![]() |
Panowie jak poznać że łożyska w główce są do wymiany?
Przy łożyskach kulkowych to czuć na kierownicy, ale przy łożyskach wałeczkowych jakie są objawy? Mam wałeczkowe NTN (made i japan) i nie wiem czy inwestować. |
Tak samo, będzie czuć na kierze. Ale najłepiiej zdjąć górną półkę i obejrzeć organoleptycznie. ;)
|
2 Załącznik(ów)
Tak wyglądają "wybite" bieżnie łożysk główki ramy. Można sobie zadać pytanie, czy stożkowe łożysko jest mocniejsze?
Fakt bieżnię łożyska kulkowego łatwiej się wybija bo jest o połowę chudsze;) Trudniej jest z demontażem i montażem bieżni łożyska stożkowego. |
Pany, jakiej firmy polecacie łożyska główki ramy, bo będę musiał u siebie wymienić
|
Odgrzewam temat , takim pytaniem .
W mojej trójeczce ,od momentu zakupu, dziwnie się kręciło kierownicą , tzn ; koło w powietrzu i kręcąc od skrajnego prawego, do skrajnego lewego położenia, czuć było take przeskoki , hamujące co kilka stopni ten ruch . Poluzowałem trochę nakrętkę do regulacji ścisku tych łożysk ( niewiele , aby ruch ten stał się płynny ) i podczas jasdy , zwłaszcza na głębszych nierównościach słychać stuki . Teraz istota sprawy - czy nawet dość mocno skręcone łożysko, może wydawać takie dzwięki ? Coś jak dzwięk zamykanej szuflady , taki głuchy. Po czym poznać że łożysko juz jest do wymiany ? Jakieś minimalne zajady na bieżniach ? I jakie zamontować najlepiej - stożek czy kulka - jazda głównie w offie . |
To żarcik taki?
|
Chodzi o to że są skręcone dość mocno a czy pomimo tego może tam być luz .
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:01. |