![]() |
Jedne i drugie padły po tym samym przebiegu mniej wiecej, ino na tych rolkowych dalej idzie jeździć
|
Cześć Pany Hądowe :)
Ja z pytankiem w tym samym temacie. Poczytałem sobie troszku i napisane jest, że do progresów (mam AT rd07a) wlewamy oleju w ilości 160mm do lustra ( bez sprężyn i wduszone). Tak uczyniłem tzn nalałem wspomnianą ilość oleju Motorex 7,5W do poziomu160mm i... ...duże jak i drobne nierówności przy spokojnej jeździe pochłania bajecznie-rzekłbym "miód i malina", natomiast przy agresywniejszej jeździe,oraz przeszkody typu nazwijmy je te wystające, np mini krawężnik, dziura ostro zakończona, itp, to coś tam wali w środku jak k!mać!!! Doczytałem , że mogą być wytarte ślizgi/tuleje ślizgowe. Ale mam przebieg Afri tylko +/- 40kkm ! Dodam, że te odgłosy/stuki, to łożyska główki ramy nie są na pewno ,na 100% Moje pytanie : w związku z brakiem możliwości dopompowywania/upuszczania poduszki powietrznej w amorze, proponujecie żebym trochę dolał czy też odciągnął strzykawą trochę oleju z amortyzatora przy takich objawach? No bo tak: jeśli za dobicie odpowiada -sprężyna a za tłumienie odbicia czyli powrót -olej to nie ma sensu dolewać bo to i tak nic nie da(bo są "wyklepane" sprężyny) A patrząc z innej strony, to czy za duża ilość oleju nie wpłynie na przyblokowanie amortyzatora w jego zakresie pracy(długość suwu w mm)? Dajcie please jakieś podpowiedzi, bo już im więcej tu czytam i szukam to coraz mniej rozumiem. |
http://africatwin.com.pl/showthread....=wymiana+oleju
sam to jak pamiętasz przerabiam... tzn się przyzwyczajam :) |
Odkopuję temat .
Moja trójka , jak mi się wydaje ,ma ubite , zflaczałe, przednie zawieszenie . Po prawie 30 latach ma prawo chyba :) Jakie sprężyny na dzień dzisiejszy będą najlepsze ? Do DR założyłem Wirth-a i jest duża poprawa na plus - stoi wyżej , nie nurkuje przy hamowaniu i ogólnie jęździ się lepiej . Jak ktoś może polecic coś konkretnego do RD03 to będę wdzięczny. |
wymiar fabryczny trzymaja?
|
Cytat:
Jeśli masz oryginalne to takie jest. Nie tyle sflaczałe o ile po prostu normalnie miękkie. Mam progresy i jak się przejechałem inną 03 na seryjnych to był szok , były tak miękkie w stosunku do posiadanych. Nigdy bym na zwykłych nie chciał jeździć. Nie wiem jakie mam , takie już były jak kupowałem 03. Poprzednik wstawił z uwagi na trasy w dwie osoby. Powiadasz "prawie 30 lat" , patrząc na ostatnie 14 z moją myślą że lata nie mają na nie wpływu :) |
Macie jakiś ulubiona firme oleju? Motorex ?Motul? Full syntetyk ?
|
Według spec od zawiasu, w nowej AT fabrycznie są progresywne
|
1 Załącznik(ów)
Tu jest zestawienie większości olejów amortyzatorowych :
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |