończy się przy długich dołach następujących po sobie, dobija a wyjazd z takiego dołka trzeba robić na wyskoku bo tył odbija bardzo mocno. trzeba ustawić sobie we łbie na czym się jedzie i odpowiednio do tego się zachowywać. myślę, że po delikatnym napięciu przodu będzie lepiej acz cudów się nie spodziewam.
chcąc jechać szybciej nie da się tego robić 'na luzie' - motocykl wymaga skupienia uwagi, przyjęcia aktywnej pozycji i takiegoż pomagania zawieszeniu. można wejść we 'flow' na takich dużych wyjebach ale zdecydowanie wymaga to dostosowania prędkości i powyżej 60kmh jest już dość ciężko, zwłaszcza z pełnym zbiornikiem.
- opony - po ostatnich doświadczeniach z planetą dziękowałem Bogu, ze nie było błota.
jazda na tych oponkach byłaby męką. na asfalcie, szutrze, trawie są BARDZO ok - jak mniemam póki sucho...
- prędkość maksymalna obecnie to 125kmh ale miga wtedy lampka limitera. nie wiem czy ona tylko miga i jest ładnie czy faktycznie wtedy obcina obroty. więcej nie udało mi się jej rozpędzić ale narazie nie będę tam grzebał do 1000km. okazjonalnie odkręcam pod czerwone i intensywnie redukuję przy zwalnianiu.

wczoraj zlałem oliwę i wymieniłem filtr.

jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z zakupu.
na koniec takie słowo pochwały poprzedniego moto. jestem podniecony spalaniem na poziomie 3l w 27 konnej trzysetce.
z kuframi po tygodniowym wyjeździe w NC miałem spalanie 3.3 - 750ccm i 55KM. autobany minimum 130kmh cały czas, drogi krajowe zgodnie z przepisami w większości :D
niebywałe było to moto. mam za to ogromny szacunek do inżynierów Hondy! gdybym znowu miał mieć motocykl na asfalt to na pewno znowu kupiłbym NC - może tym razem z DCT. niestety nowy model jest obniżony i ma jeszcze mniejszy skok zawiasu z przódu plus chujowe ridebywire.

Krisstel 25.03.2022 12:48

odnosnie zmiany korka oleju - przechylasz/kladziesz na bok i wymieniasz bez zlewania👍

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Matjas, jesli jeszcze nie byles, to next time podjedz w Opolu na nalesniki do Grabowki. polecam👍

matjas 25.03.2022 13:22

Nie wszystko naraz ! Ileż można żreć! :)

Krisstel 25.03.2022 13:45

hahah, do bUlu🤣

zaczekaj 25.03.2022 16:07

No to pozdrawiam. Tym razem fragment TETa włoskiego. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...182e0ddd3b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f5ef41ad1c.jpg

AfroMan 25.03.2022 16:31

Cytat:

Napisał matjas (Post 774374)
Przy okazji zrobiłem dobry uczynek demontując gaźniki z XT afromanowi

A więc to jednak byłeś Ty. Nie byłem pewien, bo w avatarze morda dużo ładniejsza niż w realu :haha2:

A z tym dobrym uczynkiem to nie wiem. Oba motongi paliły od pierwszego kopa i cykały jak szwajcarskie zegarki, do czasu aż je Matjas zaczął regulować ;) Coś tam nakręcił, napsuł i na końcu zajebał gażniki z XT. Radzę uważać na tego typa ;)

Napisał bym coś więcej ale się powstrzymam, bo chłop ma dzisiaj urodziny... tak więc NAJLEPSZEGO MATJASIE !
Niech Ci ta Rally dobrze służy i się za bardzo nie kurzy :Thumbs_Up:

JarekO 25.03.2022 16:49

Aśka, byś się wzięła za jakąś pracę i przestała nam tu słać takie foty :-). Fajowo.

matjas 25.03.2022 16:58

W którym miejscu ta pierwsza fotka z Włoch?

Gdzieś przy Słoweńskiej granicy?

Wymieniłem dzisiaj olej i kolejne 200 pękło. Pogoda, okazja, się jeździło ze hej!

Krisstel 25.03.2022 18:48

Cytat:

Napisał matjas (Post 774402)

Wymieniłem dzisiaj olej i kolejne 200 pękło. Pogoda, okazja, się jeździło ze hej!

doczytalem o urodzinach, to sto lat i zdrooowka😁👍😁

matjas 25.03.2022 19:05

:) Dziekuje. Będę próbował by jutro nie bolało :)

muszel72 25.03.2022 19:20

Ja również przyłączam się do życzeń ale pewnie dziś nie zostaną już odczytane:haha2:

matjas 25.03.2022 19:25

Wiek zobowiązuje! :)

muszel72 25.03.2022 19:26

Ile wiosenek?

matjas 25.03.2022 19:38

47 ;)

Ciesiel 25.03.2022 19:56

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Krisstel (Post 774376)
odnosnie zmiany korka oleju - przechylasz/kladziesz na bok i wymieniasz bez zlewania👍

Matjas, jesli jeszcze nie byles, to next time podjedz w Opolu na nalesniki do Grabowki. polecam👍

Korek wymieniony reszta gratów tez założona, pierwsze 50km pękło Załącznik 114995
Załącznik 114996

Może nie Włochy, ale też było zajebiście 😀

nabrU 25.03.2022 20:23

Cytat:

Napisał matjas (Post 774418)
47 ;)

No to sto lat :Thumbs_Up::beer:

I dzięki za opis. Kusisz Pan...

zaczekaj 25.03.2022 20:26

Cytat:

Napisał matjas (Post 774402)

Tak dokładnie. Teraz jesteśmy już w Słowenii i śnieg dalej nam miejscami towarzyszy.

Cytat:

Napisał JarekO (Post 774401)
Aśka, byś się wzięła za jakąś pracę i przestała nam tu słać takie foty :-). Fajowo.

Praca była z czwartkiem włącznie. Teraz szybki wyskok na Słowenię. Włochy się trafiły przy okazji ;)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...fc9104fe78.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8c6bcc1a8d.jpg

rrolek 25.03.2022 20:30

Zaczekaj, a co to za garnek nasz na pierwszej foci na głowie?

A co do jubilatów, Matias smarkaczu, na zdowie!

Pozdr rr

zaczekaj 25.03.2022 21:12

Cytat:

Napisał rrolek (Post 774425)
Zaczekaj, a co to za garnek nasz na pierwszej foci na głowie?

A co do jubilatów, Matias smarkaczu, na zdowie!

Pozdr rr

Nexx xd1. Całkiem spoko ale nie jest najlżejszy.

Matjas! Najlepszego.

matjas 25.03.2022 21:26

dziękuję Asia. się pytam o tą Słowenię bo w ub roku, nie wiem czy był to TET bo NC w ogóle w to nie celowałem tylko jechałem na nosa jak tylko się dało, jechałem na pograniczu SLO/IT takim mega wąskim, mega krętym asfaltem w bukowym lesie - wypisz wymaluj jak z Twojej foty - oczywiście byłby to traf gdyby to była ta droga bo takowych jest tam z pewnością na pęczki.

znalazłem o ile dobrze: to była droga między Ućja w Słowenii, poprzez nieczynne przejście graniczne SLO/IT do miejscowości Prato/IT. Gdyby ktoś tam kiedyś był naprawdę bardzo polecam. Coś niesamowitego - można sobie wirtualnie pojechać bo jest przejechana na GoogleMaps.

m

Pebe 27.03.2022 09:31

Cześć wszystkim!

To mój pierwszy post i postaram się aby nie było ich zbyt wiele, żeby nie robić zbędnego bałaganu ;). Za około miesiąc odbieram swoją CRF w wersji L. Będzie to mój drugi motocykl do pary z MG V85TTZ i nie planuję nim robić tras. Przeznacznie - 90% off.
Z racji mojej wagi dochodzącej do 90 kg chciałbym możliwie jak najszybciej ogarnąć temat zawieszenia. Przeczytałem cały wątek i niestety nie udało mi się namierzyć gdzie można kupić hyperpro. W necie bieda 🤷 . Macie jakieś sprawdzone źródła?

A w ogóle jakie jest Wasze doświadczenie z bzykami w których został zrobiony tylko tył? 🤔

Od razu kolejne pytanie: na co zwracać uwagę? Co konserwować od samego początku? CRF ma ze mną zostać na dłużej i chcę o nią dbać :)

wierny 27.03.2022 14:09

Cześć Pebe, witamy na forum.;) Nie staraj się bardzo a pisz często jeśli masz ochotę. Ja bym chętnie pooglądał zdjęcia i poczytał o Guziku v85, który bardzo mi się podoba. Może jakąś relacją z dalszego wyjazdu się podzielisz?:)
Odnośnie konserwacji crf 300 od początku użytkowania, napewno Matjas pisał o konieczności smarowania łożysk kiwaczki. Pewnie inne informacje też były, ale nie pamiętam. Pozdro.:at:

Szajfus 27.03.2022 14:53

Cytat:

Napisał Pebe (Post 774517)
Cześć wszystkim!

Przeczytałem cały wątek i niestety nie udało mi się namierzyć gdzie można kupić hyperpro. W necie bieda 🤷 . Macie jakieś sprawdzone źródła?

Cześć
Spręzynę kupisz tu:https://www.motorus.pl/
479 zika.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.