Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Regulator Napięcia - pierwsze oznaki agonii...? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=341)

Dzieju 16.07.2008 19:26

Już było pisane że od Ducati pasuje, ma większy radiator i działa.

dj.1 19.07.2008 18:42

Z problemem regulatora sie nie spotkalem (ponad 100.000km bezawaryjnego dzialania) a wiec nie jest to wada fabryczna jak tu niektorzy pisza. Kostki sprawdzalem i o dziwo jak nowe. Moze te punkty maja cos z tym wspolnego:
1.nie mam dodatkowych odbiornikow pradu
2.motor jest na wolnym powietrzu a nie w wilgotnym garazu.
3.Akumulator wymieniam co 4 lata (ze wzgledu na jazde w zimie)
:oldman:

Pastor 21.07.2008 10:38

Cytat:

Napisał dj.1 (Post 16025)
Z problemem regulatora sie nie spotkalem (ponad 100.000km bezawaryjnego dzialania) a wiec nie jest to wada fabryczna jak tu niektorzy pisza. Kostki sprawdzalem i o dziwo jak nowe. Moze te punkty maja cos z tym wspolnego:
1.nie mam dodatkowych odbiornikow pradu
2.motor jest na wolnym powietrzu a nie w wilgotnym garazu.
3.Akumulator wymieniam co 4 lata (ze wzgledu na jazde w zimie)

4. AT rocznik 2000, czyli nufka sztuka w porównaniu z forumową większością
5. Nie jezdzona w terenie...

:hello:

wisła 22.08.2008 18:04

mierniki są w porządku, przyczyna tkwi w czyms innym.regulator orginalny nowy, akumulatol nowy.mierniki pokazuja za wysoki prad ładowania około 17V. w czym moze byc problem. prosze o pomoc. nie jestem elektrykiem.

wasilczuk 23.08.2008 00:03

wskazuje na walnięty alternator

EGON 24.08.2008 22:01

za mocno nie ma co kombinować, weź regler od kogoś kto ma ok i wtedy sprawdź ! to że regler nowy nie znaczy że sprawny :hello:

rambo 24.08.2008 22:57

u mnie jak padł regler podczas jazdy to mi kilometry trip master naliczał 30 razy szybciej niz faktycznie pokonywałem :p NIedi wycignał jakis inny z kufra(od xl500) i pojechalim dalej.

potem na bajzlu se zakupiłem od vfr800 (daje 0,5V wiecej niz afrykowy) dzięki temu lepiej mnie światła świecom :)

Misza 04.02.2009 22:17

Cytat:

Napisał piotr_3miasto (Post 3322)
Na jesieni wszczepiłem mojej Czarnulce voltomierz. Działał, aż miło! Wskazówka po uruchomieniu silnika szybko wędrowała w okolice 13,5V i stała tam, jak namalowana farbą... do ostatniej niedzieli. Poniesiony wiosennymi emocjami oddaliłem się tym razem dużo dalej od domu. Po ok 400km jazdy zauważyłem, że wskazówka chwilami spada do 12V i wraca na swoje miejsce do 13,5V.
Pierwsza myśl: poluzowała się "klema" na aku...
Zjechałem na stację i sprawdzam po kolei.
Aku - OK.
Kostki - OK.
Odpalam... OK! Heee! Myślę, pewnie jakaś kostka...
Po kilku minutach sytuacja wróciła ponownie. Dojechałem do domu i jeszcze raz wszystko sprawdziłem. Po odpaleniu o dziwo, znów wszystko w normie!
Więc jeszcze się kawałek postanowiłem przejechać. No i dupa... po chwili znów przerwy w ładowaniu. Kontrolka na tablicy nic nie sygnalizowała.
W sumie, gdybym nie miał voltomierza, to niczego bym nie podejrzewał nawet.
Teraz gdy jeżdżę "w koło komina" wszystko jest OK. Trzeba chyba rozgrzać wszystko w dłuższej trasie. Dziś byłem w "Klasie" i facet od razu stawia na regulator! Hmm... Może i ma rację, ale wolałbym nie kupować na zapas.
Zwłaszcza, że regulator Made in Japan u nich kosztuje okolo 450pln.
Co tu robić, bo nie chciałbym gdzieś w pissdu od domu zostać zaskoczonym.
Czy są jakieś metody zdiagnozowania reglera?

Cześć, i jak tam? Wiesz co było? Bo właśnie podłączyłem se woltomierz i mam dokładnie tak samo. Jest niby git, napięcie nie przekracza 15V nigdy, przez większość czasu jest około 13.8V ale czasami spada do jakichś 12.6-12.8V. Głównie przy hamowaniu silnikiem. W czasie postoju normalnie ciężko to wychwycić. Kur*a człowiek chce zrobić dobrze a się stresuje tylko, po co mi ten woltomierz był? :)

piotr_3miasto 06.02.2009 19:31

Cytat:

Napisał Misza (Post 42452)
Cześć, i jak tam? Wiesz co było? Bo właśnie podłączyłem se woltomierz i mam dokładnie tak samo. Jest niby git, napięcie nie przekracza 15V nigdy, przez większość czasu jest około 13.8V ale czasami spada do jakichś 12.6-12.8V. Głównie przy hamowaniu silnikiem. W czasie postoju normalnie ciężko to wychwycić. Kur*a człowiek chce zrobić dobrze a się stresuje tylko, po co mi ten woltomierz był? :)

Do dziś nic z tym nie robiłem. :)
Swego czasu, gdy byłem w Częstochowie rozmawiałem o tym z Ropuchem.
On miał też kiedyś taką jazdę!:haha2:
Muszę jeszcze tylko zdiagnozować, czy to aby przypadkiem voltomierz nie szwankuje. Ale to pewnie dopiero przy okazji dłuższego wypadu.
Póki co, na krótkich przejażdżkach wszystko działa aż miło!
Pzdr!

klara 05.03.2009 01:11

w listopadzie zeszłego roku dołech nowy akum(stary sie uwarzył,żarowy popolone) dzisioj po przejechaniu 24 km chytom akum a łon ciepły a na dworze zimno pozatym wydaje mi sie że żarowy za jasno świycom. Czyżby rygler ? z tm że miernik pokazuje 13,5 v.Pozdro do wszystkich

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:02.