Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   O ładowaniu aku słów kilka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450)

pałeł 20.02.2023 22:12

Cytat:

Napisał Artek (Post 809057)
O tym właśnie piszę Pałeł.
Ładowanie kwasiaka "na full" w niskich temperaturach zimowych także może szkodzić akumulatorowi.

obstawiam na trochę inna technologie aku pewnie litówka jakaś one tak maja takie cuda chociaż diabli tam wiedza cos sobie merc wymyślił pewnie w stosownej "knidze serweiosowej" do tego samochodu gdzies to jest opisane ale kto być chciał tego szukać :D

Dzieju 21.02.2023 07:12

Cytat:

Napisał Artek (Post 809096)
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.
Układ ładowania auta nie chciał ładować akumulatora do pełnej pojemności z powodu zbyt niskiej temperatury. WYDAJE MI SIĘ, że jest to celowy zabieg, aby przedłużyć życie aku.
Nowy mercedes z końcówki zeszłego roku (bo takim z kamerami :vis:zamiast lusterek przyszło mi mieć nieprzyjemność) już nie pokazuje napięcia w instalacji a tylko pokazuje ikonę z stanem % naładowania aku.
No i :) mój wyświetlał ikonę, że nie naładuje do pełna, bo jest zbyt zimno. Doładowywał tylko do ok. 80%.

Postaram się to zobrazować, jak wrócę do pracy ( a nie wiem, kiedy wrócę:D).

Ja bym bardziej obstawił technologię szybszego zniszczenia akumulatora, kolejny jest już wyprodukowany i czeka na zakup.
Podałeś przykład odcinania ludzi od wszelkich informacji by nie mogli ich wykorzystać do zarzutów o złe działanie i reklamowania uszkodzeń.
Użytkowanie nienaładowanego kwasowego akumulatora to jakaś herezja.
Może masz tam inną technologię akumulatorów a wtedy może być to możliwe.

Artek 21.02.2023 16:29

Są to zwykłe akumulatory kwasowe z korkami do kontroli stężenia/poziomu elektrolitu.

Dogrzebałem się do instrukcji obsługi:
-Akumulatory ładować w temperaturze otoczenia powyżej 0 . Optymalna temperatura otoczenia wynosi od 10 do 25 .

Ponadto dzwoniłem do serwisu i pogadałem sobie z serwisantem. Jego zdaniem nie ma przeciwskazań do ładowania akumulatorów z zewnętrznego źródła (prostownik). Niemniej pan potwierdził mi, że poniżej 7-8 C auto doładuje akumulatory tylko do ok. 80% pojemności. Ponoć robi się to w celu przedłużenia życia akumulatorów.

Swoją drogą powiem, że rzadko wymieniało się w mojej firmie akumulatory w mercedesach (auta są sprzedawane po ok. 5-6 latach). Scania wsadza akumulatory, które wytrzymują od nowości rok, dwa ( auta robią 100 tyś km. rocznie). Potem aku mocno tracą na pojemności.

pałeł 21.02.2023 18:37

Cytat:

Napisał Artek (Post 809240)
Są to zwykłe akumulatory kwasowe z korkami do kontroli stężenia/poziomu elektrolitu.

Dogrzebałem się do instrukcji obsługi:
-Akumulatory ładować w temperaturze otoczenia powyżej 0 . Optymalna temperatura otoczenia wynosi od 10 do 25 .

Ponadto dzwoniłem do serwisu i pogadałem sobie z serwisantem. Jego zdaniem nie ma przeciwskazań do ładowania akumulatorów z zewnętrznego źródła (prostownik). Niemniej pan potwierdził mi, że poniżej 7-8 C auto doładuje akumulatory tylko do ok. 80% pojemności. Ponoć robi się to w celu przedłużenia życia akumulatorów.

Swoją drogą powiem, że rzadko wymieniało się w mojej firmie akumulatory w mercedesach (auta są sprzedawane po ok. 5-6 latach). Scania wsadza akumulatory, które wytrzymują od nowości rok, dwa ( auta robią 100 tyś km. rocznie). Potem aku mocno tracą na pojemności.

załóżmy ze akumulator jest naładowany na te 100 % jest plus 15 jak temp spadnie to pojemność akumulatora teoretycznie tez i ma prawo pokaz np. 80% ale jak temp wróci do 15 stopni to i nam wróci do 100% bez ładowana nawet. może to cos w rodzaju ochrony przed przeładowaniem nie wiem nie będę mądrował.

s2x 04.11.2024 12:18

Dzień dobry.
"Odgrzeję" trochę temat :)

A ja nie mogę jednoznacznie rozwikłać innej kwestii (nikt mi nie odpowiedział na proste pytanie, nie znalazłem nigdzie na to odpowiedzi).
Czy jest różnica (a jeśli tak to jaka) w układzie ładowania motocykla, który ma aku kwasowe a w tym który ma Li-ion??

Pytam bo:
- przewertowałem sporo schematów instalacji motocykli z obydwoma rozwiązaniami i nigdzie się nie dopatrzyłem różnic w układach ładowania. Czyli jest normalny alternator, regulator napięcia, wyjścia do instalacji itd. Brak jakiś dodatkowych zabezpieczeń, modułów, elektronicznych sterowników czy tym podobnych elementów.
- w sporej części motocykli z fabrycznymi akumulatorami Li-Ion, w instrukcjach obsługi jest zapis, że "zaleca się" Li-Ion, ale można zamontować akumulator kwasowy.
- w starszych motocyklach (nawet 15/20 letnich) widziałem wielokrotnie pomontowane baterie Li-Ion tylko dlatego, że ktoś miał nazwijmy to fanaberię i chciał spróbować czy da radę.....i świetnie dawało radę.
Więc.... tak mnie to zastanawia....

matjas 04.11.2024 14:41

z punktu 'widzenia' motocykla nie ma różnicy.
nie ma różnicy w sposobie ładowania na linii alternator - regulator - odbiorniki - bateria, tj. przynajmniej dopóty dopóki jakiś cwaniak z BMW /oni są z tego znani :D/ nie wpadnie na pomysł aby baterią sterować po CANie i wtedy będzie ona miała swojego NODa /czyli adres w systemie/ i trzeba będzie jechać do serwisu żeby cokolwiek dokonać w temacie.

ergosumując :D
kwasiak to kwasiak i może być instalowany gdziekolwiek jeśli się tylko zmieści.
LiIon ma swojego BMSa i ten system dba po stronie baterii o to aby nie stała się jej krzywda - naładowanie odpowiednim prądem i do 80% oraz o to aby nie spadło napięcie ogólne ogniwa poniżej dopuszczalnego.

jako dowód można przecież ładować LiIon zwykłym prostownikiem.

m

p.s. wykonaem swojego 'pająka' z trzema wtyczkami DIN i podpiąłem prostownik i ładuję trzy motki z jednego prostownika - narazie 5a - GS80 ciągnie swoje bo żeby go obudzić znowu musiałem chechłać. temat na inną opowieść.

garbaty 04.11.2024 15:27

To nie jest tak że się nie da, chodzi o optymalne parametry ładowania jednych i drugich dobrane do procesów chemicznych jakie w nich zachodzą. Lion lubi wyższe napięcie, Pb wyższą wartość prądu. Naładujesz jeden i drugi, ale czy do ich deklarowanych parametrów?

matjas 04.11.2024 15:32

MOIM ZDANIEM - mogę się mylić - LiIon zadba sam o to aby było dobrze.

Emek 04.11.2024 15:43

Ładowaliśmy Liion kilka razy zwykłym prostownikiem i nic nie jebło a aku działało jak należy ale ja nie expert.

rrolek 04.11.2024 18:03

Cytat:

Napisał s2x (Post 864128)
......wdziałem wielokrotnie pomontowane baterie Li-Ion tylko dlatego, że ktoś miał nazwijmy to fanaberię i chciał spróbować czy da radę.....i świetnie dawało radę.
Więc.... tak mnie to zastanawia....

Fanaberia fanaberią, ale różnica masy jest (i w lekkich liściach nawet wyczuwalna).
Ale świetnie to daje radę jak jest ciepło. Przy zerze już wolniej kręci zimnym silnikiem, przy -5 całkiem słabo, przy -10 jeno już tylko kopniak. Dodam, że owszem, na zimę leje oliwe zimową (5w40 vs 15w60 latem) i mam świadomość, że gęstnieje. W drugim singlu zwykły Pb daje radę i w -15.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:07.