![]() |
A ja się Lena bardzo cieszę, że troszkę na relację poczekaliśmy, dzięki temu w szarej rzeczywistości znów mogę się przenieść ponad miesiąc wstecz, dziękuję za wprowadzenie mnie w ten nastrój (chociaż zaraz w pracy mnie uduszą za rozkojarzenie:)
ola |
Cytat:
Liczę na relację z "Waszej części" łącznie z noclegiem a Andorze :). |
Poczekam Lena aż skończysz (nie poganiam, może być kiedykolwiek;) i wkleję to co namazałam w zamkniętym wątku. Może do tego czasu najdzie mnie wena, żeby to uzupełnić o dłuższe opisy;)
|
6 Załącznik(ów)
Pogoda wreszcie dopisuje. Przed nami Bretania z wybrzeżem Morbihan i największym na świecie skupiskiem prehistorycznych megalitów w Carnac.
Załącznik 24975 Alignements de Menec jest największym ( spośród trzech ) zgrupowaniem menhirów, obejmującym 1099 uporządkowanych głazów. Załącznik 24983 Załącznik 24974 Słynne menhiry pochodzą z okresu od 5000 - 3500 lat p.n.e. i wiąże się z nimi wiele legend. Jedna z nich głosi, że dzisiejsze głazy to rzymscy legioniści zaklęci przez świętego Conely'ego, którego to chcieli pozbawić życia ;). Bretański klimacik :) Załącznik 24976 Lądujemy w okolicach Nantes, gdzie przy kolacji opracowujemy dalszą strategię. Kici, jako nie zrzeszony, stary (już :)) kawaler, dwoi się i troi, żeby kolacja dla Oli była ładnie podana. Załącznik 24977 Jako że Francuzi są estetami, nam również się to udziela - Wojtek łapie dół, w związku z fryzurą, jaka serwuje mu nowy kask (prezent 40 - stkowy od afrykańskiej braci :):bow:) Schuberth C3. Przypomina to w pewnym sensie przejazd kosiarką rotacyjną przez środek trawnika :haha2:. Moim pierwszym skojarzeniem gdy to zobaczyłam był Wolverine - bohater z X-menów :D. Z czasem problem będzie narastał... Do tematu kasku jeszcze wrócimy :) |
4 Załącznik(ów)
Krótka narada i decydujemy się obejrzeć kilka z licznej grupy zamków nad Loarą. Niektórzy mawiają, że Francja to **ujnia z patatajnią :D, nam jednakoż przypadła do gustu. Klimat, ludzie, widoki, fantastyczne jedzenie i ...wino , którego spożycie (zwłaszcza przez męską część teamu ) dawno przekroczyło formę degustacji.
Załącznik 24979 Załącznik 24980 Załącznik 24981 Załącznik 24982 Kici przywiózł zapewne drugie tyle korków po winie - bo wiecie, nigdy nie wiadomo komu, gdzie ani kiedy trzeba / można będzie wetknąć...:D Teraz właśnie degustujemy z Wojtkiem polecane przez forumowego kolegę kilka postów wyżej Porto z Biedronki :o. Zacne jest (19 %) i cena dobra. Wojtek tak się wypuścił na zakupy,że w rzeczonym markecie znalazł również importowane wino z Saint Emilion, o którym będzie mowa w dalszej części. Niestety nie było objęte cena promocyjną :Thumbs_Down:. Mamy zamiar chlapnąć troszkę:drif:, mam więc nadzieję że zamki nad Loarą nie rozmyją mi się zanadto w bezmiarze pamięci :). |
11 Załącznik(ów)
Ze względów sentymentalno - patriotycznych najbardziej zależało mi na obejrzeniu zamku Montresor i nie zawiodłam się.
To jedyny z grupy zamków nad Loara, należący do polskiej rodziny Branickich. Hrabia Ksawery Branicki kupił ów zamek w 1849 roku i zgromadził w nim cenne dzieła sztuki. Dziś zamek pozostaje w rękach potomków Ksawerego po kądzieli - Marii z Potockich Rejowej i jej syna Konstantego. Tuż za bramą wjazdową piękną polszczyzną przywitały nas dwie starsze damy, członkinie rodu Branickich, mieszkające obecnie w służbówce obok zamku. Wnętrza zamku zachowały niemal niezmieniony charakter od czasów Ksawerego - skrzypiące podłogi , pamiątki po królach polskich : Zygmuncie III i Janie III Sobieskim, a także po Adamie Mickiewiczu, trofea myśliwskie, kolekcje broni, sztandary, etc. Taki dom z duszą. 1. Widok na zamek od strony wsi. Załącznik 24984 Załącznik 24985 2. Brama wjazdowa, na tle której ustawili się teamowcy. Załącznik 24986 3. Służbówka. Załącznik 24987 4.Panorama z zamkowego ogrodu. Załącznik 24988 5. Montresorski skarbiec. Załącznik 24989 6.Przytulny salonik. Załącznik 24990 7. Partytura z zapisem nutowym F. Chopina. Załącznik 24991 8. Dzieło Artura Grottgera, który sprzedał je hr. Branickiemu aby opłacić własne wesele. Załącznik 24992 9. Piękne siodło. Załącznik 24993 W pięknej, złotej ramie znaleźliśmy coś ciekawego - epitafium jednego z członków rodu :). Załącznik 24994 Eksplorując montresorskie zakamarki nie byliśmy praktycznie niczym ograniczeni ( poza prośba nie siadania na sofach :D) - mogliśmy zajrzeć w każdy kąt, nie było rozciągnietych sznurków, ani szklanych zapór uniemożliwiających bliższe obejrzenie wybranych eksponatów. Stare, rodzinne fotografie, bibeloty, zastawa stołowa..., sprawiały wrażenie, jakby mieszkańcy zamku wyszli tylko na chwilę. |
17 Załącznik(ów)
Przed nami największy z zamków nad Loarą - chateau Chambord.
Załącznik 24995 Załącznik 24996 Ukryty pośród rozległych lasów jest przykładem francuskiego renesansu. Budowany przez szereg lat przez trzech kolejnych królów Francji, ma również swój polski epizod. W latach 1725 - 33 mieszkał w nim zdetronizowany król polski Stanisław Leszczyński. Łatwo się tu zgubić w plątaninie klatek schodowych i krużganków. 440 komnat zamkowych ogrzewa 365 kominków, a 75 klatek schodowych musiało przyprawiać o bóle nóg ówczesną służbę. "Świetlik" :). Załącznik 24997 Piękne żyrandole, tapety, meble - niestety mało klimatycznie ze względu na ogromne przestrzenie. Hulające przeciągi "urywają głowę". Załącznik 24998Załącznik 24999 Widok z dachu. Załącznik 25000 Załącznik 25001 Załącznik 25009 Stylizowana obsługa. Załącznik 25002Załącznik 25003 Armatura łazienkowa :). Załącznik 25004 Trafiliśmy na pokaz kucia podków. Panowie byli tak zsynchronizowani w ruchach, aż miło było popatrzeć. Załącznik 25005Załącznik 25010Załącznik 25011 Okoliczni hodowcy beagli i ogarów prezentowali swoich podopiecznych i ich umiejętności. Załącznik 25006 Załącznik 25007Załącznik 25008 |
Mapka poglądowa przelotu przez francję.
|
Pięknie się czyta i ogląda :):Thumbs_Up: Lena - w dobty rytm wpadłaś, nie wypadaj z niego przypadkiem :D
|
Pidżamka faktycznie "słitaśna". :lukacz:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:30. |