![]() |
Olej zawsze powinno się wymieniać po nagrzaniu silnika.
|
Cytat:
|
hmm to jak to jest z tym olejem :)??pol czy pelen .
|
wlej 300v lub Motorexa i problem z głowy
|
Pełen syntetyk o dedykowanej klasie lepkości.
Do 33 letniego motocykla (od mniej więcej 9 lat) leję Royal Purple 20W50 - pełen syntetyk. Istotna jest również marka - są bardzo dobre firmy i oleje nawet z bazą mineralną. Najbardziej istotna jest okresowa wymiana oleju. Tu zwracam uwagę, że czasokresy wymian powinno się korygować (zmniejszać) ze względu na trudne warunki pracy oleju (jazda offem, miasto, krótkie dystanse). |
do nat można lac 5100 i nic sie nie dzieje,kto ma hajs niech leje full syntetyki,kto niechce moze lać półsyntetyka..
Z wielu względów leje full syntetyk naet do starych rupci o ile serce jest zdrowe i nie chla za dużo. |
|
Błagam was nie zaczynajcie kolejnego tematu "jaki olej" :mur::mur::mur:
|
Heh już zdecydowałem :)
Ale jak tak bardzo przeszkadza, to omijaj. |
Ktoś nie chce czytać niech nie czyta... co za problem...
Mnie ten temat fascynuje i chyba nie przestanie. Niby wszystko zostało powiedziane, ale ja nie czuję się pewny wiedzy w tym temacie... Więc ostatnio pożyczyłem z polibudy w Poznaniu książkę: "Paliwa, oleje, motoryzacyjne płyny eksploatacyjne Wiesław Zwierzycki" - fajnie napisana ... polecam... I trochę artykułów naukowych też w necie jest ciekawych - ten porównuje półsyntetyk i pełny syntetyk shella i ich stabilności w czasie i temperaturze - nie do końca potrafię wnioski wyciągnąć - brak mi wiedzy w tematach temperatur w cylindrze itp... publicznie nie chcę gafy strzelić - prywatnie coś tam sobie wnuioskuję http://www.mdpi.com/2075-4442/3/1/54/pdf |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:14. |