Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Wtrysk w Afryce (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11446)

Shinigami 29.11.2011 18:54

Cytat:

Napisał wieczny (Post 208618)
A Ty nie miałeś przypadkiem tych strasznych jazd z wtryskiem w swojej zielonej 250 jakiś czas temu?

Rozgryzłeś mnie mleczakami;) Owszem temat tak brzmiał ale potem okazało się, że po prostu silnik stracił kompresję. Potem wyszło jeszcze parę innych rzeczy i skwituję to tak, że: Wtrysk jako taki jest systemem mniej wadliwym niż gaźniki ale jakakolwiek skomplikowana naprawa jest dodatkowo utrudniana przez to, że we wtrysku wszystko jest ze sobą połączone i tak oto proste nietrzymanie jałowych obrotów może zależeć od 3 czujników, 2 elementów i jeszcze kilku przyczyn mechanicznych.

Cibor - W zasadzie to mam taką cichą nadzieję, że uda się zrobić normalną przekładkę i rzeźba będzie minimalna. Nie jestem fanem budowania od podstaw.

Paweł- Może faktycznie tak jest ale raz toczyłem dyskusję ze znajomym mechanikiem i zarzekał się, że sonda nawet jeśli z wyglądu jest identyczna to musi być taka jak fabryczna.

rambo 29.11.2011 21:54

W zasadzie mam tylko jedno pytanie.

W jakim celu ten wtrysk do AT..?
Czy dla sportu i zabawy czy chodzi o jakieś korzyści..?

Shinigami 29.11.2011 22:08

Cudów się nie spodziewam ale opcji jest kilka. Zmiana charakterystyki silnika np. mocniejsza góra. Obniżenie spalania. Dodatkowe bezkarne konie mechaniczne. Ograniczenie serwisu do synchronizacji wtrysku co robi się raz na jakieś 20'000KM.

bliźniak 30.11.2011 00:51

Jakie synchro? Po co sobie komplikować życie: jeden wtryskiwacz centralnie na wspólnym dolocie i będzie pięknie :) Ja bym kobminował w ten deseń. Łatwiej będzie zmodzić dolot - niż motać dwa wtryski i stery i inne szpeje do nich.

banditos 30.11.2011 18:12

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 208764)
Jakie synchro? Po co sobie komplikować życie: jeden wtryskiwacz centralnie na wspólnym dolocie i będzie pięknie :) Ja bym kobminował w ten deseń. Łatwiej będzie zmodzić dolot - niż motać dwa wtryski i stery i inne szpeje do nich.

Na jednym dolocie silnik na pewno straci kilka koni;(
A przeca ma byc odwrotnie :umowa:

rambo 30.11.2011 19:37

Viadro w 2003 ja dostało wtrysk straciło 4 konie i na reakcji na gaz tez było słabiej

Cibor klv 30.11.2011 19:45

Wtrysk na pewno powodowałby lepszą wydajność, a także możliwość dostrojenia silnika gdyby nie normy czystości spalin, gaźnikowce nie mają restrykcji w postaci katalizatorów a to ma wpływ na osiągi.

bliźniak 30.11.2011 20:57

Cytat:

Napisał banditos (Post 208864)
Na jednym dolocie silnik na pewno straci kilka koni;(
A przeca ma byc odwrotnie :umowa:

A ile masz filtrów powierza w Afri kolego?
Swoją drogą w 7'ce monowytrysk to jest bajka - bo można go zamontować bez ściągania baku :p

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 208877)
Wtrysk na pewno powodowałby lepszą wydajność, a także możliwość dostrojenia silnika gdyby nie normy czystości spalin, gaźnikowce nie mają restrykcji w postaci katalizatorów a to ma wpływ na osiągi.

Tak jak mówsz :Thumbs_Up:

Shinigami 30.11.2011 22:51

Jeśli dolot z trampa podejdzie to będzie prostsze niż rozkminianie obudowy do monowtrysku. Po za tym przy Mono to już bym chyba kombinował z mechanicznym sterowaniem.

Wojak 30.11.2011 23:12

Olo ty mi tu dobrze kombinujesz ale ja nie do konca wiem o czym
wy mowita :haha2: W kazdym razie powoli coraz bardziej zglebiam temat
wtrysku od trampa. W week wykrecam gazniki i zrobie pare pomiarow,
zeby wiedziec ile mamy tam miejsca na cudowanie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35.