![]() |
Heh złośliwcy ... ja tu z sercem na dłoni, a WY ... No przeca nie będę pisał, że wszystkie urządzenia w stanie czuwania wciągają po kilka watów ... taki zestaw HI-FI, radiobudzik sieciowy ... W sumie jak ktoś mieszka w domu jednorodzinnym z rodzicami i dzieciakami z których każde cos tam ma właczone to miesięcznie zawsze się coś uzbiera ... (żeby nie było, że jestem chytry jak pszysłowiowy polski ***** albo szkot przyznam się, że u mnie 2 TV zasypiają w trybie czuwania).
Sprawdziłem w instrukcji ... urządzenie TRONIC znaczy się ładowarka akumulatora pobiera 55 Watt. |
ufff, dobrze że też nie mam telewizora
|
Wpadłem do dom. Cap za telewizor i do okna z nim. Dzieci w płacz, żona szlocha. Uspokoili się dopiero jak im wytłumaczyłem, że prawdziwe czarnuchy nie mają telewizorów.
I teraz wszyscy grzebią z nudów, przy moim motorze:mur: |
:haha2::haha2::haha2:
|
:haha2::haha2::haha2:
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Pomijając wątek telewizora, dosc prosty tani i uniwersalny prostownik nabyłem w Makro.
Dowiedzialem sie z niego, jakim prądem bedzie ładowane aku motocyklowe oraz aku samochodowe. oczywiscie chcac podladowac aku w krotszym czasie zastosujemy opcje "samochód" (4,6A) lub normalnie tak jak lubie, powolutku, malutkim prądem (0,8A) Rozróżnianie między amperarzem arytmetycznym i efektywnym zostawiam maniakom. Załącznik 2454 Załącznik 2455 |
Za dobry to on nie jest.
Do akumulatorow o pojemnośći do 60AH samochodowych ( diesle z reguły mają więcej) Przy znacznym rozładowaniu aku większego niż 60AH będzie palił bezpieczniki ( bezp.tylko 5a) Akumulator rozładowany pobiera prąd z reguły dużo większy. Nie wolno stosować do akumulatorów bezobsługowych. Do bezobsługowych są bez amperomierza i mają dumną nazwę Matic Nie ma dobrych ładowarek do wszystkiego :vis: U mnie on kosztuje 100zł ( Topex) w Makro nie wiem ile :) Ps. chciałem jeszcze dodać ze do motocyklowych tylko na 6 V :mur: stare simsony, Mz-ki itp :D ładowarka full-wypas :haha2: |
Cytat:
Znaczy co? w 7kach jaest bezobslugowa YUASA. Znaczy nie nadaje sie? |
No nie. Stopniowo zniszczysz aku
"Do żelowych powinien być automat bo aku bardzo jest wrażliwe na przeładowanie. Jednocześnie jest mało wrażliwe na niedoładowanie i nie ulega szybko zasiarczaniu" http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1961&page=2 zaledwie parę postów wczesniej.... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |