Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hardware (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Garmin Montana 700i? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37847)

Emek 17.08.2020 15:25

Mnie się nie udało puścić gpx z apki na urządzenie. Jeszcze sprawdzę później inną opcję bo juz mi sie to zdarzyło. Mianowicie apka nie działała poprawnie jak nie miała dostępu do lokalizacji a robiłem to na wyłączonej lokalizacji. Jeśli w ten sposób nie zadziała to faktycznie kibel ale na szczęście ta opcja co wrzuciłem działa bez zarzutu więc jakaś opcja jest.
BTW.
Z Garmin Explore nie widziałem żadnej opcji exportu tracka do urządzenia.

Neo 17.08.2020 15:37

Cytat:

Napisał Emek (Post 693599)
(...)
Z Garmin Explore nie widziałem żadnej opcji exportu tracka do urządzenia.

Bo po mojemu to powinieneś inaczej spróbować. Dodajesz swoją nawigację do konta w Garmin Explore przez przeglądarkę (https://explore.garmin.com/). Logujesz się na to samo konto w aplikacji na telefonie czy co tam masz. I teraz pobierasz plik GPX czy wskazujesz wybrany skoro go już masz, otwierasz przy pomocy Garmin Explore (aplikacji), u siebie (Apple iPad) robię to przez polecenie udostępnij i z lisy wybieram Garmin Explore. GPX w ten sposób dodany ląduje na serwerach Garmina i po chwilach kilku także na urządzeniu.

Nie miałem Twojej nawigacji w ręku więc bazuję na tego typu połączeniu z Zumo XT.

JarekO 17.08.2020 15:40

Cytat:

Napisał Neo (Post 693602)
Bo po mojemu to powinieneś inaczej spróbować. Dodajesz swoją nawigację do konta w Garmin Explore przez przeglądarkę (https://explore.garmin.com/). Logujesz się na to samo konto w aplikacji na telefonie czy co tam masz. I teraz pobierasz plik GPX czy wskazujesz wybrany skoro go już masz, otwierasz przy pomocy Garmin Explore (aplikacji), u siebie (Apple iPad) robię to przez polecenie udostępnij i z lisy wybieram Garmin Explore. GPX w ten sposób dodany ląduje na serwerach Garmina i po chwilach kilku także na urządzeniu.

Nie miałem Twojej nawigacji w ręku więc bazuję na tego typu połączeniu z Zumo XT.

Że w XT tak się da to widziałem. Dobrze by było aby i 66 to ogarniała, bo powinna....

Emek 17.08.2020 15:41

ja to z reguły robie po najmniejszej linii oporu. Tracki by kabel i komp do urządzenia. Nigdy nie miałem potrzeby pchać tracków do urządzenia z tela. Raz mi sie zdarzyło że kumpel mi wysłał tracka bezprzewodowo między urządzeniami. No ale sprawdziłem , coś tam sie naumiałem i działa.

JarekO 17.08.2020 15:46

Cytat:

Napisał Emek (Post 693607)
ja to z reguły robie po najmniejszej linii oporu. Tracki by kabel i komp do urządzenia. Nigdy nie miałem potrzeby pchać tracków do urządzenia z tela. Raz mi sie zdarzyło że kumpel mi wysłał tracka bezprzewodowo między urządzeniami. No ale sprawdziłem , coś tam sie naumiałem i działa.

Ja używam na Garmin Edge i sobie chwalę. Na BWM Navigator 6 jest kibel i muszę po kablu. Super wygodnie jest wrzucić tracka z maila, z telefonu. Pomijam już, że można wytyczyć trasę w OsmAndzie i szybką ją wyeksportować ....

zylek 17.08.2020 18:38

Cytat:

Napisał Emek (Post 693518)
...Nie używam żadnych programów Garminowskich tylko bezpośrednio pcham wszystko do urządzania. Mapy łyknął jak Reksio szynkę, podobnie wszystkie ślady. Wszystko ładnie widoczne.

Emek, używasz śladów z innego Garmina czy jakieś inne też? Ja próbowałem z GPX z TET. Plik lądował na karcie albo w pamięci urządzenia, ale nigdzie w menu ich urządzenie nie widziało. Oczekiwał bym je zobaczyć w „saved tracks”, ale może gdzieś indziej powinienem szukać?

Korbol 17.08.2020 18:40

Cytat:

Napisał zylek (Post 693618)
Emek, używasz śladów z innego Garmina czy jakieś inne też? Ja próbowałem z GPX z TET. Plik lądował na karcie albo w pamięci urządzenia, ale nigdzie w menu ich urządzenie nie widziało. Oczekiwał bym je zobaczyć w „saved tracks”, ale może gdzieś indziej powinienem szukać?

Wrzuć w folder GPX.

Emek 17.08.2020 19:06

Jak Korbol pisze. W urządzeniu masz folder GPX i tam musisz ślad wrzucić, ewentualnie na kartę pamięci ale tam też musisz założyć folder GPX. Samo wrzucenie do urządzenia nic nie da, musisz mieć w konkretnym folderze, tak samo jak mapy muszą być w folderze Garmin.
Jak tak zrobisz to nie ma bata żeby ich Garmin nie widział.

zylek 17.08.2020 19:43

Cytat:

Napisał Korbol (Post 693619)
Wrzuć w folder GPX.

Próbowałem, u mnie nie działa. Ale zmotywowałaś mnie i sprawdziłem z PCta przez czytnik kart. Tak dotychczas nie próbowałem. Po przekopiowaniu z PCta, track pokazuje się pięknie na liście w navi. Tem sam plik po przekopiowaniu ze srajfona, nie pojawia się. Zauważyłem też, że pliku skopiowanego ze srajfona nie da się tez otworzyć przez zwykły edytor tekstowy na PCcie, no i srajfon tworzy jakiś dodatkowy mały plik (4kb) o nazwie zgodnej ze wzorcem „.nazwa oryginalnego pliku”. Może to jakiś plik indeksu w iOS albo inny systemowy, co sugeruje kropka na początku nazwy.
Chili u mnie nie działa, ale to nie wina nawigacji.

zylek 17.08.2020 21:57

Okazało się, że file explorer na iOS (tzw aplikacja "Pliki" od Apple) jest zjebanany a problem jest znany. Objawia się przy kopiowaniu na jakąkolwiek pamieć zewnętrzną (dysk, karta SD, pen drive itd). Z niewyjaśnionych przyczyn ww. aplikacja potrafi nie przekopiować całego pliku, co prowadzi do uszkodzenia kopi pliku (to wyjaśnia dlaczego nie mogłem otworzyć przekopiowanego pliku w edytorze testowym) lub dostępność tylko części pliku! Chore!

Ściągnąłem darmową apkę "FE File Explorer" (nie jestem w żaden sposób powiązany) i z niej mogę skopiować plik na kartę przez adapter lub bezpośrednio do pamieci navi przez kabel lighting -> micro USB! Działa bez pudła! W życiu bym się nie domyślił, jakbyście nie napisali "u mnie działa". Widziałem już różne rzeczy w IT , ale żeby file explorer nie kopiował całego pliku, to 1 raz.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:58.