Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   XCut - BMW X Challenge mirkoslawskiego (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=26602)

raf 24.10.2016 12:38

Amortyzator skrętu:
1) krzyżak
2) Boski-Kolasek+mocowanie
3) ofca234 + mocowanie (sorry za lamerskie pytanie: rozumiem, że z podwyższeniem kierownicy to będzie się zgrywać?)
4) raf, sam amor
5) Rychu72 sam amorek

ofca234 24.10.2016 13:14

dobra, ja chce dwa mocowania.

mirkoslawski 24.10.2016 14:41

Dobra Pany - po rozmowie z Pekaesem mam pomysła :D

http://www.gs911.eu/Sklep/gs911-blu-enth.aspx

Jest to urządzonko, które można przypisać do 10 motocykli BMW a więc można (teoretycznie) zmniejszyć jego koszt do 120 PLN, jeśli weźmiemy go grupowo i w razie potrzeby, będziemy go sobie przesyłać.

To teoria - moim zdaniem maks to po 4 osoby na urządzenie, jeśli będziecie chętni na nie bo inaczej będzie to zbyt dużo ludzi do jednego urządzenia.

Po co ono? Bo w dzisiejszych moto więcej się komputerem niż kluczami załatwia - u nas w X nie jest najgorzej ale np. w GS to już ani rusz bez tego. Diagnoza jakiegokolwiek czujnika bez "kompa" raczej nie możliwa...

Powiedzcie - co myślicie na ten temat. Są jacyś chętni?

Swoją drogą - zanim zakupię/imy - ma ktoś pożyczyć, abym mógł skasować błędy u siebie (o ile są) i przywrócić ustawienia fabryczne? Jeśli tak - to i aplikacja do niego by się zdała ;) Oczywiście zrekompensuje się walutą przelewową i pokryję koszty wysyłki:Thumbs_Up:

EDIT: W sumie ja już kupiłem, co prawda nie gs911 ale też ma działać - jak sprawdzę to dam znać z testów ;)

Czarek - z tulejami aktualne? Bo ja chętnie przygarnę ;)

Cezarus 24.10.2016 16:00

Cytat:

Napisał mirkoslawski (Post 503735)

Jest to urządzonko, które można przypisać do 10 motocykli BMW a więc można (teoretycznie) zmniejszyć jego koszt do 120 PLN, jeśli weźmiemy go grupowo i w razie potrzeby, będziemy go sobie przesyłać.

To teoria - moim zdaniem maks to po 4 osoby na urządzenie, jeśli będziecie chętni na nie bo inaczej będzie to zbyt dużo ludzi do jednego urządzenia.

Po co ono? Bo w dzisiejszych moto więcej się komputerem niż kluczami załatwia - u nas w X nie jest najgorzej ale np. w GS to już ani rusz bez tego. Diagnoza jakiegokolwiek czujnika bez "kompa" raczej nie możliwa...

Swoją drogą - zanim zakupię/imy - ma ktoś pożyczyć, abym mógł skasować błędy u siebie (o ile są) i przywrócić ustawienia fabryczne? Jeśli tak - to i aplikacja do niego by się zdała ;) Oczywiście zrekompensuje się walutą przelewową i pokryję koszty wysyłki:Thumbs_Up:

Mirek zakup tego urządzenia mija się z celem ponieważ w Xie jest tylko jeden sterownik silnika i nic więcej . Licznik nie jest sterownikiem tylko prostym urządzeniem analogowym. Sterownik silnika zbiera dane z sondy lambda ,czujnika położenia wału i ciśnienia paliwa więc nie są to jakoś przerażające ilości czujników. Ja mam ICOMa z Aliekspres i tym można robić pełną diagnostyke i programowanie motocykli i samochodów BMW, ale to się przydaje raczej do np. GS1200 gdzie tych sterowników jest kilka , albo samochodów BMW gdzie jest ich np. około 20 , a nie do Xa , który posiada słownie jeden sterownik.

Cezarus 24.10.2016 16:02

Cytat:

Napisał mirkoslawski (Post 503735)

EDIT: W sumie ja już kupiłem, co prawda nie gs911 ale też ma działać - jak sprawdzę to dam znać z testów ;)

Czarek - z tulejami aktualne? Bo ja chętnie przygarnę ;)

Tuleje jutro rano ogarniam zakup materiału :) więc dziś do wieczora można się do listy dopisywać.

mirkoslawski 24.10.2016 16:11

Czarek, sterownik ma jeden ale czujniki typu lambda, wtrysk? Nie wiem - rozmawiałem z Pekaesem i mnie do tego przekonał...wydałem o wiele mniej niż gs911 kosztuje więc ryzyko minimalne a i tak musiałbym pojechać do kogoś, aby mi przywrócił ustawienia fabryczne...za co biorą około 100 - 200 PLN.

Zobaczymy - jeśli się nie przyda - sprzedam. Ale z drugiej strony nasze X mają wyjście do diagnostyki...chyba nie bez powodu ;)

Co do tulei - jak będziesz znał koszta z przesyłką, podeślij dane do przelewu na PW ;)

Boski-Kolasek 24.10.2016 16:23

My mamy( koledze kupilem i uzywamy na wspolnych wyjazdach) 911 spoko, jest.
MAmy to do 10 vinow z aplikacja na tele, ale tylko on ma 3 BMW :)
Moge sie rozejrzec bo ostatnio widzialem cos takiego za 200e i chyba 8 vinow bylo jeszcze.
Ale lepiej ICOMa z aliexpress i na kompa albo telefon.

ofca234 02.11.2016 14:19

no dobra, ale te viny (ilość) to pewnie można łatwo obejść za pomocą byle wirtualnej maszyny i snapsotów, prawda?

mirkoslawski 02.11.2016 15:51

Ja jeszcze nie przetestowałem...ale może w weekend sprawdzę i się podzielę spostrzeżeniami - ja w razie czego mam bez limitów vin(ów) ;)

mirkoslawski 03.11.2016 18:12

Dobra - Pany, mój komputer działa i diagnozuje :) I nawet zdiagnozował mi jakiś błąd ale qwa go skasowałem i pupa.

Tak na marginesie - macie pomysł, skąd wziąć listę (kody) błędów? Tam mam po angielsku i do tego technicznie, i do tego skrótami i ni huhu nie mogę na 100 % mieć pewności...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:53.