Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Chlewik dla Dzików, czyli "Wątek o motocyklach marki KTM powyżej 690 cm sześciennych" (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35338)

Mirek Swirek 16.11.2020 22:28

Cytat:

Napisał Fizolof (Post 705207)
A ktoś kiedyś narzekał, że założył zawias od S-ki i że wyglada teraz bajera, ale jeździ się gorzej bo się podniósł środek ciężkości i wali się bardziej w zakrętach i tak jakoś zapamiętałem a było to w czasach kiedy myslalem o kupnie 990. Jestem ciekawy Twojej opinii jak już zmienisz. Ja chce T7 podnieść o 2-2,5 cm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mialem Lc8 z 210 mm skoku i R-kę. Jeśli ktoś myśli o R na szosie, czy też moto uniwersalnym i wykorzystywaniem pełnej mocy, to pomylone gary (moim zdaniem). R bez Abs i większość siły hamowania idzie w zawias, a jak kierownik nie ma obycia ze sprzętem, tak jak ja nie miałem, to były uślizgi tylnego i przedniego koła też. Pomijam już samą prace zawiasu, że gdy w gaz, to kiera do góry. Jak gwałtowne hamowanie i pełne zanurzenie i bywały uślizgi kół. Na Scorpionach jeszcze pół bidy, ale na Mt 21 już było bardzo wesoło, pory pełne i nie ukrywam, że w prowadzeniu moto miszczem świata nie jestem. Im lepsza kocha, tym mniej stabilniej i bezpieczniej na czarnym, ale to żadna nowość. Objuczony R, to już "latawiec". Już na 210mm hamulec przód potrafi zahamować, tył... w 80% nie robi, z dużym opóźnieniem i Abs, a w R, opóźnienie i blokada koła.

Ogólnie nie rozumiem, po co motać ten zawias wyżej... Ja, teraz już wiem, że lżejsze moto więcej zrobi, niż ciężki klocek i wyższy zawias. Ok, jak jeździłeś cross, trial, to może go wykorzystasz, może... W sumie to kierownik jedzie,a nie moto...

Zmyler 16.11.2020 22:39

Mirku zgodzę się że podniesienie nie poprawia precyzji prowadzenia na szosie. Ale jest i na to sposób: ciut mocniejsze poskręcanie tłumienia. Ale superbika nie zrobimy. Troche lepiej będzie. Ale oczywiście i opony i sama wysokość motocykla ....no wiadomo.
Natomiast co do podniesienia zawiasu w teren.... NAJLEPIEJ wydane pieniądze na poprawki w motocyklu. Widziałem to najpierw po sobie a później po dobrze znanym Ci " Łysym z Brazzers'a". W terenie te 3.5cm robi różnice. Na plus. Duży. Sam ten zawias nawet niski jest dobry ale podniesiony jest ....lepszy.

madafakinges 17.11.2020 10:25

Nie ważyłem akrapów "cygar".
Co do wysokiego zawiasu, to nie miałem problemów z prowadzeniem na asfalcie powiem więcej lubie wysokimi moto jeździć, a to że dzik się slizga nie wynika z zawieszenia a ze sztywności kratownicowej ramy, dlatego teraz w nowych moto (790 czy CRF) robi się bardziej wiotkie ramy, żeby uzyskać więcej trakcji.
Poczciwi zawias wp w lc8 jest naprawdę prima sort na potrzeby śmiertelników i można go ustawić pod siebie, wykorzystując oryginalną ściągę. W teren na soft, asfalt na sport.
W latach mojej świetlności na ADV950 solo, ale i w dwie osoby potrafiłem ślizgać się tyłem w zakrętach tak, że conti ataki były zrolowane/ poszarpane na bokach. Nie jest to specjalnie efyktywna jazda, ale na pewno efektowa i dająca sporo fanu.

krynek 17.11.2020 10:48

Coraz częściej jest tu o zawiasie, jest może gdzieś jakaś ściąga jak w lc8 po kolei zrobić to dobrze (?), ustawiłem zgodnie z instrukcją na "położenie fabryczne " i po transalpach tenerach jest dobrze ale zdaje mi się że nie potrafię wykorzystać potencjału zawiasu - a w skrócie nie widzę różnicy po wykonaniu np pięciu klików.
pozdr

Babel 17.11.2020 10:53

A kiedy robiłes serwis zawiasu ?

lukasz_vip 17.11.2020 11:41

Daj kilka wskazówek i może ci ustawimy. Wyjściem jest zawsze setup producenta i sprawny zawias. Ile ważysz? Jak jazdę preferujesz: spokojna, szyba, ostra? Jakie trasy: płaskie szybkie, wolne traile, dużo hopek?

madafakinges 17.11.2020 12:05

Cytat:

Napisał krynek (Post 705353)
Coraz częściej jest tu o zawiasie, jest może gdzieś jakaś ściąga jak w lc8 po kolei zrobić to dobrze (?), ustawiłem zgodnie z instrukcją na "położenie fabryczne " i po transalpach tenerach jest dobrze ale zdaje mi się że nie potrafię wykorzystać potencjału zawiasu - a w skrócie nie widzę różnicy po wykonaniu np pięciu klików.
pozdr

Pierwsze co musisz zrobić to serwis, najlepiej dać komuś kto się zajmuje zawieszeniami, bo 'zwykły' mechanik wymieni ci olej i uszczelniacze, a zawieszenie powinno się rozebrać w drobny mak łącznie z cadridżami.
Ustawianie zawieszenia, które od lat nie było prawdziwie serwisowane, to tak jak próba regulacji przytkanych gaźników.
Patrzysz w serwisówke ewentualnie na airboxie masz naklejke z 3 ustawieniami.
Zacznij od soft przejedź się po dziurach, później daj na sport wierz mi różnica będzie b.duża, ale podstawa to dobrze przeserwisowanie zawieszenie z dobrym olejem w środku.

Naprawdę warto też przeserwisować amortyzator, powinno się to robić wg ktm co 25tyś. koszt ok 350-400zł.

CzarnyCzarownik 17.11.2020 12:57

Co do braku regulacji... u mnie w XR był "zapieczony" pręt co idzie przez sztycę. Można było sobie kręcić regulacją ale skutku wiele to nie dawało (pret był w gornym położeniu i nie wracał).

Taki serwis raczej nie bedzie kosztować 300-400zł, wydaje mi się, że tyle to może braknąć na same części. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8393cf88e4.jpg

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

madafakinges 17.11.2020 13:13

To jest właśnie wynik nie serwisowania, gdyby było to robione raz na rok/dwa to amor byłby nówka w środku.

Babel 17.11.2020 13:18

I to jest 100% racji - u mnie rozebrałem w zeszła zimę - było naprawdę super czysto i wszystkie regulacje pieknie działały.
Po zmianie panewek/uszczelniaczy i oleju byłem w szoku jaka jest róznica w pracy zawiasu.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:53.