![]() |
Odn remontu , ostatnio miałem okazję pogadać z mechanikiem ( przy okazji oglądania sprzęta dla brata) który serwisuje podczas 24godzinnych wyścigów jak i też prywatnie.
Otóż był zdania że jeśli np silnik nie łyka jakoś strasznie oleju czyli tak do 350ml na 1000 to nie robić paniki i nie rozbierać. Spotkał się z przypadkami ze silnik po robocie nie chodził aż tak dobrze jak by się mogło spodziewać , zysk znikomy w stosunku do roboty i kasy. Cóż, takie miał zdanie , może komuś się przyda. |
Ja właśnie oddaje swój motocykl do Tomka w Poznaniu (jeszcze do niedawna był mechanikiem Hondy, ale przeszedł do BMW) on też zajmuje się zawodowo motocyklami wyścigowymi ale Hondę zna dobrze. Umówiłem się z nim że zaglądamy do środka i patrzymy co jest do zrobienia i co można poprawić.
|
Pytanie z zakresu łożysk głównych i korbowodowych...
Jak można określić ich stopień zużycia i przydatność do dalszego użytkowania, czy muszę oddać do speców od szlifowania żeby mi pomierzyli? Silnik mam rozpołowiony i dostęp do całości... U mnie łożyska główne mają już kolor miedziany... tzn że zużyte czy jak? |
Cytat:
0,9% dla benzynowych i 1,8% dla diesli () Tyle % jest dopuszczalne zużycia oleju silnikowego przez pojazd w stosunku do zużytego/spalonego paliwa. przykład: 1000km (liczac po 7ltr/100km dla afryki) to 70ltr Pb95 x 0,9%=0,63 ltr oleju/1000km jednym słowem wg. tej normy wychodzi prawie 2x większe zużycie jak podał koledze mechaniker ;) |
Cytat:
Nie pojawiają się żadne stuki podczas zmiany obciążenia? Ciśnienie jeszcze trzyma? |
Cytat:
|
Cytat:
|
No ok, łożyska główne wymieniam na 100%... a co z korbowodowymi? Czy da się jakoś określić ich zużycie bez rozkręcania korbowodów? Na przykład: nie wyczuwam luzu w płaszczyźnie popychając i ciągnąć korbowodem, ale "kiwając" nim na boki coś już jest, nie jestem pewien czy to korbowod lata na boki po trzpieniu w wale czy rzeczywiście kiwa się na panewce... Nie wiem, może szpece się wypowiedzą :)
|
Cytat:
Mając już i tak rozebrany motor grzechem byłoby tego nie sprawdzić. Jeśli tego nie zrobisz potem będziesz dyskomfort że mogłeś coś sprawdzić a tego nie zrobiłeś... |
Miało być tylko wyeliminowanie spalania oleju.. no ale skoro już masz wszystko wybebeszone i robisz panewki, no to rób wszystkie.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:41. |