Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

operator99 30.06.2018 11:36

Cytat:

Napisał sebastian_j (Post 588158)
W sobotę robiłem sobie duży serwis NAT: kontrola zaworów, wszystkie płyny, filtry itp.
Pomagał mi koleżka który pracuje tutaj w Oslo w serwisie motocykli. Robią głównie BMW i Hondę. Trochę sprzętu się tam przewija. Rozmawialiśmy na temat awaryjności motocykli,no i jakiego to bubla Honda wypuściła.

Jego spostrzeżenia z serwisów NAT:
- wycieranie anody w lagach. Nie znane mu są takie przypadki. Ludzie nie zgłaszają, nie wiedzą, albo cholora wie co.
- śniedziejące/zardzewiałe szpychy. Były takie zgłoszenia. Nie jakieś nagminne, ale ludzie coś tam marudzą. Dodam,że u mnnie też na tylnym kole kilka jest zaśniedziałych. Myślę, że do wyczyszczenia. Na razie olewam.
- zacinający sie przycisk SET. Znanych kilka przypadków. Wymieniają ludziom, którzy to zgłoszą. Też kilka razy mi się zaciął. Objawi się jak zimno i mokro. Olewam na razie.
- złe funkcjonowanie przycisku startera.Znanych kilka przypadków. Myślę, że to chodzi o problem z rozruchem który był tutaj opisywany. Wymieniają przycisk startera z wiązka kabli która idzie pod bak z prawej strony. Problem ustępuje.
- rdza na ramie. Ogólnie problem nie znany, ale sam zauważył że tam gdzie farba obita ruda się pojawia. Sprawa dyskusyjna.
- gówniane plastiki. Sprawa dyskusyjna. Reczywiście może jakiegoś szczególnego zaufania nie wzbudzają, ale np. ja swoje zdejmowałem i zakładałem już z 10 razy. Wciąż dobrze spasowane i wszystkie zaczepy na swoim miejscu.

Z poważniejszych rzeczy:
- padają łożyska w tylnym kole. Nie jakaś nagminna sytuacja, ale wymieniali już kilka. Sprawa dyskusyjna. Gówniane łożyska czy sposób użytkownia/mycia(karcher)?

Z grubych spraw.
- wymieniali jedną głowicę. Wywalało gdzieć płyn chłodniczy. Wada fabryczna na to wychodzi.

Poza tym co wyżej zero problemów. Waha,olej, filtry i ogień.

Każdy ma swój rozum i wyciąga swoje wnioski. Według mnie i biorąć pod uwagę jaki chłam jest dzisiaj ogólnie produkowany Honda wciąż stanęła na wysokości zadania.

Własności jezdne, silnik, moc itp to inna sprawa.Ogólnie idzię się w tym motocyklu zakochać. Amen.

piszesz znam kilka przypadków,wymienili kilka itd.itp Gdyby to było kilkaset to jest problem ! a nie kilka gdzieś zasłyszanych opowieści

googels 30.06.2018 18:19

A wiec pani. Byłem dziś na serwisie, gwarancja.
według serwisu do wymiany
szprychy
kosz sprzęgłowy
łożysko wału
łożyska koła
łożyska główki ramy
Na serwisie powiedzieli ze to nie pierwsze moto z tymi objawami, wszystkie które trafiły były z 2016 roku, nie było u nich ani jednego z tymi problemami z roku 17.
teraz czekamy na decyzje hondy.
A więc nie taki super ten motorek

motif 30.06.2018 18:38

Cytat:

Napisał googels (Post 588527)

no to już wiadomo, że honda zeszła na psy. Stąd ten wątek.
Pytanie czy zrobią na gwarancji.

googels 30.06.2018 18:50

Porobili zdjęcia plus opisy serwisu. Odpowiedź do 7 dni. Jak nie przyznają idę do adwokata.

mdxmd 30.06.2018 19:34

Cytat:

Napisał googels (Post 588527)
A wiec pani. Byłem dziś na serwisie, gwarancja.
według serwisu do wymiany
szprychy
kosz sprzęgłowy
łożysko wału
łożyska koła
łożyska główki ramy
Na serwisie powiedzieli ze to nie pierwsze moto z tymi objawami, wszystkie które trafiły były z 2016 roku, nie było u nich ani jednego z tymi problemami z roku 17.
teraz czekamy na decyzje hondy.

co to za łożysko wału ??? ? chodzi o wałek sprzęgłowy ?

madafakinges 30.06.2018 19:53

Będę się powtarzał ale masz pechowy egzemplarz.
Bo to nie jest normalna przypadłość modelu...

mdxmd 30.06.2018 20:18

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 588538)
Będę się powtarzał ale masz pechowy egzemplarz.
Bo to nie jest normalna przypadłość modelu...

dziwi mnie tylko taka kumulacja różnych podzespołów, części te pewnie pochodzą o różnych dostawców więc trzeba mieć wyjątkowego pecha.

madafakinges 30.06.2018 21:10

Dziwne bo jedziemy parę Afryki po świecie i nie dzieją się takie cuda...

motif 30.06.2018 21:36

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 588545)
Dziwne bo jedziemy parę Afryki po świecie i nie dzieją się takie cuda...

Słaba jakość materiałów, kontroli i wykonania właśnie oznacza przypadkową jakość, trafileś może na dobrą sztukę albo jeszcze wszystko masz przed soba.
Statystyki sie liczą a nie pojedyncze przypadki.

Wilk96 30.06.2018 23:44

Cytat:

Napisał motif (Post 588548)
Słaba jakość materiałów, kontroli i wykonania właśnie oznacza przypadkową jakość, trafileś może na dobrą sztukę albo jeszcze wszystko masz przed soba.
Statystyki sie liczą a nie pojedyncze przypadki.

To ja się podepnę do statystyki, moja NAT właśnie skończyła pierwszy rok, i ma przejechane 41 tyś km. Ostatnie kilka tygodni dostała ostro popalić, kilka tyś km po bezdrożach gór Pamiru. I co się popsuło do tej pory ?? A no nic ! jedyne co dzisiaj zauważyłem jak zmywałem z niej Pamirskie błoto i kurz to powycieraną farbę koloru srebrnego z uchwytów dla pasażera które idą wokół siedzenia, farba zdarła się od pasków którymi wiązałem worek na tylnym siedzeniu. I co teraz zrobię ? ano będę wiązał dalej i jak się cała wytrze to będą uchwyty w kolorze czarnym :)
Afryka jest niczym koń w polu nie do zajechania, lać paliwo wymieniać olej, filtry i opony i jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć.
Powiem szczerze nie oglądam jej szprych, ramy itp elementów, bo i po co ? Afryka to nie HD aby stał w salonie i raził swoimi wypolerowanymi chromami, NAT służy do ciężkiej turystyki więc powinna być pokryta warstwą kurzu i zeschniętego błota :at:
Śmieszą mnie tutaj niektóre wypowiedzi ludzi którzy mieli tylko okazję pooglądać NAT w salonie lub u kolegi a mądrzą się strasznie o jej wadach, wychwalając przy okazji GS, KAT-y itp. :dizzy:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27.