Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Skandynawia - jak to zrobić taniej, ale bez hardcoru? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31296)

Dubel 31.12.2020 01:11

Cytat:

Napisał kylo (Post 711249)
To widać miałem pecha.

Ta grafika nie odzwierciedla ówczesnej rzeczywistości.
Nie posiadam fotek, ale podczas całego wyjazdu kurs NOK zawierał się w przedziale
0.78 / 0.82PLN natomiast SEK 0,64PLN.

Oraz kilka cen z tamtego okresu, bolały..., które mam zanotowane:
chleb od 28NOK, woda mineralna nie gazowana 1,5l od 10,5NOK+2,5NOK kaucji za
butelkę, rozpiętość ceny benzyny95 od 13,90NOK do 16,22NOK,gdzie najczęściej oscyluje w okolicach 15,30NOK,
campingi, dwie osoby + namiot + motocykl od 120 do 250NOK,
dopłata za ciepłą wodę od 5 do 10NOK za 4min,
promy przez fiordy (zestaw jak wyżej) od 72 do 139NOK,
wjazd na Trasę Atlantycką od strony Kristiansund 75NOK.

Co ty tu za bzdury opowiadasz mieszkam na stałe w Norwegi od 2007 roku i mówię z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa że fantazjujesz i lejesz wodę jeśli chodzi o kurs. Chleb w 2013 można było kupić za 5nok, wody praktycznie nikt tu nie kupuje ale też była mniej więcej od 5 nok. Ceny benzyny były niższe itd. Nie chcę mi się dalej wyliczać a stwierdzenie że archiwalne kursy walut nie odzwierciedlają rzeczywistych kursów jest jakimś totalnym bełkotem. Możesz ściemniać w śród kolegów ale tu kłamstwa nie przejdą. Więc lepiej zamilcz i przestań wprowadzać ludzi w błąd

zz44 31.12.2020 02:15

My jechaliśmy we dwójkę i większość noclegów mieliśmy w hytte. Zawsze był fart, bo wpadaliśmy z bomby i był wolny domek, a na dodatek często dostawaliśmy 4-osobową chatkę, ale liczone było od 2 osób, albo nagle znajdowała się zapomniana 2-osobowa.
Albo Polak w recepcji dał jakąś zniżkę.

Bierzcie 4-osobowe, powinni przymknąć oko na piątą osobę.
W podróży prysznic, biały kibel i spanie w ciepłym naprawdę są ważne.
No właśnie, bierzcie śpiwory i ręczniki, nie będzie opłaty na kempingu.

Namiot bym zapakował, ale dla okazyjnego spania w jakiejś pięknej scenerii (np. można spać na szczycie Preikestolen albo gdzieś po drodze na Kjerag) i jak będzie pogoda.

Woda? Z każdego strumienia, czystsza niż nasza kranówa.

Konserwy mięsne i gotowe dania, a na miejscu kupujesz makaron albo ryż - pewnie cośkolwiek będzie droższy niż w pierdonce, ale bez przesady, nie będziesz targał 5 kg ryżu przez Europę.
Lepiej zabierz jakąś dobrą flaszkę dla Norwega, który wam w czymś pomoże.

wojtekk 31.12.2020 09:19

Jeszcze raz bardzo dziękuję!

Będę miał 14 dni, może nieco więcej.

Czy robić przy okazji kawałek objazdówki (Litwa, Łotwa, Estonia z jednej, Dania, Niemcy z drugiej), czy szkoda czasu i lepiej z Polski płynąć od razu na północ?

WojtekBBI 31.12.2020 09:23

1 Załącznik(ów)
Jakby co to latam tirzem po Skandynawii

Dubel 31.12.2020 10:41

Płyn na północ, nie jedz wyżej niż Trondheim, najwięcej czasu zaplanuj na obszar od wysokości Bergen do Trondheim. Dołóż do tego polodniowy zachód Norwegi i masz zapełnione 2 tygodnie.

aadamuss 31.12.2020 11:00

Byłem trzy lata temu, dwa auta, 5 osób, spanie na żywioł. Mieliśmy namioty i duże auta w których mogliśmy spać, ale w większości spaliśmy w hytte bo jak zaczęli liczyć parking za auto, opłatę za namiot, opłatę od osoby itd. to taniej i lepiej wychodziło brać domek z kuchnią, garnkami i jakimś grzejnikiem gdzie można było coś wysuszyć. Domek dal 5 osób gdzie było wszystko łącznie z widokiem kosztował 350 pln. Paliwo na zbiorniku może 60 pln drożej. Opłaty za drogi płatne - bez uważania gdzie jedziemy - wyszły około 100 pln, rejestrowałem wcześniej numery auta na jakiejś ich stronie, rachunek ze zdjęciami przyszedł po miesiącu. Jedzenie mieliśmy swoje, jakieś drobne zakupy po drodze. Restauracje np. w Bergen poza zasięgiem :-) Talerz ryb i owoców morza na spróbę - 200 pln.
Propozycje Dubla idealne :-)
pozdr adam

Dubel 31.12.2020 11:15

Paliwo dziś kosztuje w okolicach 15nok czyli jakieś 6.5pln i spodziewał bym się że mniej więcej takie ceny będą obowiązywać i w wakacje, ponieważ Norwegia sztucznie utrzymuje niska wartość korony, oraz zapowie dalszego utrzymania zerowej wartości stóp procentowych w narodowym banku.
Rejestracja auta na drogi płatne jest tu, strona już po angielsku https://www.fjellinjen.no/private/

kylo 31.12.2020 11:16

Cytat:

Napisał dubel (Post 711273)
Co ty tu za bzdury opowiadasz

Masz rację, czasem lubię pofantazjować. Tak naprawdę, to nigdy nie byłem w Norwegi,
a te wyolbrzymione kursy walut i przykładowe ówczesne ceny wymyśliłem,
aby się dowartościować, że było mnie stać.
Pozdrawiam.

Autorowi wątku życzę udanego wyjazdu!

Dubel 31.12.2020 11:19

[QUOTE=kylo;711399]
Cytat:

Co ty tu za bzdury opowiadasz

Masz rację, czasem lubię pofantazjować. Tak naprawdę, to nigdy nie byłem w Norwegi,
a te wyolbrzymione kursy walut i przykładowe ówczesne ceny wymyśliłem,
aby się dowartościować, że było mnie stać.
Pozdrawiam.

Autorowi wątku życzę udanego wyjazdu!

Nie wiem gdzie byłeś i co widziałeś ale wiem że piszesz nieprawdę jeśli chodzi o kursy walut i ceny. Nie wiem po co to robisz i czemu prubujesz wprowadzić kogoś w błąd.

wooocash 31.12.2020 11:42

Cytat:

Co ty tu za bzdury opowiadasz mieszkam na stałe w Norwegi od 2007 roku i mówię z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa że fantazjujesz i lejesz wodę jeśli chodzi o kurs. Chleb w 2013 można było kupić za 5nok, wody praktycznie nikt tu nie kupuje ale też była mniej więcej od 5 nok. Ceny benzyny były niższe itd. Nie chcę mi się dalej wyliczać a stwierdzenie że archiwalne kursy walut nie odzwierciedlają rzeczywistych kursów jest jakimś totalnym bełkotem. Możesz ściemniać w śród kolegów ale tu kłamstwa nie przejdą. Więc lepiej zamilcz i przestań wprowadzać ludzi w błąd

Myślę, że jako tubylec mógłbyś obalić jeszcze kilka mitów skrajnie drogiej Norwegii ;) Podziwiam ludzi, którzy targają z Polski kufry wypełnione konserwami czy liofilizowantami... a w takiej Remie czy Spar puszka fasoli w sosie to 5zł, makrela tyle samo, tuńczyk w puszce jak w Polsce, jajka jak poszukam poniżj 10zł/10sztuk, w Trondheim w sklepie u chińczyka gołąbki w słoiku z Pudliszek za 9zł :). Na CircleK korzystając z ToGoodToGo za 40Nok(poniżej 20zł) dostaję tyle kanapek , że we dwójkę nie przejadamy tego w czasie jednego posiłku.
Oczywiście są rzeczy bardzo drogie ale są one też drogie nie tylko w Norwegii. Jeśli ktoś lubi jadać w knajpach to też poczuje to w portfelu ale podobnie poczuje to też w Alpach ;)
Na pewno robi przeciąg w portfelu tankowanie, szczególnie na północy...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:57.