Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   O ładowaniu aku słów kilka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450)

pałeł 19.02.2023 21:12

1 Załącznik(ów)
podobno ktoś kiedyś skonstruował taka ładowarkę uwzgledniająca te zależności ale czy cudowne super drogie ładowarki bezobsługowe to maja to wątpię i ja z tym sie nie spotkałem studiując ich dokumentacje dtr

czyli -24mV/C powyżej 25stopni albo plus jak kto woli poniżej tych 25

taka ciekawostka

zimny 19.02.2023 21:24

Pałeł jeśli wierzyć opisom NOCO genius 5 i ctek 5.0 to mają takową kompensację. Czy tylko na papierze czy w realu to pewno nikt nie wie. Ale raczej by o tym nie pisali jakby nie było ..

pałeł 19.02.2023 21:40

Cytat:

Napisał zimny (Post 808992)
Pałeł jeśli wierzyć opisom NOCO genius 5 i ctek 5.0 to mają takową kompensację. Czy tylko na papierze czy w realu to pewno nikt nie wie. Ale raczej by o tym nie pisali jakby nie było ..

nie znalazłem takiej informacji w instrukcjach
sa dwa tryby 14,4 i 14,7 to ten z gwiadka śnieżka ale to ty sam musisz wybrać a dwa niby jak on mierzy temperaturę aku :D

Dzieju 20.02.2023 07:12

Pałeł , no coś ty nie wierzysz w cudowne ładowarki jak np ctek , narażasz się wszystkim zwolennikom :)
Zaraz ci udowodnią że te migające kontrolki wszystko mówią i wszystko zrobią lepiej niż wszystkie inne ładowarki świata :D
Co do zmniejszania napięcia ładowania to w samochodach, niektórych , takie coś działa.
W komorze silnika jest gorąco, dla akumulatora za gorąco , dlatego napięcie potrafi być obniżone o te ok 0.3-0.4V względem ładowania w niższych temperaturach otoczenia.

Artek 20.02.2023 08:37

O tym, by pilnować wysokiej temperatury ładowanego akumulatora wiem od dawna.
W zeszłym tygodniu w dużym mercedesie miałem okazję przekonać się, że ładowanie może być także ograniczone poprzez zbyt niską temperaturę zewnętrzną. Poniżej ok 5-8 C na plusie "system" nie doładowywał akumulatora do pełnej pojemności.

zimny 20.02.2023 09:18

Te ładowarki o ile mi wiadomo - mierzą temp otoczenia. Mogę się mylić oczywiście.

Ale to już kwestia innej dyskusji - czy mówimy o urządzeniach obsługowych,. dla świadomego użytkownika, czy podpinamy krokodylki, włączamy do gniazdka i następnego dnia odłączamy nie zastanawiając się nad tematem za specjalnie :spac:

Ja dopiero z wątku na FAT dowiedziałem się o czymś takim jak gęstość elektrolitu :) I do GSa używam (póki co bo zamierzam kupić lepszą) ładowarki z Lidla za 60zł :D

Na forum BMW dostałbym za coś takiego dożywotniego bana :haha2:

pałeł 20.02.2023 09:43

Cytat:

Napisał Artek (Post 809025)
O tym, by pilnować wysokiej temperatury ładowanego akumulatora wiem od dawna.
W zeszłym tygodniu w dużym mercedesie miałem okazję przekonać się, że ładowanie może być także ograniczone poprzez zbyt niską temperaturę zewnętrzną. Poniżej ok 5-8 C na plusie "system" nie doładowywał akumulatora do pełnej pojemności.

W mituwisi mam voltomierz w kabinie i przy temp w okolicy 0 mam zawsze ładowanie w okolicy 14.8 15.2v bo to klasyczny zegar a nie cyfrowy ale widać wyraźnie ze juz wchodzi na czerwone pole. Sprawdzałem kiedyś i w mitsubishi faktycznie jest korekta napięcia ładowania od temperatury i działa. Nigdy przy niski h temperaturach nie było to mniej ni 14.4v jak jest w standardzie a zawsze wyżej!

Artek 20.02.2023 10:51

O tym właśnie piszę Pałeł.
Ładowanie kwasiaka "na full" w niskich temperaturach zimowych także może szkodzić akumulatorowi.

Dzieju 20.02.2023 12:42

Cytat:

Napisał Artek (Post 809025)
Poniżej ok 5-8 C na plusie "system" nie doładowywał akumulatora do pełnej pojemności.

Poniżej tych 5-8* powinien ładować ok 14.7 ,powyżej tej temp. 14.4, a jak gorąco pod maską 13.8-13.9.

Cytat:

Napisał Artek (Post 809057)
O tym właśnie piszę Pałeł.
Ładowanie kwasiaka "na full" w niskich temperaturach zimowych także może szkodzić akumulatorowi.

Możesz to uzasadnić praktycznie?
Oczywiście pomijam kwasiaka rozładowanego i zamarzniętym elektrolitem.
Skoro zalecane jest podwyższanie napięcia celem dopełnienia naładowania.
Oczywiście poproszę tylko praktykę a nie wiedzę" internetową" bo ktoś gdzieś coś słyszał.

W dawnym ciężarowym spotkałem się z przełącznikiem ręcznym zmiany napięcia ładowania zima-lato.
Na zimę oczywiście wyższe o 0.5 V.

Artek 20.02.2023 13:57

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 809077)

Możesz to uzasadnić praktycznie?

Skoro zalecane jest podwyższanie napięcia celem dopełnienia naładowania.
Oczywiście poproszę tylko praktykę a nie wiedzę" internetową" bo ktoś gdzieś coś słyszał.

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.
Układ ładowania auta nie chciał ładować akumulatora do pełnej pojemności z powodu zbyt niskiej temperatury. WYDAJE MI SIĘ, że jest to celowy zabieg, aby przedłużyć życie aku.
Nowy mercedes z końcówki zeszłego roku (bo takim z kamerami :vis:zamiast lusterek przyszło mi mieć nieprzyjemność) już nie pokazuje napięcia w instalacji a tylko pokazuje ikonę z stanem % naładowania aku.
No i :) mój wyświetlał ikonę, że nie naładuje do pełna, bo jest zbyt zimno. Doładowywał tylko do ok. 80%.

Postaram się to zobrazować, jak wrócę do pracy ( a nie wiem, kiedy wrócę:D).

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:07.