![]() |
1 Załącznik(ów)
I oto wyłania się z ciemności nowa AFRICA Team ;)
|
Nooo. ...pogratulować
|
No no no ale u pana Hondy się dzieje :drif::drif::drif: zaczyna mi się coś tutaj podobać :D:D:D
https://www.youtube.com/watch?v=sHk_toRUP2w a tu prośże jaka perełka hhhhmmm zamiast Dominatora ??? https://www.youtube.com/watch?v=8FgPaRHwjNk |
Tutaj koleś fajnych kilka szczegółów wyłapał.
http://idratherberiding.com/2015/05/...-twin-spotted/ Co ciekawe zwraca uwagę na to jak nisko jest kanapa... |
|
1 Załącznik(ów)
Niemcy juz wplacaja na nowa Honde :D
Załącznik 56013 z centrali powiedzieli cene 12700 ojro + 300 za malowanie HRC. Masa zatankowana 219kg, 3 wersje wyjda. Kierowcy testowi jako pierwsi zamowili te maszyny. Oj cena duzych katow pojdzie w dol, oj pojdzie.... |
Cytat:
|
Dzieju, ale moc podwojna miedzy nogami ;)
|
czy tam jest napisano ohne ABS?
|
Cytat:
|
Mysle ze masa motocykla musi byc do tej mocy, bo inaczej homologacji nie dostanie. Znacie Honde CR500? 101kg i 65 koni, a jak wersje drogowa robili to silnik mogl miec najwyzej 22 konie czy jakos tak.
Graphia, tak se zamowil :) Beda miec wszystkie modele, ale wylaczane |
Dzieju, patrząc na kilogramy to moja Afra solidniejsza od Twojej....:-))
|
Cytat:
Tak tak ,a za 10-15 lat te afriki skoncza w polsce |
I będą tańsze od "Starych Afryk"
|
Z abeesem bedzie dyszke ciezsza ;-)
|
Moze jedną z kasy forumowej Zaklepać :) i zwiększyć kasę na składki.
|
1 Załącznik(ów)
Na austryjackim forum znalazlem fajna fotke afryki ktora podczas przejazdu przez rzeke w Mongolii zostala porwana przez wode na 200 metrowa myjnie dla motocykli... Po wyciagnieciu i wysuszeniu, odpalila i wrocila do domu :D
Załącznik 56016 A KTMy sprzedaja za taki dizajn w ciezkich pieniadzach... http://www.motorradonline.de/sixcms/...pg.1957923.jpg I niech mi tu ktos powie ze afryka nie jest najlepsza... |
no to nie chwaląc się z masą prawie trafiłem... a teraz moc! 85KM max 90...
ten co marzył o 200Kg z paliwem :) nie realne, musiałaby nie mieć wału korbowego jak w KTM 990 :) |
Fassi, przecież to twój charakter pisma. I pieczątki żadnej tez nie widzę. :haha2:
|
Myku, chcialbym taka zaliczke juz wplacic za motor :D, Ty juz zbierasz ojro? Bo wiesz, Grecy przyjda i Ci je wezma na jesien :D
|
No zacząłem. Zaczynam się wyprzedawac przecież. A do Grecji to tylko na polskich blachach pojadę :D
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
a czemu wymazałeś facjatę, popłakał się chłop czy poszukiwany?
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Masa zatankowana 219, to przy 20l zbiornika daje moto gotowe do jazdy o masie 199kg i litrem paliwa w zapasie ;)
|
litra benzyny waży 800 gram
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
A dokładnie gęstość benzyny waha się od:
-0,67 g/cm3 – benzyna lekka do - ok. 0,78 g/cm3 – benzyna ciężka, przyjmuje się, że taka zwykła benzyna waży ~0,75kg/litr. J. |
ok, ale gdyby nowa AT miała koła napompowane azotem :) to ile lżejsza będzie? ktoś to wyliczy :) zawsze można jeszcze ramę napompować.
no i kolejne pytanie statycznie masa/przyciąganie ziemskie będzie lżejsza ale czy dynamicznie (w ruchu) też tak będzie... może jakiś fizyk się wypowie :) są wakacie może nie ma co robić :) Hej! |
helem koła pompować trza!
a motór najlżejszy będzie dokładnie na równiku ;) |
Cytat:
Powietrze 78 proc Azotu(N) masa 14 g/mol występuje w czastkach dwuatomowych 28g 21 proc Tlen(O) masa 16 g/mol występuje jako O2 32 g 1 proc Argon(AR) masa 40 g/mol inne gazy pomijamy to ułamki Czyli mol gazu powietrza waży około... 78 - x 100 - 28 = 21,84 g/mol 21 - x 100 - 32 = 6,72g/mol 1 - x 100 - 40 = 0,4 Czyli razem około 28,96 g Tyle waży mol Powietrza Waga mola azotu to około 28 g -bardzo podobnie Poniewaz mol zajmuje 22,4 l to mozemy obliczyc ile wazy powietrze w kole :-)) Srednica to załóżmy 0,1 m długośc 2 m, czyli mamy walec . V = Pi x r kwadrat x h 3,14 x (0,05x0,05)x2 =0,0157 metra szesciennego czyli 15,7 litra Wracając do koła to jest w nim 2 ata więc ilość powietrza to 15,7 x 2 m= 31,4 l litra Przyjałem obwód koła 2 metry a w rzeczywistosci jest go troche mniej 1,67 metra Wiemy ,że jeden mol powietrza ma 22,4 litra i waż po naszych obliczeniach 28,96 grama Czyli u nas jest 31,4 litra - x 22,4 litra - 28,96 g (powietrze) = 40, 59 g Tyle wazy powietrze w kole A Azot 31,4 litra - x 22,4 litra - 28g = 39,25 g Tyle waży Azot w kole Czyli róznica niewielka jesli chodzi o mase :-))) |
Najlepiej pompować wodorem dla letkosci a ranty opon nasmarować nitrogliceryną coby lepiej na obręcze naszły...
|
O cuuurva, Puszek, dzieki za wylozenie. Nareszcie zrozumialem te mole i nie wiedzialem ze to takie proste. Mielem do doopy chemika nauczyciela widac...
A mam takie pytanie jeszcze. Jade godzine moturem na autostradzie. Zjezdzam na parking i parkuje motura. Jak dlugo sie jeszcze kreci powietrze w oponach? To pytanie mnie nurtuje od czasow dziecinstwa.... |
Cytat:
Ale zadam Ci pytanie...Zdarzyło Ci sie kiedyś , jadac autem , przy niewielkiej predkości na zakręcie np w miescie poczuć ,że powietrze wewnątrz auta się przemieściło? Np pasażer ma włączoną klimę/grzanie. Najlepiej czuć to w busie . |
Zgadza się! A ja myślałem, ze ma to jakiś związek z nagrzewnicą i silą odśrodkową.
|
Najlepiej sprawdzisz jak przemieszcza się powietrze wewnątrz busa pełnego pasażerów puszczając bąka :)
|
Cytat:
|
Puszek, w berlinskim metrze nowe pociagi to jeden dlugi wagon. Jak stoisz calkiem na koncu podczas ruszania , to idealnie czuc jak powietrze sie spreza i gwizdze uciekajac przez wszystkie uszczelki. Z przodu odwrotnie.
A jak na pelnej predkosci mina sie pociagi w tunelu to uszy zatyka. A bonki to idealna metoda badania szybkosci przemieszczania sie powietrza :D |
Dzięki Puszek! Całe życie się zastanawiałem, dlaczego to powietrze mi się rusza w aucie na zakrętach :)
|
Puszek mam jeszcze jeden dylemat z tymi pszczolami. Ty jako transportowiec moze mi pomozesz?
Wiec tak. Ciezarkowka wiezie na pace 2 tony pszczol luzem. Pszczoly luzem siedza na drazkach jak kury i jest ich 2 tony. Teraz dupniemy w pake i pszczoly wzlatuje i lataja po tej pace. Pytanie, ile wazy ciezarowka i ladunek? Jestem inzynierem i obliczam konstrukcje budynkow i nie potrafie rownowagi sil ulozyc. Pali mi to wyobraznie i kurde nikt mi tego sensownie nie umie wytlumaczyc. Pytanie na serio. |
Cytat:
Ale nie idźmy w tą stronę czy pszczoła siedzi, czy kuca. |
Cytat:
Ciekawy problem...Ale uproscmy go troche... To nie pszczoły a helikopter oraz nie jest to plandeka ale lora. W takiej sytuacji 2 tonowy helikopter wazy 2 tony w spoczynku. Gdy sie uniesie powyzej podłogi to wytworzy siłe ciagu równą co najmniej 2 tonom - musi zrównowazyc siłę ciazenia.. Siła ta bedzie skierowana w strone podłogi samochodu w postaci podmuchu i bedzie powodować nacisk 2 ton na podłoge auta. Oczywiscie przy załozeniu że cała siła z wirnika rozłozy sie na podłodze a nie rozejdzie sie gdzies na boku. Analogicznie powinno byc ze pszczołami. |
Fassi Ty o pszczołach, ale Ci rybami odpowiem - bo to prostsze do pojęcia i jak kto chce do sprawdzenia w warunkach domowych.
Legenda: kontener = akwarium pszczoła = ryba Stawiamy na wadze kontener z pszczołami (akwarium z rybami). Pszczoły siedzą na podłodze (ryby opierają się o dno). Ruch skrzydełek powoduje wywieranie ciśnienia na dno kontenera (rybki machają płetewkami i też wywierają ciśnienie). Masa układu nie ulega zmianie - odczyt na wadze jest ten sam. Pomijam kwestie istnienia kontenera na 2 tony pszczół. |
Z takich problemów to ja też mam podobny.
Weźmy sprężynę (może być z Afry) i ściśnijmy ją. Zawińmy drutem z tego samego materiału co sprężyna, żeby pozostała ściśnięta. Mamy nagromadzoną energię. Teraz wrzucamy to co nam wyszło do kwasu, wszystko rozpuszcza się w miarę równomiernie (bo jest z tego samego materiału). Co się stało z nagromadzoną energią? |
Tym czasem czekając na nową afrykę...
|
Cytat:
To pytanie do znawców materiałów i ich obróbki....pewnie to stosują w przemyśle. edit Jest rozwiazanie http://www.interklasa.pl/portal/inde...&page_id=16534 |
Wy tak technicznie a ja bardziej egzystencjalnie... Pytanie to poruszyła katechetka na zajęciach religii ćwierć wieku temu. Czy skoro Bóg może wszystko, to czy może stworzyć ciężar którego nie był by w stanie podnieść...
|
Cytat:
|
Aaaaa to pytanie podchwytliwe w pewnym sensie. Podnieść to można masę, a ciężar to siła.:)
Co do ciężarówki i pszczół to wejdź sam na ciężarówkę i podskocz - proste? Zawiecha w ciężarówce wstanie. Siła aero od wirnika śmigłowca to chyba działa na ten wirnik od dołu, pobudzone powietrze poniżej jest już bardzo rozproszone. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |