![]() |
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Tu jest to zrobione prosciej i analogowo bez ECU. Tj. Nie ma cisnienia w magistrali = nie podaje paliwa. Jutro schemat.
dolaczam dwa ciekawe pliki na temat. jak widac facet produkuje dedykowane regulatory cisnienia dla pomp wiekszej mocy do wpiecia w szereg. |
to ja pozwole sobie dopytać co to jest "Check valve" który w Facet 40171 jest a np w 40105 nie ma:
http://www.aircraftspruce.com/catalo...facetpumps.php Dodatkowo 40171 posiada "positive shut off valve" (czyli wygląda to na odcinanie pompy przy zbyt duzym cisnieniu) czego w 40105 nie ma. Ja w afryce mialem 40105 i przez ok 6000km nie bylo problemów, potem sprzedalem wiec niewiem. Teraz mam problem z oryginalną pompą w Ktm 950, ktora to najwyrazniej padła, więc wracam do tematu. Tez mysle o tym Facecie ale tym razem 40171.. |
Z tego co wyczytalem check valve to zawor zwrotny na wejsciu zeby paliwo nie wracalo do zbiornika
z kolei 'positive shut off valve' jest opisane tak: Can fuel be pulled through the pump when the pump is off? Yes, providing that you choose a part number that does not have an internal positive shut off valve. czyli wynika z tego, ze jest to zawor zamykajacy pompe gdy ta nie pracuje. w innym przypadku pompa przepuszcza paliwo gdy jest wylaczona co wg mnie jest jej wada i wybieralbym takie modele ktore zamykaja sie po odcieciu zasilania dzialajac jak kranik. model 40105 nie ma tej funkcji i po zakonczeniu pracy pompa nadal jest drozna. |
Cytat:
|
dla mnie takie rozwiazanie mozna zastosowac w przypadku w ktorym denka komor plywakowych maja sprawne przelewy. w wypadku gdy puszczaja zaworki iglicowe nadmiar paliwa nie splynie do silnika tylko pod motocykl. w innym przypadku zastosowalbym elektrozawor odcinajacy przy braku zasilania.
w niektorych motocyklach realizowane jest to za pomoca sterowanego podcisnieniem kranika - TA, GS500 itd. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:00. |