Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   check engine (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35293)

bukowski 02.07.2019 16:38

Cytat:

Napisał radiolog (Post 642330)
Wedlug tego, kazdy co jezdzi na 1 kole miałby ten błąd, to raczej czujka abs powinna migać.

nie bardzo, jak podnosisz koło przy wheelie to ono dalej się kręci.

mdxmd 02.07.2019 19:51

Cytat:

Napisał Dario (Post 642328)
Byłem dzisiaj w serwisie.
Po podłączeniu Afry do skanera okazało się, że najbardziej prawdopodobną przyczyną zapalenia się check engine były błędy wyrzucane przez czujnik prędkości (ABS-u) przedniego koła. Okazuje się, że to moja wina, ponieważ po nasmarowaniu łańcucha uruchamiałem silnik (moto na stopce centralnej) , włączałem 2 bieg i przez kilka, kilkanaście sekund kręciłem tylnym kołem (aby lepiej rozprowadzić smar po łańcuchu). Elektronika motocykla widziała, że obraca się tylne koło a przednie stoi - stąd wyrzucany błąd "blokada przedniego koła". Czyli sam sobie jestem winien:). Ta wiedza kosztowała mnie 100 PLN
Żeby nie były to całkiem w błoto wyrzucone pieniądze, to dowiedziałem się przy okazji, że check engine po tego typu "głupich błędach" gaśnie się po trzecim uruchomieniu silnika - a to już pożyteczna wiedza:D.
Oczywiście pomimo zgaśnięcia check engine błędy cały czas są w rejestrze motocykla i mogą być odczytane przez serwis.

nie chce Cię martwić ale zawsze tak smaruję łańcuch nic się nie zapala, jak dodam gazu to miga tylko kontrola trakcji i tyle (ale moja to DCT więc trzeba brać poprawkę) i 2016

Novy 02.07.2019 20:17

To samo chciałem napisać, co mdxmd - robię tak samo.

Może kluczem jest II-gi bieg?

nabrU 02.07.2019 20:31

Również tak postępuję po smarowaniu łańcucha i nic. Model 2017 DCT

Artek 02.07.2019 20:41

Jest możliwość kupienia własnego interfejsu diagnostycznego i oprogramowania do hondy? Po co płacić stówę za każde zgaszenie kontrolki?

Dario 02.07.2019 20:46

Zgadzam się z Waszymi opiniami, w koncu to nie jest mój pierwszy motocykl z łańcuchem ale właśnie w tym celu załaczylem Wam to zdjęcie .....

bukowski 02.07.2019 21:45

Cytat:

Napisał Dario (Post 642360)
Zgadzam się z Waszymi opiniami, w koncu to nie jest mój pierwszy motocykl z łańcuchem ale właśnie w tym celu załaczylem Wam to zdjęcie .....

nic prostszego olać i robić dalej tak samo. jeśli po następnym smarowaniu znowu się zapali, będziesz mógł z czystym sumieniem olać kontrolke.

ją tak ogólnie można olewac, ale to pewnie kwestia indywidualnego podejścia. to nowy motocykl, ze świetnym silnikiem, od jednego z największych producentów silników benzynowych na świecie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dario 02.07.2019 22:13

Cytat:

Napisał bukowski (Post 642372)
nic prostszego olać i robić dalej tak samo. jeśli po następnym smarowaniu znowu się zapali, będziesz mógł z czystym sumieniem olać kontrolke.

ją tak ogólnie można olewac, ale to pewnie kwestia indywidualnego podejścia. to nowy motocykl, ze świetnym silnikiem, od jednego z największych producentów silników benzynowych na świecie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Ironię zrozumiałem i wyjątkowo sie z Tobą zgadzam :D
Tylko żeby dojść do takich wniosków trzeba więcej doswiadczeń takich jak to opisane w tym wątku.
Od lat jeżdżę samochodami tego wiodącego producenta silników spalinowych i w nowym samochodzie check oznacza zazwyczaj poważne kłopoty.
Widać Honda tworząc Afrę trochę wyluzowała....

muszel72 02.07.2019 22:29

Ja smaruję tak samo. Centralka, Nemo i drugi bieg. Żadnych czekendżinów póki co. Pzdr
Mam manuala.

Tank 03.07.2019 06:38

Ale co ma check engine do układu hamulcowego?
Przy problemie z ABSem swieci się dedykowana temu kontrolka.
Każdy pojazd ma takową.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35.