![]() |
Panowie w większości samochodów są stosowane wkłady filtra oleju. Do wkładu oleju nie nalejesz!:mur::mur::mur: Np: Merc,Bmw wprowadzili to 20lat temu a ich perzebiegi sięgają MILIONA KM!! nawet koncern VW oraz Renault i wielu innych producentów od 10lat stosuje z powodzeniem wkłady. Do Afri żeby nalać oleju i przykręcić filtr trzeba postawić moto do pionu na przednim kole, a i tak powietrze się dostanie!!:vis::vis::vis:STRATA CZASU!!
|
Szanowni Koledzy wiem że każdy ma swoje zdanie na temat zalewania filtra lecz moje spostrzeżenia biorą się głównie z obsługi samochodów osobowych jak i ciężarowych lecz mechanizmy smarujące są w każdym silniku który posiada filtr oleju i pompę bardzo podobne.Po zalaniu olejem filtra ciśnienie oleju praktycznie jest natychmiastowe ok2 sekundy a po zakręceniu suchego filtra trwa to zdecydowanie dłużej i myślę że się ze mną zgadzacie.DZIEJU odnośnie twoich wyliczeń cieszę się że podszedłeś do mojej wypowiedzi bardzo skrupulatnie lecz owe 40% ma się do ogólnego zużycia w całym czasie eksploatacji silnika spalinowego (od nowości do remontu kapitalnego)wartość ta może być różna dla różnych warunków eksploatacji np. zapalanie na mrożie.Tak mnie uczono w szkole (a nauki tej udzielał Szanowny Pan Janusz Nagel spec od silników) i praktykuję to do dziś.Zdaje sobie sprawe że wprowadzam tu mechanikę ciężarówek i osobówek lecz pytanie było o zalanie filtra oleju a ja dzielę się tylko moimi doświadczeniami.A co do możliwości zalania filtra z wkładem to powiem że jest to np.w bmw e39 m52 2.0 bardzo proste,jeśli jest ktoś zainteresowany mogę porobić fotki z tej operacji.Akurat AFRI czy Trampek ma filtr umiejscowiony poziomo więc jest problematyczne napełnienie go olejem z czym całkowicie się zgadzam lecz nie jest to nie możliwe.
|
Jak na tak krótkie pytanie czy zalewać filtr czy nie zostało już napisane 5 stron :dizzy:.
Maher może daruj sobie rozciąganie tematu na E39 bo to jakby nie to forum. Jesli ktoś ma jeszcze jakieś konkrety to proszę , potem trochę posprzątam w temacie. |
Ja w kilku maszynach wymieniałem olywe sfiltrem i zawsze zalewam olej po zakręceniu filtra. Wg mnie to jest niepotrzebne pierdzielenie się.
|
Jak widać zdania są podzielone jak i argumenty za i przeciw też odmienne.
Podsumowując zalewanie filtra olejem nie zaszkodzi ale też nie zalanie nie powoduje żadnych sensownych uszczerbków dla silnika. Decyzja czy zalewać czy nie pozostaje sprawą indywidualną. Temat zamykam. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:25. |