![]() |
Łożyska są dobrze przedstawione na fiszkach, tylko ta tuleja jest nie od tej strony co trzeba na obrazkach ... natomiast z drugiej strony wahacza wszystko jedno, od której strony wkładamy tuleję bo tam nie ma łożysk kulkowych ..
Aha żeby nie było wątpliwości. W RD07 i RD07a wahacz jest taki sam ... http://www.cmsnl.com/products/swingarm-set_52200my1305/ |
1 Załącznik(ów)
Znowu mnie "7" dziwnie zaskoczyła czytam i czytam jakie łożyska kulkowe?
(rower dla kobity składałem wcześniej i żadne łożyska kulkowe mi nie zostały) Pamiętam jak składałem wahacz to trzeźwy byłem "3" nie ma kulkowych!!! |
To ja już wiem skąd się wziął błąd w rysunku dla RD07. Wzięli rysunek od RD03, w miejsce jednego z łożysk igiełkowych wstawili dwa kulkowe i tylko zapomnieli że już od tej strony nie wstawi się tulejki ...
Hmm czemu zastąpili jedno igiełkowe dwoma kulkowymi ? Hmm ja się na tym nie znam ale może łożyska kulkowe lepiej znoszą siły jakim działa łańcuch na wahacz ? A może po prostu trzeba było obniżyć koszty produkcji :confused::dizzy: |
W 04 są igiełki. Kulkowe mają mniejszą powierzchnię styku z bieżnią, więc stawiają mniejszy opór toczenia, ale też przenoszą mniejsze obciążenia. Igiełkowe w wahaczu wydają mi się bardziej logiczne...
|
No to w takim razie to musiała być sprawka księgowych :D
|
Na to wychodzi...
|
zwlaszcza ze u mnie kulki sa juz kiepskie a igly jak to igly, idealne.
oo ktorej tulejce mówimy ze juz nie wejdzie? |
O tej, która pracuje w łożysku igiełkowym. Chodzi mi o to że w rysunku jest przedstawiona od strony zewnętrznej za łożyskami kulkowymi, a powinna być od drugiej strony albo między łożyskiem igiełkowym a kulkowymi.
|
do tej pory myślałem że rama rd03 i rd04 to to samo .... ale rd04 również ma łożyska kulkowe - przynajmniej według ZSF - bo w praktyce tam jeszcze nie zaglądałem...
|
Cytat:
91071-MY1-005 - 17x24x17 - łącznie ich jest na zawiechę sztuk 5 - a nie 3 sztuki? 91072-MY1-005 - 20x26x4.5 - łącznie są 2 - nie powinno byc 20x26x20 ? co do wahacza: http://shop.wemoto.com/pictures.dyn?u=5834400qqq5828241 na zdjeciu nie pokazali 2 kulkowych lozysk jeszcze. Tak dla potomnych Ave |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |