Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   kompresor pompka Xiaomi (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36583)

siwy 30.01.2020 18:38

Kompresor z lodówki kiedyś podłączałem do aerografu

Dzieju 01.02.2020 08:09

Cytat:

Napisał torak (Post 666972)
To ty garaż zmień:p

Dokładnie , garaż powinien mieć minimum 30m2 , optymalnie 50m2 .
Mniejsze to tylko komórka na drobiazgi.

Rychu72 01.02.2020 09:36

Mój ma 40 i brakuje mi placu :(

GregoryS 19.02.2020 18:44

3 Załącznik(ów)
Dobra, przeprosze Was bardzo drodzy koledzy ze przerwe Wam dysputy o stacjonarnych kompresorach, ale chcialbym opisac kompresorek Xiaomi.. w watku o kompresorze Xiaomi :D

Wiec tak, nabylem. Troche informacji w sieci mozna znalezc ale dla jezdzow na dwoch kolkach sa to zazwyczaj informacje z dupy.. bo ile napompuje pilek do koszykowki niewiele mi mowi, tak samo to ze obudowa jest mila w dotyku, naprawde nie wiem kogo to... Wiec skoro mam, podrzucam garsc ciekawszych informacji.

-intro-
Dlaczego Xiaomi ? Bo nie mialem wogole zadnego systemu pompujacego poza wielka pompka do roweru. Zeby podpompowac kola w wozie musialem dylac na stacje, w ATAS pompowalem ta wielka pompka do roweru - ale jej nie spakuje na zaden wyjazd.
Poogladalem male kompresorki marketowe ale juz z samego wygladu raczej odstraszaly jakoscia wykonania. No nie wrozylo to trwalosci i niezawodnosci. A ze mamy w Katosach sklep Mi, zaszedlem przy okazji, poogladalem, dobra biore.

-z zewnatrz-
Sprzet jest maly - mniejszy niz wszystkie marketowce ktore ogladalem a to dla mnie duzy plus. Waga 435 gram - jest lekko. Gadzet w postaci wbudowanej latarki wydawal mi sie typowym bezsensownym dodatkiem do chwili kiedy przy testowaniu wyjaralo mi zarowke w garazu :) Latarka jest u gory, przy wezyku - swieci na tyle dobrze ze mozna kompresorek podlaczyc pod wentyl i odlaczyc bez koniecznosci uzywania innego zrodla swiatla. Czy obudowa jest wytrzymala - nie wypowiem sie. W komplecie sa ze 2 przejsciowki, kabel microUSB do ladowania, i worek do przechowywania/transportu.

-Test czyli konkrety-
Dziala. Pierwsze co podpompowalem to kola w dzipie. Nie zebym napompowal cale, ale podciagnalem wszystkie 4 o 0.3 bara. Naladowalem baterie do pelna i potestowalem na afryce.

Za kazdym razem pompowalem tylne kolo od 0 do 2.8 bara, spuszczajac wczesniej cale powietrze wykrecajac wentyl i czekajac az zejdzie.

Pelna bateria pozwala napompowac do pelna tylne kolo 2 razy, i do polowy przy trzecim podejsciu.

1 Pompowanie 0-2.8 bara w czasie 11.37
2 Pompowanie 0-2.8 bara w czasie 12.40
3 Pompowanie - koniec pradu przy 1.3 bara w czasie 6.40

W sumie kompresor na pelnej baterii pracuje ponad 30 minut

Ladowanie do pelna trwa dlugo. W manualu pisza zeby uzywac ladowarki 2A, ja uzywam 2.4A i sprzet od 0 do 100% ladowal sie 2godz 40 min. I tu duzy minus - NIE DA SIE jednoczesnie uzywac kompresora i go ladowac. Czyli jesli bateria padla - najpierw ladowanie, potem pompowanie.

- Podsumowanie -
Fajne ? No fajne, robi co ma robic, najwieksza potencjalna zaleta czyli wbudowana bateria jest tez najwiekszym ograniczeniem. Kompresor jezdzi ze mna juz na stale, bo codziennie zajezdzam do domu i jakby co moge podladowac. Jadac tez na wakacje czy wyprawe gdzie bede mial dostep do pradu z gniazdka - biore w ciemno. Na wyrype gdzie przez tydzien jedynym zrodlem pradu bedzie ten w motocylu.. no nie wiem. Jasne ze sie da. Ale po pierwszym kapciu juz bym podlaczal i ladowal, tak na wszelki wypadek. Zeby potem nie czekac godzine jesli sie okaze ze bateria pusta, a jest drugi kapec i trzeba choc troche podpompowac kolo. Nie wiem na ile czesto zdazaja sie dwa kapcie na dzien na dalekiej wyrypie, ale jezdzac w kolo komina jest to raczej niemozliwe.
No wiec fajne, na razie jestem zadowolony, zobaczymy jak dlugo podziala.

tadzik 19.02.2020 19:01

Gregory, ile to kosztowało?

MrWaski 19.02.2020 19:19

Dzięki Gregory za poświęcenie i testy.
Oglądałem to ustrojstwo, ale pół kilograma wagi i gabaryty, dla mnie, minimalisty wożącym plecaczek i bagaż, wydawały się nie do przejścia. Dzięki Tobie jedno wiem na pewno, póki co, nadal wygrywają naboje. Najmniejsze i w miarę niezawodne...

GregoryS 19.02.2020 21:15

Cytat:

Napisał tadzik (Post 669167)
Gregory, ile to kosztowało?

Oficjalnie widze na stronie xiaomi stoi 249 PLN. Ja w sklepie stacjonarnym zaplacilem 199 PLN. Nie wiem skad roznica.

Na aliexpres widze sa za niecale 150.

siwy 20.02.2020 00:52

Ja brałem z alliexpress. Koło w enduraku pompowane do ok 1-1.5 atm idzie sprawnie i takie widzę główne przeznaczenie tego sprzętu u mnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:17.