Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Niekomfortowe wibracje od silnika. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35546)

tommi 06.08.2019 10:18

A może za mocno ściskasz kierownicę?

mrok31337 06.08.2019 10:24

Ja tak miałem w DLu, okazało się, że przednia felga krzywa. Po wyprostowaniu wszystko wróciło do normy. Wcześniej po zejściu z moto po 50km czułem się jak werbel Larsa Urlicha :D

ArtiZet 06.08.2019 10:30

Tylko, ze jak kolega pisze "trzyma" go to jeszcze 2 dni po jeździe:D więc chyba cos nie tak.
Ja mam problem z kręgosłupem i po praktycznie 20km operowania manetą zupełnie mi drętwieje prawy nadgarstek ; żeby było ciekawiej podobno taki efekt może byc tylko od odcinaka szyjnego (tam sa nerwy za to odpowiedzialne) a ja mam problem z lędźwiowym :)

Borkow 06.08.2019 11:12

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 646692)
W obu naraz symetrycznie ? To na pewno nie to :) najpierw pogadaj z lekarzem od motocykli :))

No właśnie, u mnie jest to samo w obu rękach naraz.

Cytat:

Napisał tommi (Post 646706)
A może za mocno ściskasz kierownicę?

Myślałem o tym. Jeżdżę szybko, czasami w ciasnych zakrętach, przy hamowaniu i przyspieszaniu ścisnę kierę, ale właśnie przez ten kłopot staram się pilnować.

Poproszę chyba kogoś z Was o przejechanie się moją Afrą i sprawdzenie czy jest różnica, czy to faktycznie ja coś nie tego.

Emek 06.08.2019 11:20

Ja bym raczej się skłaniał ku teorii Mirasa. Gdybyś odcczuwał mrowienie jakiś czas po jeździe to możliwe że to od wibracji ale jak trzyma 2 dni to stawiałbym na coś innego. Za cieśń nadgarstka często odpowiada ucisk mechaniczny więc jak ściskasz kierę to możesz uciskać na nerw i potem cię trzyma. Mój wujo miał tą przypadłość i też zganiał to na fakt że dużo jeździł rowerem po dziurach. Prosty zabieg chirurgiczny załatwił temat. Cieśń nadgarstka dotyka kilka procent społeczeństwa więc może jesteś w tej grupie. Prosto to ustalić gdyż cieśń nie obejmuje nigdy małego palca. Jak mały palec też ci morwieje to przyczyna jest inna.

ArtiZet 06.08.2019 11:26

OK, Emek ja sobie sprawdze w drodze do domu czy mi mały też drętwieje :D
Tu do poczytania:
https://www.mp.pl/pacjent/reumatolog...sni-nadgarstka

Borkow 06.08.2019 15:08

Cytat:

Napisał Emek (Post 646720)
Ja bym raczej się skłaniał ku teorii Mirasa. Gdybyś odcczuwał mrowienie jakiś czas po jeździe to możliwe że to od wibracji ale jak trzyma 2 dni to stawiałbym na coś innego. Za cieśń nadgarstka często odpowiada ucisk mechaniczny więc jak ściskasz kierę to możesz uciskać na nerw i potem cię trzyma. Mój wujo miał tą przypadłość i też zganiał to na fakt że dużo jeździł rowerem po dziurach. Prosty zabieg chirurgiczny załatwił temat. Cieśń nadgarstka dotyka kilka procent społeczeństwa więc może jesteś w tej grupie. Prosto to ustalić gdyż cieśń nie obejmuje nigdy małego palca. Jak mały palec też ci morwieje to przyczyna jest inna.

Eeee! To możne mieć sens, faktycznie drętwienie jakby omija małe palce. Jeszcze wyjdzie, że na forum Afry zdrowie podciągnę. Dzięki Emek, jutro walę do lekarza i dam znać.

aadamuss 06.08.2019 18:09

Kiedyś miałem za małe rękawiczki i kciuk drętwiał :-)

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

ArtiZet 07.08.2019 10:23

Sprawdziłem na sobie wczoraj i dzisiaj ponownie- drętwieją mi: kciuk, wskazujacy i środkowy; serdeczny trochę a mały wcale :)
Poruszanie palcami przez dłuższa chwile pomaga na moment np. stojąc na światłach.
Pora na USG tym bardziej, że mam tak dośc długo juz ale zwalałem to na kręgosłup, bo np. w nocy często mnie to dopada, w dzień przy kompie mam delikatne mrowienie.

Gończy 07.08.2019 10:29

Miałem problem z dłonią prawą a dokładnie z palcami serdecznym i małym. Kombinowałem co i jak. Palce zimne, drętwiejące. Myślałem, że może przemroziłem na motocyklu. Zmieniłem pozycję przy komputerze w pracy i w domu i przeszło. Wystarczy, że nerw w ręce jest uciskany regularnie w jakimś miejscu i robi się problem.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:59.