Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   remont silnika (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2096)

Dzieju 11.02.2011 11:28

Odn remontu , ostatnio miałem okazję pogadać z mechanikiem ( przy okazji oglądania sprzęta dla brata) który serwisuje podczas 24godzinnych wyścigów jak i też prywatnie.
Otóż był zdania że jeśli np silnik nie łyka jakoś strasznie oleju czyli tak do 350ml na 1000 to nie robić paniki i nie rozbierać.
Spotkał się z przypadkami ze silnik po robocie nie chodził aż tak dobrze jak by się mogło spodziewać , zysk znikomy w stosunku do roboty i kasy.
Cóż, takie miał zdanie , może komuś się przyda.

Dzięgiel 11.02.2011 23:00

Ja właśnie oddaje swój motocykl do Tomka w Poznaniu (jeszcze do niedawna był mechanikiem Hondy, ale przeszedł do BMW) on też zajmuje się zawodowo motocyklami wyścigowymi ale Hondę zna dobrze. Umówiłem się z nim że zaglądamy do środka i patrzymy co jest do zrobienia i co można poprawić.

Misza 13.02.2011 17:29

Pytanie z zakresu łożysk głównych i korbowodowych...

Jak można określić ich stopień zużycia i przydatność do dalszego użytkowania, czy muszę oddać do speców od szlifowania żeby mi pomierzyli? Silnik mam rozpołowiony i dostęp do całości...

U mnie łożyska główne mają już kolor miedziany... tzn że zużyte czy jak?

rubin 13.02.2011 17:56

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 159248)
Odn remontu , ostatnio miałem okazję pogadać z mechanikiem ( przy okazji oglądania sprzęta dla brata) który serwisuje podczas 24godzinnych wyścigów jak i też prywatnie.
Otóż był zdania że jeśli np silnik nie łyka jakoś strasznie oleju czyli tak do 350ml na 1000 to nie robić paniki i nie rozbierać.
Spotkał się z przypadkami ze silnik po robocie nie chodził aż tak dobrze jak by się mogło spodziewać , zysk znikomy w stosunku do roboty i kasy.
Cóż, takie miał zdanie , może komuś się przyda.

jest tak stara norma eksploatacyjna używana dla pojazdów (Straży pożarnej) :)
0,9% dla benzynowych i
1,8% dla diesli ()
Tyle % jest dopuszczalne zużycia oleju silnikowego przez pojazd w stosunku do zużytego/spalonego paliwa.

przykład:
1000km (liczac po 7ltr/100km dla afryki) to 70ltr Pb95 x 0,9%=0,63 ltr oleju/1000km

jednym słowem wg. tej normy wychodzi prawie 2x większe zużycie jak podał koledze mechaniker ;)

diverek 13.02.2011 18:09

Cytat:

Napisał Misza (Post 159644)

U mnie łożyska główne mają już kolor miedziany... tzn że zużyte czy jak?

Normalnie powinny być szare. Wytarta wierzchnia warstwa i prześwity miedzianego koloru, lub pełny miedziany kolor świadczy oczywiście o ich zużyciu.

Nie pojawiają się żadne stuki podczas zmiany obciążenia? Ciśnienie jeszcze trzyma?

winc74 13.02.2011 18:51

Cytat:

Napisał diverek (Post 159649)
Normalnie powinny być szare. Wytarta wierzchnia warstwa i prześwity miedzianego koloru, lub pełny miedziany kolor świadczy oczywiście o ich zużyciu.

Nie pojawiają się żadne stuki podczas zmiany obciążenia? Ciśnienie jeszcze trzyma?

Starty kompozyt więc niebawem zaczną się stuki i niebawem świecenie ciśnienia oleju. Trzeba zmierzyc czopy korbowodowe i dopasowac panewki.

JuIo 13.02.2011 20:02

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 158362)
Tyle że panewki na wale nie mają nic wspólnego ze spalaniem oleju a jeżeli pilnuje się poziomu oleju, silnik nie był przegrzany, to 300-400 tys powinny wytrzymać

to apropo co jeszcze należy sprawdzic/wymienic przy rozpoławianiu, koszt nieduży a spokój na wieki.

Misza 13.02.2011 20:27

No ok, łożyska główne wymieniam na 100%... a co z korbowodowymi? Czy da się jakoś określić ich zużycie bez rozkręcania korbowodów? Na przykład: nie wyczuwam luzu w płaszczyźnie popychając i ciągnąć korbowodem, ale "kiwając" nim na boki coś już jest, nie jestem pewien czy to korbowod lata na boki po trzpieniu w wale czy rzeczywiście kiwa się na panewce... Nie wiem, może szpece się wypowiedzą :)

diverek 13.02.2011 21:24

Cytat:

Napisał Misza (Post 159670)
No ok, łożyska główne wymieniam na 100%... a co z korbowodowymi? Czy da się jakoś określić ich zużycie bez rozkręcania korbowodów? Na przykład: nie wyczuwam luzu w płaszczyźnie popychając i ciągnąć korbowodem, ale "kiwając" nim na boki coś już jest, nie jestem pewien czy to korbowod lata na boki po trzpieniu w wale czy rzeczywiście kiwa się na panewce... Nie wiem, może szpece się wypowiedzą :)

Ja bym dla pewności ściągnął korby i zaglądnął w jakiej kondycji są panewki. Jeśli są styrane to kiepsko. Tam sama wymiana może być niewystarczająca. Trzeba pomierzyć czy wał nie nabrał już owalu jakowego...

Mając już i tak rozebrany motor grzechem byłoby tego nie sprawdzić. Jeśli tego nie zrobisz potem będziesz dyskomfort że mogłeś coś sprawdzić a tego nie zrobiłeś...

Cibor klv 13.02.2011 21:32

Miało być tylko wyeliminowanie spalania oleju.. no ale skoro już masz wszystko wybebeszone i robisz panewki, no to rób wszystkie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:23.