Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   światła przód (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=176)

rubin 04.03.2010 12:49

ja mam niemiecką i świecą obie mijania i obie długie, ale postojową mam tylko 1 :)

klanol 04.03.2010 14:38

przy zamianie baniek na H4 (wersja włoska) należy pamiętać o zastosowaniu przekaźnika i poprowadzeniu zasilenia lamp bezpośrednio np od regulatora napięcia. przewód 2,5mm wystarczy w zupełności, zalecam polutowanie połączeń. takie rozwiązanie zapobiegnie jakiemukolwiek przeciążaniu wiekowej instalacji elektrycznej.

Kotrrin 08.06.2010 23:58

Niie będe zakłądał nowego wątku...
światła były i nie ma ...
ewidentny brak mijania i drogowych.
Bezpiecznik - OK
Przekaźniki nie ptykają :(
Po zamianie ich miejscami jest jka było ...
Rozbierać włącznik świateł?

Uriel 09.06.2010 00:59

Cytat:

Napisał Kotrrin (Post 118713)
Niie będe zakłądał nowego wątku...
światła były i nie ma ...
ewidentny brak mijania i drogowych.
Bezpiecznik - OK
Przekaźniki nie ptykają :(
Po zamianie ich miejscami jest jka było ...
Rozbierać włącznik świateł?

Zaraz ktoś ci odpisze, że tak. I przeczyścić styki. Tyle, że u mnie nie pomogło - ale innym pomagało więc spróbuj :D

Kotrrin 09.06.2010 06:45

Cytat:

Napisał Uriel (Post 118727)
Zaraz ktoś ci odpisze, że tak. I przeczyścić styki. Tyle, że u mnie nie pomogło - ale innym pomagało więc spróbuj :D

A co u Ciebie pomogło?

Uriel 09.06.2010 11:48

Cytat:

Napisał Kotrrin (Post 118735)
A co u Ciebie pomogło?

Nic :D Na razie mam tylko drogowe i pozycyjne, straciłem mijania. Czyściłem styki jak szalony ale albo się przełaczniki wytarły albo cos nie kontaktuje między żarówką a przełącznikiem. Nie mam sprzętu/umiejętności/czasu żeby grzebać głębiej, pewnie ładnie poproszę panów z hondy o pomoc jak będa mi robili hamulec.

Te mijania mi znikały i wracały co jakiś czas, aż pewnego dnia nie wróciły. Jestem pewien teraz że to nie kontakt bo kiedyś włączały się np. przy ostrym hamowaniu (żeby na sekundę zalać światłem przerażonego klienta na pasach np. ;-) )

majki 09.06.2010 12:06

Cytat:

Napisał Uriel (Post 118765)
Nic :D Na razie mam tylko drogowe i pozycyjne, straciłem mijania. Czyściłem styki jak szalony ale albo się przełaczniki wytarły albo cos nie kontaktuje między żarówką a przełącznikiem. Nie mam sprzętu/umiejętności/czasu żeby grzebać głębiej, pewnie ładnie poproszę panów z hondy o pomoc jak będa mi robili hamulec.

Te mijania mi znikały i wracały co jakiś czas, aż pewnego dnia nie wróciły. Jestem pewien teraz że to nie kontakt bo kiedyś włączały się np. przy ostrym hamowaniu (żeby na sekundę zalać światłem przerażonego klienta na pasach np. ;-) )

No więc spróbuj tak:
poruszaj przyciskiem do przełączania na długie, ale nie pass'em. Jak mijania się będą pojawiały to masz winowajcę.
U mnie nie stykało na tym przełączniku i miałem albo pozycje albo długie. Jak rozebrałem przełącznik to się okazało, że blaszka zwierająca obwód mijania nie styka - trzeba było wszystko doczyścić (szczególnie dwie blaszki na sprężynkach załączające krótkie/długie), ustawić i nasmarować. Teraz jest cacy. ;)

Uriel 09.06.2010 13:09

Cytat:

Napisał majki (Post 118767)
No więc spróbuj tak:
poruszaj przyciskiem do przełączania na długie, ale nie pass'em. Jak mijania się będą pojawiały to masz winowajcę.
U mnie nie stykało na tym przełączniku i miałem albo pozycje albo długie. Jak rozebrałem przełącznik to się okazało, że blaszka zwierająca obwód mijania nie styka - trzeba było wszystko doczyścić (szczególnie dwie blaszki na sprężynkach załączające krótkie/długie), ustawić i nasmarować. Teraz jest cacy. ;)

Interesujące :-) Dzięki, pogrzebię w tym przełączniku i dam znać co z tego wyszło.

Poruszałem przyciskiem drogowych i... i mi odpadł. Prawie się obfajdałem ze śmiechu. Którys poprzedni właściciel go urwal i przykleił na superglue.
W każdym razie, zanim odpadł, nie stwierdziłem pojawienia się świateł mijania. Natomiast wysiadło mi prawe drogowe.

Koniec żartów oddaje sprzęt do szpitala.

Kotrrin 09.06.2010 22:59

U mnie nie ma ani mijania ani drogowych. pas też nie działa ... kurde martwica
Niech mi ktoś powie/napisze/ dlaczego są dwa przekaźniki w schemacie?

Kazmir 09.06.2010 23:09

Jeden przekaźnik jest do świateł mijania, drugi do drogowych

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:27.