![]() |
hmm chcecie poprawiać po Panu Hondzie?? Tam jest łatwy dostęp..jak ktoś ma centralkę to niewiele pracy ani czasu to zajmuje... czekam na efekty końcowe tej operacji!
|
Cytat:
http://www.kastal-sklep.com.pl/nierd...arowniczki.php |
1 Załącznik(ów)
ja poprawiłem pana Hąde:) ,w dominatorze RD02 z pierwszych dwóch lat produkcji były kalamitki oryginalnie,po 91 roku już ich nie było ale w kiwaczce został ślad po odlewie gdzie były:) w RD08(mariano italiano) już nawet nie ma śladu gdzie to miało by być ale jest to do zrobienia,zabezpieczam to robiąc nakładke z wężyka plastikowego,można dla estetycznego wyglądu założyć gumke z odpowietrznika hamulca,smar mobil HPcośtam niebieski jak widać
|
Gdzie trzeba te kalemitki wkrecic zeby nie wadzily o nic w RD07A?
|
Wyjęcie raz na rok śrub od kiwaczek zajmuje łącznie około 90 sekund. Przy okazji zawsze można zerknąć na stan łożyska. Tym samym uniknie się wybijania, wycinania i wszystkiego na "wy.." gdy po kilku latach nierozbierania elementu trzeba będzie go rozebrać.
Montowanie kalamitek, zakup smarownicy itp moim zdaniem jest zupełnie zbędne ;) |
puntek niewiem czy te kakamitki maja sens :) w łozysku musi byc otwór aby smar wszedł na rolki a w łozysku tego otworu brak wiec smaru nie przepchasz a biezni to i tak nie przewiercisz,
ja sałem tylko do wachacza ale w łożysko igiełkowe to zabardzo nie wejdzie tego smaru pewnie wyjdzie wszystko przez uszczelniacz |
Cytat:
mała ścianka na gwint dla kalamitki - zobaczę jak już będę w garage znów :) a w kiwaczce pomiędzy łozyskami jest ok 1 mm luzu - przynajmniej tak jest u mnie na podwójnych łożyskach więc kalamitka musi trafić dokładnie w tyto szpare :) no i nie zepsuć tego co fabryka dała :D Cytat:
|
W xr 600 R też były do pewnego czasu tylko robione. Mój egzemplarz nie ma tylko na łożyskach amora. A w rd 03 widziałem tylko na wahaczu, na dźwigniach też występują? Muszę odkopać smarownicę:] Może założymy klub posiadaczy kalamitek?
|
Ja mam stary motór to i kalamitki so,tyle że smarownicy ni mam,może jakie polecacie,dużo to kosztuje i czy jakie specjalne muszą być??
|
nie wiem jakiej analogii uźywac do rozpatrzenia tego tematu w RD03. Widziałem babcie z kalamitkami z roku 1988 i 1990. Może ta opcja z dodatkowym smarowaniem była za dopłatą?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:28. |